ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάρτη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Συνεχίζεται στην Ολομέλεια η ψήφιση ΝΑΤΟικής κοπής συμβάσεων

Τρεις ακόμα διακρατικές συμβάσεις που απορρέουν από τις «συμμαχικές» υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και τον αναβαθμισμένο ρόλο που διεκδικεί η εγχώρια αστική τάξη στους ανταγωνισμούς που έχουν βάλει μπουρλότο στην περιοχή, ψήφισαν χτες από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η πρώτη αφορά τη συμφωνία «Τεχνικής Διευθέτησης στον τομέα της ακαδημαϊκής έρευνας» μεταξύ της Σχολής Εθνικής Αμυνας (ΣΕΘΑ) και του αντίστοιχου Στρατιωτικού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών (CEMISS) του υπουργείου Αμυνας της Ιταλίας. Η δεύτερη συμφωνία είναι μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου «σχετικά με την ανταλλαγή και αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών». Η τρίτη είναι η σύμβαση συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Αμυνας Ελλάδας και Ισραήλ «σχετικά με τη συνεργασία στους τομείς της υδρογραφίας και της ωκεανογραφίας». Η Ελληνική Λύση μόνο στη σύμβαση με την Ιταλία ψήφισε παρών, στις άλλες δύο υπέρ. Το ΜέΡΑ25 καταψήφισε τις συμβάσεις με Ιταλία και Ισραήλ και ψήφισε παρών σε αυτή με την Κύπρο.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης, καταψήφισε και τις 3 συμφωνίες. Σχετικά με την πρώτη, σημείωσε ότι Ελλάδα και Ιταλία είναι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και ένας από τους τρεις λόγους που ωθούν τα δύο υπουργεία τους στην υπογραφή της είναι η κοινή δραστηριότητά τους που εντάσσεται «στις προβλέψεις της Συμφωνίας NATO - SOFA, η οποία είχε υπογραφεί στο Λονδίνο το 1951». Η Συμφωνία ΝΑΤΟ - SOFA αποτελεί το κουκούλι μέσα στο οποίο αναπτύσσεται το πρόγραμμα της ελληνοϊταλικής στρατιωτικής εκπαίδευσης, εφαρμόζει τις απαραίτητες αλλαγές, τους εκσυγχρονισμούς, τις επικαιροποιήσεις, που αφορούν τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Οσον αφορά τη συμφωνία με την Κύπρο ο Ν. Παπαναστάσης ανέφερε ότι η διαβάθμιση και το απόρρητο πληροφοριών «γίνονται σουρωτήρι», αφού σε κάθε βαθμίδα των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας «υπεισέρχονται καταλυτικά οι συνέπειες από την ασφυκτική πρόσδεση της Ελλάδας στη λυκοσυμμαχία ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Κάθε απόρρητη πληροφορία που μεταβιβάζεται στο ΝΑΤΟ - και μεταβιβάζονται σχεδόν όλες - γίνεται κτήμα του συνόλου των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ». Επομένως, σημείωσε, τα περί απορρήτων είναι υποκριτικές και παραπλανητικές διακηρύξεις. Σχετικά δε με τη συμφωνία με το Ισραήλ, τόνισε ότι είναι ενταγμένη στην αναβάθμιση των σχέσεων των αστικών ελληνικών κυβερνήσεων με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ στο πλαίσιο του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού. «Κι αυτό συμβαίνει τη στιγμή που όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις αρνούνται να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια ήδη ειλημμένες αποφάσεις της Βουλής», επισήμανε.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα του καπιταλισμού στη Ρωσία

Η κύρωση των τριών συμβάσεων έγινε στον απόηχο της προχτεσινής συζήτησης στην Ολομέλεια για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ επικύρωνε τις ΝΑΤΟικής κοπής συμβάσεις από κοινού με τη ΝΔ και ένα 24ωρο πριν ο πρόεδρός του, Αλ. Τσίπρας, συναγωνιζόταν σε «ΝΑΤΟφροσύνη» με τη ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας πήρε τον λόγο για να δηλώσει ότι το κόμμα του «θα πρωτοστατήσει στη στήριξη του παγκόσμιου κινήματος ειρήνης», ενώ και αυτός καθώς και οι εκπρόσωποι των άλλων αστικών κομμάτων επανέλαβαν το γνωστό «πρώτη φορά πόλεμος στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Δίνοντας την κατάλληλη απάντηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επισήμανε, «για να μη μας τρελάνετε και να τρελάνετε τον ελληνικό λαό», ότι το ΚΚΕ όχι απλά καταδίκασε από την πρώτη στιγμή τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά διοργάνωσε και κινητοποίηση σε χρόνο - μηδέν από τη ρωσική στην αμερικάνικη πρεσβεία όπου συμμετείχαν πάνω από 10.000 διαδηλωτές. Ενώ το ΚΚΕ εκφράζει καθημερινά τη συμπαράστασή του στους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας που θα πληρώσουν και οικονομικά και σε ανθρώπινες απώλειες.

«Η Ελλάδα έξω από τον πόλεμο, αυτή είναι η πατριωτική στάση του ΚΚΕ», τόνισε, και πάρα πολύς κόσμος συμφωνεί με το ΚΚΕ και αυτό ενοχλεί.

Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που μιλάει για κινήματα ειρήνης, και τα άλλα αστικά κόμματα, με τα περί πολέμου πρώτη φορά στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, θέλουν να ξεχάσει ο λαός τη Γιουγκοσλαβία, τον βομβαρδισμό από το ΝΑΤΟ το 1999 και την αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια. Οτι διέλυσαν τη Γιουγκοσλαβία, έκαναν επεμβάσεις στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία και τη Λιβύη.

Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, σημείωσε, ήταν αυτοί που πανηγύριζαν την ανατροπή του σοσιαλισμού, της Σοβιετικής Ενωσης όπου οι λαοί της ζούσαν αδελφωμένοι και την παλινόρθωση του καπιταλισμού που έφερε αυτά τα αποτελέσματα στην Ουκρανία. «Καπιταλισμό δεν θέλατε; Να ο καπιταλισμός. Να τα αποτελέσματα του καπιταλισμού της Ρωσίας», ανέφερε.

Χαρακτήρισε απαράδεκτη τη ρωσική εισβολή και πρόσθεσε ότι φτάσαμε εδώ μετά το πραξικόπημα από Αμερικανούς και Ευρωπαίους στην Ουκρανία το 2014, όταν οι φασίστες σκότωναν και έκαιγαν κόσμο. Είναι δύο τα στρατόπεδα που συγκρούονται στην Ουκρανία για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους δρόμους μεταφοράς.

Το ΚΚΕ λέει πως οι λαοί δεν πρέπει να είναι ούτε με το ένα ούτε με το άλλο στρατόπεδο, να ξεσηκωθούν, να διώξουν αυτούς που τους πίνουν το αίμα και να πάρουν την εξουσία, υπογράμμισε.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ 2023
Το βαρύ τίμημα των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων θα πληρώσουν οι λαοί

«Αυτή η κρίση κινδυνεύει να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη, μεταξύ άλλων μέσω των επιπτώσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές, περαιτέρω πιέσεων στις τιμές της Eνέργειας, επιπλέον πιέσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού και επιπτώσεων στο κλίμα εμπιστοσύνης», υπογραμμίζει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις κατευθυντήριες γραμμές για το 2023 η οποία δημοσιεύτηκε χτες, δείχνοντας και το βαρύ οικονομικό τίμημα που θα πληρώσουν οι λαοί εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων στο έδαφος της Ουκρανίας.

Η Επιτροπή εστιάζει στην «ανάγκη προσαρμογής των δημοσιονομικών πολιτικών ως αντίδραση στις ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες» και, προαναγγέλλοντας κλιμάκωση της επίθεσης στους λαούς, οι «προκαταρκτικές κατευθυντήριες γραμμές» της εστιάζουν στους παρακάτω άξονες:

- Τα προγράμματα σταθερότητας και σύγκλισης θα πρέπει να καθιστούν σαφές ότι τα Μεσοπρόθεσμα Δημοσιονομικά Σχέδια των κρατών - μελών εξασφαλίζουν σταδιακή πτωτική πορεία του κρατικού χρέους προς συνετά επίπεδα, και διατηρήσιμη ανάπτυξη μέσω της σταδιακής εξυγίανσης, των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων.

- Τα κράτη - μέλη με υψηλό χρέος θα πρέπει να ξεκινήσουν σταδιακή μείωση του χρέους, με την επίτευξη δημοσιονομικής προσαρμογής το 2023, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται συγκεκριμένος ποσοτικός στόχος.

- Τα κράτη - μέλη χαμηλού και μεσαίου χρέους θα πρέπει να ενισχύσουν τις αναγκαίες επενδύσεις για την «πράσινη - ψηφιακή μετάβαση», με στόχο την επίτευξη συνολικά ουδέτερου προσανατολισμού πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά την πορεία διαμόρφωσης του νέου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η έκθεση της Κομισιόν προβάλλει ορισμένες από τις αντιλαϊκές προτάσεις που «θα μπορούσαν να προλειάνουν το έδαφος για την επίτευξη συναίνεσης όσον αφορά το μελλοντικό δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ».

Μεταξύ αυτών, να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική εποπτεία. Η προοπτική αυτή προσδίδει μεγαλύτερη ευελιξία στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων μέσω των κρατικών προϋπολογισμών. Εμφαση δίνεται επίσης στα «διδάγματα που μπορούν να αντληθούν από τον σχεδιασμό, τη διακυβέρνηση και τη λειτουργία του μηχανισμού ανάκαμψης», ουσιαστικά για τη μονιμοποίηση του μηχανισμού με τις ενισχύσεις στους ομίλους, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών παρεμβάσεων.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεκδικεί ρόλο «γεφυροποιού»

Η Τουρκία δεν θα επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, επανέλαβε χτες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας ότι «η χώρα μας δεν πρέπει να διαλέξει πλευρά μόνο και μόνο επειδή είναι μέλος του ΝΑΤΟ». Πρόσθεσε δε - σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ - ότι η Τουρκία συνεισφέρει μεν και δεσμεύεται από τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, αλλά έχει και τις δικές της αρχές. «Παρά τις διαφορετικές απόψεις, ως χώρα έχουμε ανεπτυγμένη συνεργασία και με τις δύο χώρες (σ.σ. Ρωσία - Ουκρανία). Οταν ξεσπά πόλεμος δεν χρειάζεται να διαλέξουμε πλευρά. Αντίθετα, είμαστε η χώρα που μπορεί να καθιερώσει διάλογο και με τις δύο πλευρές, ώστε να τελειώσει ο πόλεμος».

Κατά τ' άλλα, ο Τσαβούσογλου είπε ότι - πριν την απόφαση της Αγκυρας να κλείσει τα Στενά - η Ρωσία ματαίωσε την αποστολή τεσσάρων πολεμικών πλοίων της στη Μαύρη Θάλασσα μέσω αυτών, ύστερα από αίτημα της Τουρκίας.

Αλλά και ο Ιμπραχίμ Καλίν, σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου, εξηγώντας (στο CNN) γιατί η Αγκυρα δεν θα επιβάλει κυρώσεις, τόνισε ότι «δεν θέλουμε η οικονομία μας να επηρεαστεί αρνητικά, έχουμε ενεργειακούς δεσμούς», συνεργασίες «στον Τουρισμό, στη γεωργία και σε άλλους τομείς». Συμπλήρωσε δε ότι «πρέπει να ενεργήσουμε λαμβάνοντας υπόψη τις προτεραιότητες της δικής μας χώρας. Πρέπει να υπάρχει ένας παράγοντας που μπορεί να μιλάει στη Ρωσία. Ποιος θα είναι αυτός όταν "κοπούν" όλες οι γέφυρες;».

Την ίδια στιγμή, ο Καλίν είπε ότι τα αιτήματα που θέτει η Μόσχα για κατάπαυση του πυρός (π.χ. αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους, κάτι με το οποίο διαφωνεί επίσημα και η Αγκυρα) είναι «μη ρεαλιστικά» και «μη αποδεκτά». Κατέληξε δε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης Πούτιν δεν είναι η Ουκρανία, «αλλά ένα μεγαλύτερο παζάρι με τη Δύση».

Ολα αυτά ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, υποδεχόμενος προχτές στην Αγκυρα την Κοσοβάρα ομόλογό του Βιόσα Οσμάνι, ζήτησε από τις Βρυξέλλες να δείξουν και στην Τουρκία «την ίδια ευαισθησία με αυτή που βλέπουμε να δίνεται στην Ουκρανία». Οπως επίσης ζήτησε και να προχωρήσουν συγκεκριμένες πωλήσεις όπλων που η Αγκυρα ζητά από ΝΑΤΟικούς της εταίρους, δείχνοντας τις ΗΠΑ.

Στη Λευκωσία ο Πρόεδρος του Ισραήλ

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ πραγματοποίησε χτες επίσημη επίσκεψη στη Λευκωσία, όπου συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του. Σε δηλώσεις του ο Ν. Αναστασιάδης μίλησε για τις εναλλακτικές που η περιοχή μπορεί να προσφέρει στην Ενέργεια, αναφερόμενος και στον «East Med» εφόσον αποδειχθεί οικονομικά και τεχνικά βιώσιμος, όπως είπε. Υπενθύμισε πάντως ότι ο «EuroAsia Interconnector» για τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος έχει προσελκύσει ισχυρή στήριξη από την ΕΕ.

Είπε ακόμα ότι άκουσε τις απόψεις του Χέρτζογκ σχετικά με τη σημασία να ληφθούν δράσεις για εδραίωση αξιόπιστων, επιπρόσθετων συνεργιών στην περιοχή, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Από τη μεριά του, ο Χέρτζογκ είπε ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία υπενθυμίζουν την ανάγκη να εργαστούν όλοι μαζί για την προστασία των αρχών και κατά συνέπεια των συμφερόντων τους, προσθέτοντας ότι αυτό θα είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει στην Τουρκία κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει εκεί τις επόμενες μέρες.

ΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Τιμάνε τα 78 χρόνια από τη Μάχη της Κοκκινιάς

Οι Κομματικές Οργανώσεις Νίκαιας - Ρέντη και Κορυδαλλού του ΚΚΕ μαζί με τα Παραρτήματα Κοκκινιάς και Κορυδαλλού της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τιμούν την επέτειο της Μάχης της Κοκκινιάς (6, 7 και 8 Μάρτη 1944) το Σάββατο 5 Μάρτη, στις 11 π.μ. στην πλατεία Δαβάκη (Περιβολάκι), με ομιλία από τον πρόεδρο του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και κατάθεση στεφάνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ