Παρασκευή 1 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΟΙΩΤΙΑ
Η λειψυδρία «γονατίζει» τους αγρότες
  • Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των κατοίκων. Για τρίτη συνεχόμενη μέρα θα κλείσουν σήμερα την Εθνική οδό Θήβας- Λιβαδειάς
  • Αγωνιστικό κάλεσμα της ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ

Στο έλεος της λειψυδρίας που απειλεί να «κάψει» καλλιέργειες 500.000 στρεμμάτων του κωπαϊδικού κάμπου, έχει εγκαταλείψει η κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας τους αγρότες της Βοιωτίας, αδιαφορώντας για τη ζημιά και το ξεκλήρισμα χιλιάδων ξωμάχων και των οικογενειών τους που επέρχεται. Ηδη η αρδευτική περίοδος έχει αρχίσει και «στάλα» νερό δεν υπάρχει. Το μεγάλο πρόβλημα έρχεται να οξύνει η άρνηση των υπουργείων Γεωργίας και Οικονομίας να καταβάλουν χρέος του Οργανισμού Κωπαΐδας (παρότι οι εισφορές των αγροτών έχουν καταβληθεί σ' αυτόν) ύψους 60 εκατ. δρχ. προς τη ΔΕΗ και της τελευταίας να επανασυνδέσει την παροχή ρεύματος στο αντλιοστάσιο της Υλίκης για την άρδευση των καλλιεργειών στον κάμπο.

Η άσχημη κατάσταση που βιώνουν οι αγρότες τούς οδήγησε και χτες, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, να κατέβουν στο δρόμο του αγώνα και να αποκλείσουν για δύο ώρες (10.15 π.μ.-12.15 μ.μ.) την Εθνική οδό Θήβας- Λιβαδειάς, στο ύψος της πόλης του Αλίαρτου, ενώ και σήμερα είναι αποφασισμένοι, αν δε λυθεί το πρόβλημα, να πραγματοποιήσουν νέο αποκλεισμό. Στη χτεσινή κινητοποίηση συμμετείχαν αγρότες από 11 χωριά (Ακραίφνιο, Κόκκινο, Μαυρομάτι, Βάγια, Ασκρη, Νεοχώρι, Θεσπιές, Λεοντάρι, Αλίαρτο, Υψηλάντη και Μάζι), που αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Βοιωτίας και με τη στήριξη φορέων και του Δήμου Αλιάρτου, «πλαισιωμένοι», βέβαια, από μεγάλη αστυνομική δύναμη, όπως γίνεται σε κάθε κινητοποίηση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Οπως τόνισαν στο «Ρ», κατά τη διάρκεια της χτεσινής κινητοποίησης, οι αγρότες αρνούνται τον εμπαιγμό και την κοροϊδία και ήδη «ο κόμπος έφτασε στο χτένι», από τη γνωστή μέθοδο «μπαλάκι» που παίζεται μεταξύ υπουργείων-Οργανισμού-ΔΕΗ, ρίχνοντας ο ένας το φταίξιμο στον άλλο. «Η κοροϊδία αυτή δε θα περάσει, με τη δήθεν ευαισθητοποίηση όταν βλέπουν ότι οι αγρότες αντιδρούν αγωνιστικά», δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Ξ. Μελισσάρης, πρόεδρος της ΟΑΣ Βοιωτίας. «Εμείς διεκδικούμε την υλοποίηση μέτρων για την άρδευση όλης της Κωπαΐδας, εγγειοβελτιωτικά και υποδομή για την ανάπτυξη της αγροτικής καλλιέργειας. Η κυβέρνηση και όσοι συμφωνούν με την αντιαγροτική πολιτική της επιδιώκουν τη συρρίκνωση και το ξεκλήρισμά μας. Πάνω σ' αυτό θα υπάρξει μεγάλη σύγκρουση. Οι αγρότες αντιλαμβάνονται, πλέον, ποιοι είναι οι φίλοι τους και ποιοι οι εχθροί τους».

Στο μεταξύ, με διαπιστωμένο το μέγεθος του εμπαιγμού που υφίστανται οι αγρότες και την αγανάκτηση που επικρατεί, άρχισαν από κυβερνητικούς βουλευτές «παρεμβάσεις» όχι στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος, αλλά του «διαίρει και βασίλευε» και της μη συμμετοχής των αγροτών στις κινητοποιήσεις, όπως μας κατήγγειλαν οι ίδιοι οι αγρότες.

Με τη σημερινή εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιωθεί ότι οι υποσχέσεις και δεσμεύσεις, πριν δυο μήνες, του υπουργού Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτη, σε επιτροπή φορέων της Βοιωτίας που τον είχε επισκεφθεί για μεταφορά επιπλέον νερού από την Υλίκη και για δεύτερη πλωτό (αντλία) ήταν «έπεα πτερόεντα» και ότι ο μόνος δρόμος που απομένει είναι να αγωνιστούμε, σχολίαζαν αγρότες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί μια ακόμα αρνητική εξέλιξη, που κανείς δε γνωρίζει τι κατάληξη θα έχει. Από προχτές ο Οργανισμός Κωπαΐδας είναι χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο και διευθυντή, αφού κατέθεσαν τις παραιτήσεις τους στον γγ της Περιφέρειας Στερεάς. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον υπό παραίτηση διευθυντή του Οργανισμού Κωπαΐδας, Σεραφείμ Λαμπριτζή, μας δήλωσε ότι «οι παραιτήσεις υποβλήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί δεν υλοποιήθηκαν δύο άμεσα μέτρα ανακούφισης που είχε δεσμευτεί πριν 2 μήνες ο υπουργός Γεωργίας. Το πρώτο αφορά στη μεταφορά 200.000 κυβικών νερού το 24ωρο από την Υλίκη και το δεύτερο στην κατασκευή-εγκατάσταση νέου (δεύτερου) πλωτού». Σύμφωνα με την εκτίμηση του (πρώην) διευθυντή, «η τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση απέναντι στον Οργανισμό (επιπλέον έχει σταματήσει τη χρηματοδότηση από το 1996) τον οδηγεί σε άσχημη κατάληξη».

Η ΝΕ του ΚΚΕ

Στον εφιάλτη της λειψυδρίας αναφέρεται ανακοίνωση-καταγγελία της Νομαρχιακής Επιτροπής Βοιωτίας του Κόμματος, στην οποία αναφέρεται:

«Παρά το γεγονός ότι ο επιστημονικός κόσμος της χώρας και τα αρμόδια υπουργεία βεβαιώνουν ότι η Ελλάδα διαθέτει αρκετούς υδάτινους πόρους, η λειψυδρία εντείνεται και επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ σε περιόδους ανομβρίας έχει τεράστιες συνέπειες στην αγροτική παραγωγή αλλά και στους κατοίκους των πόλεων.

Το φαινόμενο, όμως, της λειψυδρίας δεν είναι αποτέλεσμα τόσο της ανομβρίας. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθείται στον τομέα των υδάτινων πόρων τουλάχιστον τα τελευταία 25 χρόνια.

Οι κυβερνήσεις της τελευταίας 25ετίας, είτε ήταν της ΝΔ, είτε του ΠΑΣΟΚ, αντί να διαθέσουν κονδύλια για να σχεδιάσουν την ορθολογική αξιοποίηση, να αναπτύξουν και να προστατεύσουν τους υδάτινους πόρους της χώρας με την κατασκευή έργων υποδομής, που θα εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα, θα αποθηκεύουν τα νερά της βροχής, θα προστατεύουν από τις απώλειες στα αρδευτικά και υδρευτικά δίκτυα, αξιοποίησαν τη λειψυδρία για να περιορίσουν τις αγροτικές καλλιέργειες και να επιβάλουν δυσβάσταχτες τιμές στο νερό της ύδρευσης και της άρδευσης, κάτι που από πρώτο χέρι γνωρίζουν ιδιαίτερα οι κάτοικοι της Λιβαδειάς που πληρώνουν το νερό "χρυσάφι".

Για τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε προτεραιότητα ήταν και είναι τα λεγόμενα μεγάλα έργα, που έχουν ανάγκη οι πολυεθνικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η αστική τάξη της χώρας αλλά και τα τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα που επιβάλλουν τα ΝΑΤΟικά συμφέροντα, καθώς και οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Η σωστή διαχείριση και η ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων θεωρείται σπατάλη και καθόλου αναπτυξιακή επένδυση, που βεβαίως εξυπηρετεί το στόχο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μείωση των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών της χώρας μας.

Και είναι "σκέτη κοροϊδία" οι δήθεν δεσμεύσεις μιας σειράς υπουργών της κυβέρνησης με επικεφαλής τον Κ. Λαλιώτη, που έταξαν φύκια για μεταξωτές κορδέλες στους αγρότες της Βοιωτίας. Αλλά και η υποκρισία και των 4 βουλευτών του νομού στο ποιος θα αναπτύξει καλύτερες δημόσιες σχέσεις, εκμεταλλευόμενος τα προβλήματα των αγροτών, περίσσεψε. Γιατί, βέβαια, συμφωνούν σε όλα με τα κόμματά τους, η πολιτική των οποίων είναι υπεύθυνη για τον εφιάλτη της λειψυδρίας.

Καλή είναι βέβαια η "φραστική" συμπαράσταση του κ. νομάρχη και των δημάρχων του νομού στους αγρότες, αλλά είναι το ελάχιστο και εκ του πονηρού, όταν το μέγεθος και η οξύτητα του προβλήματος επιβάλλουν δυναμικές, αγωνιστικές κινητοποιήσεις και υπάρχουν νομάρχες και δήμαρχοι σε άλλες περιοχές της Ελλάδας που αγωνιστικά συμπαρατάσσονται με τους αγρότες.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Βοιωτίας του ΚΚΕ καλεί τους αγρότες να δραστηριοποιηθούν στους αγροτικούς συλλόγους και συνεταιρισμούς, στις επιτροπές αγώνα. Να ενωθούν σ' ένα Λαϊκό Μέτωπο, που θα επιβάλει μια άλλη πολιτική και για τους υδάτινους πόρους, που θα αναπτύξει την αγροτική οικονομία με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας και τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι κομμουνιστές προτείνουν (2001-07-03 00:00:00.0)
Αποτέλεσμα των εφαρμοζόμενων πολιτικών η λειψυδρία (2001-04-01 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο για τη λειψυδρία (2001-03-31 00:00:00.0)
Χιλιάδες αγρότες απειλούνται με καταστροφή (2000-08-17 00:00:00.0)
Λειψυδρία και κυβέρνηση «καίνε» τους αγρότες (2000-07-23 00:00:00.0)
«Εκεί που μας χρωστούσαν...» (2000-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ