ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ «ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ COVID»
Απαίτησαν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά κόντρα στην ομηρία

Σύσκεψη οργάνωσης για τη συνέχιση της πάλης τη Δευτέρα 21 Φλεβάρη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι εργαζόμενοι που απασχολούνται στους δήμους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για τις ανάγκες της πανδημίας, απαιτώντας να μη γίνει καμιά απόλυση και να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου. Την κινητοποίηση οργάνωσαν το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και η Επιτροπή των εργαζομένων.

Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα 21 Φλεβάρη θα γίνει σύσκεψη στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αττικής (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος) με στόχο τη δημιουργία Παναττικής Επιτροπής.

Οι εργαζόμενοι αυτοί, περίπου 2.500 στην Αττική, εργάζονται με συμβάσεις ομηρίας εδώ και δύο χρόνια, οι οποίες λήγουν, μετά από παράταση που έχει δοθεί, μέχρι τα τέλη Μάρτη. Το Συνδικάτο και οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι υπηρετούν πάγιες ανάγκες καθώς οι υπηρεσίες είναι έτσι κι αλλιώς υποστελεχωμένες και με πολλά κενά πριν από την πανδημία.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, συνάντηση έγινε με τον Θ. Αθανασά, διευθυντή του γραφείου του υπουργού Μ. Βορίδη, ο οποίος στο αίτημα για συνέχιση της εργασίας και μετατροπή των συμβάσεων απάντησε προκλητικά ότι από τη στιγμή που τελειώνει η πανδημία τελειώνουν και οι δουλειές τους... Μετέφερε δηλαδή την αδιαφορία της κυβέρνησης για τα κενά που θα αφήσουν πίσω τους οι απολυμένοι, κι ενώ η κυβέρνηση προωθεί νέες προσλήψεις, και πάλι συμβασιούχων, με στόχο την ανακύκλωση των ανέργων. Τη στάση του κατήγγειλε το Συνδικάτο και ανακοινώθηκε η σύσκεψη της Δευτέρας ως επόμενο βήμα στην οργάνωση του αγώνα τους.

Να πληρωθούν οι συμβασιούχοι του δήμου Αλεξανδρούπολης

Να πληρωθούν όλοι οι συμβασιούχοι στις δομές του δήμου Αλεξανδρούπολης, που είναι απλήρωτοι επί δυόμισι μήνες και να διορθωθούν οι συμβάσεις τους ώστε να έχουν τη δυνατότητα παράτασης σε περίπτωση συνέχισης του προγράμματος, ζητά το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ».

Πρόκειται για 17 εργαζόμενους που προσλήφθηκαν την 1/12/2021, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ιδιωτικού δικαίου, για να μπορούν να λειτουργούν βασικές δομές του δήμου Αλεξανδρούπολης. Η διοίκηση του δήμου επέλεξε η διάρκεια της σύμβασης να είναι μικρότερη από αυτές που ισχύουν πανελλαδικά και να λήγει στις 31/7 αντί στις 31/8, πράγμα που θα έδινε τη δυνατότητα παράτασής της με την έναρξη της σχολικής χρονιάς την 1/9 και θα εξασφάλιζε δουλειά στους εργαζόμενους.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, «δεν πρόκειται για λαθεμένη ερμηνεία της νομοθεσίας αλλά για μια προσπάθεια να γίνει η αρχή για να χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο οι όροι δουλειάς όλων των εργαζομένων και των τωρινών συμβασιούχων και να ζουν εφ' όρου ζωής όμηροι της ανεργίας και της "ελαστικής" εργασίας».

Καλεί, τέλος, όλους τους εργαζόμενους, παλιότερους και νέους συμβασιούχους να αγωνιστούν μαζί με το Σωματείο για να μετατραπούν οι συμβάσεις όλων σε αορίστου χρόνου, για προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «E-FOOD» ΑΤΤΙΚΗΣ
Τα αιτήματα για τα μέσα προστασίας αφορούν την ίδια μας τη ζωή

Το σύνολο των διεκδικήσεών του, με πρώτα και κύρια τα αιτήματα για τα μέτρα προστασίας και την κατάργηση των «αξιολογήσεων», συζήτησε το νεοσύστατο Σωματείο Εργαζομένων «e-food» Αττικής σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου. Οι εργαζόμενοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή, πριν ξεκινήσουν τη συνέλευσή τους, στη μνήμη του συναδέλφου τους που έχασε τη ζωή του πριν από έναν μήνα την ώρα της δουλειάς. Με αφορμή το πρόσφατο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» διαμόρφωσαν υπόμνημα και πλαίσιο αιτημάτων σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια όλων των εργαζομένων στην εταιρεία, ανεξάρτητα από την ειδικότητα και τη σχέση εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των freelancers, τα οποία αντιπροσωπεία επέδωσε τη Δευτέρα στην εργοδοσία.

«Το ζήτημα της ασφάλειας είναι για μας τους εργαζόμενους το πρώτο και κύριο, διότι αφορά την ίδια μας τη ζωή», τονίζει το κείμενο που υιοθέτησε η συνέλευση. Οπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, τα μηχανάκια τους μετατρέπονται σε «δίκυκλα φορτηγάκια» λόγω του όγκου και του βάρους του εξοπλισμού (κουτί μεταφοράς) αλλά και των προϊόντων που καλούνται να μεταφέρουν, τα οποία δεν περιορίζονται σε προϊόντα εστίασης.

Εξίσου σοβαρό ζήτημα αποτελούν οι εργοδοτικές πρακτικές «αξιολόγησης» των διανομέων, που δημιουργούν συνθήκες εντατικοποίησης, αυξάνουν τους παράγοντες που οδηγούν σε επικίνδυνη οδήγηση και μεταφέρουν τις ευθύνες της εταιρείας και του κάθε καταστήματος στον διανομέα. Επίσης, οι ζώνες παραλαβής αντί να περιορίζονται, συνεχώς διευρύνονται, προσθέτοντας κινδύνους, ενώ είναι ενδεικτικό ότι οι διανομείς καλούνται να καλύψουν αποστάσεις από την Αγία Παρασκευή μέχρι τα Κάτω Πατήσια για μια παραγγελία!

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν και πλευρές που αφορούν τις αποδοχές των εργαζομένων. Εξάλλου, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, όταν κάθε διανομέας ανεβαίνει στο μηχανάκι και σκέφτεται τον απλήρωτο λογαριασμό της ΔΕΗ, νιώθει πιο μεγάλη την πίεση της «αξιολόγησης», πιο έντονο το άγχος να παραδώσει στους προβλεπόμενους χρόνους, με αποτέλεσμα οι κίνδυνοι στον δρόμο να γίνονται μεγαλύτεροι.

Οι διανομείς ξεκαθαρίζουν επίσης ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν κανένα «χρέος» που τους αποδίδει η εταιρεία από το κλείσιμο των ταμείων, εφόσον δεν έχει προηγηθεί η απαραίτητη διαδικασία κλεισίματος λογιστικών καρτελών. Τέλος, ζητούν να διαγραφούν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και αφορούν τη δήλωση των rapid tests που δεν κοινοποιήθηκε από την εταιρεία.

Να ακυρωθεί η εκδικητική απόλυση

Την άμεση ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενου από τη «Skroutz Last Mile Courier» απαιτεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Ν. Αττικής (ΣΕΤΤΑ). Το Συνδικάτο κάνει λόγο για εκδικητική απόλυση, καθώς «ο συνάδελφος απολύθηκε γιατί τόλμησε να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα του, την προσαύξηση λόγω εργασίας τις μέρες που κηρύχτηκαν ως αργίες λόγω παγετού».

Με υπόμνημα στα υπουργεία Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθώς και στην Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας, το Συνδικάτο είχε απαιτήσει να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων του κλάδου από τις συνθήκες του παγετού, ενώ δέχθηκε πολλές καταγγελίες εργαζομένων που κλήθηκαν να δουλέψουν και αναγκάστηκαν να παραδίδουν δέματα θέτοντας την ασφάλειά τους σε κίνδυνο.

Η εργοδοσία της «Skroutz Last Miles Courier» ισχυρίστηκε ότι ο εργαζόμενος απολύθηκε γιατί «δεν ταιριάζει στη φιλοσοφία της» και ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα απόδοσης αλλά προτίθεται μαζί με την απόλυση να του εξασφαλίσει και ...συστατική επιστολή! «Είμαστε δίπλα στον συνάδελφό μας. Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει η "φιλοσοφία" της εργοδοσίας, που δεν είναι άλλη από εργαζόμενους με σκυμμένο το κεφάλι, να δουλεύουν σαν σκλάβοι, χωρίς δικαιώματα, με μισθούς πείνας και που όποιος διεκδικήσει κάτι να απολύεται εκδικητικά, παραδειγματικά, ώστε να μην ξεσηκωθούν και οι υπόλοιποι», τονίζει το Συνδικάτο και απαιτεί την ακύρωση της απόλυσης.

ΟΓΕ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Συγκέντρωση στις 8 Μάρτη για την Παγκόσμια Μέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας

Συγκέντρωση στις 8 Μάρτη στο Σύνταγμα, στις 6 μ.μ., για την Παγκόσμια Μέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας διοργανώνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, «με βάση τις αγωνιστικές διεκδικήσεις για τις ανάγκες των γυναικών στην εργασία, στην υγεία, στην προστασία της μητρότητας, στη μόρφωση».

Επίσης, την Τετάρτη 23 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, η ΟΓΕ καλεί σε σύσκεψη εργατικά σωματεία, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, φοιτητικούς συλλόγους και άλλους φορείς, όπου θα συζητηθεί η οργάνωση κοινών αγωνιστικών πρωτοβουλιών και δράσεων ενάντια στην εκμετάλλευση και κάθε μορφή βίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες της βιοπάλης.

Συσκέψεις σε άλλες περιοχές

Η Ενωση Γυναικών Λάρισας διοργανώνει Γενική Συνέλευση το Σάββατο 19 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο (Εργ. Πρωτομαγιάς 6). Οι Ομάδες Γυναικών του νομού Ηρακλείου, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών καλούν σε σύσκεψη τη Δευτέρα 21 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα της Παλιάς Λαχαναγοράς. Η Αγωνιστική Ομάδα Γυναικών Ν. Μάκρης - Μαραθώνα καλεί σε σύσκεψη σωματεία και φορείς την Κυριακή 20 Φλεβάρη στις 17.00 στο πολιτικό κέντρο «Βασίλης Ρώτας» στην πλατεία της Ν. Μάκρης.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Κυβέρνηση και ΜΚΟ «ΑΡΣΙΣ» να βρουν λύση και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι!

Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων της ΜΚΟ «ΑΡΣΙΣ» απαιτεί το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Περιοχής Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ». Δεκάδες εργαζόμενοι στις δύο δομές ασυνόδευτων ανηλίκων της «ΑΡΣΙΣ» στην Αλεξανδρούπολη, όπως και σε αντίστοιχες δομές σε άλλες πόλεις που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «ΜΕΤΟΙΚΟΣ», είναι εδώ και 3 μήνες απλήρωτοι, ενώ, όπως τονίζει η ανακοίνωση, «η απληρωσιά, η καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών, η "ζωή με δανεικά" έχουν γίνει καθεστώς το τελευταίο διάστημα για τους εργαζόμενους στους συγκεκριμένους χώρους, με τη διοίκηση της ΜΚΟ να "ρίχνει το μπαλάκι" στο ταμείο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που συγχρηματοδοτεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα μαζί με το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Ταμείο, ξεχνώντας βέβαια ότι οι εργαζόμενοι έχουν υπογράψει συμβάσεις με τη ΜΚΟ και όχι με το υπουργείο».

Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα και η χρηματοδότηση εγκρίθηκαν πρόσφατα, και οι εργαζόμενοι περίμεναν πως θα πληρωθούν 2,5 από τους 3 μισθούς, τους ανακοινώθηκε πως τελικά θα πάρουν μονάχα 1 μισθό γιατί, σύμφωνα με τη διοίκηση, το υπουργείο δήλωσε έλλειψη ρευστότητας.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους «καλούνται να "τη βγάλουν" απένταροι κυριολεκτικά εδώ και μήνες, την ίδια ώρα που η ακρίβεια και η ενεργειακή φτώχεια εν μέσω χειμώνα και κακοκαιρίας "σπάνε κόκαλα" και η ανεργία περιμένει στη γωνία», σημειώνεται στην ανακοίνωση. «Εχουν αφεθεί στην τύχη τους από κυβέρνηση και ΜΚΟ, με ό,τι επιπτώσεις έχει η κατάσταση αυτή συνολικά στη ζωή τους, αλλά και στην ίδια τους την εργασία, καθώς δουλεύουν στο ιδιαίτερο και σύνθετο κλάδο της διαχείρισης του Προσφυγικού. Επιπλέον, η συγκεκριμένη ΜΚΟ - όπως όλες - υπογράφει συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ακόμη και μηνιαίες και δίμηνες) ενισχύοντας έτσι τον φόβο και την ανασφάλεια στους εργαζόμενους».

Το Σωματείο διεκδικεί από την κυβέρνηση και τη ΜΚΟ την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων, τους οποίους καλεί να οργανωθούν σε αυτό για να παλέψουν συλλογικά προκειμένου να μην υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στις καταβολές των μισθών, για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αορίστου χρόνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ