Τρίτη 5 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Το τερατούργημα μπήκε σε εφαρμογή

Πέλεκυς που πετσοκόβει τις παροχές, που καθηλώνει τις συντάξεις και ρίχνει από την πρώτη κιόλας χρονιά το ΙΚΑ στο τέλμα των ελλειμμάτων, αποδεικνύεται ο πρόσφατος αντιασφαλιστικός νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς της. Ηδη ο προϋπολογισμός του 2003 που συνέταξε το ΙΚΑ και βασίζεται στα νέα ασφαλιστικά δεδομένα και στον τρόπο χρηματοδότησης του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού, που ισχύει από 1/1/2003, αποτελεί τρανή απόδειξη των εκτιμήσεων αυτών.

Κι όμως, στελέχη της κυβέρνησης, παραποιώντας και διαστρεβλώνοντας τα στοιχεία του προϋπολογισμού, κομπάζουν για την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νόμου και τολμούν να τον χαρακτηρίζουν «φιλεργατικό»(!) ενώ καθημερινά προωθείται η εφαρμογή του.

Σύμφωνα λοιπόν με τον προϋπολογισμό που ενέκρινε η διοίκηση του ΙΚΑ - κάτω από την εποπτεία της κυβέρνησης - οι συντάξεις για το νέο έτος θα παρουσιάσουν μεσοσταθμική αύξηση της τάξης του 3,5%, δηλαδή θα κινηθούν στα όρια του επίσημου πληθωρισμού και, στην πράξη, οι συνταξιούχοι θα χάσουν μέρος της αγοραστικής τους δύναμης. Επιπλέον, η χρηματοδότηση του δημοσίου περιορίζεται στο 17% των συνολικών εσόδων του ΙΚΑ και αποτελεί τα 2/3 περίπου των θεσμοθετημένων πόρων που ίσχυαν πριν από την ψήφιση του νόμου, έστω και αν αυτοί δεν αποδίδονταν. Από τα ίδια στοιχεία του προϋπολογισμού προκύπτει ότι από την πρώτη κιόλας χρονιά θα έχει έλλειμμα 88.418.000 ευρώ, περίπου 30 δισ. δραχμές, ενώ το έλλειμμα του Ιδρύματος, αν δε συμψηφιστεί με τον κλάδο της επικουρικής σύνταξης - ο οποίος ακόμα είναι πλεονασματικός - σχεδόν διπλασιάζεται.

Παρ' όλα αυτά ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ρ. Σπυρόπουλος, σε χτεσινή του συνέντευξη ισχυρίζεται ότι η χρηματοδότηση του συστήματος είναι «επαρκής και κοινωνικά δίκαιη». Προφανώς είναι τόσο «επαρκής» όσο και τα νέα ελλείμματα στα οποία ήδη καταδικάζεται το ΙΚΑ, και «δίκαιη», όσο και οι συντάξεις πείνας που εξασφαλίζονται με αυτήν. Οσο για το ανεξέλεγκτο των εργοδοτών να εισφοροδιαφεύγουν, το οποίο έχει εξασφαλίσει η κυβερνητική πολιτική, ο υφυπουργός απαντά ότι «η εισφοροδιαφυγή δεν αποτελεί μόνο θέμα ελέγχων, αποτελεί και θέμα συνείδησης...». Αφού λοιπόν η κυβέρνηση ψηφίζει τη μία μετά την άλλη τις εισφοροαπαλλαγές για τους εργοδότες, αφού στην πράξη κατοχυρώνει την εισφοροδιαφυγή, τώρα θα τους στείλει και τον εξομολογητή, για να ελέγξει τη συνείδησή τους.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί με γρήγορους ρυθμούς την υλοποίηση όλων των αντιασφαλιστικών διατάξεων του Ν. 3029/2002. Με εγκύκλιό του στα ασφαλιστικά ταμεία ο υφυπουργός Εργασίας ζητά από τις διοικήσεις των ειδικών Ταμείων που - σύμφωνα με το νόμο - εντάσσονται στον κλάδο κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ «να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις το δυνατόν συντομότερα». Η ένταξη στο Ταμείο αφορά στα ειδικά Ταμεία ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ, ΤΣΠ-ΕΤΕ, ΤΣΠ-ΑΤΕ, ΤΑΠ-ΙΛΤ, ΤΑΠ-ΕΤΒΑ, ΤΣΕΑΠΓΣΟ και ΤΑΠΑΕΕ, αν και στο νόμο προβλέπεται ότι η ένταξη θα γινόταν μέχρι το έτος 2008. Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση βιάζεται να υλοποιήσει τις αντεργατικές ανατροπές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ