Παρασκευή 1 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
NATOΪKH ΒΑΣΗ ΑΡΑΞΟΥ
Δεν έχει πυρηνικά ισχυρίζεται ο υπουργός Αμυνας

Στη βάση γίνεται αναβάθμιση οπλικών συστημάτων, κατήγγειλε με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης

Τον ισχυρισμό ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πλέον πυρηνικά όπλα επανέλαβε χτες στη Βουλή ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, λέγοντας παράλληλα ότι η χώρα μας ασκεί πλήρη κυριαρχία στις ΝΑΤΟικές και αμερικάνικες βάσεις στον Αραξο και την Κρήτη.

Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Π. Κοσιώνη, είπε ότι στον Αραξο υπάρχει συνεργασία για την τοποθέτηση και αξιοποίηση ΝΑΤΟικών δυνάμεων, αλλά τόνισε ότι δε διαθέτει πυρηνικά όπλα ούτε προς χρήση, ούτε προς αποθήκευση. «Δεν υπάρχουν πλέον πυρηνικά, είπε. Υπήρξαν και είχαν την τύχη όλων των πυρηνικών όπως χρησιμοποιήθηκαν μετά τον πόλεμο». Ο Α. Τσοχατζόπουλος ισχυρίστηκε ότι η βάση του Αραξου είναι καθαρά ελληνική βάση και δεν απέκλεισε τη χρήση του αεροδρομίου και ως πολιτικό, κάτι όμως που προϋποθέτει συνεννόηση με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Ο Π. Κοσιώνης παρατήρησε στην τοποθέτησή του ότι η πληροφόρηση για το τι συνέβαινε και τι συμβαίνει στον Αραξο έχει περάσει από 40 κύματα. «Στις διάφορες διαδηλώσεις, είπε, που γινόταν δύο φορές το χρόνο εδώ και είκοσι χρόνια, απαντούσατε ότι δεν υπήρχαν πυρηνικά όπλα μέχρι που έγινε η επίσημη επίσκεψη του big broader, του Κλίντον που ήρθε εδώ στην Ελλάδα και σας εξέθεσε λέγοντας ότι στον Αραξο υπάρχουν πυρηνικά».

Ο βουλευτής είπε ότι πριν από ενάμιση μήνα μπλοκαρίστηκαν όλοι οι δρόμοι μέχρι το Κατάκωλο για να μεταφερθούν οι πυρηνικές βόμβες που υπήρχαν εκεί μέσα. Και παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση επέμενε ότι δεν υπάρχουν πυρηνικά και παρέπεμπε στο ΝΑΤΟ για πληροφορίες. «Και μας λέτε σήμερα ότι δεν υπάρχουν πλέον»; Αναρωτήθηκε ο βουλευτής.

Οι πληροφορίες, συνέχισε, αναφέρουν ότι γίνεται μία ποιοτική αναβάθμιση στη βάση τόσο των οπλικών συστημάτων όσο και του προσωπικού και κατέληξε: «Εγινε υποστολή της σημαίας πριν από 20 μέρες. Το υπουργείου Αμυνας δεν έπρεπε να κάνει μια ανακοίνωση και να πληροφορήσει τον ελληνικό λαό; Ελληνικό έδαφος είναι. Εμείς έχουμε ισχυρές αμφιβολίες για το μέλλον της βάσης. Ξέρετε τις προθέσεις της αμερικάνικης κυβέρνησης και τι σχέδια έχει κάνει; Τα έργα υποδομής που έγιναν πριν αρκετό χρονικό διάστημα έγιναν ενόψει του ότι θα απέσυραν τις πυρηνικές κεφαλές;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ