Τρίτη 22 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΖΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στην τελική ευθεία, αλλά «μένουν τα πιο δύσκολα»

Εντείνονται οι ενδείξεις ότι μπαίνουν στην τελική ευθεία τα πολύμηνα σκληρά παζάρια ΗΠΑ και Ιράν στη Βιέννη, με επίμαχο ζήτημα τη διατήρηση της διεθνούς Συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, με τη μεσολάβηση και των άλλων δυνάμεων που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία.

Ο Ιρανός Πρόεδρος Ε. Ραϊσί, από την Ντόχα όπου βρέθηκε χτες, τόνισε ότι για να πετύχουν οι συνομιλίες στη Βιέννη «οι ΗΠΑ πρέπει να αποδείξουν τη βούλησή τους να άρουν σημαντικές κυρώσεις».

Ο δε εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, Σ. Χατιμπζαντέχ, δήλωσε νωρίτερα ότι οι διαπραγματεύσεις της Βιέννης έχουν σημειώσει «σημαντική πρόοδο», προσθέτοντας ωστόσο πως «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα» και πως «τα εναπομείναντα ζητήματα είναι τα πιο δύσκολα».

Επίσης, το Σάββατο ο Ιρανός ΥΠΕΞ Χ. Αμιραμπντολαχιάν είχε δηλώσει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ανταλλαγή κρατουμένων με τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες για την αναβίωση της Συμφωνίας μπορεί να επιτύχουν «το συντομότερο δυνατό», αν οι ΗΠΑ λάβουν τις απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις.

Την Κυριακή, εξάλλου, σε μία ακόμα κίνηση που αξιοποιείται στα παζάρια, 250 Ιρανοί βουλευτές (σε σύνολο 290) κάλεσαν τον Ραϊσί να επιμείνει στους όρους που έχουν θέσει για διατήρηση της Συμφωνίας του 2015, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση των ΗΠΑ «σκληρή και τρομοκρατική» και τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία «αδύναμες» να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους για εφαρμογή της Συμφωνίας αφότου οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς το 2018. Κάλεσαν τον Ραϊσί να διδαχθεί από αυτήν την «εμπειρία» και να καθορίσει «ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές».

Την ίδια ώρα το Ισραήλ παρακολουθεί «από κοντά» τις συνομιλίες στη Βιέννη. Η υπουργός Μεταφορών Μεράβ Μιχαέλι, μιλώντας στη συνδιάσκεψη προέδρων εβραϊκών οργανισμών στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να γίνει η διαφαινόμενη συμφωνία «όσο το δυνατόν καλύτερη». Η ίδια πρόσθεσε πως η επικείμενη συμφωνία φαίνεται να έχει «πολύ πιο σύντομες χρονικές προθεσμίες», χαρακτηρίζοντάς την εν τέλει «προβληματική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ