Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ YΠΟΘΕΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ «PEGASUS»
Η ΕΕ ενισχύει περαιτέρω το αντιδραστικό πλαίσιο μηχανισμών παρακολούθησης

Με την επίκληση των ακόμα πιο αντιδραστικών νέων κανονισμών της, στο όνομα δήθεν της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, και με το γνωστό μπαλάκι ευθυνών με τα κράτη - μέλη επιχειρεί να ξεμπερδέψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης.

Αντιμετωπίζει ως «εικασίες» τις καταγγελίες χρήσης του λογισμικού παρακολούθησης «Pegasus» και από κυβερνήσεις των κρατών - μελών της, παρέχοντας κάλυψη στις πρακτικές γενικευμένης παρακολούθησης και φακελώματος των εργαζομένων.

Οι δήθεν διαβεβαιώσεις του αρμόδιου επίτροπου D. Reynders για τη «δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την επεξεργασία δεδομένων πολιτών από δημόσιες αρχές» προσπαθούν απλώς να αποκρύψουν τις μεγάλες ευθύνες που έχει η ΕΕ για το γεγονός ότι κράτη - μέλη της καταγγέλλονται για χρήση του συγκεκριμένου λογισμικού και παρακολουθήσεις.

Οι αποκαλύψεις για μαζικές παρακολουθήσεις χιλιάδων τηλεφώνων επιβεβαιώνουν το πώς χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο λογισμικό και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τέτοιου είδους μηχανισμοί για να χτυπηθεί το λαϊκό κίνημα και οι αγώνες του, να κλιμακωθεί η καταστολή. Ηδη τον Νοέμβρη στην Ελλάδα η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε σχετικές αλλαγές στη δομή και τον τρόπο λειτουργίας της αστυνομίας, με έμφαση στην αξιοποίηση της τεχνολογίας αιχμής για την αναβάθμιση της κατασταλτικής της ικανότητας. Η πολιτική νομιμοποίηση για τέτοιες μεθόδους έτσι και αλλιώς ήδη υπάρχει, μέσα από τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ περί αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας», που θέτουν στο στόχαστρο κάθε ριζοσπαστική ιδεολογία και δράση, ποινικοποιούν σε μια σειρά χώρες την κομμουνιστική ιδεολογία, διώκουν εργατικές κινητοποιήσεις.

Οσο για τις «ευαισθησίες» περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, η εμπειρία από την υλοποίηση των νομοθετικών ρυθμίσεων και κανονισμών όπως ο GDPR ή ο πρόσφατος Κανονισμός για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) της ΕΕ αποδεικνύει την παράδοση των δεδομένων, της ιδιωτικής ζωής κάθε ανθρώπου για εμπορική χρήση από τα μονοπώλια του κλάδου, ενώ τα αστικά κράτη αναθέτουν στους ίδιους τους ομίλους να... αυτοελέγχονται.

«Η ΕΕ, επομένως, όχι μόνο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εγγυηθεί την προστασία των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων, της κοινωνικής και συνδικαλιστικής δράσης τους, των ιδεολογικών και πολιτικών πεποιθήσεών τους, αλλά με στρατηγικό σχέδιο τα υπονομεύει. Για να προστατεύσουν οι εργαζόμενοι τη συνδικαλιστική και πολιτική δράση τους, τα προσωπικά δεδομένα τους, τις λαϊκές ελευθερίες, πρέπει να κατευθύνουν την πάλη τους ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων και τις κυβερνήσεις, στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και τους μηχανισμούς τους που την υπηρετούν», σημειώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ