Παρασκευή 1 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΑΖ (ΑΚΤΕΣ ΕΟΤ) ΑΤΤΙΚΗΣ
Ολοκληρώνεται το παζάρι για το ξεπούλημα

Στην τελική ευθεία μπαίνουν τα παζάρια για το ξεπούλημα σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα των πέντε πλαζ του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) που έχουν παραδοθεί στην Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) ΑΕ προκειμένου να αναλάβουν τη διαδικασία παράδοσής τους σε ιδιώτες. Αυτό προκύπτει από τα όσα ανακοίνωσε χτες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Τ. Χωμενίδης. Μάλιστα, η διοίκηση της ΕΤΑ μετά τις αξιώσεις - «ενδιαφέρον» των υποψηφίων «μνηστήρων», αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει τις πλαζ με τη μορφή της εκμίσθωσης, σε πρώτη φάση, για δέκα χρόνια., Τα 10 χρόνια, εξάλλου, ήταν και το ανώτατο χρονικό διάστημα που προβλεπόταν στη σχετική προκήρυξη.

Οι πλαζ που ετοιμάζεται να παραδώσει η κυβέρνηση στην εκμετάλλευση του ιδιωτικού κεφαλαίου, είναι αυτές των Αλίμου, Α' Βούλας, Β' Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρκιζας. Η επιτροπή αξιολόγησης κατέληξε στην πρόκριση πέντε κοινοπραξιών για κάθε μια από αυτές και στο επόμενο διάστημα θα διεξαχθούν τα «παζάρια» μέχρι την τελική υπογραφή των συμβάσεων. Σύμφωνα με την ΕΤΑ θα είναι «διαπραγμάτευση για τη βελτίωση των προσφορών των αναδόχων τόσο από οικονομικής όσο και από ποιοτικής απόψεως».

Οι κοινοπραξίες που συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη βαθμολογία από την επιτροπή αξιολόγησης είναι:

  • Αττικές Ακτές (ΑΤΤΙ-ΚΑΤ ΑΤΕ, ΤΕΡΙΝΑ, ΙΘΑΚΗ ΕΠΕ, ΑΧΙΝΟΣ), για την πλαζ Αλίμου
  • Βερνίκος Κότερα (EFG Eurobank Properties ΑΕ, Βερνίκος Κότερα Ναυτιλιακή και Συμμετοχών ΑΕ, ΙΜΑΚΟ ΑΕ, Εκδόσεις Λυμπέρη ΑΕ, V+O Communication Resources, Everest ΑΕ, Ευ Ζην ΑΕ), για την πλαζ Α' Βούλας
  • Βερνίκος Κότερα για την πλαζ Β' Βούλας
  • Αττικές Ακτές για την πλαζ Βουλιαγμένης
  • Βερνίκος Κότερα καθώς και Ζευς (Αττικές Εκδόσεις ΑΕ, Ομικρον ΑΕ, Ορασις ΑΕ, Αθ. Ταγάρης, Χρ. Ουζούνης, F+K Group), για την πλαζ Βάρκιζας

Η ΕΤΑ, προσδοκά να εισπράξει στη δεκαετία που θα εκμεταλλεύονται οι ιδιώτες τις πλαζ -σύμφωνα με τις ανοιγμένες οικονομικές προσφορές- το ποσό των 8,1 δισ. δραχμών σε σημερινές τιμές και άλλα 4 δισ. από το ποσοστό επί του τζίρου που θα καταβάλλουν οι κοινοπραξίες. Αυτά, με την προϋπόθεση ότι οι κοινοπραξίες θα τηρήσουν τους όρους των συμβάσεων.

Τα παραπάνω δισεκατομμύρια στα οποία μετριούνται τα κέρδη της ΕΤΑ από την ιδιωτικοποίηση των πλαζ καθιστούν αυταπόδεικτα τα κέρδη που θα αποφέρει η εκμετάλλευσή τους στους ιδιώτες. Κέρδη, τα οποία, βεβαίως, θα προέλθουν από τους λουόμενους, στην πλειοψηφία τους μισθοσυντήρητες οικογένειες, συνταξιούχους, νέους, που θα χρυσοπληρώνουν τις υπηρεσίες που θα παρέχονται. Μπορεί τα εισιτήρια όπως είπε ο Τ. Χωμενίδης να μην αυξηθούν για φέτος και κάθε χρόνο να αυξάνονται μέχρι το ύψος του πληθωρισμού, ωστόσο, όπως διευκρίνισε σε παλιότερη συνέντευξη ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης, τα κέρδη των επιχειρηματιών θα προέλθουν από τις τιμές στις οποίες θα παρέχονται τα προϊόντα και οι υπηρεσίες μέσα στις πλαζ.

Να σημειώσουμε ότι με το εισιτήριο οι λουόμενοι μπορούν να κάνουν χρήση των αποδυτηρίων, των χώρων υγιεινής, των ντους, και να έχουν ιατρικές και ναυαγοσωστικές παροχές πρώτης ανάγκης. Από εκεί και πέρα, ακόμα και η ομπρέλα θα χρυσοπληρώνεται.

Οσον αφορά τις χρήσεις των πλαζ σ' αυτές περιλαμβάνεται εστίαση, συγκεκριμένου τύπου ψυχαγωγία, ημερήσια χρήση, λούση. Στην «ειδικού τύπου ψυχαγωγία» περιλαμβάνονται: αναψυκτήριο, εστιατόριο, παραχώρηση χώρων για δεξιώσεις, διοργάνωση συναυλιών, θερινός κινηματογράφος, πισίνα, γυμναστήρια, σάουνες κλπ., φύλαξη παιδιών, ημερήσιο στέκι νεολαίας κ.ά, που θα λειτουργούν μέχρι τις 12.00 το βράδυ. Ανώτατο στέλεχος της ΕΤΑ σημείωσε μιλώντας στο «Ρ» ότι μπορεί οι επιχειρηματίες να αναλάβουν δεσμεύσεις (για τις χρήσεις των πλαζ και των εγκαταστάσεων και το ωράριο ), οι οποίες ενδεχομένως θα αλλάξουν στην πορεία των δέκα χρόνων, με κριτήρια τα συμφέροντα των επιχειρηματιών.

Ο Τ. Χωμενίδης, ανακοίνωσε επίσης ότι η ΕΤΑ ΑΕ έχει ολοκληρώσει, σε συνεργασία με τον ΟΡΣΑ, το ΥΠΕΧΩΔΕ, τον Αθήνα 2004 και τη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Εργων, την επεξεργασία σε τεχνικό επίπεδο του σχεδίου ανάπλασης της παραλιακής ζώνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ