Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «E-FOOD» ΑΤΤΙΚΗΣ
Τα αιτήματα για τα μέσα προστασίας αφορούν την ίδια μας τη ζωή

Το σύνολο των διεκδικήσεών του, με πρώτα και κύρια τα αιτήματα για τα μέτρα προστασίας και την κατάργηση των «αξιολογήσεων», συζήτησε το νεοσύστατο Σωματείο Εργαζομένων «e-food» Αττικής σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου. Οι εργαζόμενοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή, πριν ξεκινήσουν τη συνέλευσή τους, στη μνήμη του συναδέλφου τους που έχασε τη ζωή του πριν από έναν μήνα την ώρα της δουλειάς. Με αφορμή το πρόσφατο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» διαμόρφωσαν υπόμνημα και πλαίσιο αιτημάτων σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια όλων των εργαζομένων στην εταιρεία, ανεξάρτητα από την ειδικότητα και τη σχέση εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των freelancers, τα οποία αντιπροσωπεία επέδωσε τη Δευτέρα στην εργοδοσία.

«Το ζήτημα της ασφάλειας είναι για μας τους εργαζόμενους το πρώτο και κύριο, διότι αφορά την ίδια μας τη ζωή», τονίζει το κείμενο που υιοθέτησε η συνέλευση. Οπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, τα μηχανάκια τους μετατρέπονται σε «δίκυκλα φορτηγάκια» λόγω του όγκου και του βάρους του εξοπλισμού (κουτί μεταφοράς) αλλά και των προϊόντων που καλούνται να μεταφέρουν, τα οποία δεν περιορίζονται σε προϊόντα εστίασης.

Εξίσου σοβαρό ζήτημα αποτελούν οι εργοδοτικές πρακτικές «αξιολόγησης» των διανομέων, που δημιουργούν συνθήκες εντατικοποίησης, αυξάνουν τους παράγοντες που οδηγούν σε επικίνδυνη οδήγηση και μεταφέρουν τις ευθύνες της εταιρείας και του κάθε καταστήματος στον διανομέα. Επίσης, οι ζώνες παραλαβής αντί να περιορίζονται, συνεχώς διευρύνονται, προσθέτοντας κινδύνους, ενώ είναι ενδεικτικό ότι οι διανομείς καλούνται να καλύψουν αποστάσεις από την Αγία Παρασκευή μέχρι τα Κάτω Πατήσια για μια παραγγελία!

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν και πλευρές που αφορούν τις αποδοχές των εργαζομένων. Εξάλλου, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, όταν κάθε διανομέας ανεβαίνει στο μηχανάκι και σκέφτεται τον απλήρωτο λογαριασμό της ΔΕΗ, νιώθει πιο μεγάλη την πίεση της «αξιολόγησης», πιο έντονο το άγχος να παραδώσει στους προβλεπόμενους χρόνους, με αποτέλεσμα οι κίνδυνοι στον δρόμο να γίνονται μεγαλύτεροι.

Οι διανομείς ξεκαθαρίζουν επίσης ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν κανένα «χρέος» που τους αποδίδει η εταιρεία από το κλείσιμο των ταμείων, εφόσον δεν έχει προηγηθεί η απαραίτητη διαδικασία κλεισίματος λογιστικών καρτελών. Τέλος, ζητούν να διαγραφούν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και αφορούν τη δήλωση των rapid tests που δεν κοινοποιήθηκε από την εταιρεία.

Να ακυρωθεί η εκδικητική απόλυση

Την άμεση ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενου από τη «Skroutz Last Mile Courier» απαιτεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Ν. Αττικής (ΣΕΤΤΑ). Το Συνδικάτο κάνει λόγο για εκδικητική απόλυση, καθώς «ο συνάδελφος απολύθηκε γιατί τόλμησε να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα του, την προσαύξηση λόγω εργασίας τις μέρες που κηρύχτηκαν ως αργίες λόγω παγετού».

Με υπόμνημα στα υπουργεία Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθώς και στην Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας, το Συνδικάτο είχε απαιτήσει να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων του κλάδου από τις συνθήκες του παγετού, ενώ δέχθηκε πολλές καταγγελίες εργαζομένων που κλήθηκαν να δουλέψουν και αναγκάστηκαν να παραδίδουν δέματα θέτοντας την ασφάλειά τους σε κίνδυνο.

Η εργοδοσία της «Skroutz Last Miles Courier» ισχυρίστηκε ότι ο εργαζόμενος απολύθηκε γιατί «δεν ταιριάζει στη φιλοσοφία της» και ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα απόδοσης αλλά προτίθεται μαζί με την απόλυση να του εξασφαλίσει και ...συστατική επιστολή! «Είμαστε δίπλα στον συνάδελφό μας. Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει η "φιλοσοφία" της εργοδοσίας, που δεν είναι άλλη από εργαζόμενους με σκυμμένο το κεφάλι, να δουλεύουν σαν σκλάβοι, χωρίς δικαιώματα, με μισθούς πείνας και που όποιος διεκδικήσει κάτι να απολύεται εκδικητικά, παραδειγματικά, ώστε να μην ξεσηκωθούν και οι υπόλοιποι», τονίζει το Συνδικάτο και απαιτεί την ακύρωση της απόλυσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ