Παρασκευή 1 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Τα «μεταλλαγμένα» έρχονται

Τα επιτελεία των Βρυξελλών κατ' εντολή των πολυεθνικών ανοίγουν το δρόμο για την καλλιέργεια μεταλλαγμένων προϊόντων στην ΕΕ

Την πλήρη απελευθέρωση της καλλιέργειας μεταλλαγμένων προϊόντων στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης ετοιμάζονται να επιβάλουν τα επιτελεία των Βρυξελλών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχοντας ως σκοπό την εξυπηρέτηση των «μεταλλαγμένων» συμφερόντων των πολυεθνικών των ΗΠΑ και της ΕΕ μεθοδεύει την κατάργηση κάθε φραγμού που υπήρχε μέχρι τώρα για τη μαζική καλλιέργεια μεταλλαγμένων προϊόντων στις ευρωπαϊκές χώρες. Αν και για τις εισαγωγές και την επεξεργασία τροφίμων που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς δεν τίθεται τέτοιο θέμα, γιατί η κοινοτική νομοθεσία ορίζει πως όλα είναι εντάξει, αρκεί να αναγράφεται στις ετικέτες στην περίπτωση που ξεπερνούν το ποσοστό του 1%.

Τώρα απ' ό,τι φαίνεται, οι πολυεθνικές της ΕΕ απέκτησαν την τεχνογνωσία για την παραγωγή μεταλλαγμένων προϊόντων. Ετσι αρχίζει να πέφτει το ευρω - φράγμα της ευαισθησίας περί των συνεπειών που μπορούν να έχουν οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί. Κι όπως δείχνουν τα πράγματα μεθοδεύεται η κατάργηση του μορατόριουμ που ισχύει εδώ και δύο χρόνια για την καλλιέργεια μεταλλαγμένων. Δηλαδή, πρακτικά θα καταργηθεί το δικαίωμα των χωρών - μελών να θέτουν «βέτο» στις νέες εγκρίσεις για την καλλιέργεια μεταλλαγμένων προϊόντων. Στην κατεύθυνση αυτή ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έβγαλε σε πρώτη φάση μια νέα οδηγία (2001/18) στις 12 του περασμένου Μάρτη (για τη σκόπιμη ελευθέρωση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στο περιβάλλον και την κατάργηση της οδηγίας 90/220/ΕΟΚ του Συμβουλίου). Το πράγμα, όμως, συνεχίζεται και στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ στις 7 και 8 Ιούνη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να παρουσιάσει σχέδιο νέου κανονισμού για τη σήμανση και την ανιχνευσιμότητα, καθώς και νέου κανονισμού για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές.

Φαίνεται, δηλαδή, ότι μπρος στα «μεταλλαγμένα» κερδοσκοπικά συμφέροντα των πολυεθνικών, τα επιτελεία των Βρυξελλών, δε λογαριάζουν ούτε την υγεία των καταναλωτών, ούτε την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, ούτε τους αγρότες που θα εξαρτώνται αποκλειστικά από τις πολυεθνικές. Το παραμύθι, πάντως, σε πρώτη φάση λέγεται «εγκεκριμένα» προϊόντα, δηλαδή γενετικά τροποποιημένα αγροτικά προϊόντα, τα οποία εμφανίζονται να μην έχουν επίπτωση στο περιβάλλον, χωρίς όμως να έχουν γίνει οι απαραίτητες έρευνες σε βάθος χρόνου. Κι εδώ φαίνεται και η υποκρισία της ΕΕ και της κυβέρνησης, που κάνουν λόγο για προστασία του περιβάλλοντος και προϊόντα ποιότητας.

Ενα μέρος των παραπάνω και κυρίως το διαδικαστικό του θέματος, θίγει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το ελληνικό γραφείο της «Γκρίνπις». Ωστόσο, όμως, η ανακοίνωση της «Γκρίνπις» ακροβατεί σε μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων περί καλών και κακών χειρισμών μελών της κυβέρνησης, πρώην και νυν. Ομως το όλο θέμα δεν έχει να κάνει τόσο με τις πρωτοβουλίες Κολιοπάνου (πρώην υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ) καθώς και με κάποιες δηλώσεις (στις 15/3/2001) του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Η. Ευθυμιόπουλου και του υφυπουργού Γεωργίας Β. Αργύρη. Ούτε έχουν να κάνουν τόσο με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας, ο οποίος γνωρίζοντας καλά προφανώς τι ετοιμάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε μόνο το ένα εκατοστό της αλήθειας, περιορίζοντας το όλο θέμα στο βαμβάκι, για να προετοιμάσει το έδαφος.

Και δε δημιουργούν μόνο «οι δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας εύλογες απορίες -όπως αναφέρει η «Γκρίνπις» - για τη μελλοντική στάση της Ελλάδας, αλλά και για τις πρωτοβουλίες που σκοπεύει να αναλάβει η κυβέρνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να μην εγκριθεί η καλλιέργεια νέων μεταλλαγμένων φυτών». Είναι θέμα ολόκληρης της κυβέρνησης που μέχρι τώρα τηρεί ένοχη σιωπή και τίθεται ζήτημα αν θα υπάρξει κυβερνητική προσήλωση και υποταγή όπως συνήθως γίνεται, στις εντολές της ΕΕ. Κι όπως πάει το πράγμα είναι πλέον θέμα όλου του λαού να αποτρέψει αγωνιστικά στην πράξη, τέτοιου είδους μεθοδεύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ