Πέμπτη 3 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Συνεχίζεται στην Ολομέλεια η ψήφιση ΝΑΤΟικής κοπής συμβάσεων

Τρεις ακόμα διακρατικές συμβάσεις που απορρέουν από τις «συμμαχικές» υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και τον αναβαθμισμένο ρόλο που διεκδικεί η εγχώρια αστική τάξη στους ανταγωνισμούς που έχουν βάλει μπουρλότο στην περιοχή, ψήφισαν χτες από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η πρώτη αφορά τη συμφωνία «Τεχνικής Διευθέτησης στον τομέα της ακαδημαϊκής έρευνας» μεταξύ της Σχολής Εθνικής Αμυνας (ΣΕΘΑ) και του αντίστοιχου Στρατιωτικού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών (CEMISS) του υπουργείου Αμυνας της Ιταλίας. Η δεύτερη συμφωνία είναι μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου «σχετικά με την ανταλλαγή και αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών». Η τρίτη είναι η σύμβαση συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Αμυνας Ελλάδας και Ισραήλ «σχετικά με τη συνεργασία στους τομείς της υδρογραφίας και της ωκεανογραφίας». Η Ελληνική Λύση μόνο στη σύμβαση με την Ιταλία ψήφισε παρών, στις άλλες δύο υπέρ. Το ΜέΡΑ25 καταψήφισε τις συμβάσεις με Ιταλία και Ισραήλ και ψήφισε παρών σε αυτή με την Κύπρο.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης, καταψήφισε και τις 3 συμφωνίες. Σχετικά με την πρώτη, σημείωσε ότι Ελλάδα και Ιταλία είναι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και ένας από τους τρεις λόγους που ωθούν τα δύο υπουργεία τους στην υπογραφή της είναι η κοινή δραστηριότητά τους που εντάσσεται «στις προβλέψεις της Συμφωνίας NATO - SOFA, η οποία είχε υπογραφεί στο Λονδίνο το 1951». Η Συμφωνία ΝΑΤΟ - SOFA αποτελεί το κουκούλι μέσα στο οποίο αναπτύσσεται το πρόγραμμα της ελληνοϊταλικής στρατιωτικής εκπαίδευσης, εφαρμόζει τις απαραίτητες αλλαγές, τους εκσυγχρονισμούς, τις επικαιροποιήσεις, που αφορούν τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Οσον αφορά τη συμφωνία με την Κύπρο ο Ν. Παπαναστάσης ανέφερε ότι η διαβάθμιση και το απόρρητο πληροφοριών «γίνονται σουρωτήρι», αφού σε κάθε βαθμίδα των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας «υπεισέρχονται καταλυτικά οι συνέπειες από την ασφυκτική πρόσδεση της Ελλάδας στη λυκοσυμμαχία ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Κάθε απόρρητη πληροφορία που μεταβιβάζεται στο ΝΑΤΟ - και μεταβιβάζονται σχεδόν όλες - γίνεται κτήμα του συνόλου των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ». Επομένως, σημείωσε, τα περί απορρήτων είναι υποκριτικές και παραπλανητικές διακηρύξεις. Σχετικά δε με τη συμφωνία με το Ισραήλ, τόνισε ότι είναι ενταγμένη στην αναβάθμιση των σχέσεων των αστικών ελληνικών κυβερνήσεων με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ στο πλαίσιο του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού. «Κι αυτό συμβαίνει τη στιγμή που όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις αρνούνται να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια ήδη ειλημμένες αποφάσεις της Βουλής», επισήμανε.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα του καπιταλισμού στη Ρωσία

Η κύρωση των τριών συμβάσεων έγινε στον απόηχο της προχτεσινής συζήτησης στην Ολομέλεια για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ επικύρωνε τις ΝΑΤΟικής κοπής συμβάσεις από κοινού με τη ΝΔ και ένα 24ωρο πριν ο πρόεδρός του, Αλ. Τσίπρας, συναγωνιζόταν σε «ΝΑΤΟφροσύνη» με τη ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας πήρε τον λόγο για να δηλώσει ότι το κόμμα του «θα πρωτοστατήσει στη στήριξη του παγκόσμιου κινήματος ειρήνης», ενώ και αυτός καθώς και οι εκπρόσωποι των άλλων αστικών κομμάτων επανέλαβαν το γνωστό «πρώτη φορά πόλεμος στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Δίνοντας την κατάλληλη απάντηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επισήμανε, «για να μη μας τρελάνετε και να τρελάνετε τον ελληνικό λαό», ότι το ΚΚΕ όχι απλά καταδίκασε από την πρώτη στιγμή τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά διοργάνωσε και κινητοποίηση σε χρόνο - μηδέν από τη ρωσική στην αμερικάνικη πρεσβεία όπου συμμετείχαν πάνω από 10.000 διαδηλωτές. Ενώ το ΚΚΕ εκφράζει καθημερινά τη συμπαράστασή του στους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας που θα πληρώσουν και οικονομικά και σε ανθρώπινες απώλειες.

«Η Ελλάδα έξω από τον πόλεμο, αυτή είναι η πατριωτική στάση του ΚΚΕ», τόνισε, και πάρα πολύς κόσμος συμφωνεί με το ΚΚΕ και αυτό ενοχλεί.

Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που μιλάει για κινήματα ειρήνης, και τα άλλα αστικά κόμματα, με τα περί πολέμου πρώτη φορά στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, θέλουν να ξεχάσει ο λαός τη Γιουγκοσλαβία, τον βομβαρδισμό από το ΝΑΤΟ το 1999 και την αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια. Οτι διέλυσαν τη Γιουγκοσλαβία, έκαναν επεμβάσεις στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία και τη Λιβύη.

Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, σημείωσε, ήταν αυτοί που πανηγύριζαν την ανατροπή του σοσιαλισμού, της Σοβιετικής Ενωσης όπου οι λαοί της ζούσαν αδελφωμένοι και την παλινόρθωση του καπιταλισμού που έφερε αυτά τα αποτελέσματα στην Ουκρανία. «Καπιταλισμό δεν θέλατε; Να ο καπιταλισμός. Να τα αποτελέσματα του καπιταλισμού της Ρωσίας», ανέφερε.

Χαρακτήρισε απαράδεκτη τη ρωσική εισβολή και πρόσθεσε ότι φτάσαμε εδώ μετά το πραξικόπημα από Αμερικανούς και Ευρωπαίους στην Ουκρανία το 2014, όταν οι φασίστες σκότωναν και έκαιγαν κόσμο. Είναι δύο τα στρατόπεδα που συγκρούονται στην Ουκρανία για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους δρόμους μεταφοράς.

Το ΚΚΕ λέει πως οι λαοί δεν πρέπει να είναι ούτε με το ένα ούτε με το άλλο στρατόπεδο, να ξεσηκωθούν, να διώξουν αυτούς που τους πίνουν το αίμα και να πάρουν την εξουσία, υπογράμμισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ