Παρασκευή 1 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σάλπισμα αντίστασης και δημοκρατικής συσπείρωσης

Πάνδημο το χτεσινό συλλαλητήριο στην πλατεία Αριστοτέλους ενάντια στο τρομονομοθέτημα

Ο κεντρικός ομιλητής, καθηγητής Τρύφων Κωστόπουλος, στο βήμα της συγκέντρωσης, έχοντας στην πλάτη του πανό με τα ονόματα των νεκρών Τούρκων Αγωνιστών που - όπως αναφέρει - δολοφονήθηκαν, δεν παραδόθηκαν

Avaton

Ο κεντρικός ομιλητής, καθηγητής Τρύφων Κωστόπουλος, στο βήμα της συγκέντρωσης, έχοντας στην πλάτη του πανό με τα ονόματα των νεκρών Τούρκων Αγωνιστών που - όπως αναφέρει - δολοφονήθηκαν, δεν παραδόθηκαν
Την απόφασή του να καταστήσει ανενεργό στην πράξη το τρομονομοθέτημα και να μην επιτρέψει στην κυβέρνηση, τη ΝΔ και τους ευρωατλαντικούς εντολείς τους, να περάσουν νέα δεσμά στο λαϊκό κίνημα, διακήρυξε χτες ο λαός της Θεσσαλονίκης που έδωσε το μεγάλο «παρών» στο σάλπισμα αντίστασης της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για της λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη και συμμετείχε στο δυναμικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην πλατεία Αριστοτέλους.

Εργαζόμενοι, υπάλληλοι, αγρότες, νεολαίοι φοιτητές και μαθητές, ένωσαν τη φωνή τους και βροντοφώναξαν «ο τρομονόμος δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τον σπάσει». Ανθρωποι κάθε ηλικίας, δημοκράτες, αγωνιστές, βγήκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να εμποδίσουν την επιστροφή του τόπου σε μέρες μαύρες. Οι στίχοι του τραγουδιού έσχιζαν τον αέρα: «ο φασισμός δεν έρχεται απ' το μέλλον... οι ρίζες του το σύστημα αγκαλιάζουν και χάνονται βαθιά στα περασμένα...». Την ίδια ώρα αυτοί που έζησαν αλλά και οι νεότεροι, που απλά άκουσαν, έφεραν στη μνήμη τους, το ιδιώνυμο του «εθνάρχη Βενιζέλου» και τους μεταξικούς νόμους, τον νόμο του '38 για την κατασκοπία που στην αρχή χρησιμοποιήθηκε ενάντια στους κομμουνιστές, αλλά στην πορεία η εφαρμογή του γενικεύτηκε, το Γ` ψήφισμα του '47 κ.ά. Εφεραν στο νου τα πρόσφατα παραδείγματα κρατικής καταστολής που διαρκώς πληθαίνουν και έχοντας συνειδητοποιήσει πως ο «τρομονόμος» είναι χειρότερο κατασκεύασμα, δήλωσαν πίστη στον ανυποχώρητο αγώνα.

Αποψη της εντυπωσιακής συγκέντρωσης στην πλατεία Αριστοτέλους

Avaton

Αποψη της εντυπωσιακής συγκέντρωσης στην πλατεία Αριστοτέλους
Η πλατεία Αριστοτέλους χτες, φιλοξένησε το ανυπόταχτο πνεύμα του λαού της Θεσσαλονίκης. Και μέσα από τη συγκέντρωση, στάλθηκε συνάμα δυνατό το μήνυμα αλληλεγγύης στους αγωνιστές, Τούρκους και Κούρδους πολιτικούς κρατούμενους, που βασανίζονται στα λευκά κελιά των ιμπεριαλιστών.

Η συγκέντρωση

«Ο «τρομονόμος» μάς πηγαίνει 200 χρόνια πίσω από τα «Δίκαια του Ανθρώπου» του Ρήγα Φεραίου, προειδοποίησε ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης, Τρύφων Κωστόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και αφού θύμισε σε όσους είχαν ξεχάσει πως «ο υπουργός της Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος, ο «πρύτανης των ΜΑΤ», ήταν ο πρώτος πρύτανης της περιόδου της μεταπολίτευσης που έδωσε άδεια να μπουν τα ΜΑΤ στο χώρο του πανεπιστημίου καταλύοντας το άσυλο», αναφέρθηκε στο φασιστικής έμπνευσης και αμερικανικής παραγγελίας νομοθέτημα και κατέληξε: «Δεν πρέπει να περάσει. Κάθε ελεύθερη συνείδηση, οι πνευματικοί άνθρωποι, ο λαός και η νεολαία θα δώσουν το πιο θαρραλέο "παρών". Καλούμε κάθε δημοκράτη να συστρατευτεί μαζί μας για τη μη ψήφιση και την απόσυρση του "τρομονόμου", για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Στην τρομοκρατία της κυβέρνησης και της ΝΔ, των ξένων υπηρεσιών, η απάντηση από εδώ και εμπρός είναι αγώνας μαζικός για να μην περάσει αυτό το τερατούργημα. Η συμμετοχή σ' αυτό τον αγώνα είναι το ελάχιστον δείγμα διαμαρτυρίας και ένας φόρος τιμής στοές χιλιάδες αγωνιστές που θυσιάστηκαν για την ελευθερία, τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό».

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Χ. Τσετίν, εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους της Τουρκίας και μετέφερε την άνθηση της πίστης στον αγώνα που ριζώνει μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερο ποτιζόμενη από το αίμα των δεκάδων νεκρών απεργών πείνας. «Δολοφονήθηκαν δεν παραδόθηκαν», είπε και έδειξε τα ονόματα των νεκρών συντρόφων του που ήταν χαραγμένα πάνω στο κατακόκκινο κεντρικό πανό της εξέδρας.

Επίσης, χαιρέτισε εκπρόσωπος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας ενάντια στον "τρομονόμο" Ν. Καρανίκας, ο οποίος τόνισε πως η ολομέτωπη επίθεση εναντίον του λαού θα προκαλέσει τον κοινωνικό ξεσηκωμό, «κάτι που τρομοκρατεί τις πολυεθνικές. Αυτός είναι ο λόγος που συντονίζονται σ' όλη την Ευρώπη οι κατασταλτικές δυνάμεις, με το πρόσχημα όμως της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας». Ο Π. Σαπουνάς, εκπρόσωπος της Επιτροπής κατά του νέου «τρομονόμου» στο χαιρετισμό του σημείωσε: «Ο τρομονόμος που προωθείται, τόνισε, είναι ένας νόμος που υπαγόρευσαν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο και που υλοποιεί η κυβέρνηση με τη στήριξη της ΝΔ, καταπατά τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, κάνει πιο αντιδραστικό το νομικό καθεστώς, καλλιεργεί το χαφιεδισμό, τις παρακολουθήσεις, φασιστικοποιεί τη δημόσια ζωή».

Παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες των ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ, Κομμουνιστικής Ανανέωσης, Δικτύου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, Πολιτικής Κίνησης - Αριστερά, ΠΑΜΕ, Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ΣΕΚ, ΔΕΑ.

Συνεχίζουμε...

Υπόσχεση συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα, έδωσαν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, εγκρίνοντας το ψήφισμα της συγκέντρωσης που διάβασε ο Χρήστος Μπακέλας, δικηγόρος, μέλος της Γραμματείας της Δημοκρατικής Συσπείρωσης:

«Η κυβέρνηση, κάτω και από την πίεση, κυρίως, των ΗΠΑ, αναβαθμίζει συνολικά τη συνεργασία της με το Τουρκικό καθεστώς, προβαίνει σε σύναψη συμφωνίας για την κοινή αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και είναι ο πιο θερμός υπερασπιστής αυτού του στυγνού καθεστώτος το οποίο, στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, εξοντώνει κυριολεκτικά τους Τούρκους πολιτικούς κρατούμενους στα λευκά κελιά του θανάτου, υποστηρίζοντας ότι έχει κάνει βήματα προόδου στην κατεύθυνση κατοχύρωσης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών.

Συγχρόνως και στα πλαίσια καταπολέμησης της «τρομοκρατίας», κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Για την προστασία του πολίτη από αξιόποινες πράξεις των εγκληματικών οργανώσεων».

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που απειλεί άμεσα τις ατομικές ελευθερίες και τις δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού μας. Σε μια εποχή που ο εργαζόμενος λαός και η κοινωνία ολόκληρη δέχονται μια άνευ προηγουμένου επίθεση από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, απαιτούμε: Να σταματήσει η υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο Τουρκικό καθεστώς το οποίο σκοτώνει καθημερινά τους πολιτικούς κρατούμενους στα λευκά κελιά και ζήτησε την κατάργησή τους. Να αποσύρει, έστω και την ύστατη αυτή στιγμή, το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο. Δηλώνουμε δε ότι σε κάθε περίπτωση, θα αγωνιστούμε και θα καταργήσουμε στην πράξη το νόμο αυτό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ