Πέμπτη 18 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΑΜΑ
Τους χρωστούν περισσότερα

Με υπόμνημά του ο δήμος υπενθυμίζει ότι, εδώ και 30 χρόνια, οι δραστηριότητες του ΟΛΠ έχουν κάνει τη ζωή των κατοίκων αβίωτη. Ως αντιστάθμισμα ο ΟΛΠ αρκείται στο να παρέχει κάποια ψίχουλα

Εκατό εκατομμύρια δρχ. το χρόνο εκτιμά ο Δήμος Περάματος ότι πρέπει να καταβάλλει, ως αντισταθμιστικά οφέλη, στο δήμο ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά, για τις επιβαρύνσεις που προκαλεί ο Οργανισμός στην περιοχή από την - εν πολλοίς ανεξέλεγκτη - λειτουργία του.

Σήμερα ο ΟΛΠ δίνει στο δήμο μόνο 9 εκατομμύρια δραχμές, ποσό που μόνο ως ψίχουλα μπορεί να χαρακτηριστεί. Φτάνει κανείς να σκεφτεί ότι ο Οργανισμός έχει στερήσει από την παραλιακή πόλη, σύμφωνα τουλάχιστον με το χάρτη, και την παραμικρή σπιθαμή παραλίας, δηλαδή, κάθε πρόσβαση στη θάλασσα. Για την ιστορία, αναφέρεται πως η επιχορήγηση του ΟΛΠ προς το Πέραμα ξεκίνησε το 1965 με 1,5 εκατομμύρια δραχμές το χρόνο, καλύπτοντας τότε το 57% των εσόδων της Κοινότητας Περάματος. Μετά από 30 ολόκληρα χρόνια η επιχορήγηση έχει ανέλθει μόλις στα 9 εκατομμύρια, γεγονός που σημαίνει πως στην ουσία η επιχορήγηση μειώθηκε, παρά το γεγονός πως τα μεγέθη άλλαξαν και η πόλη έγινε δήμος. Αντίθετα, αυξήθηκαν κατακόρυφα οι δραστηριότητες του ΟΛΠ στην περιοχή, επιβαρύνοντάς την αφόρητα, χωρίς να του στοιχίσει δραχμή τσακιστή!

Στα 30 χρόνια που πέρασαν από τότε που άρχισε να δίνεται το 1,5 εκατομμύριο, ο ΟΛΠ επεκτάθηκε μέχρι το τέρμα του Περάματος, κατέλαβε ολόκληρη την παραλία, μήκους 4,5 χιλιομέτρων, κατέστρεψε τα παραδοσιακά μαγαζιά στο τέρμα και πήρε το μοναδικό γήπεδο της πόλης...

Το ποσό, ωστόσο, παρέμεινε σταθερό ως το 1981, οπότε και έγινε 4,5 εκατομμύρια, για να αυξηθεί τελικά το '87 σε εννέα και να σταθεροποιηθεί εκεί για τα επόμενα οχτώ χρόνια. Κι όμως, όλα τα άλλα έχουν αλλάξει.

Σ' αυτή την περίοδο προσαρτήθηκε στο Πέραμα και το Ν. Ικόνιο - το '68 - αυξάνοντας τη δεσμευμένη απ' τον ΟΛΠ παραλία κατά δύο χιλιόμετρα. Επιπλέον, τη δεκαετία του '80 ο Οργανισμός μπάζωσε μεγάλα τμήματα της παραλίας, απομακρύνοντας κι άλλο τη θάλασσα απ' το Πέραμα. Εχει επιχωματώσει σήμερα περίπου 1.300 στρέμματα, ίση, δηλαδή, έκταση με το κατοικημένο Πέραμα! Λειτουργεί τη μεγάλη προβλήτα του "Ελ. Βενιζέλου", ενώ πλέον όλη η δραστηριότητα από το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά έχει μεταφερθεί στα διοικητικά όρια του Δήμου Περάματος. Ο κυκλοφοριακός φόρτος, η ηχητική ενόχληση και η οπτική ρύπανση είναι τεράστια. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι όλο το "κυκλοφοριακό χάος" του εμπορικού λιμανιού, με οχήματα μέχρι και 60 τόνων, διεκπεραιώνεται από τον ένα και μοναδικό δρόμο που διασχίζει την πόλη. Παρ' όλα αυτά, ο δήμος δεν εισπράττει καν δημοτικά τέλη ούτε από τον ΟΛΠ, ούτε από τις ιδιωτικές εταιρίες που βρίσκονται στο χώρο του, καθώς απαλλάσσονται και από αυτή τη στοιχειώδη, με την κοινή λογική, υποχρέωσή τους διά νόμου!

Ο δήμαρχος Περάματος, Γ. Πατσιλινάκος,επανέφερε χτες το αίτημα του δήμου για ουσιαστική επιχορήγησή του από τον ΟΛΠ, απευθυνόμενος μεταξύ άλλων στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, τον περιφερειάρχη και τον νομάρχη Πειραιά, τον πρόεδρο του ΟΛΠ και τους βουλευτές της Β Πειραιά, με αφορμή την κατάθεση, τις επόμενες μέρες στη Βουλή, νομοσχεδίου, στο οποίο περιλαμβάνεται διάταξη για την αύξηση της επιχορήγησης των δήμων του Πειραιά από τον ΟΛΠ.

Υπενθυμίζει πως στην περιοχή του βρίσκεται όλο το εμπορικό λιμάνι, εκεί λειτουργεί το μεγαλύτερο μέρος της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, εκεί και το μεγαλύτερο πορθμείο της χώρας με 7 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο. Ακόμη, λειτουργούν 40 ιδιωτικά ναυπηγεία, που νοικιάζουν χώρους του ΟΛΠ, όπως και οι πέντε μεγάλες εταιρίες πετρελαιοειδών. Οσο για την παραλία που... περισσεύει απ' τον ΟΛΠ, δεν την έχει το Πέραμα - που, όμως, έχει και αποθήκες πυρομαχικών του Ελληνικού Στρατού - αλλά το Πολεμικό Ναυτικό!

Γερ. Τρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ