Πέμπτη 3 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεκδικεί ρόλο «γεφυροποιού»

Η Τουρκία δεν θα επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, επανέλαβε χτες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας ότι «η χώρα μας δεν πρέπει να διαλέξει πλευρά μόνο και μόνο επειδή είναι μέλος του ΝΑΤΟ». Πρόσθεσε δε - σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ - ότι η Τουρκία συνεισφέρει μεν και δεσμεύεται από τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, αλλά έχει και τις δικές της αρχές. «Παρά τις διαφορετικές απόψεις, ως χώρα έχουμε ανεπτυγμένη συνεργασία και με τις δύο χώρες (σ.σ. Ρωσία - Ουκρανία). Οταν ξεσπά πόλεμος δεν χρειάζεται να διαλέξουμε πλευρά. Αντίθετα, είμαστε η χώρα που μπορεί να καθιερώσει διάλογο και με τις δύο πλευρές, ώστε να τελειώσει ο πόλεμος».

Κατά τ' άλλα, ο Τσαβούσογλου είπε ότι - πριν την απόφαση της Αγκυρας να κλείσει τα Στενά - η Ρωσία ματαίωσε την αποστολή τεσσάρων πολεμικών πλοίων της στη Μαύρη Θάλασσα μέσω αυτών, ύστερα από αίτημα της Τουρκίας.

Αλλά και ο Ιμπραχίμ Καλίν, σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου, εξηγώντας (στο CNN) γιατί η Αγκυρα δεν θα επιβάλει κυρώσεις, τόνισε ότι «δεν θέλουμε η οικονομία μας να επηρεαστεί αρνητικά, έχουμε ενεργειακούς δεσμούς», συνεργασίες «στον Τουρισμό, στη γεωργία και σε άλλους τομείς». Συμπλήρωσε δε ότι «πρέπει να ενεργήσουμε λαμβάνοντας υπόψη τις προτεραιότητες της δικής μας χώρας. Πρέπει να υπάρχει ένας παράγοντας που μπορεί να μιλάει στη Ρωσία. Ποιος θα είναι αυτός όταν "κοπούν" όλες οι γέφυρες;».

Την ίδια στιγμή, ο Καλίν είπε ότι τα αιτήματα που θέτει η Μόσχα για κατάπαυση του πυρός (π.χ. αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους, κάτι με το οποίο διαφωνεί επίσημα και η Αγκυρα) είναι «μη ρεαλιστικά» και «μη αποδεκτά». Κατέληξε δε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης Πούτιν δεν είναι η Ουκρανία, «αλλά ένα μεγαλύτερο παζάρι με τη Δύση».

Ολα αυτά ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, υποδεχόμενος προχτές στην Αγκυρα την Κοσοβάρα ομόλογό του Βιόσα Οσμάνι, ζήτησε από τις Βρυξέλλες να δείξουν και στην Τουρκία «την ίδια ευαισθησία με αυτή που βλέπουμε να δίνεται στην Ουκρανία». Οπως επίσης ζήτησε και να προχωρήσουν συγκεκριμένες πωλήσεις όπλων που η Αγκυρα ζητά από ΝΑΤΟικούς της εταίρους, δείχνοντας τις ΗΠΑ.

Στη Λευκωσία ο Πρόεδρος του Ισραήλ

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ πραγματοποίησε χτες επίσημη επίσκεψη στη Λευκωσία, όπου συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του. Σε δηλώσεις του ο Ν. Αναστασιάδης μίλησε για τις εναλλακτικές που η περιοχή μπορεί να προσφέρει στην Ενέργεια, αναφερόμενος και στον «East Med» εφόσον αποδειχθεί οικονομικά και τεχνικά βιώσιμος, όπως είπε. Υπενθύμισε πάντως ότι ο «EuroAsia Interconnector» για τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος έχει προσελκύσει ισχυρή στήριξη από την ΕΕ.

Είπε ακόμα ότι άκουσε τις απόψεις του Χέρτζογκ σχετικά με τη σημασία να ληφθούν δράσεις για εδραίωση αξιόπιστων, επιπρόσθετων συνεργιών στην περιοχή, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Από τη μεριά του, ο Χέρτζογκ είπε ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία υπενθυμίζουν την ανάγκη να εργαστούν όλοι μαζί για την προστασία των αρχών και κατά συνέπεια των συμφερόντων τους, προσθέτοντας ότι αυτό θα είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει στην Τουρκία κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει εκεί τις επόμενες μέρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε ετοιμότητα για νέα «αντιτρομοκρατικά» παζάρια (2022-07-28 00:00:00.0)
Παζάρια με την Τουρκία για το άνοιγμα «διαδρόμων» στη Μαύρη Θάλασσα (2022-06-11 00:00:00.0)
Εντείνει το παζάρι για τη ΝΑΤΟική διεύρυνση, γυρεύοντας ευρύτερα ανταλλάγματα (2022-05-17 00:00:00.0)
Ανταγωνισμός ΝΑΤΟφροσύνης με φόντο την Ουκρανία (2022-02-28 00:00:00.0)
Παζαρεύει τον «αναντικατάστατο ρόλο» της σε Μαύρη Θάλασσα και Μέση Ανατολή (2021-04-17 00:00:00.0)
Σύνθετο και πολύπλευρο παζάρι (2018-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ