Πέμπτη 9 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Θεματολογία που «καίει» εν μέσω αντιθέσεων και ανταγωνισμών

Συνεδριάζει σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες

Με ατζέντα που «καίει» συνεδριάζει σήμερα και αύριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Σύνοδος Κορυφής) της ΕΕ, για να συζητήσει ζητήματα που άπτονται της οικονομίας, της ασφάλειας, της μετανάστευσης αλλά και της κατάστασης στα Δυτικά Βαλκάνια.

Στην έναρξη της Συνόδου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να εκλέξει νέο πρόεδρο για την περίοδο έως το Νοέμβρη του 2019. Παρότι ο σημερινός Πρόεδρος, Πολωνός, Ντ. Τουσκ, έχει εκφράσει την επιθυμία για επανεκλογή του στη θέση αυτή και παρότι δεν φαίνεται να απειλείται από άλλη σοβαρή υποψηφιότητα, εντούτοις τίποτα δεν αποκλείεται, καθώς στο γνωστό πλαίσιο των οξυμένων αντιθέσεων, στην επανεκλογή Τουσκ αντιτίθεται η κυβέρνηση της Πολωνίας.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, η συζήτηση στο φόντο των δυσκολιών στην προσπάθεια καπιταλιστικής ανάκαμψης και της συζήτησης για μέτρα «προστατευτισμού» των καπιταλιστικών οικονομιών, αλλά και για ΕΕ πολλών ταχυτήτων, θα επικεντρωθεί στην εξέταση της κατάστασης, στην εμπορική πολιτική και στην πρόοδο που σημειώθηκε ως προς τους φακέλους που σχετίζονται με τη στρατηγική για την ενιαία αγορά, καθώς και στην πρώτη φάση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του 2017. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα παρουσιάσει τις παρατηρήσεις του για τις οικονομίες των κρατών - μελών της ΕΕ, ζητώντας - σύμφωνα με την προσκλητήρια επιστολή - «εμβάθυνση της Ενιαίας Αγοράς και μια στιβαρή εμπορική πολιτική» και συνιστώντας προσοχή στο «να αποφύγουμε τη δημιουργία νέων φραγμών, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο».

Σχετικά με τη μετανάστευση, θα εξεταστεί η πορεία υλοποίησης των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα στις 3 Φλεβάρη, όσον αφορά τη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου. Αποφάσεις που, με πρόσχημα την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών απ' την Αφρική, άναψαν το «πράσινο φως» για ανάληψη και στρατιωτικής δράσης σε μια περιοχή «πόλο έλξης» λόγω των πλουτοπαραγωγικών της πηγών για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια.

Για την ασφάλεια και την άμυνα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιολογήσει την εφαρμογή των συμπερασμάτων που εξέδωσε το Δεκέμβρη του 2016. Αναμένεται να επικροτήσει την «πρόοδο όπως αυτή περιγράφεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 6ης Μαρτίου», όπου πάρθηκαν αποφάσεις για ενίσχυση των στρατιωτικών - πολεμικών ικανοτήτων της ΕΕ και μεγαλύτερος συντονισμός στο πλαίσιο της «Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας» (ΚΠΑΑ), του στρατιωτικού - πολεμικού βραχίονα της ΕΕ, για προώθηση και προάσπιση των θέσεων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων ανά τον πλανήτη.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει, επίσης, την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια. «Η ΕΕ θα εξακολουθήσει να δραστηριοποιείται δυναμικά στα Δυτικά Βαλκάνια», δηλώνει ο Ντ. Τουσκ στην επιστολή του. Παρότι δεν δίνονται περισσότερες πληροφορίες για το ακριβές περιεχόμενο αυτού του θέματος, εντούτοις η «αναμπουμπούλα» που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή, παραπέμπει σε σχεδιασμούς ακόμα και επαναχάραξης συνόρων, στους οποίους η ΕΕ δηλώνει παρούσα προασπίζοντας τα συμφέροντα των επιχειρηματικών της ομίλων. Μάλιστα, πρόσφατα η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα, Φεντερίκα Μογκερίνι, επισκέφτηκε τα Βαλκάνια.

Χαρακτηριστικά, ο Ντ. Τούσκ αναφέρει στην πρόσκλησή του πως «ήσασταν αρκετοί αυτοί που, στην τελευταία σύνοδό μας, ζήτησαν να πραγματοποιηθεί αυτή η συζήτηση, λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας για τις πρόσφατες εξελίξεις. Η ΕΕ θα εξακολουθήσει να δραστηριοποιείται δυναμικά στα Δυτικά Βαλκάνια και να εκπληρώνει τις σχετικές δεσμεύσεις της. Κατά τη διάρκεια του δείπνου θα εξετάσουμε επίσης πώς θα διατηρηθεί η δυναμική του κοινού μας στόχου, να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα».

Τέλος, θα εξεταστεί εν τάχει η πιθανή σύσταση μιας Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Αύριο, Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί άτυπη Σύνοδος των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, για να προετοιμάσουν την 60ή επέτειο των Συνθηκών της Ρώμης, με τη συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της ΕΕ να έχει ανοίξει για τα καλά και στο πλαίσιο των αντιθέσεων να προκρίνεται από μεγάλα καπιταλιστικά κράτη όπως η Γερμανία αλλά και η Γαλλία η μορφή μιας ΕΕ «πολλαπλών ταχυτήτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ