Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Συνέχεια στους υψηλούς τόνους μεταξύ Κίνας - Αυστραλίας

Με αφορμή πρόσφατο «επεισόδιο» μεταξύ κινεζικού πολεμικού πλοίου και αυστραλιανού στρατιωτικού αεροσκάφους

Με φόντο τη συμμετοχή και τον ρόλο της Αυστραλίας σε κομβικές συμμαχίες των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό απέναντι στην Κίνα (AUKUS, Quad), παραμένουν υψηλοί οι τόνοι μεταξύ Καμπέρας και Πεκίνου, με αφορμή και το «επεισόδιο» της 17ης Φλεβάρη στα ανοιχτά της Αυστραλίας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Αυστραλία, κινεζικό πολεμικό πλοίο «παρενόχλησε» με λέιζερ αυστραλιανό στρατιωτικό αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης, εντός της αυστραλιανής ΑΟΖ. Το δε Πεκίνο αντιτάσσει ότι το αυστραλιανό αεροσκάφος έριξε ηχοσημαντήρες σε κινεζικά πλοία «δημιουργώντας απειλή για την ασφάλεια πλοίων και προσωπικού και στις δύο πλευρές».

Ο Αυστραλιανός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, χτες επανήλθε δηλώνοντας ότι το αυστραλιανό αεροσκάφος βρισκόταν «εκεί ακριβώς που επιτρέπεται να είναι και παρακολουθούσε αυτούς που μπαίνουν μέσα στη δική μας ΑΟΖ (...) Εκανε τη δουλειά του όπως κάνει κάθε μέρα και δεν θα απολογηθούμε για το πού επιχειρούν τα αεροσκάφη επιτήρησής μας, προστατεύοντας την Αυστραλία». Χαρακτήρισε δε τη χρήση λέιζερ από τα κινεζικά πλοία «εξαιρετικά απογοητευτική» και επανέλαβε πως το Πεκίνο πρέπει να δώσει πλήρεις εξηγήσεις, όχι «ορισμένες από τις απαντήσεις που συνήθως λαμβάνουμε».

Την ίδια στιγμή, διατυπώνονται μέχρι και προτάσεις για να κηρυχθεί «persona non grata» ο επιτετραμμένος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας στην Καμπέρα, όπως πρότεινε, για παράδειγμα, ο «ανεξάρτητος» γερουσιαστής Ρεξ Πάτρικ.

Νέα σχετικά ερωτήματα δέχτηκε χτες και ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γ. Γουενμπίν, που κατηγόρησε την Αυστραλία για «πλήρη παραπληροφόρηση». Ανέφερε ότι «η Αυστραλία έχει στείλει αεροσκάφη αναγνώρισης για προκλητικές ενέργειες κατά της Κίνας σε πολλές περιπτώσεις», καλώντας την «αυστραλιανή πλευρά να προβληματιστεί, να απέχει από κακόβουλη διάδοση παραπληροφόρησης και σκόπιμες προκλήσεις».

Νέοι εξοπλισμοί στην Αυστραλία και κινήσεις στην Ανταρκτική

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Αυστραλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η χώρα θα δαπανήσει πάνω από 511 εκατ. ευρώ για την αγορά ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), όπως επίσης θα εγκαταστήσει κινητούς σταθμούς στην Ανταρκτική, προκειμένου «να ενισχύσει τα εθνικά συμφέροντα» της Αυστραλίας στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι ανάλυση της αυστραλιανής «δεξαμενής σκέψης» Lowy Institute περιέγραφε ως «κλιμακούμενα επιθετικό» το ενδιαφέρον της Κίνας να επωφεληθεί οικονομικά και ενδεχόμενα στρατιωτικά από την Ανταρκτική.

  • Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ, Τομ Αντριους, υποστήριξε ότι Ρωσία, Κίνα και Σερβία εξακολούθησαν να παρέχουν όπλα στη χούντα της Μιανμάρ και ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να «υιοθετηθεί μια απόφαση η οποία κατ' ελάχιστο θα απαγορεύει αυτές τις μεταφορές όπλων».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ