ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούνη 2001
Σελ. /96
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σήμερα οι 5 συγκεντρώσεις

Την Παρασκευή θα γίνει συγκέντρωση όλων των σωματείων στη συμβολή των οδών Αλεξάνδρας και Κηφισίας

«Δημόσια και δωρεάν υγεία και άμεση πρόσληψη προσωπικού» ζητούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία
«Δημόσια και δωρεάν υγεία και άμεση πρόσληψη προσωπικού» ζητούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία
Με πολύμορφες κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν χτες και θα κορυφωθούν σε αυτό το στάδιο με την 7ωρη πανελλαδική - πανυγειονομική στάση εργασίας στις 13 Ιούνη 2001, απαντούν οι γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και την Πρόνοια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, τις ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεία και την επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Σήμερα θα γίνουν πέντε συγκεντρώσεις στην Αθήνα, ώρα 9:30 πμ: Στον κόμβο στο Μαρούσι, στην πλατεία Μαβίλη, στη συμβολή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και Κηφισίας, στον «Αγιο Σάββα» και στο Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας.

Την Παρασκευή όλα τα σωματεία θα συγκεντρωθούν στη συμβολή της Κηφισίας και Αλεξάνδρας ώρα 9:30 πμ.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει αποφασίσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), πραγματοποίησαν χτες 3ωρη στάση εργασίας (8 - 11 π.μ.). Οι 3ωρες στάσεις εργασίας θα συνεχιστούν μέχρι και την Παρασκευή 8 του Ιούνη.

Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν με την 7ωρη πανελλαδική στάση εργασίας (9 π.μ. - 4 μ.μ.) που έχει εξαγγείλει η ΠΟΕΔΗΝ για τις 13 του Ιούνη. Την ίδια μέρα θα γίνει στην Αθήνα στις 10 π.μ. συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη και πορεία στα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Υγείας. Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην Καμάρα και πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στην υπόλοιπη Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στις έδρες των ΠΕΣΥ.

Τη συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις αποφάσισαν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσωπικού Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας και οι εργαζόμενοι στο ΠΙΚΠΑ.

Στάση εργασίας από την ΕΙΝΑΠ

Τετράωρη στάση εργασίας από τις 10 π.μ. - 2 μ.μ. και περικύκλωση του υπουργείου Οικονομικών στις 12 το μεσημέρι έχει εξαγγείλει για σήμερα Τετάρτη 6.6.2001 η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Επίσης, εξήγγειλε 6ωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 2 μ.μ.) την Τετάρτη 13 του Ιούνη και συμμετοχή στην πανυγειονομική συγκέντρωση και πορεία.

Η ΕΙΝΑΠ διαμαρτύρεται για τη βαριά και άδικη φορολόγηση των εφημεριών, ενώ τονίζει ότι τα κονδύλια που διατίθενται δεν εξασφαλίζουν ασφαλή προγράμματα εφημεριών.

Το Ασφαλιστικό θα είναι ένα από τα κεντρικά θέματα που θα απασχολήσει την εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση της ΕΙΝΑΠ που θα γίνει αύριο Πέμπτη 7.6.2001, στις 12.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Σωτηρία».

Σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων στον «Ευαγγελισμό»

Το δικό τους πρόγραμμα κινητοποιήσεων έχουν αποφασίσει οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό». Ετσι, πραγματοποιούν:

  • Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα Επείγοντα σήμερα Τετάρτη και την Παρασκευή 6 και 8 του Ιούνη αντίστοιχα.
  • Στάση εργασίας και πορεία διαμαρτυρίας την Πέμπτη 7.6.2001.
  • Συμμετοχή στην πανυγειονομική κινητοποίηση και στάση εργασίας την Τετάρτη 13.6.2001.
Κινητοποίηση στη Δυτική Αττική

Σε συμβολική κατάληψη της Λεωφόρου Καβάλας στο ύψος του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) αύριο Πέμπτη, από τις 10 π.μ. έως τις 11 π.μ. προχωρούν οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων και προνοιακών ιδρυμάτων της Δυτικής Αττικής στα πλαίσια των πανυγειονομικών κινητοποιήσεων.

Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι του ΨΝΑ, του Θριάσιου, του «Δρομοκαΐτειου» και του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων.

ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Η κυβέρνηση ορέγεται τα αποθεματικά του

Σε διαπιστώσεις περί του αντιλαϊκού χαρακτήρα των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό εξαντλείται η ηγεσία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), την ίδια ώρα που η κυβέρνηση, στα πλαίσια της γενικότερης επίθεσής της στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, επιχειρεί να «βάλει στο χέρι» τα αποθεματικά και του Ταμείου Συντάξεων Αυτασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) και ενώ σύσσωμοι οι υγειονομικοί και οι γιατροί βγαίνουν στους δρόμους για την προάσπιση της Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ, με μεγάλη καθυστέρηση και υπό την πίεση των τοπικών ενώσεων που προχωρούν σε κινητοποιήσεις, καταδίκασε τις προτάσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, που «αποπειράται την αφαίρεση από την κοινωνία και τη διάθεση στο μεγάλο κεφάλαιο τεράστιων πόρων με συνακόλουθη εξαθλίωση των εργαζομένων και των συνταξιούχων». Ωστόσο, εμφανίστηκε ανοιχτή στην ιδέα του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου και παρέπεμψε το κρίσιμο ζήτημα της οργάνωσης των αγώνων των γιατρών στις ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

Η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ εξέφρασε την αντίθεσή της στα σχέδια της κυβέρνησης για συγχώνευση του ΤΣΑΥ με το ΤΣΜΕΔΕ και το Ταμείο των Νομικών, επισημαίνοντας ότι το ΤΣΑΥ αποτελεί ένα υγιές ταμείο με αποθεματικά που φτάνουν τα 500 δισ. δραχμές. Τη βιωσιμότητα άλλωστε του ΤΣΑΥ εξασφαλίζει η αναλογία των 80.000 ασφαλισμένων προς 8.000 συνταξιούχους. Οπως επισημάνθηκε χτες, οποιαδήποτε συγχώνευση θα σημάνει μείωση των συντάξεων των υγειονομικών που κυμαίνονται σήμερα σε 400.000 δραχμές η κατώτερη και 800.000 δραχμές η ανώτατη.

Κατά τα άλλα, η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ επισήμανε ότι στο... διεκδικητικό της πλαίσιο περιλαμβάνονται αυξήσεις στους βασικούς μισθούς και αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των εφημεριών, μονιμότητα όλων των νοσοκομειακών γιατρών, προσλήψεις προσωπικού κ.ά.

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
Απογραφή για τις θερινές διακοπές

Αρχίζει σήμερα η διαδικασία απογραφής των εργαζομένων που θα συμμετάσχουν στο θερινό εκδρομικό πρόγραμμα του Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Οι δικαιούχοι μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία διανομής της Εργατικής Εστίας από σήμερα 6 έως 8 Ιούνη και από 12 έως 15 Ιούνη, κατά τις ώρες 8.30 π.μ. - 6.00 μ.μ. και από 19 Ιούνη μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατά τις ώρες 8.00 π.μ. - 2.00 μ.μ.

Μαζί τους θα πρέπει να έχουν το ατομικό βιβλιάριο ενσήμων και οικογενειακό, αν απαιτηθεί, βιβλιάριο ασθενείας, αστυνομική ταυτότητα και εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, για να δηλώσουν την εκδρομή και το χρονικό διάστημα που επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Η παραλαβή των εισιτηρίων θα γίνεται τη Δεύτερα της εβδομάδας που πρόκειται να ταξιδέψουν. Η απογραφή θα αφορά μόνο τις εκδρομές που θα πραγματοποιηθούν το χρονικό διάστημα από 7 Ιουλίου μέχρι 19 Αυγούστου. Σημειώνεται ότι όσοι δικαιούχοι δεν έχουν τα 50 απαιτούμενα ένσημα του 2001, μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα εάν έχουν 200 ένσημα του περασμένου χρόνου και οι οικοδόμοι 100 ένσημα.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Προσκλητήριο αγωνιστικής διεκδίκησης

Κάλεσμα στους υγειονομικούς να πάρουν την υπόθεση της προάσπισης της Υγείας-Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης στα χέρια τους, συγκροτώντας παντού Επιτροπές Αγώνα, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Υγείας-Πρόνοιας με αφορμή τις πανυγειονομικές κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα.

«Τώρα ξέρουμε. Και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης, της πλουτοκρατίας και τη δική μας δύναμη», τονίζει η Επιτροπή Αγώνα Υγείας-Πρόνοιας και επισημαίνει: «Η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της δεν παραιτήθηκαν από την πολιτική τους. Εφαρμόζουν την αντιλαϊκή πολιτική σ' όλους τους τομείς. Στην εισοδηματική πολιτική της λιτότητας, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην εφαρμογή εργασιακών σχέσεων τύπου "γαλέρας". Εντείνουν την οικοδόμηση ενός αυταρχικού πλαισίου, με την αστυνομοκρατία, τους περιορισμούς, για να αντιμετωπίσουν τις λαϊκές αντιδράσεις, τον "εχθρό-λαό"».

Η Υγεία-Πρόνοια, που αποτελεί τμήμα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, εμπορευματοποιείται, επισημαίνει η Επιτροπή Αγώνα και υπογραμμίζει ότι ενώ τίποτα δεν πάγωσε από την κυβερνητική πολιτική, οι ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, με ευθύνη της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της «Αυτόνομης Παρέμβασης», γύρισαν την πλάτη στην εντολή των απεργών και ξεκίνησαν το παζάρι των περικοπών με την πλουτοκρατία, διά μέσου της κυβέρνησης.

Η Επιτροπή καυτηριάζει και τη στάση της πλειοψηφίας της ηγεσίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τονίζοντας ότι, με ευθύνη των ίδιων παρατάξεων, λειτουργεί σαν κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την κυβερνητική πολιτική, φιλτράροντας την αντιλαϊκότητά της στο νοσοκομειακό επίδομα και μην κάνοντας κουβέντα για τα άλλα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τους υγειονομικούς.

«Εξηγείται, όμως, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η αγωνιστική έξαρσή τους από το γεγονός ότι σε συμφωνία με την κυβέρνηση μεθόδευσαν την αναστολή των προηγούμενων κινητοποιήσεων, έναντι υποσχέσεων για "παροχές". Τώρα συμπεριφέρονται σαν απατημένοι σύζυγοι - χωρίς να το δικαιούνται - αφού συνειδητά πλέον επέλεξαν αυτό το ρόλο. Το περιεχόμενο που δίνουν στις κινητοποιήσεις μόνο σαν προπέτασμα καπνού λειτουργεί, αφού κρύβουν το βάθος και την έκταση των αντιλαϊκών μέτρων».

«Οι αγώνες και το περιεχόμενο που τους δίνουμε είναι δική μας υπόθεση», τονίζει η Επιτροπή Αγώνα και επισημαίνει: «Τους ενισχύουμε, τους μαζικοποιούμε, αντιπαραθέτοντας το σύνολο των στόχων μας. Τέτοιοι που να ανταποκρίνονται στο σημερινό επίπεδο των αναγκών μας, με μορφές και ένταση που να αντιστοιχούν στην επίθεση που δεχόμαστε. Η συσπείρωσή μας πρέπει να έχει ως βάση τα λαϊκά συμφέροντα και όχι σε ό,τι περισσεύει από το μεγάλο φαγοπότι της ολιγαρχίας. Αυτό τον αγώνα δεν μπορεί να τον εμπιστευτούμε σ' αυτούς που τον συμβιβασμό, τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό τα έχουν έχουν αναγάγει σε επιστήμη εξαπάτησης των εργαζομένων».

«Στις Επιτροπές Αγώνα, συντονισμού και μάχης, τονίζεται στην ανακοίνωση, χωράνε όλοι αυτοί που αντιλαμβάνονται την κατάσταση και το καθήκον της δράσης. Και αυτοί είναι οι πολλοί. Δε χωράνε αυτοί που πλαγιοκοπούν το κίνημα, για να το απονευρώσουν, να το ενσωματώσουν στα πλαίσια των "εθνικών στόχων", των μεγάλων συμφερόντων, του ΣΕΒ, της ΟΝΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και αυτοί είναι οι λίγοι».

Καταλήγοντας η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία-Πρόνοια καλεί τους υγειονομικούς να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα διεκδικώντας:

  • Δημόσια δωρεάν Υγεία-Πρόνοια, κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.
  • Δημόσια καθολική υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση.
  • Να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία. Καμία επιβάρυνση, άμεση ή έμμεση, στους εργαζόμενους.
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
  • Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
  • Ενταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.
  • Αυξήσεις στους βασικούς μισθούς (30%).
  • Πρόσληψη τώρα μόνιμου προσωπικού, σύμφωνα με τις ανάγκες.
  • Απορρίπτουμε τον «κοινωνικό διάλογο»- απάτη. Απορρίπτουμε και αντιδράμε στον αυταρχισμό της κυβέρνησης.
Επιδόματα του ΟΓΑ

Από τις 6 έως και τις 15 Ιούνη 2001 θα καταβάλλονται τα οικογενειακά πολυτεκνικά επιδόματα (επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα και ισόβιες συντάξεις), του τρίτου τριμήνου του 2001, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του ΟΓΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ