Πέμπτη 28 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εγκαινιάστηκε το κέντρο ελέγχου των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών

Ενώ συνεχίζονται κρίσιμες μάχες στα νότια και ανατολικά

Από τα χτεσινά εγκαίνια του Κοινού Συντονιστικού Κέντρου στην Κωνσταντινούπολη

Copyright 2022 The Associated

Από τα χτεσινά εγκαίνια του Κοινού Συντονιστικού Κέντρου στην Κωνσταντινούπολη
Οι κρίσιμες μάχες στα ανατολικά και στα νότια της Ουκρανίας, σε συνθήκες που αυξάνεται συνεχώς η αμερικανοΝΑΤΟική εμπλοκή και η πολύμορφη στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο, όπως και οι διαπραγματεύσεις και οι συνεχιζόμενες κόντρες για την εξαγωγή σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια σε αυτό το φόντο, βρίσκονται τις τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας.

Χτες εγκαινιάστηκε επίσημα στην Κωνσταντινούπολη το κοινό κέντρο συντονισμού (JCC) για τον έλεγχο των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, όπως προβλέπουν οι συμφωνίες διάρκειας 4 μηνών της Ρωσίας και της Ουκρανίας με την Τουρκία και τον ΟΗΕ.

Υπολογίζεται πως περίπου 25 εκατ. τόνοι σιτηρών, ιδιαίτερα σιταριού, παραμένουν αποκλεισμένοι στα λιμάνια της Ουκρανίας, ενώ η Ρωσία έχει ανοίξει και λειτουργεί άλλα ουκρανικά λιμάνια σε περιοχές που έχει καταλάβει, όπως της Μαριούπολης και του Μπερντιάνσκ. Η Ρωσία έχει υπογράψει επίσης ξεχωριστή συμφωνία που προβλέπει τη διευκόλυνση της εξαγωγής ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων, έναντι έμμεσων περιορισμών από δυτικές κυρώσεις.

Το JCC, που έχει εγκατασταθεί σε μια στρατιωτική ακαδημία στην Κωνσταντινούπολη, θα διευθύνεται από «πέντε εκπροσώπους της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του ΟΗΕ, καθώς και της Τουρκίας, τόσο στρατιωτικούς όσο και πολίτες», διευκρίνισε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χ. Ακάρ στη διάρκεια μιας σύντομης τελετής.

Το κέντρο θα διεξάγει επιθεωρήσεις πλοίων κατά την αναχώρηση και την άφιξη στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να διασφαλισθεί ότι δεν μεταφέρουν κάτι άλλο εκτός από σιτηρά. Θα καταγράφει τα εμπορικά πλοία που θα συμμετέχουν στις νηοπομπές, θα διασφαλίζει την παρακολούθησή τους μέσω διαδικτύου και από δορυφόρο, θα επιθεωρεί τα σκάφη «με κοινές ομάδες επιθεώρησης στον κατάλληλο τόπο» κατά τη φόρτωση στα ουκρανικά λιμάνια και κατά την άφιξή τους στα τουρκικά λιμάνια.

Οι νηοπομπές θα αναχωρούν από τα λιμάνια της Οδησσού, του Τσερνομόρσκ και του Πιβντένι και προετοιμάζονται ήδη οι πρώτες αναχωρήσεις, είπε ο Ακάρ, διευκρινίζοντας πως δεν θα υπάρχει «καμία στρατιωτική παρουσία» γύρω από αυτές τις νηοπομπές.

Αν παραστεί ανάγκη, το καθάρισμα των ναρκών θα αποφασιστεί και θα οργανωθεί «από τα μέρη». «Ωστόσο», πρόσθεσε ο υπουργός, «δεν υπάρχει ανάγκη γι' αυτό σε αυτό το στάδιο».

Επειτα από ένα ρωσικό πλήγμα στην Οδησσό, το πρωί του Σαββάτου, την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας για τις εξαγωγές, η Τουρκία εξέφρασε την «ανησυχία» της. «Η επίθεση στην Οδησσό ανησύχησε όλο τον κόσμο», επανέλαβε χτες ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου. «Δεν είναι το είδος της επίθεσης που εμποδίζει το λιμάνι να λειτουργήσει. Ομως αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί. Ελπίζουμε πως η συμφωνία θα μπορέσει να λειτουργήσει χωρίς πρόβλημα», υπογράμμισε.

Από την πλευρά της, η Μόσχα δηλώνει ότι η συμφωνία για τα σιτηρά δεν την εμποδίζει σε καμία περίπτωση να διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων (όπως αναφέρει ότι ήταν οι στόχοι που έπληξε στην Οδησσό).

Η Ρωσία δεν είναι αξιόπιστη ότι θα τηρήσει μια συμφωνία που επιτρέπει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός, Μ. Μοραβιέτσκι. «Την επομένη της υπογραφής (σ.σ. της συμφωνίας), οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις... επιτέθηκαν στην Οδησσό», είπε σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας πως «τέτοιες συμφωνίες δεν μπορούν να θεωρηθούν πλήρως αξιόπιστες».

Για την εξέλιξη των εξαγωγών από τα ουκρανικά λιμάνια και το έργο του κοινού κέντρου συντονισμού στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και ζητήματα αμυντικής συνεργασίας θα συζητήσουν μεταξύ άλλων ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρ. Τ. Ερντογάν, που θα συναντηθούν στο ρωσικό θέρετρο Σότσι στις 5 Αυγούστου.

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, οι δυο ηγέτες συνομιλούν για διάφορες πτυχές της αμυντικής συνεργασίας σχεδόν σε κάθε συνάντηση, «επομένως η αμυντική συνεργασία θα συζητηθεί σίγουρα στο Σότσι». Ωστόσο, αρνήθηκε να απαντήσει εάν η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει τη συνεργασία για την παραγωγή drones που κατασκευάζει η τουρκική εταιρεία «Baykar Makina» και εάν η Ρωσία επιδίωκε αυτό το είδος συνεργασίας.

Το CNN Τουρκίας ανέφερε νωρίτερα ότι ο Πούτιν φέρεται να είχε προτείνει να εγκατασταθεί η εταιρεία στη Ρωσία.

Κρίσιμες μάχες στον Νότο - Νέα βαρέα όπλα περιμένει το Κίεβο

Οσο εντείνονται οι κρίσιμες μάχες στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας, το Κίεβο ζητάει νέα βαρέα όπλα μεγάλου βεληνεκούς, με στόχο όπως λέει να σταματήσει τη ρωσική πίεση και στη συνέχεια να οργανώσει μια μεγάλη αντεπίθεση για ανακατάληψη της Χερσώνας, ανοίγοντας έναν διάδρομο προς την Κριμαία και αποκόπτοντας τις ρωσικές δυνάμεις.

Ουκρανικά στρατεύματα και προμήθειες έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος της νότιας γραμμής του μετώπου που εκτείνεται μεταξύ των πόλεων Μικολάιφ και Χερσώνας και ήδη σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Κιέβου τις τελευταίες βδομάδες, εντείνουν τις επιθέσεις, καταστρέφοντας βασικούς ρωσικούς κόμβους, ζωτικής σημασίας σιδηροδρόμους, γέφυρες και αποθήκες. Ο ουκρανικός στρατός εκμεταλλεύεται τα σύγχρονα δυτικά όπλα που φτάνουν στη χώρα και ιδιαίτερα σημαντικός στις μάχες θεωρείται ο αντίκτυπος των αμερικανικών συστημάτων πυροβολικού HIMARS, δεδομένου ότι επιτρέπουν πλήγματα σε μεγάλη εμβέλεια.

Τη δέσμευση των ΗΠΑ να στείλουν όσο το δυνατόν συντομότερα στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία και επιπλέον πολλαπλούς εκτοξευτές μεγάλου βεληνεκούς HIMARS, εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν, στον Ουκρανό ομόλογό του, Ολ. Ρεζνίκοφ, σε τηλεφωνική επικοινωνία την Τρίτη το βράδυ.

Τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, που επισκέφτηκαν πρόσφατα το Κίεβο, δεσμεύτηκαν να παράσχουν έως και 30 συστήματα και πυρομαχικά HIMARS, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ουκρανικού προεδρικού γραφείου (με το Κίεβο βέβαια να λέει ότι χρειάζεται 50 για να ανακόψει τη ρωσική επίθεση και 100 για να περάσει σε αντεπίθεση).

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την πώληση 100 σύγχρονων αυτοκινούμενων οβιδοβόλων στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε χτες το «Spiegel», και ήδη από τις 13 Ιούλη έχει χορηγηθεί άδεια στη γερμανική εταιρεία κατασκευής όπλων «Krauss-Maffei Wegmann» (KMW) για τα συστήματα τύπου «Panzerhaubitze2000». Το κόστος για την αγορά τους θα ανέλθει σε 1,7 δισ. ευρώ. Η παραγωγή τους θα ξεκινήσει αμέσως, αλλά παραμένει ανοικτό πότε θα αρχίσουν να παραδίδονται.

Στο μεταξύ το αμερικανικό Πεντάγωνο ενέκρινε επίσημα σχέδιο που προβλέπει τη νοσηλεία τραυματισμένων μελών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε στρατιωτικό νοσοκομείο των ΗΠΑ στη Γερμανία, διευκρινίζοντας πως μέχρι στιγμής δεν έχουν νοσηλευτεί Ουκρανοί στη Γερμανία και ότι ο αμερικανικός στρατός δεν θα κάνει διακομιδές τραυματιών από το ουκρανικό έδαφος.

Οι Ουκρανοί στρατιωτικοί θα νοσηλεύονται στο περιφερειακό ιατρικό κέντρο Λάντστουλ δίπλα στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν, που είναι το μεγαλύτερο αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο εκτός ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως ο αμερικανικός στρατός ήδη εκπαιδεύει Ουκρανούς στρατιωτικούς στη Γερμανία και η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει προσφέρει στρατιωτική βοήθεια ύψους 8,2 δισ. δολαρίων στο Κίεβο.

Μισθοφόροι της «Wagner» σημειώνουν πρόοδο στο Ντονμπάς

Οι μισθοφόροι της ρωσικής εταιρείας «Wagner» έχουν σημειώσει πρόοδο στις επιχειρήσεις τους στο Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσαν χτες οι βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Η ομάδα «Wagner» φέρεται να έχει προωθηθεί στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής Βουχλεχίρσκα και το κοντινό χωριό Νοβολουχάνσκε, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, προσθέτοντας ότι ορισμένες ουκρανικές δυνάμεις έχουν μάλλον αποσυρθεί από την περιοχή.

Από την πλευρά τους οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σκότωσαν αρκετές δεκάδες ξένους μισθοφόρους - οι περισσότεροι Πολωνοί - σε επίθεση εναντίον μονάδας της «Λεγεώνας των Ξένων» που πολεμά στο πλευρό των Ουκρανών κοντά στην Κοσταντίνιβκα, στην περιφέρεια Ντονέτσκ, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε επίσης θέσεις των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων κοντά στη Ζάιτσεφ, στην περιφέρεια Ντονέτσκ, σύμφωνα πάντα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας και πυραυλικά πλήγματα προκάλεσαν βαριές απώλειες σε μονάδα του πυροβολικού κοντά στην πόλη Μικολάιφ (νότια), ωστόσο Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι επλήγησαν αποκλειστικά πολιτικές υποδομές.

Σύμφωνα με πληροφορίες και από τις δύο πλευρές, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν οκτώ θέσεις διοίκησης στις περιφέρειας Ντονέτσκ και Μικολάιφ και κατέστρεψαν επίσης αρκετές αποθήκες πυρομαχικών στη Ντονέτσκ.

Πέντε μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πόλεμος μαίνεται με το επίκεντρο την περιοχή Ντονέτσκ, ενώ ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει το 1/5 της χώρας.

Φιλορώσος αυτονομιστής καλεί σε κατάκτηση και άλλων ουκρανικών πόλεων

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην περιοχή του Ντονέτσκ κάλεσε χτες τη Ρωσία να κατακτήσει το μεγαλύτερο τμήμα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, υποστηρίζοντας ότι οι μεγαλύτερες πόλεις της χώρας είναι ρωσικές.

«Ηρθε η ώρα να απελευθερωθούν οι ρωσικές πόλεις, οι οποίες ιδρύθηκαν από Ρώσους: Κίεβο, Τσερνίχιφ, Πολτάβα, Οδησσός, Ντνίπρο, Χάρκοβο, Ζαπορίζια, Λουτσκ», έγραψε ο Ντ. Πουσίλιν σε μήνυμά του στο Telegram με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης από τον σοβιετικό στρατό της πόλης Μπρεστ στη Λευκορωσία, μετά την κατάληψή της από τους Ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ