Πέμπτη 3 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Ψήφισμα για άμεσο τερματισμό της «χρήσης βίας κατά της Ουκρανίας» από τη Ρωσία

Εντείνονται σύνθετα ιμπεριαλιστικά παζάρια

Με 141 ψήφους υπέρ, 5 κατά (Ρωσία, Συρία, Ερυθραία, Βόρεια Κορέα, Λευκορωσία) και 35 αποχές εγκρίθηκε χτες από την ειδική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ψήφισμα καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το ψήφισμα «απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη χρήση βίας κατά της Ουκρανίας», απαιτεί από τη Μόσχα «άμεσα, πλήρως και άνευ όρων να αποσύρει όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις» από την Ουκρανία και καταδικάζει την απόφαση της Ρωσίας να «αυξήσει το επίπεδο συναγερμού των πυρηνικών της δυνάμεων».

Το ψήφισμα υποστηρίχθηκε από τις δυτικές χώρες, τις συμμάχους τους και όλες τις χώρες τις οποίες «επηρεάζουν», ενώ στο πλαίσιο των σκληρών ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών που δυναμώνουν και της επαναδιαπραγμάτευσης παλιών και νέων συμμαχιών, αποχή επέλεξαν ορισμένες σημαντικές καπιταλιστικές διεθνείς και περιφερειακές δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ινδία (το ίδιο είχαν κάνει σε αντίστοιχο ψήφισμα πριν λίγες μέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας), η Νότια Αφρική, το Πακιστάν, το Ιράν κ.ά.

Υπέρ ψήφισε - όπως ήταν αναμενόμενο - η ελληνική κυβέρνηση, που έτσι κι αλλιώς διεκδικεί ρόλο σημαιοφόρου στους ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, αλλά και η Τουρκία, που διεκδικεί ρόλο «γεφυροποιού» και παζαρεύει παραπέρα αναβάθμιση της θέσης της.

Υπέρ ψήφισαν και χώρες που την ίδια ώρα απορρίπτουν την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, όπως η Βραζιλία, το Μεξικό αλλά και η Σερβία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», από τη μεριά της Κίνας ο αντιπρόσωπός της Ζανγκ Ζουν είπε ότι το ψήφισμα δεν τέθηκε σε «πλήρεις διαβουλεύσεις με όλα τα μέλη της συνέλευσης» και «ούτε παίρνει υπόψη πλήρως την ιστορία και τη συνθετότητα της σημερινής κρίσης. Δεν αναδεικνύει τη σημασία της αρχής της αδιαίρετης ασφάλειας, ή την επείγουσα ανάγκη της προώθησης πολιτικής διευθέτησης και επιτάχυνσης των διπλωματικών προσπαθειών».

Από την πλευρά της Σερβίας ο Πρόεδρος της χώρας Αλ. Βούτσιτς, που μέχρι χτες απέφευγε να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή, διευκρίνισε ότι η υπερψήφιση του ψηφίσματος από το Βελιγράδι δεν σημαίνει και αλλαγή στάσης στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Σχολιάζοντας εξάλλου τη συζήτηση περί ενδεχόμενης αποπομπής της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - ζήτημα για το οποίο πάντως δεν υπάρχει καμία προβλεπόμενη διαδικασία στον Οργανισμό - ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πρόσφορο έδαφος για την κατάργηση του ψηφίσματος 1244 του 1999, που ορίζει το Κόσοβο ως αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας.

Ο Βούτσιτς εξέφρασε εξάλλου τη δυσαρέσκειά του για την δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν ότι θα βοηθήσει το Κόσοβο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ο Σέρβος Πρόεδρος χαρακτήρισε μη φιλική τη στάση αυτή και ανήγγειλε νότα διαμαρτυρίας από το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αντίθετες σε κυρώσεις Βραζιλία και Μεξικό

Τη συνθετότητα του διεθνούς πλαισίου αναδεικνύουν και οι δηλώσεις του Προέδρου της Βραζιλίας Ζ. Μπολσονάρο, σε συνέντευξη Τύπου πριν λίγες μέρες, όπου υποστήριξε ότι η χώρα του θα τηρήσει «ουδέτερη στάση». Συμπλήρωσε δε ότι είναι ενάντια σε οποιεσδήποτε κυρώσεις που θα έχουν αρνητικές συνέπειες για τη Βραζιλία, επικαλούμενος τα ρωσικά λιπάσματα, που είναι ζωτικής σημασίας για τον γιγαντιαίο αγροτικό τομέα της χώρας.

Ας καταγραφεί τέλος και η δήλωση του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου του Μεξικού, Αντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ότι «δεν θα λάβουμε κανενός είδους οικονομικά μέτρα, διότι θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με όλες τις κυβερνήσεις στον κόσμο».

Η συγκεκριμένη επισήμανση έγινε σε απάντηση του Ομπραδόρ σε ερώτηση σχετικά με το «ενδιαφέρον» που δείχνει για το Μεξικό η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, η «Lukoil», αλλά και η ρωσική αεροπορική εταιρεία «Aeroflot». H «Lukoil» ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι ολοκλήρωσε την απόκτηση του 50% των μετοχών ενός υπεράκτιου έργου εξόρυξης πετρελαίου στο Μεξικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ