ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2022
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ YΠΟΘΕΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ «PEGASUS»
Η ΕΕ ενισχύει περαιτέρω το αντιδραστικό πλαίσιο μηχανισμών παρακολούθησης

Με την επίκληση των ακόμα πιο αντιδραστικών νέων κανονισμών της, στο όνομα δήθεν της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, και με το γνωστό μπαλάκι ευθυνών με τα κράτη - μέλη επιχειρεί να ξεμπερδέψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης.

Αντιμετωπίζει ως «εικασίες» τις καταγγελίες χρήσης του λογισμικού παρακολούθησης «Pegasus» και από κυβερνήσεις των κρατών - μελών της, παρέχοντας κάλυψη στις πρακτικές γενικευμένης παρακολούθησης και φακελώματος των εργαζομένων.

Οι δήθεν διαβεβαιώσεις του αρμόδιου επίτροπου D. Reynders για τη «δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την επεξεργασία δεδομένων πολιτών από δημόσιες αρχές» προσπαθούν απλώς να αποκρύψουν τις μεγάλες ευθύνες που έχει η ΕΕ για το γεγονός ότι κράτη - μέλη της καταγγέλλονται για χρήση του συγκεκριμένου λογισμικού και παρακολουθήσεις.

Οι αποκαλύψεις για μαζικές παρακολουθήσεις χιλιάδων τηλεφώνων επιβεβαιώνουν το πώς χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο λογισμικό και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τέτοιου είδους μηχανισμοί για να χτυπηθεί το λαϊκό κίνημα και οι αγώνες του, να κλιμακωθεί η καταστολή. Ηδη τον Νοέμβρη στην Ελλάδα η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε σχετικές αλλαγές στη δομή και τον τρόπο λειτουργίας της αστυνομίας, με έμφαση στην αξιοποίηση της τεχνολογίας αιχμής για την αναβάθμιση της κατασταλτικής της ικανότητας. Η πολιτική νομιμοποίηση για τέτοιες μεθόδους έτσι και αλλιώς ήδη υπάρχει, μέσα από τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ περί αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας», που θέτουν στο στόχαστρο κάθε ριζοσπαστική ιδεολογία και δράση, ποινικοποιούν σε μια σειρά χώρες την κομμουνιστική ιδεολογία, διώκουν εργατικές κινητοποιήσεις.

Οσο για τις «ευαισθησίες» περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, η εμπειρία από την υλοποίηση των νομοθετικών ρυθμίσεων και κανονισμών όπως ο GDPR ή ο πρόσφατος Κανονισμός για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) της ΕΕ αποδεικνύει την παράδοση των δεδομένων, της ιδιωτικής ζωής κάθε ανθρώπου για εμπορική χρήση από τα μονοπώλια του κλάδου, ενώ τα αστικά κράτη αναθέτουν στους ίδιους τους ομίλους να... αυτοελέγχονται.

«Η ΕΕ, επομένως, όχι μόνο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εγγυηθεί την προστασία των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων, της κοινωνικής και συνδικαλιστικής δράσης τους, των ιδεολογικών και πολιτικών πεποιθήσεών τους, αλλά με στρατηγικό σχέδιο τα υπονομεύει. Για να προστατεύσουν οι εργαζόμενοι τη συνδικαλιστική και πολιτική δράση τους, τα προσωπικά δεδομένα τους, τις λαϊκές ελευθερίες, πρέπει να κατευθύνουν την πάλη τους ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων και τις κυβερνήσεις, στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και τους μηχανισμούς τους που την υπηρετούν», σημειώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΗ» ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ
«Φέσια» και φόβοι για «κανόνια» και χαράτσια στα λαϊκά νοικοκυριά

Eurokinissi

Δεν φτάνει που δεκάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά έχουν χάσει έναν και δύο μισθούς για την εξόφληση του ηλεκτρικού ρεύματος τους τελευταίους δύο μήνες, δεν αποκλείεται άμεσα να κληθούν να πληρώσουν ένα πρόσθετο χαράτσι, που μπορεί να προκύψει από τα χρέη των προμηθευτών ηλεκτρισμού προς τους δήμους.

Οι προμηθευτές χρωστούν προς τις εταιρείες διαχείρισης του εγχώριου συστήματος ηλεκτρισμού αλλά και τους δήμους ένα ποσό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ! Μόνο στους δήμους οι εταιρείες προμήθειας εικάζεται ότι χρωστούν ποσά που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ. Το χρέος αυτό προκύπτει από τα χρήματα που καταβάλλουν οι καταναλωτές ως δημοτικά τέλη, δημοτικούς φόρους και Τέλη Ακίνητης Περιουσίας μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Αυτά τα χρήματα που, απ' ό,τι φαίνεται, δύσκολα θα αποδοθούν στους δήμους, σε συνδυασμό με τις δραστικές περικοπές χρηματοδότησης προς την Τοπική Διοίκηση και το 2022, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε ένα πρόσθετο χαράτσι που θα φορτωθεί στα λαϊκά νοικοκυριά προκειμένου οι δήμοι να μην έχουν ελλείμματα.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι οι εταιρείες προμήθειας οφείλουν να επιστρέφουν στους Διαχειριστές τα χρήματα που προκύπτουν από την πληρωμή των λογαριασμών, τα οποία, όπως φαίνεται, για να φτάσουν το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η ΡΑΕ να ζητήσουν άμεση εξόφληση, έχουν αρχίσει και ξεπερνούν τα όποια «ανεκτά» όρια, δημιουργώντας κίνδυνο αλυσιδωτών αντιδράσεων στην αγορά.

Το αρμόδιο υπουργείο, το προηγούμενο διάστημα, στην ουσία άφηνε την κατάσταση αυτή να εξελίσσεται, επικαλούμενο την «ενεργειακή κρίση», όμως πλέον φαίνεται ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο εξαιτίας του μεγέθους των χρεών και με δεδομένο το κακό προηγούμενο της «Energa» και τα φέσια που άφησε στην αγορά. Δεν θα πρέπει βέβαια να αποκλείεται και το ενδεχόμενο «ξεσκαρταρίσματος» στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, με τις πιο μικρές εταιρείες να φεύγουν από τη μέση.

Αν και η κατάσταση χαρακτηρίζεται «ελεγχόμενη» από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας - ο ΑΔΜΗΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι οφειλές προς τον ίδιο μειώθηκαν στα 2,3 εκατ. ευρώ από 101,6 εκατ. ευρώ που είχαν φτάσει στις 31 Δεκέμβρη - τέτοια φαινόμενα στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς θα πρέπει να θεωρούνται συνηθισμένα και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιες εταιρείες να βαρέσουν «κανόνι» το επόμενο διάστημα, με τον λογαριασμό φυσικά να πηγαίνει στους εργαζόμενους.

Εκδηλώσεις Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ

Σήμερα, Τετάρτη:

-- Η Τομεακή Οργάνωση Βόρειων Συνοικιών Αττικής καλεί σε συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στο κλειστό γυμναστήριο «Σπύρος Λούης» στο Μαρούσι. Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

-- Η ΚΟ Ταξιάρχη του ΚΚΕ καλεί σε σύσκεψη - συζήτηση με θέμα «Συμπορευόμαστε για το σχολείο που μορφώνει τα παιδιά μας», στις 6.30 μ.μ., στο κτίριό της (Κρέσνας 10-12), στον Κορυδαλλό. Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Κατηφές, στέλεχος του ΚΚΕ και πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ.

-- Η ΚΟΒ Αγίας Τριάδας Κοκκινιάς, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της (Τερψιθέας 6). Θα μιλήσει η Κάτια Κρόκου, μέλος της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 26 Φλεβάρη:

Στις 6.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο των Δημοτικών Σχολείων 4ου και 37ου, στη Λάρισα, η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το ξέσπασμα της πανδημίας με θέμα «Υγεία: Κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 27 Φλεβάρη:

-- Στις 11.30 π.μ., στο αμφιθέατρο του δημαρχείου Νεάπολης, οι Τομεακές Οργανώσεις Δυτικής Θεσσαλονίκης και ΕΒΕ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής!». Θα μιλήσει ο Θανάσης Τζήμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Καπιταλιστική ανάπτυξη: Μύθοι και πραγματικότητα. Το παράδειγμα της κλωστοϋφαντουργίας στη Νάουσα, μέσα από τον αγώνα των εργαζομένων στη "Νηματουργία Βαρβαρέσος"», οργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Ημαθίας του ΚΚΕ, στις 6 μ.μ., στην παλιά «Βέτλανς», στη Νάουσα. Θα μιλήσει ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Οχι» στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Πιέρια Ορη

Την αντίθεσή της στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Πιέρια Ορη εκφράζει η Τομεακή Επιτροπή Πιερίας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της με αφορμή την επένδυση «Airenergy Παπά Χωράφια ΙΚΕ» και την κατασκευή αιολικού πάρκου στην περιοχή Παπά Χωράφια, κοντά στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου.

Οπως αναδεικνύει, κάτι τέτοιο αποτελεί παράδοση φυσικού και ενεργειακού πλούτου της περιοχής στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας, ενώ παράλληλα επιβαρύνει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και τις τσέπες των λαϊκών οικογενειών, για τα κέρδη των μονοπωλίων.

«Οι "επενδύσεις" αυτές γίνονται στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για την Ενέργεια και το "πράσινο new deal", έχοντας ως αποκλειστικό στόχο να βρουν κερδοφόρα διέξοδο συσσωρευμένα κεφάλαια που λιμνάζουν. Αυτός είναι ο στόχος που προωθεί και εφαρμόζει πρόθυμα με την αντιλαϊκή της πολιτική η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει.

Καλεί τον λαό της Πιερίας να παλέψει και με τον αγώνα του να επιβάλει: Να μην παραδοθούν τα δάση και τα βουνά μας στους επιχειρηματικούς ομίλους. Να απορριφθούν οι αιτήσεις εγκατάστασης. Να μην ξεκινήσουν εργασίες, να μην εγκατασταθούν αιολικά πάρκα στα Πιέρια Ορη. Φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά σπίτια, με δραστική μείωση της τιμής του ρεύματος και κατάργηση του «πράσινου» τέλους.

Ξεκαθαρίζει όμως ότι «η κάλυψη των συνδυασμένων λαϊκών αναγκών στην Ενέργεια μπορεί να προκύψει μόνο με έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου η Ενέργεια δεν θα είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό, και γενικότερα η παραγωγή θα σχεδιάζεται κεντρικά, με γνώμονα τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του, στη βάση της κοινωνικοποιημένης ιδιοκτησίας των μονοπωλιακών ομίλων».

Αρνητικά τοποθετήθηκε και το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε στις 16/2, σχετικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 29,40 MW».

Στην τοποθέτησή του ο Νίκος Τσουπέης, δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», υπενθύμισε ότι δεν είναι μόνο οι ανεμογεννήτριες στο Ελατοχώρι και κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει σαφή θέση και για τις ανεμογεννήτριες στη Μηλιά, αλλά και στο Φλάμπουρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ