Πέμπτη 28 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΝΑΤΟ
Σε ετοιμότητα για νέα «αντιτρομοκρατικά» παζάρια

Ετοιμη να οξύνει το παζάρι ενόψει της επικείμενης νέας διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας, εμφανίζεται σταθερά η Τουρκία, επικαλούμενη ενέργειες που - όπως υποστηρίζει η ίδια - συνιστούν «στήριξη της τρομοκρατίας».

Παρά τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης Ερντογάν για την ένταξη των δύο χωρών στη λυκοσυμμαχία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου επανέφερε τις «ανησυχίες» της Αγκυρας για τη μη έκδοση υπόπτων για «τρομοκρατία» από τη Σουηδία.

Οπως είπε, Σουηδία και Φινλανδία «πρέπει να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους και να υλοποιήσουν τα άρθρα που υπάρχουν στο μνημόνιο κατανόησης» (που υπογράφτηκε στη Μαδρίτη για να αρθεί το τουρκικό βέτο για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ) και «δεν πρέπει να επιτρέπουν την αντι-τουρκική προπαγάνδα στη χώρα τους». Πρόσθεσε ότι «μέχρι τώρα δεν έχουμε δει κανένα βήμα». Κατέληξε δε ότι «αν εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις, τότε το πρωτόκολλο ένταξής τους στο ΝΑΤΟ θα σταλεί στον πρόεδρό μας και εκείνος θα το στείλει στη βουλή. Φυσικά, η βουλή θα αποφασίσει, αλλά δεν μπορεί να σταλεί τώρα».

Την ίδια στιγμή, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», η Αγκυρα συντηρεί σταθερά και τα σχέδιά της για νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ι. Καλίν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαλύψουμε κανένα χρονοδιάγραμμα σε κανέναν, αλλά μια τέτοια επιχείρηση θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή, με βάση την αξιολόγηση των κινδύνων για την ασφάλεια της χώρας μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ