ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούνη 2001
Σελ. /48
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ ΕΜΠ
Αγώνας με διάρκεια και προοπτική

Από την προχτεσινή δυναμική κινητοποίηση φοιτητών- σπουδαστών στην Αθήνα
Από την προχτεσινή δυναμική κινητοποίηση φοιτητών- σπουδαστών στην Αθήνα
«Ο αγώνας θα έχει αποτελέσματα, αν έχει διάρκεια, προσανατολισμό σύγκρουσης με την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου και κοινή δράση φοιτητικού και λαϊκού κινήματος». Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας ΕΜΠ, με αφορμή την προχτεσινή φοιτητική κινητοποίηση, τα «επεισόδια», αλλά και την τυχοδιωκτική τακτική των ΕΑΑΚ. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Οι φοιτητές αλλά και μεγάλο μέρος της εκπαιδευτικής κοινότητας και του λαού, με τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις τους, δείχνουν πως ο νόμος για την ψευτο-ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, που υποβαθμίζει την ανώτατη εκπαίδευση και απαξιώνει τις σπουδές και τα πτυχία μας, μπορεί να μείνει στα χαρτιά. Παράλληλα, όμως, δείχνουν ότι ολοένα και περισσότερο ωριμάζει η απαίτηση για μια άλλη πορεία της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Μια πορεία που συμπυκνώνεται στο αίτημα για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση και μπορεί να επιβληθεί με την κοινή δράση, τους κοινούς αγώνες των φοιτητών με όλο το λαό.

Την Τετάρτη 30/5 χιλιάδες φοιτητές από την Αθήνα, αλλά και όλη τη βδομάδα σε πολλές πόλεις έστειλαν το μήνυμα ότι συνεχίζουμε. Η μαζική και μαχητική πορεία στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και η κατάληξή της, στη συνάντηση συντονισμού της δράσης των φοιτητικών συλλόγων, δίνει το στίγμα ότι οι φοιτητές με το συντονισμένο τους αγώνα και την κοινή δράση με όλο το λαό μπορούν να διεκδικήσουν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, υψηλού επιπέδου, δημόσια και δωρεάν, που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Χαιρετίζουμε, παράλληλα, τις προσπάθειες συντονισμού σε επίπεδο πόλεων, στις οποίες έχουν πάρει μέρος δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι, παρά τις προσπάθειες της ΔΑΠ και ΠΑΣΠ όσο και των ΕΑΑΚ, που για διαφορετικούς λόγους ο καθένας κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να μην υπάρξει συντονισμός των φοιτητικών συλλόγων, εξυπηρετώντας έτσι την κυβερνητική πολιτική, που θέλει ένα ανοργάνωτο, πολυδιασπασμένο φοιτητικό κίνημα, ώστε να είναι "ακίνδυνο" γι' αυτήν.

Ομως, χτες (σ.σ. προχτές) στο κέντρο της Αθήνας, η κυβέρνηση έκανε άλλη μια επίδειξη αυταρχισμού, ίσως και μια πρόβα εφαρμογής του "τρομονόμου". Την ίδια στιγμή, που ο πρωθυπουργός και ο κ. Ευθυμίου είχαν συνάντηση για να καθορίσουν τα επόμενα "χτυπήματα" της κυβερνητικής πολιτικής στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με βάση τις κατευθύνσεις των συνόδων της Πράγας και της Μπολόνια, έστειλαν στους φοιτητές, που διαδήλωναν, ΜΑΤ, κλομπ, χημικά, για να αρχίσουν άλλον ένα "κοινωνικό διάλογο". Η αγριότητα της επίθεσης της αστυνομίας, οι ξυλοδαρμοί και οι συλλήψεις φοιτητών, που έχουν στόχο την τρομοκράτηση όσων αντιστέκονται στην αντιδραστική πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ, όχι μόνο δε θα πτοήσουν το φοιτητικό κίνημα αλλά θα δυναμώσουν τις κινητοποιήσεις μας και απέναντι στον κυβερνητικό αυταρχισμό.

Ομως, η κυβερνητική πολιτική, στην προσπάθειά της να περάσει τα όποια αντιδραστικά μέτρα με όσο γίνεται λιγότερες αντιδράσεις, αξιοποιεί εκτός από την προπαγάνδα των ΜΜΕ, το συντεχνιασμό, προσπάθειες αποπροσανατολισμού αλλά και διασπαστικές για το κίνημα λογικές. Και σε αυτές τις προσπάθειες, βρίσκει αρκετούς συμμάχους που συνειδητά ή ασυνείδητα παίζουν αυτό το παιχνίδι. Ξεχωριστή θέση στις προσπάθειες διάσπασης και εκφυλισμού του φοιτητικού κινήματος αλλά και στην καλλιέργεια συντεχνιακών λογικών έχει η παράταξη των ΕΑΑΚ.

Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός να καλούν 10 φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας για κινητοποίηση στα Προπύλαια και τα ΕΑΑΚ στις Γενικές Συνελεύσεις, μετά από αυτές τις 10 αποφάσεις, να βάζουν ξεχωριστή πορεία. Αυτή ακριβώς είναι η λογική που προσπαθεί να οδηγήσει σε τεχνητή αντιπαράθεση τους συλλόγους, να εκτονώσει τις αγωνιστικές διαθέσεις των φοιτητών. Αραγε, δεν είναι συντεχνιακή η λογική που λέει ότι "δε μας ενδιαφέρει τι γίνεται σε άλλους συλλόγους, γι' αυτό και δε θα κάνουμε κινητοποίηση μαζί τους", λες και οι συγκεκριμένοι σύλλογοι είναι τσιφλίκι τους;

Ακόμη, για άλλη μια φορά είδαμε ότι η παράταξη των ΕΑΑΚ αντιλαμβάνεται τις κινητοποιήσεις των φοιτητών ως χώρο στον οποίο θα ευδοκιμούν ο εκφυλισμός, το προβοκάρισμα, ο τυχοδιωκτισμός και το show για τα κανάλια. Ας απολογηθούν στους φοιτητές, τι νόημα είχε να οδηγήσουν ένα κομμάτι του μπλοκ συλλόγων του ΕΜΠ στη φάκα της Μητροπόλεως και γιατί εκφυλίζουν τις κινητοποιήσεις με τον αυγοπόλεμο και τον μπουκαλοπόλεμο με τα ΜΑΤ. Ο τυχοδιωκτισμός τους, στην κινητοποίηση της Τετάρτης, έδωσε πάσα στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις καταστολής για να τρομοκρατήσει, να βάλει σε εφαρμογή τον "τρομονόμο" πριν ψηφιστεί.

Θεωρούμε αναγκαίο να τονίσουμε, ότι το κίνημα μπορεί να βάζει στο περιθώριο εκφυλιστικές και διασπαστικές λογικές, αλλά κυρίως έχει τη δυνατότητα να επιλέγει τους όρους, τον τρόπο, το χρόνο και τη μορφή σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική. Να ξεχάσουν όμως όλοι αυτοί, ότι η αγανάκτηση και η οργή που έχουν χιλιάδες φοιτητές απέναντι στην πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ μπορούν να εκτονωθούν, μόνο και μόνο για να συντηρήσουν το "μαγαζάκι" τους.

Ο αγώνας θα έχει αποτελέσματα, αν έχει διάρκεια, προσανατολισμό σύγκρουσης με την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου και κοινή δράση φοιτητικού και λαϊκού κινήματος. Η διέξοδος και η ανατροπή αυτής της πολιτικής δεν μπορεί παρά να εξασφαλίζεται από τη μαζικοποίηση των αγώνων, απ' την ενότητα των φοιτητών στη σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική, απ' τη συνάντηση στους δρόμους του αγώνα των φοιτητών με την εργατική τάξη, με όλο το λαό».


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οχι στη μείωση των αποδοχών αποφοίτων των ΤΕΙ

Τη μισθολογική υποβάθμιση αποφοίτων των ΤΕΙ, την ώρα που τα ΤΕΙ υποτίθεται ότι «ανωτατοποιούνται», αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης και ο Αντώνης Σκυλλάκος, προς τους υπουργούς Εσωτερικών Β. Παπανδρέου, Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, Παιδείας Π. Ευθυμίου, Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης και Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος.

Οι ανακολουθίες και η αποσπασματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής επισημαίνεται στην Ερώτηση, που δημιουργούν διαρκώς τα πιο διαφορετικά προβλήματα στους εργαζόμενους, αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά στην περίπτωση ορισμένων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων.

«Πιο συγκεκριμένα: Πριν από 6 χρόνια, με βάση το ΠΔ 227/1995 "Καθορισμός διάρκειας φοίτησης τμημάτων των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ), καθώς και περιεχομένου σπουδών του Τμήματος Ανθοκομίας - Αρχιτεκτονικού Τοπίου της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας" (ΦΕΚ 130/Α/1995), που όριζε τη διάρκεια σπουδών των ΤΕΙ σε 8 εξάμηνα και το Ν. 2470/1997 "Αναμόρφωση μισθολογίου προσωπικού της δημόσιας διοίκησης και άλλες συναφείς διατάξεις" (ΦΕΚ 40/Α/97), δικαιώθηκαν οι υπάλληλοι των Κρατικών Παιδικών Σταθμών (ΚΠΣ) Αγρας, Αγίου Αθανασίου, Αρνισσας και Μεσημερίου Πέλλας του Α' ΚΠΣ Εδεσσας και των Διευθύνσεων Υγείας και Πρόνοιας και Γεωργίας της Νομαρχίας Πέλλας και θεωρήθηκε - για όσους από αυτούς ήταν απόφοιτοι ΤΕΙ - σαν εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο το 20ο αντί του 21ου. Ετσι από την 1/1/1997 μέχρι σήμερα εισέπραξε ο καθένας περίπου 500.000 δραχμές», υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Ωστόσο, το Ελεγκτικό Συνέδριο, αναφέρεται στην Ερώτηση, επικαλούμενο την παράγραφο 7 του άρθρου 16 του Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία «η επαγγελματική και κάθε άλλη ειδική εκπαίδευση παρέχεται από το κράτος και με σχολές ανώτερης βαθμίδας για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από τρία χρόνια», υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις του ΠΔ 227/95 αντίκειται στο Σύνταγμα και έτσι με έγγραφα 1909/89/17-2-2001 και 8244/33/23-4-2001 ζητά από τη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ) Εδεσσας να πάρει πίσω αυτά τα χρήματα...

«Ετσι οι εργαζόμενοι, δίχως να φταίνε σε τίποτα, υποχρεώνονται να επιστρέψουν άμεσα και μάλιστα εφάπαξ τα ποσά αυτά. Βέβαια το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στην Πέλλα, αλλά αφορά ολόκληρη τη χώρα και αποτελεί χαρακτηριστικό και επίκαιρο παράδειγμα της κυβερνητικής πολιτικής, την ώρα που υποτίθεται ότι "ανωτατοποιεί" τα ΤΕΙ...», τονίζουν.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να μη μειωθούν οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων αυτής της κατηγορίας και πολύ περισσότερο να μην υποχρεωθούν να επιστρέψουν και μάλιστα εφάπαξ τα υποτιθέμενα πρόσθετα ποσά που εισέπραξαν;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ