Τρίτη 22 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
Διαβουλεύσεις για το Παλαιστινιακό στο Μόναχο

Απόψεις για την επανεκκίνηση της διπλωματικής διαδικασίας στο Παλαιστινιακό και τις εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή αντάλλαξαν το Σάββατο στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου οι ΥΠΕΞ Αιγύπτου, Ιορδανίας, Γερμανίας και Γαλλίας.

«Τονίζουμε την ανάγκη να απόσχουν από όλα τα μονομερή μέτρα που υπονομεύουν τη λύση των δύο κρατών και τις προοπτικές για μία δίκαιη και διαρκή ειρήνη», ανέφερε η κοινή ανακοίνωση των τεσσάρων ΥΠΕΞ, με την οποία κάλεσαν την ισραηλινή κυβέρνηση να απόσχει από διεύρυνση των εβραϊκών εποικισμών, τις κατασχέσεις παλαιστινιακής γης και την έξωση των Παλαιστινίων από τα σπίτια τους.

Ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ Ριάντ αλ Μάλικι, πάντως, σχολιάζοντας τη συνάντηση των τεσσάρων ομολόγων του επεσήμανε την ανάγκη να μην επέλθει η ομαλοποίηση των σχέσεων αραβικών χωρών με το Ισραήλ πριν την επίλυση του Παλαιστινιακού (μολονότι ήδη έχουν προχωρήσει σε αυτό το θέμα χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο, στο πλαίσιο των «συμφωνιών του Αβραάμ» από το φθινόπωρο του 2020).

  • Στο μεταξύ, η ισραηλινή Αρχή Φύσης και Πάρκων ανακάλεσε τα αρχικά σχέδια για απαλλοτρίωση (και καταπάτηση...) εδαφών του Ορους των Ελαιών, που ανήκουν στο Ελληνικό Πατριαρχείο Ιερουσαλήμ, έπειτα από αντιδράσεις χριστιανικών οργανώσεων και εκκλησιών ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου συνιστά «προσχεδιασμένη επίθεση σε βάρος των Χριστιανών στους Αγίους Τόπους». Την απόφαση για τη διεύρυνση εθνικού πάρκου της Ιερουσαλήμ με εδάφη του Ορους των Ελαιών είχε πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο της Ιερουσαλήμ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ