Πέμπτη 18 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο χορό των δανείων τα νοσοκομεία

Αποφάσεις με βάση τις οδηγίες της κυβέρνησης παίρνουν τα Διοικητικά Συμβούλια των νοσοκομείων

Με ομόφωνη απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Νίκαιας εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο του νοσοκομείου να προβεί στην οποιαδήποτε διαπραγμάτευση απαιτείται για τη σύναψη δανείου, με το οποίο θα εξοφλήσει τα χρέη του που ανέρχονται σε 4,3 δισ. δραχμές. Απ' το συμβούλιο, που πήρε την απόφαση για το δανεισμό, απουσίαζε η εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πρώην δήμαρχος Νίκαιας Β. Νικολαϊδου.

Οπως έγραψε ο "Ρ" στις 13.1.1995, η κυβέρνηση με εγκύκλιό της είχε "παραγγείλει" σε οχτώ νοσοκομεία ("Ευαγγελισμός",Κρατικό και Λαϊκό στην Αθήνα, ΑΧΕΠΑ,"Ιπποκράτειο" και "Παπανικολάου" στη Θεσσαλονίκη και τα πανεπιστημιακά στα Γιάννενα και στο Ηράκλειο) να διερευνήσουν τη δυνατότητα σύναψης δανείων για την εξόφληση των χρεών τους. Αποφάσεις υπέρ του δανεισμού πήραν ακόμα το Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης και το Λαϊκό.

Οπως αναφέρει το ΔΣ του Κρατικού Νίκαιας, το δάνειο θα καλύψει τις υποχρεώσεις του νοσοκομείου, που αφορούν στην προμήθεια φαρμάκων, υλικών οστεοσύνθεσης, υγειονομικού υλικού και αντιδραστηρίων. Το νοσοκομείο τώρα εξοφλεί τις υποχρεώσεις του απ' τον Ιούλιο του 1994 και πριν. Επίσης ενδιαμέσως εξοφλεί μικροπρομηθευτές και ορισμένους προμηθευτές που απειλούν ότι θα διακόψουν τον εφοδιασμό του νοσοκομείου.

Μετά τις διαπραγματεύσεις του προέδρου, όπως αναφέρει η απόφαση του ΔΣ του Κρατικού Νίκαιας, θα γίνει και πάλι ενημέρωση για τη λήψη της τελικής απόφασης.

Την κάλυψη των χρεών των νοσοκομείων με δανεισμό τη μελετούσε η κυβέρνηση πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού για 15-20 νοσοκομεία, των οποίων τα χρέη φτάνουν στο 50% των συνολικών χρεών των νοσοκομείων (που ξεπερνούν τα 100 - ή τα 120 - δισ. δραχμές).

Τα νοσοκομεία οδηγούνται στο χορό των δανείων, ύστερα απ' την πολιτική λιτότητας που εκφράστηκε με τον προϋπολογισμό. Ηδη απ' τον Ιούνιο του 1995 το υπουργείο Οικονομικών είχε προειδοποιήσει ότι οι δαπάνες - πλην των μισθών - πρέπει να διαμορφωθούν στα επίπεδα του 1995. Και βέβαια η εξαίρεση των μισθών μεταφράστηκε με την εισοδηματική πολιτική στις εξευτελιστικές αυξήσεις 2,5%+2,5%.

Στο δανεισμό είχε οδηγήσει 14 νοσοκομεία της Αθήνας και ένα της Θεσσαλονίκης η κυβέρνηση της ΝΔ το 1981 πριν την τότε κυβερνητική αλλαγή.

Τα νοσοκομεία αυτά θα πληρώνουν κάθε χρόνο 300,9 εκατ. δραχμές μέχρι το 2001. Το συνολικό ποσό που θα πληρώσει το κάθε νοσοκομείο θα είναι - σε ονομαστικές τιμές - προσαυξημένο περίπου κατά 120% από εκείνο που αρχικά δανείστηκε.

Να κατατεθείπραγματικός προϋπολογισμός

Την περασμένη Δευτέρα το ΔΣ του Νοσοκομείου Νίκαιας ψήφισε τον προϋπολογισμό για το 1996.

Δεν προβλέπεται κονδύλι για λειτουργικά έξοδα, προσλήψεις προσωπικού και για ίδρυση βρεφονηπιακού σταθμού, που είναι αίτημα του συλλόγου εργαζομένων. Αντιθέτως, προβλέπεται ποσό 100 εκατ. δραχμών για το ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας, καθώς και μεγάλα ποσά που θα δοθούν σε ιδιώτες, προκειμένου να γίνουν έργα ανάπτυξης.

Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε από τα διορισμένα μέλη του ΔΣ και εκπροσώπους εργαζομένων και γιατρών. Η μόνη που διαφώνησε ήταν η Β. Νικολαϊδου, η οποία πρότεινε να κατατεθεί πραγματικός και όχι πλασματικός προϋπολογισμός. Ακόμη, πρότεινε το ΔΣ να επιδιώξει συνεργασία με τους εργαζόμενους για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης (εξόφληση χρεών, ολοκλήρωση έργων ανάπτυξης, εξασφάλιση λειτουργικών αναγκών, έγκριση προσλήψεων), καθώς και να διοργανωθεί με πρωτοβουλία του ΔΣ σύσκεψη για τα νοσοκομεία του Πειραιά, στην οποία να κληθούν εργαζόμενοι, συνδικαλιστικοί και επιστημονικοί φορείς και οι ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε δανεισμό προτρέπει τους δήμους η κυβέρνηση (2003-07-11 00:00:00.0)
Τα νοσοκομεία σε φαρμακερό κλοιό (2002-11-05 00:00:00.0)
Εκβιασμοί και άθλια παιχνίδια (1999-08-21 00:00:00.0)
Εθιμοτυπική συνάντηση, χωρίς απαντήσεις (1999-05-19 00:00:00.0)
"Βόμβα" σε νοσοκομεία και ταμεία (1996-05-17 00:00:00.0)
Στα 10,5 τρισ. δραχμές ο δανεισμός με έντοκα (1996-04-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ