ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Ιούνη 2001
Σελ. /48
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
Ηταν ανέξοδες υποσχέσεις

Διευρύνονται οι κινητοποιήσεις στην Υγεία και Πρόνοια που αρχίζουν την ερχόμενη Τρίτη και κορυφώνονται τη μεθεπόμενη βδομάδα

Φρούδες αποδείχτηκαν οι προσδοκίες της πλειοψηφίας της ηγεσίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για την υλοποίηση δήθεν υποσχέσεων του υπουργού Υγείας που αφορούσαν στη μηδαμινή αύξηση κατά 50% του νοσοκομειακού επιδόματος των υγειονομικών (3.000 - 7.000 δρχ.) για το 2001, που κυμαίνεται σήμερα από 7.000 έως 14.000 δραχμές.

Ο υπουργός Υγείας, «αδειάζοντας» την πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ που την κρίσιμη περίοδο των κινητοποιήσεων των υγειονομικών μοίραζε υποσχέσεις για δήθεν δεσμεύσεις του υπουργού για την αύξηση του επιδόματος, δε συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο για το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας τη συγκεκριμένη τροπολογία, που όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ σε σχετική ανακοίνωσή της, αφορά 60.000 εργαζόμενους στην Υγεία, στην Πρόνοια και το ΕΚΑΒ.

Μετά από αυτά, η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο στην ανακοίνωσή της «για θερμό καλοκαίρι, φθινόπωρο και χειμώνα στο χώρο της Υγείας και όσο δεν αίρονται οι μισθολογικές ανισότητες» σε βάρος των υγειονομικών και για αποτελεσματική οργάνωση των κινητοποιήσεων που έχει ήδη εξαγγείλει για το επόμενο διάστημα.

Τη διασπαστική μεθόδευση της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ, που στην ανακοίνωσή της δεν αναφέρει ούτε λέξη για την ψήφιση του δεύτερου κατά σειρά αντιδραστικού νομοσχεδίου για την Υγεία, κατήγγειλε επανειλημμένα η ΕΣΑΚ Υγειονομικών, επισημαίνοντας ότι ο υπουργός Υγείας δεν είχε δεσμευτεί για την ικανοποίηση κανενός οικονομικού αιτήματος.

Η ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους να κλιμακώσουν τους αγώνες τους δίνοντας απάντηση τόσο στην κυβέρνηση όσο και σε αυτούς που σκόπιμα μεθόδευσαν την υπονόμευση των κινητοποιήσεων διοχετεύοντας ψευδείς πληροφορίες για δήθεν δεσμεύσεις για ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων. «Ακόμα και αν ικανοποιούνταν το αίτημα, τονίζει τέλος η ΕΣΑΚ Υγειονομικών, οι εργαζόμενοι δεν έπρεπε και δεν πρέπει να εφησυχαστούν, αλλά να συνεχίσουν μαζί με τους εργαζόμενους την πάλη τους για την ανατροπή των αντιδραστικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στην Υγεία, που αποτελεί βασικό πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης».

Απ' την ερχόμενη Τρίτη, 5.6.2001, αρχίζουν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία και την Πρόνοια ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, τις ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεία και την επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Προσωπικού Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας αποφάσισε τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων είναι το εξής:

  • Στις 5, 6, 7 και 8 του Ιούνη θα πραγματοποιούν 3ωρες στάσεις εργασίας (8 π.μ. - 11 π.μ.). Κατά τη διάρκεια των στάσεων εργασίας θα γίνονται στα νοσοκομεία γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας.
  • Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν σ' αυτή τη φάση με την 7ωρη πανελλαδική στάση εργασίας που έχει εξαγγείλει η ΠΟΕΔΗΝ για τις 13 του Ιούνη.

Οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό» με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης διαμόρφωσαν το παρακάτω πρόγραμμα.

  • Σύσκεψη σωματείων την Τρίτη 5.6.2001 στο δώμα του νοσοκομείου. Στη σύσκεψη καλούνται τα σωματεία των Νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου, με σκοπό το συντονισμό και τη διοργάνωση κοινής πορείας στις 7.6.2001.
  • Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα Επείγοντα την Τετάρτη και Παρασκευή 6 και 8 του Ιούνη αντίστοιχα.
  • Στάση εργασίας και πορεία διαμαρτυρίας την Πέμπτη 7.6.2001.
  • Συμμετοχή στην πανυγειονομική κινητοποίηση και στάση εργασίας την Τετάρτη 13.6.2001.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΥΦΛΩΝ
Διαμαρτυρία συνδικαλιστών στη διοίκηση

Κατήγγειλαν τη συμβιβασμένη και αντιδημοκρατική στάση

Οι συνδικαλιστές που έκαναν την παράσταση έκαναν φανερό ότι πλέον δε θα γίνει ανεκτή αυτή η κατάσταση επισημαίνοντας αγωνιστικά ότι ο σύλλογος ανήκει σε όλους τους τυφλούς
Οι συνδικαλιστές που έκαναν την παράσταση έκαναν φανερό ότι πλέον δε θα γίνει ανεκτή αυτή η κατάσταση επισημαίνοντας αγωνιστικά ότι ο σύλλογος ανήκει σε όλους τους τυφλούς
Μαζική αγωνιστική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ), κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του, πραγματοποίησαν προχτές συνδικαλιστές και μέλη του συνδέσμου, μετά από κάλεσμα της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Τυφλών (ΕΣΚ Τυφλών), διαμαρτυρόμενοι για τη συμβιβασμένη αλλά και αντιδημοκρατική στάση του.

Οπως κατήγγειλαν οι τυφλοί, η πλειοψηφία της διοίκησης του συνδέσμου συνεχίζει να αρνείται να διασφαλίσει τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα στις παρατάξεις και τους συμβούλους που μειοψήφησαν στο ΔΣ, ενώ, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο που η κυβέρνηση προωθεί λαίλαπα αντιλαϊκών μέτρων σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση, με πρώτα θύματα τους ανάπηρους και τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), παραμένει ουσιαστικά αδρανής.

Την ίδια στιγμή που όλος ο ελληνικός λαός ξεσηκώθηκε ενάντια στα μέτρα για την Κοινωνική Ασφάλιση, οι κυβερνητικές πλειοψηφίες του Συνδέσμου, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) και άλλων πρωτοβάθμιων οργανώσεων δε βρήκαν τίποτα να ψελλίσουν για τις επιπτώσεις των μέτρων σε αυτές τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Ακόμα και τις κινητοποιήσεις που είχαν ανακοινώσει η ΕΣΑΕΑ και ο ΠΣΤ για τις προσλήψεις αναπήρων που έχουν παγώσει εδώ και πέντε χρόνια τις ματαίωσαν για να μην εκτεθεί παραπέρα η κυβέρνηση, απ' την εικόνα των αναπήρων που διαδηλώνουν στο δρόμο για τα δικαιώματά τους. Μάλιστα, η προκήρυξη έγινε σύμφωνα με το Νόμο 2643 που υμνήθηκε από τις συγκεκριμένες ηγεσίες, δεν αφορούσε ανάπηρους.

Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν ταυτόχρονα ότι η πλειοψηφία του συνδέσμου, αρνείται την ισότιμη πρόσβαση στις υποδομές του στις συνδικαλιστικές παρατάξεις και στους εκλεγμένους συμβούλους της μειοψηφίας. Επισήμαναν ότι το περιοδικό του συλλόγου αποτελεί προπαγανδιστικό έντυπο της κυβέρνησης και της κυβερνητικής πλειοψηφίας χωρίς να δίνει βήμα στην άλλη άποψη.

Κατήγγειλαν, επίσης, την τοποθέτηση, έναντι αδράς αμοιβής, του Γ. Βαρδακαστάνη προέδρου της ΕΣΑΕΑ ως επικεφαλής των υπηρεσιών του συνδέσμου, και ενώ εκκρεμεί εναντίον του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ατασθαλίες. Επίσης, κατήγγειλαν και την πρόσφατη απόφαση του ΔΣ για έμμεση μισθοδοσία και των μελών του προεδρείου του συλλόγου.

Οι συνδικαλιστές της ΕΣΚ και άλλοι αγωνιστές συνδικαλιστές που πήραν μέρος στην κινητοποίηση έκαναν φανερό ότι πλέον δε θα γίνει ανεκτή αυτή η κατάσταση, επισημαίνοντας αγωνιστικά ότι ο σύλλογος ανήκει σε όλους τους τυφλούς και δεν είναι μηχανισμός χειραγώγησης. Στα πλαίσια αυτά, οι αγωνιστικές δυνάμεις στο χώρο των τυφλών, αλλά και στους άλλους χώρους αντιδρούν αποφασιστικά στο ξεπούλημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας και παίρνουν πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα στους χώρους των αναπήρων, για να χτυπηθούν οι μηχανισμοί χειραγώγησης των αναπήρων που έχουν στηθεί στην ΕΣΑΕΑ και τους φορείς - μέλη της, αλλά και για την ανατροπή της επίθεσης της κυβέρνησης στα δικαιώματα των αναπήρων.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Να δοθεί και το όνομα του εργαστηρίου

«Η είδηση για την αποστολή δειγμάτων αίματος από το ανοσιολογικό εργαστήριο του Ευαγγελισμού σε εργαστήριο του "ιδιωτικού τομέα" μας προκαλεί εύλογα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα της απόκρυψης του ονόματος του ιδιωτικού εργαστηρίου που ήταν αποδέκτης των δειγμάτων ενώ δημοσιοποιήθηκαν τα ονόματα των γιατρών του νοσοκομείου».

Τα παραπάνω υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Εργαστηριακών Γιατρών Βιοπαθολόγων Κυτταρολόγων Παθολογοανατόμων (ΠΕΕΕΓΒΚΠ) με αφορμή την άσκηση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ποινικής δίωξης (29/5/2001) για κακουργηματική απάτη κατ' εξακολούθηση εναντίον της Χρυσούλας Παχουλά - Παπαστεριάδη, διευθύντριας του Τμήματος Ανοσολογίας - Ιστοσυμβατότητας του Νοσοκομείου και της γιατρού Αικατερίνης Ταράση. Οι δυο γιατροί κατηγορούνται ότι κατάφεραν να πείσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες του Νοσοκομείου να χρησιμοποιούνται για τις εξετάσεις ηπατίτιδας και AIDS αντιδραστήρια ιδιωτικής εταιρίας, με αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση του Νοσοκομείου αλλά και τον κίνδυνο λανθασμένων αναλύσεων. Την καταγγελία είχαν κάνει αρκετούς μήνες πριν δυο γιατροί του «Ευαγγελισμού».

Η ΠΕΕΕΓΒΚΠ «διαμαρτύρεται και καταγγέλλει την προστασία που παρέχεται, από όποιον παρέχεται, στο ιδιωτικό εργαστήριο -αποδέκτη των δειγμάτων και συνένοχο στην "κομπίνα" αφήνοντας έκθετα τα χιλιάδες εργαστήρια των βιοπαθολόγων που δεν ενέχονται σε αυτήν, αδικώντας τον κλάδο των εργαστηριακών γιατρών με τη διάχυτη καχυποψία που αφήνει έναντι δικαίων και αδίκων».

Επιστολή της Διευθύντριας

Σε επιστολή της προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης η Χρ. Παχούλα - Παστεριάδη υποστηρίζει ότι «μόνη η άσκηση τής ποινικής δίωξης δε σημαίνει καθόλου και ενοχή» και επισυνάπτει το σημείωμά της προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών για το «ανυπόστατό της εναντίον της καταγγελίας» όπως αναφέρει στην επιστολή.

Επίσης, όπως σημειώνει η Χρ. Παχούλα - Παπαστεριάδη, έχει μηνύσει τους γιατρούς που την κατήγγειλαν.

ΕΙΝΑΠ
Στάση εργασίας και συνέλευση

Την απόφαση για τετράωρη στάση (10 πμ - 2 μμ) στη διάρκεια της οποίας θα γίνει περικύκλωση του υπουργείου Οικονομικών, ώρα 12 το μεσημέρι, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Η ΕΙΝΑΠ διαμαρτύρεται για τη βαριά και άδικη φορολόγηση των εφημεριών, ενώ τονίζει ότι τα κονδύλια που διατίθενται δεν εξασφαλίζουν ασφαλή προγράμματα εφημεριών. Το Ασφαλιστικό θα είναι ένα από τα κεντρικά θέματα, που θα απασχολήσει και την εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση της ΕΙΝΑΠ που θα γίνει την Πέμπτη 7.6.2001, στις 12.30 μ., στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Σωτηρία».

Στη συνέλευση θα γίνει επίσης απολογισμός του απερχόμενου ΔΣ και της Εξελεγκτικής Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ. Επίσης, θα γίνει εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη νέου ΔΣ, Εξελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία.

Εξετάσεις Βοηθών Φαρμακείου

Το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας ανακοινώνει ότι οι εξετάσεις για την απόκτηση Βεβαίωσης Επιτυχίας Βοηθών Φαρμακείου της εξεταστικής περιόδου Ιουνίου 2001 θα πραγματοποιηθούν:

  • Αθήνα: Την Πέμπτη 21.6.2001 και την Παρασκευή 22.6.2001 στις 9 π.μ, στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου - Αίθουσα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας).
  • Θεσσαλονίκη: Την Τρίτη 5.6.2001 και την Τετάρτη 6.6.2001 στις 9 π.μ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Αίθουσες Α2 και Α13 της Φυσικομαθηματικής Σχολής).
  • Πάτρα: Την Πέμπτη 21.6.2001 στις 9 π.μ στην αίθουσα φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών (Πανεπιστημιούπολη Ρίου - Προκατασκευασμένα Κτίρια - Γραμματεία, τηλ. 061 - 9977.25).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ