Πέμπτη 28 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
GOLDMAN SACHS
Βέβαιη η ύφεση μέσα στο 2022

«Οι προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρωζώνη συνεχίζουν να επιδεινώνονται και η ύφεση είναι βέβαιη στο τρέχον β' εξάμηνο». Αυτό εκτιμά η Goldman Sachs, προσθέτοντας: «Το πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση θα το καθορίσουν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου, η πορεία της αγοράς κρατικών ομολόγων με φόντο την Ιταλία και το νέο εργαλείο της ΕΚΤ, καθώς και η πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ».

Πιο αναλυτικά, η Goldman επισημαίνει πως τρεις είναι οι παράγοντες που «δείχνουν» ύφεση στην Ευρωζώνη το β' εξάμηνο:

- Πρώτον, τα δεδομένα της δραστηριότητας έχουν αποδυναμωθεί περαιτέρω και σημαντικά τις τελευταίες μέρες. Ο σύνθετος δείκτης PMI έπεσε κάτω από το 50 τον Ιούλη, λόγω της απότομης εξασθένησης της ανάπτυξης στη Γερμανία. Ενώ η άμβλυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό, η αξιοσημείωτη επιβράδυνση της ανάπτυξης των υπηρεσιών αποτέλεσε έκπληξη, υποδηλώνοντας ότι η ανάκαμψη των υπηρεσιών μετά την «Ομικρον» έχει ολοκληρωθεί.

- Δεύτερον, η μειωμένη προσφορά ρωσικού φυσικού αερίου και οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου θα επηρεάσουν σημαντικά τη δραστηριότητα τα επόμενα τρίμηνα. Ενώ η επανέναρξη μέρους των ροών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού «Nord Stream 1» μετά το τέλος της περιόδου συντήρησης παρείχε κάποια ανακούφιση, η Goldman εκτιμά ότι ο τρέχων ρυθμός ροής 40% θα επιφέρει σημαντική επιβράδυνση στη βιομηχανική δραστηριότητα. «Εκτιμούμε ότι μια τέτοια στάση θα ωθούσε τη ζώνη του ευρώ σε απότομη ύφεση, με σωρευτική μείωση του πραγματικού ΑΕΠ της τάξης του 1,2% - 2,7%. Και μεγάλη συρρίκνωση στη Γερμανία 1,7% - 3,2% και στην Ιταλία 2,6% - 4,1%», σημειώνει η Goldman Sachs.

- Τρίτον, η πτώση της κυβέρνησης Ντράγκι καθυστερεί τη στήριξη της δημοσιονομικής πολιτικής του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ιταλία και οι εκλογές της 25ης Σεπτέμβρη αυξάνουν την αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ