ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούνη 2001
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διαμεσολαβούν, στηρίζοντας Ισραήλ, οι ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Χωρίς αποτελέσματα, αλλά και χωρίς να γίνει γνωστό αν θα επαναληφθεί το εγχείρημα της νεοσύστατης αμερικανικής διαμεσολάβησης «χαμηλών τόνων», ολοκληρώθηκε, χτες, άλλη μια συνάντηση Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων ασφαλείας. Η αποτυχία αυτή, πάντως, εξηγείται, πιθανώς, από την απόλυτη πολιτική και διπλωματική κάλυψη που φέρεται να κέρδισε, από την αμερικανική ηγεσία, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Μοσέ Κατσάβ, που μετέβη στις ΗΠΑ. Από την άλλη, ο Γιάσερ Αραφάτ συναντήθηκε, χτες, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, με τον επίτροπο Εξωτερικών Κρις Πάτεν και τον υπεύθυνο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα.

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος δήλωνε «απόλυτα ικανοποιημένος από τις αμερικανικές θέσεις» μετά από σύντομη συνάντηση που είχε με τον Τζορτζ Μπους, στην Ουάσιγκτον. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Κατσάβ είχε συναντήσεις και με άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους, ανάμεσα στους οποίους και η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Κοντολίζα Ράις, η οποία, ξεκάθαρα, υποστήριξε την ισραηλινή οπτική, επαναλαμβάνοντας ότι «ο Γιάσερ Αραφάτ είναι αυτός που θα πρέπει να πείσει τους ανθρώπους του να μην προστρέχουν στη βία».

Ανάλογες δηλώσεις που επιρρίπτουν την ευθύνη της κλιμάκωσης στους Παλαιστινίους, έκανε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν, ο οποίος, αφού διαβεβαίωσε ότι ο Κόλιν Πάουελ πιέζει τον Αραφάτ για «πάταξη της τρομοκρατίας», τόνισε ότι «οι σχέσεις Ισραήλ - ΗΠΑ είναι σθεναρότατες γιατί η ύπαρξη ισραηλινής στρατιωτικής προσέγγισης προς τους Αραβες είναι ο θεμέλιος λίθος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής». Ο ίδιος ο Κατσάβ, πάντως, προειδοποίησε ότι δεν μπορεί, επ' αόριστον, το Ισραήλ να περιμένει την ανταπόκριση του Αραφάτ στην εκεχειρία, εκτιμώντας κατηγορηματικά ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης έχει τον πλήρη έλεγχο όλων των ομάδων και οργανώσεων, ενώ υπερθεμάτισε υπέρ των εβραϊκών εποικισμών.

Ανεξέλεγκτη οργή εποίκων

Από πυρά αγνώστων έχασε τη ζωή του, ενώ οδηγούσε έξω από την Τουλκαρέμ, άλλος ένας Εβραίος έποικος, χτες, προκαλώντας το ξέσπασμα της οργής των οργανώσεων των εποίκων, των οποίων το Συντονιστικό Συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως για να ζητήσει από τον Αριέλ Σαρόν τη λήψη στρατιωτικών μέτρων. Οι έποικοι απείλησαν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους, κάτι που, ήδη, έχουν πράξει πολλές φορές και επανέλαβαν, χτες, στη Νάμπλους, όπου έβαλαν με αληθινά πυρά κατά παλαιστινιακού αυτοκινήτου, τραυματίζοντας τους 2 επιβαίνοντες, ενώ λιθοβόλησαν και χτύπησαν ομάδα νεαρών Παλαιστινίων, με αποτέλεσμα ο ένας να είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Φέρονται, επίσης, να πυρπόλησαν αποθήκες του παρακείμενου χωριού Ραμίν.

ΟΑΠ - ΘΑΝΑΤΟΣ ΦΑΪΣΑΛ ΧΟΥΣΕΪΝΙ
Θρήνος για την αναπάντεχη απώλεια

O Φαϊσάλ Χουσεϊνί

Associated Press

O Φαϊσάλ Χουσεϊνί
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Σε μία από τις πιο κρίσιμες διπλωματικές αποστολές του, άφησε την τελευταία πνοή του, ο Φαϊσάλ Χουσεϊνί, επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της ΟΑΠ, στην Ιερουσαλήμ, σημαίνον στέλεχος της οργάνωσης και μέλος της κεντρικής επιτροπής της Φατάχ.

Ο 60χρονος Χουσεϊνί πέθανε από καρδιακή προσβολή στο ξενοδοχείο που διέμενε, στην πόλη του Κουβέιτ, όπου είχε μεταβεί την Τρίτη. Ηταν η πρώτη επίσκεψη Παλαιστινίου αξιωματούχου στο εμιράτο, μετά από 11 χρόνια, εξαιτίας της ψυχρότητας στις σχέσεις Παλαιστινίων και Κουβέιτ, που προκλήθηκε από τη διπλωματική στήριξη που παρείχε ο Γιάσερ Αραφάτ στο Ιράκ, το 1990. Στόχος του Χουσεϊνί, που είχε, ήδη, ολοκληρώσει έναν πρώτο γύρο επαφών, ήταν να πετύχει τη συγκατάθεση και της ηγεσίας του Κουβέιτ σε «πάγωμα» κάθε είδους σχέσης με το Ισραήλ. Με δηλώσεις τους, Κουβεϊτιανοί αξιωματούχοι αναγνώριζαν ότι αν και δεν έχει οριστικά ξεπεραστεί η διπλωματική ψυχρότητα, η αποστολή του Χουσεϊνί βρισκόταν σε πολύ καλό δρόμο.

Η είδηση του θανάτου του παρέλυσε τον παλαιστινιακό πληθυσμό. Τα καταστήματα έκλεισαν στην ανατολική Ιερουσαλήμ, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες και πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από την κατοικία του στην ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά και στον Οίκο της Ανατολής. Εντονη ήταν και η αίσθηση ότι η παλαιστινιακή παρουσία στην Ιερή Πόλη δέχτηκε ένα ισχυρότατο πλήγμα.

«Θρηνούμε την απώλεια του ήρωα Φαϊσάλ Χουσεϊνί, που δεν έπαψε ποτέ να προσπαθεί να σταματήσει, με επιτυχία, τις ισραηλινές απόπειρες προσάρτησης και εξιουδαϊσμού της ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Αρχής, που καταλήγει με την υπόσχεση ότι ο παλαιστινιακός λαός θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, αυτόν του αγώνα «για το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ». Για «τεράστια απώλεια» έκανε λόγο ο Παλαιστίνιος ηγέτης, ο οποίος περιέκοψε την ευρωπαϊκή του περιοδεία για να συμμετάσχει στη νεκρώσιμη ακολουθία προς τιμήν του στενού του συνεργάτη. Η σορός του θα μεταφερθεί από το Αμμάν στη Ραμάλα και στη συνέχεια στην Ιερουσαλήμ, όπου θα ενταφιαστεί στο Αλ Ακσά.

Ο Χουσεϊνί, γόνος αρχαιότατης και ισχυρότατης οικογένειας της Ιερουσαλήμ, έγινε μέλος της Φατάχ το 1964. Εκτοτε, ανέλαβε ενεργότατο ρόλο στον παλαιστινιακό αγώνα και εγκαταστάθηκε στην Ιερουσαλήμ. Παραμονές της πρώτης Ιντιφάντα, το 1987, φυλακίστηκε από τον ισραηλινό στρατό χωρίς να περάσει, καν, από δίκη και μάλιστα, για πολλούς ακροδεξιούς Ισραηλινούς, ακόμη και σήμερα, θεωρείται ενορχηστρωτής της εξέγερσης.

Ηταν το πρόσωπο που διατήρησε την παλαιστινιακή παρουσία στον πολυσυζητημένο Οίκο της Ανατολής, την έδρα της ΟΑΠ στην Ιερουσαλήμ, παρά τις πολλές δυσκολίες. Θεωρούνταν ένας από τους πιθανότερους διαδόχους του Γιάσερ Αραφάτ. Για μεγάλη μερίδα των Ισραηλινών, ο Χουσεϊνί ενσάρκωνε τη μετριοπαθή πολιτική πτέρυγα της παλαιστινιακής ηγεσίας και ήταν υπέρμαχος της ειρηνικής συνύπαρξης Ισραηλινών και Αράβων στην Ιερή Πόλη, με το ανατολικό της κομμάτι πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωνε ο Ισραηλινός πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και διαπραγματευτής με τους Παλαιστινίους, «ο Χουσεϊνί είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθεί ως συνομιλητής, γιατί είχε καταβάλει τεράστιες προσπάθειες κατανόησης του Ισραήλ». Δεν είναι τυχαίο ότι ήταν από τους ελάχιστους Παλαιστινίους αξιωματούχους που γνώριζαν εβραϊκά και ο μοναδικός που εμφανιζόταν συχνά στα ισραηλινά ΜΜΕ για να προασπίσει τις παλαιστινιακές θέσεις.

  • Η Διπλωματική Αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα θα δέχεται τους επισκέπτες που επιθυμούν να υπογράψουν στο Βιβλίο Συλλυπητηρίων για τον Φαϊσάλ Χουσεϊνί, την Τρίτη και την Τετάρτη, 5 και 6 Ιουνίου, από τις 10 πμ μέχρι τις 2 μμ.
ΡΩΣΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΚΑΚ
Πιθανότητα προβοκάτσιας

ΜΙΝΣΚ.-

Χειροβομβίδα που ρίχτηκε από «άγνωστους τρομοκράτες» εξερράγη τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, 31 Μάη, στον περίβολο της ρωσικής πρεσβείας στο Μινσκ, πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, λίγες ώρες πριν φτάσει ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών - μελών της ΚΑΚ. Από την έκρηξη, που δεν προκάλεσε τραυματισμούς, σχηματίστηκε κρατήρας διαμέτρου 17 εκατοστών και γκρεμίστηκε ένα μέρος του τείχους της περίφραξης, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Αυτόπτες μάρτυρες είδαν δύο νεαρούς να φεύγουν από τον τόπο της επίθεσης αμέσως μετά την έκρηξη. Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο συγκάλεσε τους υπεύθυνους των υπηρεσιών ασφαλείας σε επείγουσα σύσκεψη, έπειτα από την τρομοκρατική ενέργεια. Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη. Εξετάζονται όλες οι πιθανές εκδοχές. Η Επιτροπή Κρατικής Ασφάλειας της Λευκορωσίας δεν αποκλείει ότι η έκρηξη αποτελεί πολιτική προβοκάτσια που έχει σχέση με τη Σύνοδο Κορυφής. Ο ηγέτης του δεξιού ριζοσπαστικού Λαϊκού Μετώπου Βιατσεσλάβ Σίβτσικ δήλωσε ότι το γεγονός αυτό μπορεί να σχετιστεί με την αύξηση των αντιρωσικών διαθέσεων στη χώρα. Σύμφωνα με το ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι ΟΡΤ, υπάρχει η εκδοχή ότι η «τρομοκρατική ενέργεια» πραγματοποιήθηκε από αντιπάλους της Ενωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας ή του Προέδρου Λουκασένκο.

Στο μεταξύ, στο Μινσκ ολοκληρώθηκε χτες η συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΚΑΚ. Ο Ιβανόφ δήλωσε ότι εγκρίθηκαν όλα τα ντοκουμέντα, τα οποία προετοιμάστηκαν για να εξεταστούν στο Συμβούλιο των αρχηγών κρατών της ΚΑΚ.

Από την άλλη μεριά, χτες, πραγματοποιήθηκε στο Μινσκ και η πρώτη συνεδρίαση του Διακρατικού Συμβουλίου, που είναι το ανώτατο όργανο της Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΑΟΚ), την οποία απαρτίζουν η Ρωσία, η Λευκορωσία, το Καζαχστάν, η Κιργιζία και το Τατζικιστάν και εξέλεξε πρόεδρο του Συμβουλίου τον Πρόεδρο του Καζαχστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ. Κύριος στόχος της κοινότητας είναι η δημιουργία ενιαίου οικονομικού χώρου.

ΚΙΝΑ
Εκδήλωση στην Αθήνα για την είσοδο στον ΠΟΕ

ΑΘΗΝΑ.-

Μια σειρά θεμάτων, όσον αφορά την εξέλιξη της οικονομίας, της κοινωνίας, αλλά και του παγκόσμιου ρόλου της ΛΔ της Κίνας εξετάστηκαν στη χθεσινή ημερίδα που οργάνωσε το Ελληνοκινεζικό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΚΕΒΕ) στην Αθήνα.

Στην ημερίδα συμμετείχαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης, προσκεκλημένοι στην ημερίδα, όπως η Κου Ουεζί, υφυπουργός του υπουργείου Πληροφορικής, ο Σουν Ζιαογού, υφυπουργός στο Κέντρο Ανάπτυξης και Ερευνας του Κρατικού Συμβουλίου, μέλη της κινεζικής αντιπροσωπείας σε σώματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), όπως ο Λίου Γκουανγκζί, αντιπρόεδρος του Κέντρου Ερευνας της Σαγκάης του ΠΟΕ, κ.ά. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης στελέχη του ΟΗΕ, της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, επιχειρηματίες και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

«Επιζητούμε την οικονομική ανάπτυξη, χωρίς όμως να θέλουμε να αλλοιώσουμε τα χαρακτηριστικά της κυβέρνησής μας. Η βελτίωση του λαϊκού βιοτικού επιπέδου μπορεί να έρθει μόνο μέσα από μια διαρκή ανάπτυξη», εξήγησε ο Ζεν Τζιανγκούο, πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, μιλώντας προς το «Ρ». Ο ίδιος, πάντως, όσο και άλλοι Κινέζοι διπλωμάτες παραδέχτηκαν πως το χρονοδιάγραμμα ως την ένταξη της Κίνας στον ΠΟΕ παραμένει ένα αίνιγμα, κυρίως λόγω των εμποδίων που θέτει η αμερικανική πλευρά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ