Τρίτη 22 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
Στο επίκεντρο η «υλοποίηση των πρωτοβουλιών της AUKUS»

Στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΠΑ να ισχυροποιήσουν συμμαχίες τους στον Ινδο-Ειρηνικό απέναντι στην Κίνα εντάσσεται και η νέα συνάντηση των ΥΠΕΞ της AUKUS - ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία - που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου.

Η συνάντηση των ΥΠΕΞ των τριών χωρών, Αντ. Μπλίνκεν, Λιζ Τρας και Μαρίζ Πέιν, αντίστοιχα, εστίασε μάλιστα στην «πρώτη πρωτοβουλία της AUKUS», δηλαδή την απόκτηση πυρηνικών υποβρυχίων από την Αυστραλία.

Σε σχετική του ανακοίνωση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνέδεσε την AUKUS με τη «βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα στον Ινδο-Ειρηνικό» και ξεχώρισε «τη σημασία στη συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους μας για να προχωρήσουμε για έναν ελεύθερο και ανοιχτό, διασυνδεδεμένο, ευημερή, ασφαλή και ανθεκτικό Ινδο-Ειρηνικό».

Καταγγελίες Αυστραλίας για νέα «περιστατικό» με κινεζικό πολεμικό πλοίο

Την ίδια ώρα, βέβαια, φουντώνουν οι εντάσεις με την Κίνα. Ενδεικτικό είναι και το νέο «περιστατικό» που κατήγγειλε η Αυστραλία, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι πριν από λίγες μέρες, κινεζικό πολεμικό πλοίο φώτισε με λέιζερ αυστραλιανό στρατιωτικό αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης.

Το αυστραλιανό υπουργείο Αμυνας υποστήριξε ότι αυτό που έγινε «θα μπορούσε να θέσει ζωές σε κίνδυνο», ενώ ο πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, είπε: «Δεν μπορώ να το δω αυτό με κανέναν άλλον τρόπο παρά ως ενέργεια εκφοβισμού», η οποία ήταν «αδικαιολόγητη και απρόκλητη», καταλήγοντας ότι «η Αυστραλία δεν θα αποδεχθεί ποτέ τέτοιες ενέργειες εκφοβισμού». Μίλησε ακόμα περί «μηνύματος» από την Κίνα, στο οποίο διεμήνυσε πως «θα απαντήσουμε» αλλά και για «δείγμα του είδους των απειλών και του εκφοβισμού που μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε χώρα στην περιοχή μας», τονίζοντας ότι «γι' αυτό πρέπει να συνασπιστούμε».

Ο δε υπουργός Αμυνας, Π. Ντάτον, έκανε λόγο για «πολύ επιθετική ενέργεια» που έγινε μάλιστα, όπως είπε, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Αυστραλίας και πρόσθεσε ότι «βλέπουμε διάφορες μορφές αυτής της συμπεριφοράς σε όλη την περιφέρεια και σε διάφορες περιοχές του κόσμου».

Από την κινεζική πλευρά, ο Ταν Κεφέι, εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, δήλωσε πως το αυστραλιανό αεροσκάφος έφτασε μόλις 4 χλμ. από τα κινεζικά πλοία, όπως και ότι έριξε γύρω από αυτά ηχοσημαντήρες, μιλώντας για «κακόβουλη προκλητική συμπεριφορά» που «είναι πολύ εύκολο να οδηγήσει σε παρεξήγηση και σφάλμα εκτίμησης, δημιουργώντας απειλή για την ασφάλεια πλοίων και προσωπικού και στις δύο πλευρές». Συμπλήρωσε ακόμα πως πρέπει «η αυστραλιανή πλευρά να σταματήσει αμέσως παρόμοιες προκλητικές και επικίνδυνες ενέργειες και να σταματήσει να διατυπώνει αβάσιμες κατηγορίες και συκοφαντίες εναντίον της κινεζικής πλευράς, ώστε να μην επηρεαστεί η συνολική κατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και τους δύο στρατούς».

Και ενεργειακές συνεργασίες

Ολα αυτά ενώ οι ΗΠΑ ιεραρχούν ψηλά και μια σειρά από νέες συνεργασίες με δυνάμεις και της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως η Ταϊλάνδη.

Αυτό επιβεβαιώθηκε και στον 2ο Διάλογο Ενεργειακής Πολιτικής ΗΠΑ - Ταϊλάνδης στις 17/2, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του «ιδιωτικού τομέα».

Ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει πως «ο διάλογος ενίσχυσε την ενεργειακή εταιρική σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Ταϊλάνδης σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η ανάπτυξη ισχύος, η ενεργειακή μετάβαση, οι τεχνολογίες καθαρής Ενέργειας και η ενεργειακή απόδοση. Οι σύμμαχοι παρατήρησαν τη στήριξή τους στην εποικοδομητική δέσμευση μεταξύ αμερικανικών και ταϊλανδέζικων ιδιωτικών εταιρειών στον ενεργειακό τομέα».

Επίσης, Ταϊλάνδη και ΗΠΑ «συζήτησαν το μέλλον των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, της ηλιακής τεχνολογίας και των εφοδιαστικών τους αλυσίδων, τον εκσυγχρονισμό των δικτύων και τις ενεργειακές καινοτόμες τεχνολογίες νέας γενιάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ