Πέμπτη 3 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Δεν απαντάει για τις φασιστικές ομάδες

Συνεχίζει η κυβέρνηση να μην απαντάει για τη δράση ουκρανικών φασιστικών σχηματισμών, όπως το «Τάγμα Αζόφ», που απειλούν ανοιχτά τη ζωή και την ασφάλεια Ελλήνων πολιτών και ομογενών στη Μαριούπολη και την ευρύτερη περιοχή, αυτών δηλαδή που κατά τ' άλλα επικαλείται για να κλιμακώσει την εμπλοκή της στο ιμπεριαλιστικό μακελειό στην Ουκρανία, στο πλευρό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Τους κινδύνους επιβεβαιώνουν, άλλωστε, οι ίδιες οι ελληνικές προξενικές αρχές στη Μαριούπολη, οι οποίες σε κάλεσμά τους προς όσους Ελληνες ή ελληνικής καταγωγής ήθελαν να εγκαταλείψουν την περιοχή (υπολογίζεται ότι αποχώρησαν τουλάχιστον 82 άτομα με 21 αυτοκίνητα), μεταξύ άλλων έγραφαν πως «η αναχώρησή μας στις 11.00με πλήρη επίγνωση βεβαίως ότι υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο διάφορες ομάδες να επιχειρήσουν να παρεμποδίσουν τη διέλευσή μας».

Η επισήμανση αυτή έρχεται προς επικύρωση καταγγελιών όλο αυτό το διάστημα ότι το «Τάγμα Αζόφ» (αποτελώντας επίσημα πλέον τμήμα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, αναπτύσσει τη φρικιαστική του δράση εδώ και χρόνια στην περιοχή) χρησιμοποιεί ως ασπίδα προστασίας του τους κατοίκους της περιοχής, ενώ στοχοποιεί την ελληνική κοινότητα.

Μάλιστα, κάτοικος της Μαριούπολης μιλώντας τη Δευτέρα στον τ/σ «ΣΚΑΪ», ανέφερε χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί να φύγει κανείς από εκεί, καθώς στους δρόμους κυκλοφορεί «η ταξιαρχία "Αζόφ", που είναι Ουκρανοί φασίστες, και άμα σε πιάσουν σε σκοτώνουν». Στον τηλεοπτικό σταθμό «Open» ειπώθηκε ότι οι φασίστες του τάγματος έχουν ναρκοθετήσει ολόκληρα συγκροτήματα πολυκατοικιών με σκοπό να δυσχεράνουν αφενός την επίθεση και αφετέρου να αφήσουν πίσω συντρίμμια και νεκρούς αν η περιοχή καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό ή τις δυνάμεις των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών».

Σε ένα τέτοιο υπόβαθρο, ο «Ριζοσπάστης» απευθύνθηκε χτες εκ νέου σε αρμόδιο παράγοντα του ΥΠΕΞ, υποβάλλοντας το ερώτημα: «Σε ποιες ομάδες αναφέρεται η διπλωματική αποστολή μας εκεί; Περιλαμβάνεται το Τάγμα "Αζόφ" ή άλλες φασιστικές ομάδες, για τη δράση των οποίων υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες από ομογενείς κατοίκους της Μαριούπολης και της ευρύτερης περιοχής;».

«Κανένα σχόλιο», ήταν η απάντηση της κυβέρνησης, καλύπτοντας για άλλη μια φορά τους φασίστες.

Μάλιστα, πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια απανωτή απάντηση, καθώς και προχτές «Ουδέν σχόλιο» ήταν και πάλι η απάντηση σε ερώτημα του «Ριζοσπάστη» σχετικά με τις καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη δράση του τάγματος.

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη με τη σιωπή της. Να ειπωθεί τώρα η αλήθεια και να εξαντληθεί κάθε μέσο και δυνατότητα ώστε να αποχωρήσουν οι ομογενείς με ασφάλεια.

  • Στο μεταξύ, μέσα από πολύ μεγάλες δυσκολίες και τεράστιους κινδύνους, μέσα από το πεδίο μάχης, η αποστολή που οργάνωσε η προξενική αρχή βρισκόταν χτες βράδυ στη Ζαπορίζια, περίπου 200 χιλιόμετρα από τη Μαριούπολη. Οι δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στην αποστολή μετέδιδαν πως οι έλεγχοι ήταν συνεχείς, από την πρώτη στιγμή, όπου οπλισμένες ομάδες που ήταν Ουκρανοί, οι οποίοι «δεν έδιναν την εικόνα ότι ήταν τακτικός στρατός αλλά είχαν τα στοιχεία μιας πάρα πολύ οργανωμένης, ετοιμοπόλεμης ομάδας και όπλα που παρέπεμπαν σε ειδικές δυνάμεις» και «έδιναν την εικόνα ότι θέλουν να κρατήσουν τον κόσμο στη Μαριούπολη», όπως και από τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στην περιοχή.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ