Παρασκευή 1 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΥΝυπογραφή στη ναρκω-πρόταση

Επίθεση στο ΚΚΕ γιατί απέρριψε την πρόταση νόμου των πέντε και ζήτησε την κατάργηση των νόμων που δίνουν τη δυνατότητα «ελεύθερης διακίνησης μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών»

Εκτός από τις δόσεις - νόμιμες ή παράνομες - υπάρχει και η ζωή
Εκτός από τις δόσεις - νόμιμες ή παράνομες - υπάρχει και η ζωή
Με το πρόσχημα της συζήτησης για την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης για τα ναρκωτικά, αλλά στην ουσία με μια θρασύτατη επίθεση προς το ΚΚΕ και το «Ριζοσπάστη», εμφανίστηκε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, θιασώτης της πρότασης νόμου για τα ναρκωτικά, που μεταξύ των άλλων προβλέπει την ελεγχόμενη χορήγηση των ναρκωτικών ουσιών.

Την πρόταση νόμου παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου (23.5.2001) η Μ. Δαμανάκη και ο Φ. Κουβέλης (ΣΥΝ), Στ. Μπένος και Σπ. Βούγιας (ΠΑΣΟΚ) και ο Π. Τατούλης (ΣΥΝ). Κατά δήλωση του Φ. Κουβέλη, την πρόταση αυτή συνυπογράφει ολόκληρη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συνασπισμού.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου παρούσα ήταν μόνο η Μ. Δαμανάκη, ενώ ο Φ. Κουβέλης ήταν εκτός Αθηνών, όπως ανέφερε ο Ν. Βούτσης.

Στην εισηγητική του ομιλία, ο Ν. Κωνσταντόπουλος είπε ότι «δεν οργανώνεται μια ουσιαστική, ανοιχτή συζήτηση των πολιτικών δυνάμεων, των αρμόδιων επιστημονικών φορέων και των πολιτών, που έχουν εμπειρίες από τη συμμετοχή τους, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σε αυτή την υπόθεση», για να σημειώσει στη συνέχεια ότι και τα δειλά, όπως τα χαρακτήρισε, βήματα με το νόμο 2161/93 έμειναν μετέωρα και οι «απλοί χρήστες γεμίζουν τις φυλακές της χώρας». Μετά από μια επιδερμική κριτική τριών αράδων για την ανεπάρκεια των προγραμμάτων απεξάρτησης και υποκαταστάτων, ο Ν. Κωνσταντόπουλος επιτέθηκε στο ΚΚΕ λέγοντας:

«Είναι επίσης λυπηρό και ενδεικτικό μιας ακραίας συντηρητικής, κοινωνικής θεώρησης, ότι στο δημόσιο διάλογο των προηγούμενων ημερών, ένα κόμμα της Αριστεράς, το Κομμουνιστικό Κόμμα, ζητάει επί της ουσίας κατάργηση και αυτού του νομοθετικού πλαισίου, στην κατεύθυνση μεγαλύτερης καταστολής και πλέον γενικευμένης ποινικοποίησης. Οταν μάλιστα, οι διαφορετικές απόψεις, που εκφράζουν ακριβώς την αγωνία για την κοινωνική ευαισθησία και φροντίδα στους χρήστες και την αυστηρή δίωξη των εμπόρων χαρακτηρίζονται απαξιωτικά και καταδικάζονται με απαράδεκτο σκοταδιστικό πνεύμα, που κυριαρχεί σε άλλες συντηρητικές δυνάμεις της κοινωνίας, τότε η όποια επίκληση πολιτικών, δήθεν πρόληψης, είναι προσχηματική και αναποτελεσματική».

Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση του «Ριζοσπάστη», αν θεωρεί «ακραία συντηρητική κοινωνική θεώρηση» και τις θέσεις των θεραπευτικών κοινοτήτων που βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση με τις θέσεις του ΚΚΕ, ο Ν. Κωνσταντόπουλος διαστρεβλώνοντας κείμενα της εφημερίδας μας, είπε ότι τα επιστρέφει, ότι υπάρχουν χαρακτηρισμοί του τύπου «ναρκέμποροι σε βάρος είτε του Συνασπισμού είτε των βουλευτών που κατέθεσαν την πρόταση».

Βέβαια «Ριζοσπάστης» δεν αποκάλεσε ποτέ και κανέναν βουλευτή ναρκέμπορο. Εκείνο που υπογράμμισε και υπογραμμίζει ο «Ρ», όπως στο κύριο άρθρο της 25.5.2001, είναι ότι τέτοιες προτάσεις οδηγούν στη λογική του κράτους ναρκέμπορα.

Το πόσο σωστή είναι αυτή η εκτίμηση το επιβεβαιώνει η απάντηση της Μ. Δαμανάκη στο ερώτημα του «Ρ» για τον τρόπο της προμήθειας της ηρωίνης σε περίπτωση που εφαρμοστεί η ελεγχόμενη χρήση των ναρκωτικών ουσιών, που έφερε ως παράδειγμα το κρατικό μονοπώλιο στην Ελβετία.

Ακόμα, η Μ. Δαμανάκη έφερε ως επιχείρημα για την πρόταση νόμου τη μείωση των θανάτων με τη χορήγηση των ναρκωτικών ουσιών στην Ελβετία. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα και για το οποίο έχει εκφράσει επιφυλάξεις και ο ΟΗΕ στις εκθέσεις για τα ναρκωτικά, τόσο το 1998 όσο και το 2001.

Υποκριτικό ήταν το τέλος της εισηγητικής ομιλίας του Ν. Κωνσταντόπουλου με τις κορόνες κατά της «ναρκω-κουλτούρας», «που προβάλλει ως τρόπο ζωής τα ναρκωτικά», αλλά και κατά της «τρομολαγνίας του κοινωνικού συνόλου απέναντι στη χρήση των ουσιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ