ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάρτη 2022
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ»
Στο επίκεντρο τα νέα τεράστια πακέτα για τον «οικονομικό ανταγωνισμό του 21ου αιώνα»

Πέρα από την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία και την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας, που όπως ήταν αναμενόμενο κυριάρχησε στην καθιερωμένη ετήσια ομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ για την «Κατάσταση του Εθνους» (State of the Union) χτες τα ξημερώματα (βλ. περισσότερα στις σελ. 8 - 9), ο Τζο Μπάιντεν δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στον άμεσα συνδεδεμένο με τα παραπάνω ανταγωνισμό με την Κίνα.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, μίλησε ξανά αναλυτικά για τα νέα τεράστια πακέτα κρατικής χρηματοδότησης για την ενίσχυση των αμερικανικών μονοπωλίων και τη στήριξη της καπιταλιστικής οικονομίας των ΗΠΑ στον διεθνή ανταγωνισμό.

Νέοι μποναμάδες για τα μονοπώλια...

Αναφερόμενος ειδικότερα στο μεγάλο πακέτο για τον «εκσυγχρονισμό» των υποδομών, επανέλαβε ότι αυτό «θα μετασχηματίσει την Αμερική και θα μας βάλει σε πορεία επικράτησης στον οικονομικό ανταγωνισμό του 21ου αιώνα, απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο - ειδικά την Κίνα».

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε παραδείγματα στήριξης στις «πράσινες» μπίζνες, όπως η δημιουργία 5.000 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη τη χώρα, αλλά και σε άλλα έργα αναγκαία για τα μεγάλα μονοπώλια των Μεταφορών, του Εμπορίου κ.ο.κ., επισημαίνοντας ότι έχουν ήδη εγκριθεί 4.000 έργα και έχουν προγραμματιστεί εργασίες οδοποιίας σε 65.000 χλμ. εθνικών δρόμων και επισκευής 1.000 γεφυρών.

Την ίδια ώρα μάλιστα που «χορεύουν» δισ. δολάρια για τα μονοπώλια, ο Αμερικανός Πρόεδρος «διαφήμισε» το σχέδιο της κυβέρνησής του να προσφέρει καθαρό νερό σε όλους τους Αμερικανούς και τα παιδιά τους «σε σπίτια και σχολείο», στη μητρόπολη του καπιταλισμού εν έτει 2022...

Ενόψει εξάλλου των ενδιάμεσων βουλευτικών εκλογών του Νοέμβρη, παρουσίασε αυτά τα πακέτα στήριξης του κεφαλαίου ως προγράμματα δημιουργίας θέσεων εργασίας και παραγωγής προϊόντων «made in America».

Ο Μπάιντεν απηύθυνε επίσης έκκληση στο Κογκρέσο για την ψήφιση και άλλων αντίστοιχων νομοσχεδίων, για τη στήριξη των μονοπωλίων τεχνολογίας αιχμής.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανήγγειλε το σχέδιο κατασκευής ενός τεράστιου βιομηχανικού πάρκου ημιαγωγών που θα απαρτίζεται από οκτώ εργοστάσια του μονοπωλίου ημιαγωγών «Intel» στο Οχάιο, με κόστος περίπου 250 δισ. δολάρια, το οποίο θα φτιάχνει πανίσχυρους ημιαγωγούς «στο μέγεθος ενός δακτυλικού αποτυπώματος». Παρουσίασε δε στο Κογκρέσο τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Intel», Πατ Γκελσίνγκερ, που ήταν παρών στη συνεδρίαση, υπό διακομματικές επευφημίες...

...και προκλητική κοροϊδία περί «δίκαιου» καπιταλισμού

Κατά τ' άλλα, ως λύση για τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τη μεγάλη ακρίβεια που πλήττει τα λαϊκά νοικοκυριά και στις ΗΠΑ παρουσίασε την «πράσινη» Ενέργεια, με ενθάρρυνση περισσότερης παραγωγής ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές, αλλά και την απάτη περί... «δίκαιου» καπιταλισμού.

«Είμαι καπιταλιστής, αλλά καπιταλισμός χωρίς ανταγωνισμό δεν είναι καπιταλισμός. Είναι εκμετάλλευση και ανεβάζει τις τιμές», ανέφερε χαρακτηριστικά, λες και μπορεί να υπάρχει καπιταλισμός χωρίς εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Αντίστοιχα, επανέφερε τα περί «δίκαιης φορολόγησης» σε μεγάλους ομίλους, καθώς παραδέχτηκε ότι 55 από τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες στις ΗΠΑ, που έβγαλαν κέρδη δεκάδων και εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν πλήρωσαν πέρυσι ούτε ένα δολάριο ομοσπονδιακού φόρου, με αποτέλεσμα να πληρώνουν περισσότερους φόρους «δάσκαλοι και πυροσβέστες»... Την ίδια ώρα βέβαια διατηρεί στο ακέραιο τις τεράστιες μειώσεις των προκατόχων του στους εταιρικούς φόρους.

Αναφερόμενος δε στην πανδημία, είπε πως «δεν χρειάζεται πια να διαφεντεύει τις ζωές μας», με δεδομένο το υψηλό ποσοστό εμβολιασμών, ενώ δεν είπε κουβέντα για το ότι παραμένει ουσιαστικά ανύπαρκτη η δημόσια και δωρεάν υγειονομική περίθαλψη στις ΗΠΑ, με τραγικά αποτελέσματα για τον λαό.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Στο στόχαστρο του δολοφονικού κράτους του Ισραήλ ανήλικα παιδιά

Η μικρή Παλαιστίνια που χτυπήθηκε από τη βομβίδα κρότου
Η μικρή Παλαιστίνια που χτυπήθηκε από τη βομβίδα κρότου
Την ώρα που ΗΠΑ και ΕΕ χύνουν «κροκοδείλια δάκρυα» για το ανθρωπιστικό δράμα που εκτυλίσσεται στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, συνεχίζουν να κλείνουν τα μάτια στο δράμα του Παλαιστινιακού λαού, στηρίζοντας το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, με το οποίο μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση έχει αναβαθμισμένες σχέσεις.

Οπως αναφέρουν αραβικά ΜΜΕ, Ισραηλινοί στρατιώτες επιτέθηκαν την Κυριακή σε παιδιά στην Πύλη της Δαμασκού στην Ιερουσαλήμ, στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας και Παλαιστινίων που γιόρταζαν μια μουσουλμανική γιορτή στην Ιερουσαλήμ.

Μια μικρή Παλαιστίνια μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, καθώς η ισραηλινή αστυνομία τη στόχευσε με βομβίδα κρότου.

Στη διάρκεια των επεισοδίων οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ξυλοκόπησαν και ένα 12χρονο κορίτσι.

Επιπλέον, δεκάδες μαθητές υπέστησαν ασφυξία όταν Ισραηλινοί στρατιώτες πέταξαν δακρυγόνα σε σχολείο στο χωριό Τελ, νοτιοδυτικά της Ναμπλούς στη βόρεια Δυτική Οχθη, όπως μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA.

Ο Ισάμ Σέιφι, μέλος της «Φατάχ», είπε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που στρατιώτες στόχευσαν μαθητές στο συγκεκριμένο Λύκειο αρρένων του χωριού. Οπως ανέφερε, οι στρατιώτες, που σταθμεύουν σε μια στρατιωτική σκοπιά που βρίσκεται κοντά στο χωριό, στοχεύουν τακτικά μαθητές την ώρα που αποχωρούν από το σχολείο.

Επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου στο Ισραήλ

Στο μεταξύ, ο Γερμανός καγκελάριος Ο. Σολτς πραγματοποίησε χτες την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ, στο φόντο των αντιθέσεων των δύο χωρών γύρω από τα παζάρια στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά και τις εξελίξεις με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Γερμανός καγκελάριος συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ν. Μπένετ και πήγαν μαζί στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος «Γιαντ Βασέμ» της Ιερουσαλήμ. Εκεί ο Σολτς είπε ότι η Γερμανία «θα στηρίζει πάντα» το Ισραήλ.

Σε δηλώσεις μετά την ιδιαίτερη συνάντησή τους ο Σολτς αναφέρθηκε και στις έμμεσες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ιράν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, επισημαίνοντας ότι αυτές θα πρέπει «τώρα» να οδηγήσουν σε συμφωνία, γιατί δεν μπορεί να υπάρχει άλλη καθυστέρηση. «Πρέπει να πούμε "ναι" σε κάτι που φαίνεται καλή και λογική λύση», είπε χαρακτηριστικά.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Παράδοση του συνόλου της αθλητικής δραστηριότητας προς εμπορική χρήση

Δοκιμασμένες συνταγές, που δεν λύνουν το πρόβλημα, τα μέτρα για την οπαδική βία

Η παράδοση του συνόλου της αθλητικής δραστηριότητας προς εμπορική χρήση είναι αυτό που προωθεί το νομοσχέδιο του υφυπουργείου Αθλητισμού με τον εντελώς ψευδεπίγραφο τίτλο «Μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων, αθλητικός εθελοντισμός, πνευματικός αθλητισμός, ηλεκτρονικός αθλητισμός (e-sports), εργασιακός αθλητισμός, άλλες διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό της αθλητικής νομοθεσίας και λοιπές διατάξεις», που από χτες συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη βδομάδα.

Το πρώτο σκέλος του νομοσχεδίου ήρθε υποτίθεται ως «απάντηση» της κυβέρνησης στην οπαδική βία, με αφορμή την άγρια δολοφονία του 19χρονου Αλκη στη Θεσσαλονίκη. Η πραγματικότητα όμως, όπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, είναι ότι η κυβέρνηση βρήκε ευκαιρία «να δημιουργήσει και με τη βούλα το έδαφος για την χωρίς εμπόδια επιχειρηματική δράση, την ενίσχυσή της σε νέα πεδία κερδοφορίας, την ίδια στιγμή που η οπαδική βία και οι στρατοί, στους οποίους βρίσκουν πρόσφορο έδαφος ο φασισμός, οι δολοφονίες, ο τζόγος, οι παράγκες και η διαφθορά, είναι το ζοφερό αποτέλεσμα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, της επιχειρηματικής δράσης στον χώρο».

Πρόσθεσε ότι όπως και οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα, έτσι και η σημερινή της ΝΔ «αρνείται πεισματικά να ασχοληθεί με τη στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, με τον σχολικό και τον πραγματικό εργασιακό αθλητισμό, την ενίσχυση των υποδομών και των αθλητικών εγκαταστάσεων, την ενίσχυση γενικότερα του ερασιτεχνικού αθλητισμού, με γενναία χρηματοδότηση σωματείων και ομοσπονδιών».

Συνεχίζοντας ο Μ. Συντυχάκης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση μετατρέπει τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ σε θεματοφύλακες της λειτουργίας των οπαδικών συνδέσμων, δηλαδή «ο λύκος να φυλάει τα πρόβατα», ενώ τόνισε ότι περιέχονται δοκιμασμένες συνταγές αυστηροποίησης του νομοθετικού πλαισίου που όμως όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά αντίθετα αυξάνουν την παραβατικότητα, ενώ ανοίγουν και επικίνδυνα μονοπάτια. Ενα απ' αυτά είναι η διεύρυνση του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα για την εγκληματική οργάνωση, «με την προσθήκη, σε ό,τι αφορά την τέλεση πλημμελημάτων, των έννομων αγαθών της προσωπικής ελευθερίας, της ιδιοκτησίας και της περιουσίας. Η απαγόρευση αναστολής εκτέλεσης της ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας και η υποχρεωτική επιβολή περιοριστικών όρων σε περιπτώσεις αναβολής της εκδίκασης τέτοιων εγκλημάτων». Ρυθμίσεις δηλαδή που ανησυχούν και παραβιάζουν ακόμα και θεμελιώδεις έννοιες και αρχές έστω αυτού του αντιδραστικού Ποινικού Δικαίου όπως έχει διαμορφωθεί όλα αυτά τα χρόνια, όπως το τεκμήριο αθωότητας κ.ά.

Αναφερόμενος σε διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως για τον ηλεκτρονικό αθλητισμό, σημείωσε ότι «στην ουσία επεκτείνει ακόμα περισσότερο την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού», ενώ παράλληλα «νομιμοποιεί στη συνείδηση του κόσμου τις στοιχηματικές εταιρείες, τον τζόγο, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά καταλήστευση του εισοδήματος του λαού».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αθλητισμού υπερασπίστηκε τα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, ως πιο αποτελεσματικά εργαλεία σε σχέση με προηγούμενα. Οσον αφορά τον εργασιακό αθλητισμό, έκανε σαφές ότι για την κυβέρνηση πρώτο μέλημα είναι ο έλεγχος και η μετατροπή του σε αξιοποιήσιμο (εμπορικά) προϊόν, και όχι η δημιουργία προϋποθέσεων για την άθληση των εργαζομένων.

Οι ειδικοί αγορητές των άλλων κομμάτων επικεντρώθηκαν στα μέτρα κατά της οπαδικής βίας, αποφεύγοντας ωστόσο να σταθούν στην ουσία του φαινομένου και στα αίτια δημιουργίας και αναπαραγωγής του. Αντίθετα κινήθηκαν σε λογικές που αφορούν την επάρκεια η όχι των μέτρων, την εφαρμογή τους ή και την περαιτέρω αυστηροποίησή τους.

MotionTeam

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Μαζικός λαϊκός αθλητισμός, ανάγκη για τον λαό και τη νεολαία»

Με επιτυχία η εκδήλωση των Οργανώσεων Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης η εκδήλωση των Οργανώσεων Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με θέμα «Μαζικός λαϊκός αθλητισμός, ανάγκη για τον λαό και τη νεολαία». Η εκδήλωση αγκαλιάστηκε από τον κόσμο του αθλητισμού στην πόλη, με εν ενεργεία και βετεράνους αθλητές και προπονητές, καθώς και εκπροσώπους αθλητικών σωματείων και Ενώσεων να δίνουν το «παρών». Στην εκδήλωση μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ακολούθησαν παρεμβάσεις από: Τον Σάββα Δημητριάδη, πρόεδρο της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας (ΕΠΣΜ), τον Μιχάλη Θαλασσινό, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου, τον Παναγιώτη Χαραλαμπίδη, αθλητικό συντάκτη, μέλος του ΔΣ της ΕΠΣΜ, τον Στέλιο Παγουλάτο, μέλος του ΔΣ του Αθλητικού - Πολιτιστικού Συλλόγου «Ιωάννης Παπάφης», και τον Κώστα Λεβέντη, βετεράνο ποδοσφαιριστή.

Αναλυτικό ρεπορτάζ από την εκδήλωση θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη».

Φονικό περιστατικό με χρυσαυγίτη που αυτοκτόνησε

Αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε την Τετάρτη το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, όπου 42χρονος άνδρας πυροβόλησε στην κοιλιακή χώρα την πρώην φίλη του, μέσα στο καφενείο που διατηρούσε και μπροστά στα μάτια της ανήλικης κόρης της. Αμέσως μετά έστρεψε το όπλο προς το κεφάλι του και αυτοκτόνησε. Η άτυχη γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και δίνει μάχη για τη ζωή της. Ο δράστης ήταν πυγμάχος με καταγωγή από τη Χίο και με δράση στην εγκληματική ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή, όπως καταγράφεται σε φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ