ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Φλεβάρη 2022
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΛΓΙΟ - «ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ» ΕΡΓΑΣΙΜΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Δεκάωρη εργασία έως τα μαύρα μεσάνυχτα!

Καταργείται το 8ωρο, ακόμα πιο φτηνή η νυχτερινή εργασία, ο εργαζόμενος διαθέσιμος έως τις 11 το βράδυ και από τις 5 το πρωί...

«Διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου και μεγαλύτερη «ευελιξία» στα μέτρα των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, απλήρωτη νυχτερινή εργασία, «δικαίωμα» στην αποσύνδεση μετά ...τις 11 το βράδυ και διαθεσιμότητα εργαζόμενου από τις 5 το πρωί είναι ορισμένα μόνο από όσα προβλέπει η νέα εργασιακή μεταρρύθμιση που ενέκρινε η επτακομματική κυβέρνηση του Βελγίου πριν από μια βδομάδα.

Κι όμως, τόσο στα ελληνικά όσο και στα διεθνή ΜΜΕ αυτό το αντεργατικό μπαράζ τιτλοφορήθηκε «καθιέρωση της 4ήμερης εβδομάδας εργασίας στο Βέλγιο» και μάλιστα «χωρίς μείωση των αποδοχών» των εργαζομένων!

Στην πράξη, οι νέοι νόμοι παρέχουν στην εργοδοσία μεγαλύτερη «ευελιξία» ως προς τις ώρες και τις τοποθεσίες εργασίας, με «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας και κατάργηση του 8ωρου, όπως προβλέπεται ήδη με μια σειρά Οδηγίες της ΕΕ, σε αντιστοιχία με τη σχετική αντεργατική νομοθεσία όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, που «απογειώθηκε» με τον νόμο Χατζηδάκη.

Πίσω από την απατηλή ταμπέλα της «4ήμερης εργασίας»

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι θα «επιτρέπεται» να εργάζονται έως και 10 ώρες τη μέρα για τέσσερις μέρες τη βδομάδα, σε περίπτωση που είναι δυνατόν να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους. Προϋπόθεση είναι να υπογραφεί σχετική ΣΣΕ μεταξύ της επιχείρησης και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και να συμφωνήσουν οι εργοδότες με αυτήν τη «διευθέτηση», ανάλογα με τον φόρτο εργασίας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Παράλληλα οι εργαζόμενοι θα «μπορούν» επίσης να «επιλέξουν» να εργάζονται περισσότερο μια βδομάδα και λιγότερο την επόμενη, «με τον εργοδότη να παρέχει ισχυρούς λόγους σε περίπτωση άρνησης».

Με δυο λόγια, ο εργοδότης είναι αυτός που θα προσαρμόζει τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας στις ανάγκες της επιχείρησης και ο εργαζόμενος θα γίνεται «λάστιχο»...

Οι εταιρείες με 20 ή περισσότερους υπαλλήλους προβλέπεται να προσφέρουν στο προσωπικό τους την επιλογή να «αποσυνδεθεί» μετά τις ώρες εργασίας, που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να απαντούν σε κλήσεις ή σε e-mail από τις 11 το βράδυ έως τις 5 το πρωί! Με αυτόν τον τρόπο καταργείται ακόμα και το προβλεπόμενο 11ωρο ανάπαυσης μεταξύ δύο βαρδιών εργασίας...

Στο μεταξύ ο νόμος κάνει ακόμα πιο φτηνή τη νυχτερινή εργασία. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι ηλεκτρονικού εμπορίου θα μπορούν να επιβάλλουν στους υπαλλήλους τους να εργάζονται μεταξύ 8 μ.μ. - 12 τα μεσάνυχτα χωρίς αυτό να θεωρείται νυχτερινή εργασία! Και εδώ ο ρόλος του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού θα είναι καίριος, αφού χρειάζεται σχετική ΣΣΕ. Σύμφωνα με τη νέα αντεργατική νομοθεσία, ο υψηλότερος μισθός θα ισχύει μόνο για τη νυχτερινή εργασία μετά τα μεσάνυχτα... Με όχημα τον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου - που δεν είναι επείγουσας ανάγκης, όπως π.χ. η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων κ.λπ. - ανοίγει ο δρόμος για επέκταση της απλήρωτης νυχτερινής εργασίας και σε άλλους κλάδους.

«Πολλές εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου δεν έχουν έδρα στο Βέλγιο, επειδή οι νόμοι μας είναι πιο άκαμπτοι. Αυτό αποτελεί διαρροή για ικανότητες και οικονομικά κέρδη», δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Αυτοαπασχόλησης. Εξάλλου, βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του Βελγίου και να μείνουν σε αυτό επιχειρήσεις που φεύγουν για γειτονικές χώρες, όπως η Ολλανδία, όπου οι κανόνες είναι ήδη πιο «ευέλικτοι».

Ο Μεσαίωνας των «νέων τρόπων εργασίας» και τα πανηγύρια του ΣΥΡΙΖΑ

Οπως υπογράμμισε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλ. Ντε Κρο, αυτή είναι η εργασία του μέλλοντος, «για μια οικονομία που είναι πιο καινοτόμα, βιώσιμη και ψηφιακή», ενώ μεγάλη ευκαιρία για τους επιχειρηματικούς ομίλους ήταν και η πανδημία, που «μας έχει αναγκάσει να εργαζόμαστε πιο ευέλικτα και να συνδυάζουμε την ιδιωτική και την επαγγελματική μας ζωή. Αυτό οδήγησε σε νέους τρόπους εργασίας».

«4ήμερη εργασία, ισχυρό δικαίωμα στην αποσύνδεση και προστασία των εργαζομένων στις πλατφόρμες οδεύουν προς εφαρμογή στο Βέλγιο. Αυτά που στην Ελλάδα του Μητσοτάκη ακούγονται όνειρα θερινής νυκτός, στην Ευρώπη γίνονται πραγματικότητα», σχολίασε μετά από όλα αυτά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης...

Επιβεβαιώνεται έτσι με χαρακτηριστικό τρόπο για άλλη μια φορά η αντεργατική «πυξίδα» του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο με τα αντιλαϊκά πεπραγμένα του ως κυβέρνηση, τα οποία συνεχίζει σήμερα η ΝΔ, αλλά και με όσα σήμερα λανσάρει ως «λύση» στους εργαζόμενους...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
Στο επίκεντρο η «υλοποίηση των πρωτοβουλιών της AUKUS»

Στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΠΑ να ισχυροποιήσουν συμμαχίες τους στον Ινδο-Ειρηνικό απέναντι στην Κίνα εντάσσεται και η νέα συνάντηση των ΥΠΕΞ της AUKUS - ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία - που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου.

Η συνάντηση των ΥΠΕΞ των τριών χωρών, Αντ. Μπλίνκεν, Λιζ Τρας και Μαρίζ Πέιν, αντίστοιχα, εστίασε μάλιστα στην «πρώτη πρωτοβουλία της AUKUS», δηλαδή την απόκτηση πυρηνικών υποβρυχίων από την Αυστραλία.

Σε σχετική του ανακοίνωση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνέδεσε την AUKUS με τη «βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα στον Ινδο-Ειρηνικό» και ξεχώρισε «τη σημασία στη συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους μας για να προχωρήσουμε για έναν ελεύθερο και ανοιχτό, διασυνδεδεμένο, ευημερή, ασφαλή και ανθεκτικό Ινδο-Ειρηνικό».

Καταγγελίες Αυστραλίας για νέα «περιστατικό» με κινεζικό πολεμικό πλοίο

Την ίδια ώρα, βέβαια, φουντώνουν οι εντάσεις με την Κίνα. Ενδεικτικό είναι και το νέο «περιστατικό» που κατήγγειλε η Αυστραλία, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι πριν από λίγες μέρες, κινεζικό πολεμικό πλοίο φώτισε με λέιζερ αυστραλιανό στρατιωτικό αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης.

Το αυστραλιανό υπουργείο Αμυνας υποστήριξε ότι αυτό που έγινε «θα μπορούσε να θέσει ζωές σε κίνδυνο», ενώ ο πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, είπε: «Δεν μπορώ να το δω αυτό με κανέναν άλλον τρόπο παρά ως ενέργεια εκφοβισμού», η οποία ήταν «αδικαιολόγητη και απρόκλητη», καταλήγοντας ότι «η Αυστραλία δεν θα αποδεχθεί ποτέ τέτοιες ενέργειες εκφοβισμού». Μίλησε ακόμα περί «μηνύματος» από την Κίνα, στο οποίο διεμήνυσε πως «θα απαντήσουμε» αλλά και για «δείγμα του είδους των απειλών και του εκφοβισμού που μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε χώρα στην περιοχή μας», τονίζοντας ότι «γι' αυτό πρέπει να συνασπιστούμε».

Ο δε υπουργός Αμυνας, Π. Ντάτον, έκανε λόγο για «πολύ επιθετική ενέργεια» που έγινε μάλιστα, όπως είπε, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Αυστραλίας και πρόσθεσε ότι «βλέπουμε διάφορες μορφές αυτής της συμπεριφοράς σε όλη την περιφέρεια και σε διάφορες περιοχές του κόσμου».

Από την κινεζική πλευρά, ο Ταν Κεφέι, εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, δήλωσε πως το αυστραλιανό αεροσκάφος έφτασε μόλις 4 χλμ. από τα κινεζικά πλοία, όπως και ότι έριξε γύρω από αυτά ηχοσημαντήρες, μιλώντας για «κακόβουλη προκλητική συμπεριφορά» που «είναι πολύ εύκολο να οδηγήσει σε παρεξήγηση και σφάλμα εκτίμησης, δημιουργώντας απειλή για την ασφάλεια πλοίων και προσωπικού και στις δύο πλευρές». Συμπλήρωσε ακόμα πως πρέπει «η αυστραλιανή πλευρά να σταματήσει αμέσως παρόμοιες προκλητικές και επικίνδυνες ενέργειες και να σταματήσει να διατυπώνει αβάσιμες κατηγορίες και συκοφαντίες εναντίον της κινεζικής πλευράς, ώστε να μην επηρεαστεί η συνολική κατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και τους δύο στρατούς».

Και ενεργειακές συνεργασίες

Ολα αυτά ενώ οι ΗΠΑ ιεραρχούν ψηλά και μια σειρά από νέες συνεργασίες με δυνάμεις και της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως η Ταϊλάνδη.

Αυτό επιβεβαιώθηκε και στον 2ο Διάλογο Ενεργειακής Πολιτικής ΗΠΑ - Ταϊλάνδης στις 17/2, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του «ιδιωτικού τομέα».

Ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει πως «ο διάλογος ενίσχυσε την ενεργειακή εταιρική σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Ταϊλάνδης σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η ανάπτυξη ισχύος, η ενεργειακή μετάβαση, οι τεχνολογίες καθαρής Ενέργειας και η ενεργειακή απόδοση. Οι σύμμαχοι παρατήρησαν τη στήριξή τους στην εποικοδομητική δέσμευση μεταξύ αμερικανικών και ταϊλανδέζικων ιδιωτικών εταιρειών στον ενεργειακό τομέα».

Επίσης, Ταϊλάνδη και ΗΠΑ «συζήτησαν το μέλλον των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, της ηλιακής τεχνολογίας και των εφοδιαστικών τους αλυσίδων, τον εκσυγχρονισμό των δικτύων και τις ενεργειακές καινοτόμες τεχνολογίες νέας γενιάς».

Κινητοποίηση στο Μόναχο κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Μαζικό και δυναμικό μπλοκ του ΚΚΕ

Από τη συμμετοχή του ΚΚΕ στην κινητοποίηση στο Μόναχο
Από τη συμμετοχή του ΚΚΕ στην κινητοποίηση στο Μόναχο
Μεγάλη συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στο Μόναχο, με αφορμή τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, τη σύναξη ηγετών και εκπροσώπων του ευρωατλαντικού μπλοκ και επιχειρηματικών ομίλων, σε μια περίοδο που οξύνεται επικίνδυνα η αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, σε ένα μαζικό και δυναμικό μπλοκ. Με συνθήματα στα Ελληνικά και Γερμανικά, ενάντια στους σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών όπου Γης, ενάντια στην εμπλοκή σε αυτούς, το μπλοκ του ΚΚΕ έδινε «παλμό» σε όλη τη διάρκεια της πορείας.

Το κεντρικό πανό, το οποίο τράβηξε το ενδιαφέρον διαδηλωτών και περαστικών, ανέδειξε πως μέσα από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς «ξαναμοιράζεται η Γη και χαράζονται τα σύνορα με το αίμα των λαών».

Στην προκήρυξη που μοιράστηκε πλατιά, καταδικάστηκε ο ρόλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τονίστηκε η μεγάλη σημασία που έχει σε αυτές τις συνθήκες ο προσανατολισμός της εργατικής - λαϊκής πάλης και ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία εμπιστοσύνη στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, στις κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα.

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΡΩΣΙΑΣ - ΣΥΡΙΑΣ
Διασυνδεδεμένες οι εξελίξεις σε Ανατ. Ευρώπη και Μ. Ανατολή

Η διασύνδεση της αντιπαράθεσης Δύσης - Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη με τις εξελίξεις και στη Μέση Ανατολή αποτυπώθηκε στη συνάντηση που είχαν χτες στη Μόσχα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, και της Συρίας, Φ. Μικντάτ.

«Η κατάσταση στον κόσμο εξελίσσεται γρήγορα - αυτό αφορά μεταξύ άλλων τη Βόρεια Αφρική και τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης και της διευθέτησης του συριακού ζητήματος», ανέφερε ο Λαβρόφ. «Προς μεγάλη μας λύπη, τις δικές μας προσπάθειες που κάνουμε μαζί και οι οποίες στοχεύουν στην εφαρμογή της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επηρεάζει η ατμόσφαιρα που αυτήν τη στιγμή καλλιεργούν οι Δυτικοί μας συνάδελφοι, προσπαθώντας να δημιουργήσουν μία σχεδόν ανυπέρβλητη αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της δυτικής συμμαχίας».

Ο δε Σύρος ΥΠΕΞ τόνισε τον ρόλο - κλειδί της Ρωσίας για την «προώθηση ασφάλειας και σταθερότητας όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά τώρα και στην Ευρώπη», και πρόσθεσε ότι «η εκστρατεία υποκρισίας, ψεμάτων και απάτης που κάνει η Δύση είναι η ίδια που είχε εξαπολύσει σε βάρος της Συρίας».

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ
Τουλάχιστον 16 νεκροί από νέες σφοδρές καταιγίδες

Νέο κύμα κακοκαιρίας ξεδιπλώνεται από χτες στη Βόρεια Ευρώπη, καθώς η τρίτη μεγάλη καταιγίδα σε πέντε μέρες, που συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους και βροχές, προκάλεσε από την Κυριακή τον θάνατο άλλων δύο ανθρώπων πέρα από τους 14 που έχασαν τη ζωή τους την τελευταία βδομάδα σε Βρετανία, Γερμανία και Ολλανδία.

Η νέα καταιγίδα «Φράνκλιν» ξεκίνησε την Κυριακή το απόγευμα από τη Βόρεια Ιρλανδία και τα βόρεια της Αγγλίας με κατεύθυνση τη Γαλλία, προκαλώντας προβλήματα στην ηλεκτροδότηση πολλών εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών, όπως επίσης σε τηλεπικοινωνίες και αερομεταφορές.

Πρόκειται για την τρίτη καταιγίδα, μετά τις «Dudley» και «Eunice» που σάρωσαν τη Βόρεια Ευρώπη, με ανέμους που την περασμένη Παρασκευή στη Βρετανία ξεπέρασαν τα 192 χλμ. ανά ώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ