Πέμπτη 9 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνεχίστηκαν οι καταθέσεις για το μαχαίρωμα του μαθητή στο Π. Φάληρο

Με την κατάθεση του 20χρονου μάρτυρα Κίμωνα Κουρσόπουλου, πρώην συμμαθητή του 16χρονου τότε μαθητή από το Παλαιό Φάληρο Φοίβου Δεμερτζίδη, που μαχαιρώθηκε στο πρόσωπο από τον χρυσαυγίτη Γ. Αποστολόπουλο, στις 28 Γενάρη του 2013, συνεχίστηκε χτες στη δίκη η τέταρτη από τις συσχετιζόμενες υποθέσεις με τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή.

Με ψυχραιμία και πειστικότητα, ο μάρτυρας κατέθεσε ξεκάθαρα στο δικαστήριο ότι ο Γ. Αποστολόπουλος (που μαχαίρωσε τον συμμαθητή του) και η παρέα του σχετίζονται «με τη Χρυσή Αυγή και σίγουρα με κάτι ναζιστικό και πάρα πολύ επικίνδυνο για την κοινωνία». Τόνισε ότι η Χρυσή Αυγή έχει καταγραφεί στην πεποίθηση των συμμαθητών του ως μια εγκληματική οργάνωση, που εμπλέκεται σε δολοφονικές επιθέσεις και σε άλλα αδικήματα, γι' αυτό και υπάρχει μεγάλος φόβος από τους συμμαθητές του να καταθέσουν ως μάρτυρες, παρά το ότι όλοι είδαν την επίθεση στον συμμαθητή τους που έγινε στο προαύλιο του σχολείου. «Φοβούνται όλοι να έρθουν μάρτυρες εδώ πέρα με τέτοιους ανθρώπους, μην τους σκοτώσουν (...) οι κατηγορούμενοι».

Παραδέχθηκε στο δικαστήριο ότι νιώθει φόβο ακόμα και σήμερα, καθώς είχε και αυτός υποστεί τότε απειλητική επίθεση από τον Γ. Αποστολόπουλο και άλλα τέσσερα άτομα με «ομοιόμορφο ντύσιμο, που μοιάζει πολύ με αυτά που έχω δει να έχουν τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής (...) ομοιότητες και στη στάση του σώματος, στο μαλλί, στο πώς κοιτάνε, στα πάντα».

Ο μάρτυρας περιέγραψε και τα όσα προηγήθηκαν του μαχαιρώματος του συμμαθητή του, λέγοντας πως είδε την Αρτ. Καμπιώτη (συμμαθήτριά του) και τον Αποστολόπουλο να φτιάχνουν ναζιστικά γκράφιτι (σβάστικες, ναζιστικά συνθήματα, κέλτικους σταυρούς) νύχτα στο σχολείο. «Την επόμενη μέρα τα είδα στον τοίχο, ήταν σβησμένα, καλυμμένα με μπογιά. Μάλλον από την διευθύντρια. Πήγα και μίλησα στην Αρτεμη (σ.σ. Καμπιώτη). Της είπα "τι είναι αυτά που κάνεις, θα μπλέξεις, δεν είναι σωστά πράγματα αυτά"». Το μεσημέρι στο πάρκο ο Αποστολόπουλος με άλλα τέσσερα εξωσχολικά άτομα τον περίμεναν, όπως κατέθεσε, με απειλητικές διαθέσεις. Αυτό, όπως είπε, του προξένησε φόβο και αποφάσισε να ζητήσει «συγγνώμη» από την συμμαθήτριά του επειδή «ένιωσα ανησυχία για τη σωματική μου ακεραιότητα». Συγκεκριμένα ο μάρτυρας ανέφερε: «Της είπα να έρθει στο πάρκο να της ζητήσω "συγγνώμη". Ηρθε. Μετά από 10 λεπτά εμφανίστηκε ο Αποστολόπουλος με τα ίδια ακριβώς πρόσωπα. Με σπρώχνανε... πάμε πιο εκεί. Με ρωτάγανε "τι είσαι; αναρχικός, αριστερός, αντιφασίστας;" Και εγώ αρνιόμουν να πάω πιο 'κει. Βγάζει ένα μαχαίρι ο Αποστολόπουλος, κλειστό (...) Και τέλος πάντων, δεν με σκοτώσανε και τη γλίτωσα εκείνη την ημέρα εγώ (...)». Ανέφερε, επίσης, ο μάρτυρας ότι έμαθε για τον Αποστολόπουλο ότι «έκανε επιθέσεις σε μετανάστες». Για τον συμμαθητή του που μαχαιρώθηκε, κατέθεσε: «Θυμάμαι ότι είχε γράψει η Αρτεμις σβάστικες στο θρανίο της. Πρέπει ο Φοίβος να της είχε πει "πρόσεχε"».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δικαστηρίου, είπε ότι «δεν μπορεί κάποιος να κάνει σβάστικες και χιτλερικά σύμβολα, να ρωτάει "τι είσαι; αντιφασίστας;" (...), να κάνει επιθέσεις σε ανθρώπους και να μην έχει ρατσιστικές και φασιστικές πεποιθήσεις».

Ας σημειωθεί σχετικά ότι, για άλλη μια φορά, οι υπερασπιστές των χρυσαυγιτών κατά την προσφιλή τακτική τους προσπάθησαν προκλητικά να εκφοβίσουν τον νεαρό μάρτυρα με διάφορες μεθόδους, με την ανοχή του δικαστηρίου, γεγονός που προκάλεσε τη διαμαρτυρία της Πολιτικής Αγωγής, που έκανε λόγο για εξέταση του μάρτυρα «εν είδει βασανιστηρίου» και για εκφοβισμό του.

Η δίκη συνεχίστηκε με την κατάθεση της τότε διευθύντριας του 3ου Λυκείου Π. Φαλήρου, που είπε χαρακτηριστικά ότι «κάθε μέρα έσβηνα αγκυλωτούς σταυρούς και ναζιστικά συνθήματα από το σχολείο, όπως το "Αίμα - Τιμή - Χρυσή Αυγή"». Η μάρτυρας υπογράμμισε ότι «το σχολείο δεν είναι για να καλλιεργεί το μίσος αλλά την αλληλεγγύη. Τι σημαίνει η σβάστικα, το "αίμα - τιμή", τα 'χουμε μάθει από την Ιστορία».

Αναφέρθηκε, επίσης, σε επιθέσεις της Χρυσής Αυγής σε μετανάστες στο Π. Φάληρο, που είχαν μείνει ατιμώρητες, αλλά και σε σώματα χρυσαυγιτών στην πλατεία Ν. Σμύρνης, που μοίραζαν φυλλάδια και διαπληκτίζονταν με όσους δεν τα έπαιρναν. Η μάρτυρας κατέθεσε ότι ο Αποστολόπουλος υπήρξε μέλος της Χρυσής Αυγής και αυτό ήταν μαρτυρία της μαθήτριας του σχολείου και φίλης του, Αρτεμις Καμπιώτη. Σημειωτέον ότι στο δικαστήριο την Τρίτη, η Αρτ. Καμπιώτη είπε ότι ο Αποστολόπουλος δεν είχε σχέση με τη Χρυσή Αυγή...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ