ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούνη 2001
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Τα «μεταλλαγμένα» έρχονται

Τα επιτελεία των Βρυξελλών κατ' εντολή των πολυεθνικών ανοίγουν το δρόμο για την καλλιέργεια μεταλλαγμένων προϊόντων στην ΕΕ

Την πλήρη απελευθέρωση της καλλιέργειας μεταλλαγμένων προϊόντων στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης ετοιμάζονται να επιβάλουν τα επιτελεία των Βρυξελλών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχοντας ως σκοπό την εξυπηρέτηση των «μεταλλαγμένων» συμφερόντων των πολυεθνικών των ΗΠΑ και της ΕΕ μεθοδεύει την κατάργηση κάθε φραγμού που υπήρχε μέχρι τώρα για τη μαζική καλλιέργεια μεταλλαγμένων προϊόντων στις ευρωπαϊκές χώρες. Αν και για τις εισαγωγές και την επεξεργασία τροφίμων που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς δεν τίθεται τέτοιο θέμα, γιατί η κοινοτική νομοθεσία ορίζει πως όλα είναι εντάξει, αρκεί να αναγράφεται στις ετικέτες στην περίπτωση που ξεπερνούν το ποσοστό του 1%.

Τώρα απ' ό,τι φαίνεται, οι πολυεθνικές της ΕΕ απέκτησαν την τεχνογνωσία για την παραγωγή μεταλλαγμένων προϊόντων. Ετσι αρχίζει να πέφτει το ευρω - φράγμα της ευαισθησίας περί των συνεπειών που μπορούν να έχουν οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί. Κι όπως δείχνουν τα πράγματα μεθοδεύεται η κατάργηση του μορατόριουμ που ισχύει εδώ και δύο χρόνια για την καλλιέργεια μεταλλαγμένων. Δηλαδή, πρακτικά θα καταργηθεί το δικαίωμα των χωρών - μελών να θέτουν «βέτο» στις νέες εγκρίσεις για την καλλιέργεια μεταλλαγμένων προϊόντων. Στην κατεύθυνση αυτή ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έβγαλε σε πρώτη φάση μια νέα οδηγία (2001/18) στις 12 του περασμένου Μάρτη (για τη σκόπιμη ελευθέρωση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στο περιβάλλον και την κατάργηση της οδηγίας 90/220/ΕΟΚ του Συμβουλίου). Το πράγμα, όμως, συνεχίζεται και στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ στις 7 και 8 Ιούνη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να παρουσιάσει σχέδιο νέου κανονισμού για τη σήμανση και την ανιχνευσιμότητα, καθώς και νέου κανονισμού για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές.

Φαίνεται, δηλαδή, ότι μπρος στα «μεταλλαγμένα» κερδοσκοπικά συμφέροντα των πολυεθνικών, τα επιτελεία των Βρυξελλών, δε λογαριάζουν ούτε την υγεία των καταναλωτών, ούτε την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, ούτε τους αγρότες που θα εξαρτώνται αποκλειστικά από τις πολυεθνικές. Το παραμύθι, πάντως, σε πρώτη φάση λέγεται «εγκεκριμένα» προϊόντα, δηλαδή γενετικά τροποποιημένα αγροτικά προϊόντα, τα οποία εμφανίζονται να μην έχουν επίπτωση στο περιβάλλον, χωρίς όμως να έχουν γίνει οι απαραίτητες έρευνες σε βάθος χρόνου. Κι εδώ φαίνεται και η υποκρισία της ΕΕ και της κυβέρνησης, που κάνουν λόγο για προστασία του περιβάλλοντος και προϊόντα ποιότητας.

Ενα μέρος των παραπάνω και κυρίως το διαδικαστικό του θέματος, θίγει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το ελληνικό γραφείο της «Γκρίνπις». Ωστόσο, όμως, η ανακοίνωση της «Γκρίνπις» ακροβατεί σε μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων περί καλών και κακών χειρισμών μελών της κυβέρνησης, πρώην και νυν. Ομως το όλο θέμα δεν έχει να κάνει τόσο με τις πρωτοβουλίες Κολιοπάνου (πρώην υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ) καθώς και με κάποιες δηλώσεις (στις 15/3/2001) του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Η. Ευθυμιόπουλου και του υφυπουργού Γεωργίας Β. Αργύρη. Ούτε έχουν να κάνουν τόσο με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας, ο οποίος γνωρίζοντας καλά προφανώς τι ετοιμάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε μόνο το ένα εκατοστό της αλήθειας, περιορίζοντας το όλο θέμα στο βαμβάκι, για να προετοιμάσει το έδαφος.

Και δε δημιουργούν μόνο «οι δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας εύλογες απορίες -όπως αναφέρει η «Γκρίνπις» - για τη μελλοντική στάση της Ελλάδας, αλλά και για τις πρωτοβουλίες που σκοπεύει να αναλάβει η κυβέρνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να μην εγκριθεί η καλλιέργεια νέων μεταλλαγμένων φυτών». Είναι θέμα ολόκληρης της κυβέρνησης που μέχρι τώρα τηρεί ένοχη σιωπή και τίθεται ζήτημα αν θα υπάρξει κυβερνητική προσήλωση και υποταγή όπως συνήθως γίνεται, στις εντολές της ΕΕ. Κι όπως πάει το πράγμα είναι πλέον θέμα όλου του λαού να αποτρέψει αγωνιστικά στην πράξη, τέτοιου είδους μεθοδεύσεις.

ΠΑΣΥ
Απύθμενη η υποκρισία της κυβέρνησης

Ανακοίνωση - καταγγελία των μεθοδεύσεων του υπουργείου Γεωργίας για τον περιορισμό της παραγωγής και τη νομιμοποίηση του μεταλλαγμένου βαμβακιού και όχι μόνο

Για «απύθμενη υποκρισία», κατηγορεί η ΠΑΣΥ την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, που - με διάφορα προσχήματα - προσπαθεί να περιορίσει δραστικά τη βαμβακοκαλλιέργεια, για να την προσαρμόσει στις απαράδεκτες χαμηλές ποσοστώσεις της ΕΕ, ενώ παράλληλα προχωρά στη νομιμοποίηση της καλλιέργειας του μεταλλαγμένου βαμβακιού.

Το κείμενο της ανακοίνωσης είναι το ακόλουθο:

«Με τις πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Γεωργίας ανοίγει το δρόμο να καλλιεργείται νόμιμα και στη χώρα μας το μεταλλαγμένο βαμβάκι και ταυτόχρονα σαν Πόντιος Πιλάτος προσπαθεί να μεταφέρει τις ευθύνες του στο νομικό καθεστώς της ΕΕ, το οποίο όμως έχει υπερψηφίσει και η ελληνική κυβέρνηση.

Οι δηλώσεις αυτές επισημοποιούν αυτό που την περσινή χρονιά έκανε "υπόγεια" και ανεπίσημα ή κατά λάθος, όπως έλεγε ο υπ. Γεωργίας, όπου συνειδητά άφησε να εισαχθεί και να καλλιεργηθεί παράνομα στη χώρα μας μεταλλαγμένο βαμβάκι, για να δημιουργηθούν τετελεσμένα γεγονότα, τα οποία νομιμοποιούνται.

Η μεθόδευση αυτή δείχνει ότι ο υπ. Γεωργίας λειτουργεί σαν ανώτερος υπάλληλος των πολυεθνικών βιοτεχνολογίας και σαν εκπρόσωπος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία πίεζε ασφυκτικά για να νομιμοποιηθεί η καλλιέργεια μεταλλαγμένου βαμβακιού, αλλά και άλλων μεταλλαγμένων καλλιεργειών στη χώρα μας. Αποδείχνει επίσης ότι οι λεονταρισμοί του υπ. Γεωργίας που δεν κράτησαν ούτε ένα χρόνο, στόχο είχαν να συγκαλύψουν το ρόλο και να μειώσουν το πολιτικό κόστος, επειδή οι αγρότες, οι καταναλωτές και η κοινή γνώμη δικαιολογημένα αντιδρούν στη μεταλλαγμένη γεωργία.

Η ΠΑΣΥ καταγγέλλει την απύθμενη υποκρισία του υπ. Γεωργίας, ο οποίος με περιβαλλοντικά και ποιοτικά προσχήματα τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να περιορίσει δραστικά τη βαμβακοκαλλιέργεια, για να την προσαρμόσει στις απαράδεκτες χαμηλές ποσοστώσεις που υπερψήφισε πρόσφατα η ΕΕ, ενώ την ίδια περίοδο νομιμοποιεί την καλλιέργεια του μεταλλαγμένου βαμβακιού.

Η ΠΑΣΥ επισημαίνει ότι η καλλιέργεια του μεταλλαγμένου βαμβακιού μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία, μιας και το βαμβάκι, έμμεσα με τη βαμβακόπιτα και άμεσα με το βαμβακέλαιο, μπαίνει στην ανθρώπινη διατροφική αλυσίδα. Είναι επίσης σίγουρο ότι θα υποβαθμίσει την ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού, που μέχρι σήμερα αποτέλεσε βασικό πλεονέκτημα της ελληνικής βαμβακοκαλλιέργειας με αρνητικές συνέπειες στο εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών. Οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιώνονται από την περσινή περίοδο, όπου οι βαμβακοπαραγωγοί που καλλιέργησαν μεταλλαγμένο βαμβάκι, το οποίο κατά "λάθος" τους προμήθευσαν οι διάφορες εταιρίες, πήραν πολύ χαμηλότερες τιμές, ενώ τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που πήρε το υπ. Γεωργίας, την αποτελεσματικότητα των οποίων κανένας δε γνωρίζει, αναγνωρίζουν την επικινδυνότητα του μεταλλαγμένου βαμβακιού.

Η ΠΑΣΥ υπενθυμίζει στους αγρότες αλλά και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό τους αλλεπάλληλους διατροφικούς κινδύνους που προκάλεσαν στη δημόσια υγεία οι βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων, που λειτούργησαν με μοναδικό κριτήριο το κέρδος.

Καλεί όλους τους αγρότες, ολόκληρο τον ελληνικό λαό να αντισταθεί στη μεταλλαγμένη γεωργία, που υπονομεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, εντείνει την εξάρτηση της γεωργίας από τις πολυεθνικές βιοτεχνολογίας, υποβαθμίζει την ποιότητα της παραγωγής, αλλά αυξάνει κατακόρυφα τα κέρδη των πολυεθνικών».

Ελάχιστοι καρπώνονται τον παραγόμενο πλούτο

Παρέμβαση του εκπροσώπου της Νέας Συνδικαλιστικής Κίνησης στη γενική συνέλευση της Εμπορικής Τράπεζας

Τα προβλήματα και οι συνέπειες που έχει για τους εργαζόμενους η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική γενικά και οι μεθοδεύσεις της διοίκησης της Εμπορικής Τράπεζας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της παρέμβασης που έκανε στη γενική συνέλευση της Εμπορικής ο Γιάννης Μπαμπαδήμας, εκπρόσωπος της Νέας Συνδικαλιστικής Κίνησης στην Εμπορική Τράπεζα.

Αναφερόμενος στους περιβόητους δείκτες για την εξέλιξη του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια και τη σχετική προπαγάνδα ο ομιλητής τόνισε ότι αυτό που καταγράφεται από τα σχετικά στοιχεία είναι «πως αυτό που πάει καλά στην Ελλάδα, είναι τα εισοδήματα των μεγαλοεχόντων και μεγαλοκατεχόντων, οι οποίοι παρ' όλα αυτά προβάλλουν ακόμα πιο ισχυρές απαιτήσεις (και αναπτύσσουν δεόντως και τη σχετική φιλολογία στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο) για απελευθέρωση των αγορών, που συνέπειά της θα είναι η ακόμα μεγαλύτερη διόγκωση του πλούτου τους. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η Εμπορική ειδικότερα δεν κινήθηκαν έξω από αυτή τη λογική».

Είδαμε τα ποσοστά αύξησης των κερδών -συνέχισε ο ομιλητής- να κινούνται με διψήφιους, τριψήφιους ή και με τετραψήφιους αριθμούς και, πάντως, με ρυθμούς πολλαπλάσιους του πληθωρισμού», αλλά...«Ποιος όμως καρπώθηκε τον πλούτο αυτό; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα και δυστυχώς τα στοιχεία είναι και πάλι καταλυτικά. Παράλληλα, με την αύξηση του συνολικού πλούτου έχουμε και μια μεγάλη διεύρυνση των κοινωνικών και ταξικών ανισοτήτων, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, ώστε δίπλα στο βασίλειο των αυξανόμενων κερδών, να έχουμε μια εντυπωσιακή αύξηση των ατόμων που ζουν, με βάση τα επίσημα στοιχεία, κάτω από το όριο της φτώχειας. Σήμερα περίπου 2,5 εκατ. συνάνθρωποί μας αντιμετωπίζουν, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, πρόβλημα αξιοπρεπούς διαβίωσης ακόμη και επιβίωσης.

Για ποιον, λοιπόν, πηγαίνει καλά η οικονομία όταν οι 4 στους 10 Ελληνες ζουν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας και η ανεργία στην Ελλάδα κινείται γύρω από το 12%, κατέχοντας την πρώτη θέση στην ΕΕ; Και αφού πηγαίνουν τόσο καλά τα μεγέθη, και εκπληρώθηκε ο «εθνικός» στόχος της ένταξης στην ΟΝΕ, γιατί αυτή η επιμονή να εφαρμόζονται εισοδηματικές πολιτικές που περιορίζουν τις ονομαστικές αυξήσεις των μισθών και συντάξεων σε ποσοστά που κινούνται κάτω και από τον πληθωρισμό;

Οταν οι τραπεζοϋπάλληλοι παίρνουμε τους πιο χαμηλούς μισθούς από όλους τους συναδέλφους μας στην ΕΕ και όταν τα κέρδη των τραπεζών έχουν αυξηθεί κατά 250% στην πενταετία 1995-2000 και όταν ο μέσος όρος ωρών εργασίας στις τράπεζες στην Ελλάδα, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στην Ευρώπη (μετά τη Γερμανία), είναι δυνατόν να προτείνονται αυξήσεις για την επόμενη τριετία σχεδόν στα όρια του πληθωρισμού, δηλαδή πάγωμα μισθών»;

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της Κίνησης κατάγγειλε τις μεθοδεύσεις των τραπεζών που ζητούν πλήρη «απελευθέρωση» του ωραρίου των τραπεζών και εξαήμερη λειτουργία τους στις «τουριστικές περιοχές» και συνέχισε:

«Οι εργαζόμενοι, που πρέπει να ζήσουμε κι εμείς και οι οικογένειές μας δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι δεν υπάρχουν πόροι για την Κοινωνική Ασφάλιση, όταν βλέπουμε ότι ο πλούτος της κοινωνίας που παράγεται από εμάς, συσσωρεύεται, συγκεντρώνεται και συγκεντροποιείται, σε ελάχιστα βαλάντια. Γι' αυτό διεκδικούμε αυξήσεις μέσα από ΣΣΕ, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, αξιοπρεπείς συντάξεις, ανθρώπινη περίθαλψη και επαρκείς παροχές Παιδείας και Πρόνοιας και κατεβαίνουμε στους δρόμους του αγώνα, προκειμένου οι πόροι να βρεθούν από τα υπερκέρδη.

Δεν αντιλαμβανόμαστε τα περί νέων μεσαίων στελεχών από άλλες τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού, που αναφέρονται στην έκθεση τι υπονοούν. θα επαναληφθεί το προηγούμενο της διοίκησης Πουλή -και όχι μόνο-που «τακτοποίησε» στην τράπεζα μια κουστωδία «στελεχών» και που, για να απαλλαγεί στη συνέχεια από ορισμένα αυτά είδε κιέπαθε; Και σήμερα και τότε έγινε και γίνεται κάτι τέτοιο στα ψηλά κλιμάκια. Τώρα θα γίνει και στα μεσαία; Η τράπεζα δεν έχει πλέον δυνατότητες ανάδειξης και αξιοποίησης του ήδη υπάρχοντος προσωπικού της, πολύ περισσότερο σήμερα που προχώρησε σε «στρατηγική συμμαχία», όπως τη λέτε, με την Credit Agricole;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ