Πέμπτη 9 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Κινήσεις στη «σκακιέρα» του Αιγαίου

Συνεχίζονται οι κινήσεις των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας στη «σκακιέρα» του Αιγαίου, στους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου για την κατοχύρωση θέσεων στην εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά την ανακοίνωση της Αγκυρας ότι βγάζει στο Αιγαίο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο τα ερευνητικά της σκάφη «Τσεσμέ» και «Πίρι Ρέις» για έρευνες, που εστιάζουν κυρίως στο «ψητό» των υδρογονανθράκων, η Αθήνα, με τη NAVTEX 123/7, ανακοίνωσε ότι βγάζει στο νότιο Αιγαίο, για «επιστημονική έρευνα», το ερευνητικό σκάφος «Ποσειδών» (μισθωμένο για τέτοιες έρευνες, με σημαία Γερμανίας), για την περίοδο από σήμερα «μέχρι νεωτέρας». Συνιστά δε να «τηρείται απόσταση ασφαλείας» από το πλοίο.

Το «Ποσειδών» δεν είναι ...νέο στο Αιγαίο. Το 2014 τουρκικό δημοσίευμα υποστήριζε ότι υπήρξε επεισόδιο νότια της Κρήτης, όπου ερευνούσε το πλοίο, όταν υποτίθεται το προσέγγισαν τουρκικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις ισχυριζόμενες ότι δεν είχε άδεια από τις τουρκικές αρχές για να διεξαγάγει εκεί έρευνες, διεκδικώντας δηλαδή αρμοδιότητες σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σε ένα άλλο επίπεδο αντιπαράθεσης, η τουρκική πλευρά διεμήνυσε με τη NAVTEX 272/17 ότι σήμερα και αύριο διεξάγει ναυτικά γυμνάσια στα ανοιχτά του κόλπου της Σμύρνης, νοτιοανατολικά της Λέσβου και βορειοδυτικά της Χίου, ενώ η Ελλάδα έσπευσε με δική της NAVTEX, την 124/17, να ακυρώσει άλλη τουρκική NAVTEX, την 288/17, που ενημέρωνε τους ναυτιλλομένους για άσκηση πυρών των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στις 16 - 17/3, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ