ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούνη 2001
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ»
Απόλυσαν τον εκπρόσωπο των εργαζομένων!

Απολύθηκε από την εφημερίδα «Επενδυτής» ο δημοσιογράφος και εκλεγμένος εκπρόσωπος των εργαζομένων Γ. Βερμισώ, επειδή αντιτάχθηκε σε παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και των όρων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την αντεργατική, αντισυνδικαλιστική, καταχρηστική και παράνομη ενέργεια των υπευθύνων της εφημερίδας. Καλεί δε την εργοδοσία να ανακαλέσει την απόλυση του συναδέλφου και δηλώνει ότι σε διαφορετική περίπτωση η εργοδοτική αυθαιρεσία δε θα περάσει και γι' αυτό, θα αγωνιστεί με κάθε μέσο.


ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Εμμένει ο Αρειος Πάγος στην τακτική των διώξεων

Εμμένει ο Αρειος Πάγος στην τακτική του, να θεωρεί δηλαδή κατηγορούμενους τους αγρότες που διεκδικούσαν με τον αγώνα τους καλύτερες τιμές στα προϊόντα τους και, το κυριότερο, να παραμείνουν στη γη τους και τα χωράφια τους, αντιδρώντας στην πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που στόχο έχει τη συρρίκνωση της αγροτιάς. Οι αγρότες σύσσωμοι είχαν κατεβεί στους δρόμους για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, με αποτέλεσμα να βρεθούν κατηγορούμενοι και να οδηγούνται στα δικαστήρια, με την κατηγορία της παρακώλυσης των συγκοινωνιών και σε πολλές περιπτώσεις να τους επιβάλλονται βαρύτατες και εξοντωτικές ποινές.

Για άλλη μια φορά χτες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Π. Δημόπουλος, επικαλούμενος «την παιδευτική λειτουργία» του νόμου, «την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία του συστήματος ποινικής καταστολής» και για να μη μειωθεί το κύρος και η αυθεντία της ποινικής δικαιοδοτικής λειτουργίας της πολιτείας, πρότεινε ουσιαστικά την τιμωρία των αγροτών που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.

Να υπενθυμίσουμε ότι με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή (νόμος 2721/1999) παραγράφτηκαν τα... αδικήματα των αγροτών που διαπράχτηκαν στις μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις την τριετία 1995-1997 (παρακώλυση των συγκοινωνιών και κατάληψη του οδοστρώματος). Αντίθετα, ο Αρειος Πάγος (απόφαση διοικητικής Ολομέλειας) θεωρεί ότι πρόκειται για κρυπτο-αμνηστία και ισχυρίζεται πως δεν μπορεί να γίνει παραγραφή για ποινικά αδικήματα παρά μόνο για πολιτικά.

Ετσι, στη χτεσινή Ολομέλεια του Αρείου Πάγου υπό την προεδρία του προέδρου, Στ. Ματθία, ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Π. Δημόπουλος, πρότεινε να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις αναίρεσης που υπέβαλαν εισαγγελείς εφετών Θεσσαλονίκης κατά αποφάσεων που είχαν απαλλάξει τους αγρότες, με βάση το νόμο 2721/1999 περί παραγραφής των... αγροτικών αδικημάτων.

Ανάλογες υποθέσεις έχουν συζητηθεί τον περασμένο Μάρτη και στα μέσα Μάη. Για όλες τις υποθέσεις θα εκδοθεί κοινή απόφαση μέχρι τέλος Ιούνη. Την επόμενη βδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνέλθει σε διάσκεψη (κεκλεισμένων των θυρών) το δικαστήριο.


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ
Τι συμφώνησε η Κομμουνιστική Ανανέωση με το ΔΗΚΚΙ

Με αφορμή προχτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΑΥΓΗ», στο οποίο σημειώνονται διάφορα, αναφορικά με τις προθέσεις της Κομμουνιστικής Ανανέωσης για την ενότητα δράσης και συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς, η Κομμουνιστική Ανανέωση απέστειλε στο «Ρ» το δελτίο Τύπου του ΔΗΚΚΙ που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση μελών της με στελέχη της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ, στο οποίο καταγράφεται τι ακριβώς διημείφθη και το οποίο δημοσιεύουμε αυτούσιο:

«Μέσα σε κλίμα εγκάρδιας συντροφικής ατμόσφαιρας συναντήθηκαν σήμερα, Παρασκευή 25 Μαΐου, στα γραφεία του ΔΗΚΚΙ, οι αντιπροσωπείες του ΔΗΚΚΙ και της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του ΔΗΚΚΙ για την ενότητα δράσης και συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς.

Διαπιστώθηκε η ανάγκη διαμόρφωσης κοινού διεκδικητικού πλαισίου και συντονισμού της δράσης των συνδικαλιστικών φορέων και των κομμάτων, που αντιπαρατίθενται στα μέτρα της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης.

Σαν βάση συζήτησης των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων θεωρούνται:

1. Η άρνηση στον ψευδεπίγραφο διάλογο, στον οποίο επιδιώκει να παγιδεύσει η κυβέρνηση το συνδικαλιστικό κίνημα.

2. Η υιοθέτηση των προτάσεων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για την κοινωνική ασφάλιση.

3. Η κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων του εργαζόμενου λαού, σαν απαραίτητη προϋπόθεση για τη θεμελίωση ενός αξιόπιστου, μαζικού και νικηφόρου κινήματος για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Η αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ αποτελείτο από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Μανώλη Μπακόπουλο, Σπύρο Κουτσουβέλη και Νίκο Σαραντόπουλο.

Η αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Ανανέωσης αποτελείτο από την Αλέκα Ζορμπαλά, τον Τάκη Μαστρογιαννόπουλο και τον Χρήστο Μαργανέλη».


«Μεγάλος Αδελφός»: Από το «γυαλί» στο... «κλαρί»

Και το όνομα αυτού «Μπιγκ Μπράδερ». Ο τηλεοπτικός «Μεγάλος Αδερφός» ετοιμάζεται λοιπόν να κάνει την εμφάνισή του και στις ελληνικές συχνότητες, μετά την περιφορά του στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές τηλεοράσεις.

Δώδεκα άνθρωποι επί 4 μήνες κλεισμένοι σε ένα χώρο που θα περιβάλλεται από 24 κάμερες και 48 μικρόφωνα, θα κρεμιούνται στα τσιγκέλια της δημόσιας θέασης και το τίμημα για το ασφαλές μπανιστήρι που θα προσφέρουν στο Εθνος, θα είναι της τάξης των 50 εκατομμυρίων δραχμών.

***

Κάποιοι εμφανίζονται έκπληκτοι από τούτη την εξέλιξη. Το έδαφος, όμως, επί του οποίου θα γίνει η σπορά της νέας ξεφτίλας είναι κατάλληλα οργωμένο εδώ και χρόνια. Δεν έχετε παρά να θυμηθείτε:

- Τις μεταμεσονύκτιες εκπομπές του κ. Μυλωνά.

- Τα απίστευτα τηλεβράδια με τον κ.Λεωτσάκο και τη δεσποινίδα Πέπυ.

- Μην ξεχνάτε την κυρία Μιχαλονιάκου και τα προξενιά της κ. Πάνια.

- Μην ξεχνάτε τις διαπομπεύσεις ανθρώπινων ναυαγίων στις εκπομπές της κυρίας Κάραλη ή του κ.Αντρέα Μικρούτσικου.

**

Στρωμένο, λοιπόν, το έδαφος και... «βουρ στον πατσά», αφού τώρα η κλειδαρότρυπα υπόσχεται να χτυπήσει μέχρι και στα πιο απόκρυφα σημεία. Η κλειδαρότρυπα υπόσχεται ότι τώρα θα φτάσει μέχρι και στο μυστήριο της... αφόδευσης!

Τουτέστιν, χαράς ευαγγέλια για την AGB, χαράς ευαγγέλια για τους διαφημιστές, χαράς ευαγγέλια για κάθε λογής ιθύνοντα νου. Αυτού του αέναου καραγκιοζιλικίου που παίζεται χρόνια στην ελληνική TV.

***

Ο «Μπιγκ Μπράδερ» έρχεται λοιπόν και μαζί του θα συνεχίσουν να χορεύουν και τα υπόλοιπα αδελφάκια του. Βεβαίως, όπως λέει και το άσμα, όσο πιο χαμηλά, πιο χαμηλά, και άλλο πιο χαμηλά, τότε θα πιάσουμε πάτο. Και άπαξ και πιάσαμε πάτο τότε θα αρχίσουμε να σκάβουμε το βούρκο, διότι ως γνωστόν ποτέ δεν υπάρχει πάτος στον πάτο.

Ο Μεγάλος Αδελφός έρχεται και μας υπόσχεται συγκινήσεις. Μπροστά του όλα τα άλλα θα είναι πταίσματα. Το αίμα, ψέμα, σπέρμα τώρα δικαιώνεται. Και όχι μόνο αυτό. Γιατί, ενώ θα παίζεται «λάιφ» η ξεφτίλα, την ίδια ώρα που η μηχανή που όλα τα αλέθει - η TV δηλαδή - θα την προβάλλει, θα μας έχει και νυχτερινά τοκ σόου για την ανάλυση και την καταδίκη του προβαλλόμενου προϊόντος!

Τη μια ώρα θα το προβάλουν δηλαδή, και την άλλη θα το σχολιάζουν με διανοουμενίστικη και αρκούντως (αρνητική ως επί το πλείστον) διαφημιστική διάθεση...

***

Με δυο λόγια, ενώ ο «Μεγάλος Αδελφός» θα μας εισάγει στον αντίποδα της αρχής που εδώ και 2.500 χρόνια υπηρετούσε το «μέτρο» και το αξίωμα που λέει τα «εν οίκω μη εν δήμω», ενώ τώρα η εκπόρνευση σωμάτων και το τσιτσίδωμα των ψυχών θα εισβάλει με ψηφιακή εικόνα μέσα σε ψόφιες συνειδήσεις - όσο πιο ψόφιες τόσο πιο έτοιμες να τις ξεσκίσουν οι ύαινες -ταυτόχρονα, ο «πολιτισμός» της παρακάμερας θα αποκτά νέους πόντους.

Συνεπώς: Αφού μπορούν να παρακολουθούν τα πάντα γιατί να μη μας βάλουν και ένα κοριό στο σπίτι, στο γραφείο, στο τηλέφωνο; Γιατί να μην απαιτούν να ξεβρακωθούμε μπροστά τους αδιαμαρτύρητα και με τα χέρια απλωμένα σα ζητιάνοι για λίγα ψίχουλα απαντοχής;

***

Ο «Μεγάλος Αδελφός» έρχεται. Μέχρι τότε θα έχουμε στις οθόνες μας τους παπα-ροκάδες, τα εμπνευσμένα ρεπορτάζ για το κόκκινο ταγιέρ της κ. Σημίτη στην ονομαστική εορτή του ανδρός της, τις 534 συνδέσεις με την εκκλησία που βάφτιζε ο Τζόρτζεβιτς το γιο του ή τις 642 συνδέσεις με την Ιερά Μονή όπου τελέστηκαν οι γάμοι του Καψή (σσ: ποδοσφαιριστές αμφότεροι).

Μέχρι να μας έρθει ο «Μεγάλος Αδελφός», δηλαδή, αυτή η τηλε-αδελφότητα της παρακμής θα προετοιμάζεται για να μας βγάλει όλους στο «κλαρί» ως ηδονοβλεψίες μιας κατάντιας που θα έχει και το άλλοθι της «κοινωνικής αποδοχής», αφού ουδείς υπέρτατος κριτής από τα «μηχανάκια» της AGB!...

Συμπέρασμα: Αν δεν προετοιμαστούμε και μεις, τότε την κρίσιμη ώρα, στα τσιγκέλια της δημόσιας διαπόμπευσης, εμάς θα κρεμάσουν. Εμείς είμαστε τα πρόβατα επί σφαγή. Και τότε το μπανιστήρι θα μετατραπεί σε τυμπανισμό. Και τότε το μπανιστήρι θα γίνει πρήξιμο θανατηφόρο. Τόσο αργό και επώδυνο, όσο το στριπτίζ των ξεχαρβαλωμένων συνειδήσεων.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ