Τρίτη 5 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τα νοσοκομεία σε φαρμακερό κλοιό

Η πολιτική της κυβέρνησης προκάλεσε νέα χρέη, 240 δισ. δραχμών, των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, ενώ οι φαρμακοβιομήχανοι, αξιοποιώντας την κοινοτική νομοθεσία, τα διεκδικούν με προσαύξηση 11,25%!

Η κυβέρνηση με την πολιτική υποχρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων δημιούργησε νέα χρέη προς τους προμηθευτές, ύψους 700 εκατ. ευρώ (240 δισ. δραχμές), ενώ οι φαρμακοβιομήχανοι, αξιοποιώντας την κοινοτική οδηγία 2000/35 - που αφορά στις κακοπληρωμές στις εμπορικές συναλλαγές και ισχύει υποχρεωτικά για την Ελλάδα από τις 8.8.2002 - διεκδικούν αυτά τα χρέη προσαυξημένα κατά 11,25%.

Αυτό το δραματικό σκηνικό αρχίζει να διαμορφώνεται εφεξής στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Ηδη το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) αποφάσισε να συστήσει στα μέλη του να διεκδικήσουν με όποιον τρόπο νομίζουν τα χρέη των νοσοκομείων με αυτή την προσαύξηση, την οποία και κάποτε θα εισπράξουν, όπως τονίζει με βεβαιότητα το ΔΣ του ΣΦΕΕ.

Η σώρευση νέων χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές σημειώνεται έξι μήνες μετά τη ρύθμιση των χρεών, ύψους 355 δισ. δραχμών, τον περασμένο Μάη και πέντε χρόνια μετά την πρώτη ρύθμιση χρεών, ύψους 200 δισ., με το νόμο 2469/97. Μάλιστα, ο νόμος 2469/97 προβλέπει ότι τα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να εξοφλούν τους προμηθευτές το αργότερο εντός 90 ημερών από την παραλαβή των τιμολογίων.

Ομως, παρά τη νομοθετική ρύθμιση, τα χρέη επανέρχονται καθώς η κρατική επιχορήγηση προς τα νοσοκομεία έχει περιοριστεί στο 3,29% των εσόδων των νοσοκομείων, ενώ το 81,8% των εσόδων των νοσοκομείων προέρχεται απ' τα νοσήλια των ασφαλιστικών ταμείων. Επειδή τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους, τα νοσοκομεία τις παρουσιάζουν ως απαιτήσεις έναντι των... οφειλετών τους. Αυτός ο λογιστικός ισοσκελισμός αποτελεί και το άλλοθι της κυβέρνησης ότι τα νοσοκομεία δεν έχουν... χρέη. «Μόλις τα νοσοκομεία εισπράξουν τα νοσήλια θα αποπληρώσουν τους προμηθευτές τους», υποστηρίζει απλοϊκά το υπουργείο Υγείας.

Στην πραγματικότητα όμως ο λογιστικός - και φραστικός - ισοσκελισμός της κυβέρνησης σημαίνει καθυστέρηση αποπληρωμής των χρεών που - σύμφωνα με το ΣΦΕΕ - ξεπερνά τις 350 μέρες. Απ' τα συνολικά χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές - ύψους 700 εκατ. ευρώ - τα 380 εκατ. ευρώ (130 δισ. δραχμές) είναι προς τις φαρμακευτικές εταιρίες.

Οι ρυθμίσεις της οδηγίας 35/2000 αφορούν σε όλες τις πληρωμές των εμπορικών συναλλαγών, είτε αυτές πραγματοποιούνται μεταξύ των επιχειρήσεων είτε μεταξύ των επιχειρήσεων και του δημοσίου τομέα, και θα έπρεπε να είχαν ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία από τις 8.8.2002.

Μεταξύ των ρυθμίσεων είναι η καταβολή τόκων από τον οφειλέτη 30 μέρες μετά την παραλαβή των προϊόντων στην περίπτωση που δε γίνει εξόφληση των επιτοκίων. Σε περίπτωση που δε γίνει η εναρμόνιση της νομοθεσίας τότε αυτό το επιτόκιο φτάνει κοντά στις 7 ποσοστιαίες μονάδες. Σ' αυτό το επιτόκιο προστίθεται και το επιτόκιο που ορίζει η Διεύθυνση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδας και σήμερα ανέρχεται σε 4,25%.

Με άλλα λόγια συνολικά οι φαρμακοβιομήχανοι ζητούν την εξόφληση των χρεών με προσαύξηση 11,25%.

Οπως ανακοίνωσε το ΔΣ του ΣΦΕΕ σε εκδήλωση στο Καρπενήσι, το περασμένο Σάββατο, πάρθηκε απόφαση με την οποία συστήνει στα μέλη του να καταθέσουν αγωγές κατά των νοσοκομείων και να διεκδικήσουν το οφειλόμενο ποσό έντοκα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει αγωγές αλλά αν υποβληθούν «κάποτε θα τα πάρουν», τονίστηκε με βεβαιότητα απ' το ΣΦΕΕ.

Μονοπωλιακές τιμές

Μια άλλη πλευρά που παρουσιάστηκε πια χωρίς προσχήματα είναι ο μονοπωλιακός καθορισμός στην τιμή των φαρμάκων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην εκδήλωση του ΣΦΕΕ, οι πολυεθνικές στην Ευρώπη -επικαλούμενες τις λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές - καθορίζουν μονοπωλιακά πια τις τιμές με βάση τα επιδιωκόμενα κέρδη σε καθεμιά χώρα ξεχωριστά.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα από πολυεθνική ότι έχει δοθεί εντολή απ' το διευθυντή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ότι σε περίπτωση που δεν πετύχει τις απαιτήσεις αυξήσεων για συγκεκριμένο φάρμακο να μην το κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά. Ετσι, το ελληνικό κράτος αναγκάζεται να το εισάγει μέσω του ΙΦΕΤ με όλες τις επιβαρύνσεις που συνεπάγεται αυτός ο τρόπος.

  • Τέλος, ο ΣΦΕΕ ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του 2002 θα δημοσιευτεί η νέα λίστα φαρμάκων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ