ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάρτη 2022
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η επιχειρηματική δράση στον αθλητισμό παράγει και αναπαράγει τη σήψη

Συνεχίστηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή η συζήτηση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης που περιλαμβάνει τα μέτρα για την οπαδική βία

«Μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε λίγο τη μεγάλη εικόνα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, την επιχειρηματική δράση στον χώρο που παράγει και αναπαράγει τη σήψη, τη βία, τη χειραγώγηση των αγώνων και την ασυδοσία. Ολες οι μέχρι σήμερα νομοθετικές ρυθμίσεις - είτε με ΝΔ είτε με ΣΥΡΙΖΑ και ακόμη παλιότερα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - οι διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις δεν μπόρεσαν να τα αντιμετωπίσουν, διότι δεν ήθελαν να ακυρώσουν την επιχειρηματική δράση στον αθλητισμό», τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης κατά την τοποθέτησή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής στη συζήτηση κατ' άρθρο του νέου νομοσχεδίου για τον αθλητισμό που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Σε αυτό περιλαμβάνονται νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα καθώς και πλήθος άλλων διατάξεων.

Ειδικά για το θέμα της βίας στα γήπεδα ο Μανώλης Συντυχάκης επισήμανε πως πουθενά, ούτε στο νέο νομοσχέδιο, δεν υπάρχει σύνδεση του ίδιου του φαινομένου της βίας με τον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό, παράγωγο του οποίου είναι η βία. Αντίθετα, για μια ακόμη φορά τα μέτρα περιορίζουν την αντιμετώπιση του φαινομένου στο κατασταλτικό μέρος, δηλαδή στην αυστηροποίηση των ποινών. Εξηγώντας πως με όχημα την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας προωθούνται συγκεκριμένες, στοχευμένες παρεμβάσεις ιδιαίτερα ανησυχητικές, που ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους, έκανε ειδική αναφορά στα όσα ορίζονται στα άρθρα 4 και 6 σχετικά με τα αδικήματα της βίας και το ψηφιακό μητρώο φιλάθλων, αντίστοιχα, που παραβιάζουν έννοιες ακόμα και του σημερινού αντιδραστικού Ποινικού Κώδικα και αναβαθμίζουν τις δυνατότητες παρακολούθησης και καταστολής.

Για το άρθρο που αφορά τον «πνευματικό αθλητισμό» εξέφρασε σοβαρά ερωτήματα για το πλαίσιο στο οποίο θα ορίζονται αυτά, ποια αθλήματα θα μετέχουν καθώς και για τους απώτερους σκοπούς που θα εξυπηρετεί. Επισήμανε δε και τους κινδύνους υποβάθμισης που ελλοχεύουν για τα χαρακτηρισμένα μέχρι σήμερα πνευματικά αθλήματα, όπως π.χ. το σκάκι.

Εκανε εκτενή αναφορά στα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν ποικίλα ζητήματα λειτουργίας των Αθλητικών Ομοσπονδιών, τα οποία χαρακτήρισε δυσνόητα, σημειώνοντας ότι συνεχίζουν τη γραφειοκρατική διαδικασία και την προσπάθεια εξοβελισμού σωματείων από Ομοσπονδίες, οδηγώντας στη διάλυσή τους. Ειδικά στάθηκε στις διατάξεις που ορίζουν τις προϋποθέσεις ενός σωματείου προκειμένου να έχει δικαίωμα ψήφου στη ΓΣ μιας Ομοσπονδίας (εγγραφή στο Μητρώο, αθλητική δραστηριότητα) καθώς και τον χρόνο διεξαγωγής της ΓΣ. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «χάνεται η μπάλα» και μίλησε για τη στυγνή πραγματικότητα που βιώνουν σήμερα τα ερασιτεχνικά σωματεία, με τις δυσκολίες να αυξάνονται ακόμα και για την εγγραφή τους στο Αθλητικό Μητρώο, αφού απαιτούνται περισσότερα έξοδα και πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ο Μ. Συντυχάκης επισήμανε πως τη στιγμή που τα ερασιτεχνικά σωματεία, τα οποία αποτελούν τα κύτταρα του αθλητισμού στις τοπικές κοινωνίες, μαραζώνουν χωρίς την απαιτούμενη στήριξη, αυστηροποιούνται οι διαδικασίες ύπαρξής τους. Χαρακτήρισε το Αθλητικό Μητρώο «βόμβα στα θεμέλια του ερασιτεχνικού αθλητισμού», παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για αποδοχή του από την αθλητική κοινότητα.

Παράλληλα, κατήγγειλε τις πρακτικές του υφυπουργού Αθλητισμού στο θέμα της τροποποίησης του Κανονισμού της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής προκειμένου να οριστεί σε αυτή ο εκπρόσωπος του ΣΕΓΑΣ. Αυτή η θέση παραμένει κενή εδώ και περίπου έναν χρόνο - μετά τον θάνατο του εκλεγμένου στη θέση στις περσινές αρχαιρεσίες Β. Σεβαστή - με την αρχαιότερη Ομοσπονδία να μην έχει το δικαίωμα εκπροσώπησης στην Επιτροπή. Πρακτικές που, όπως σημείωσε, έχουν εμφανή στόχο την προώθηση από την κυβέρνηση συγκεκριμένου προσώπου στην εν λόγω θέση.

Για το άρθρο 46, που αφορά την καθιέρωση συμβούλου αθλητικής ψυχολογίας για τους αθλητές στις Αθλητικές Ομοσπονδίες, αν και χαρακτήρισε την πρόβλεψη θετική ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση του συνδυασμού αντικειμένων καθώς και της μετεκπαίδευσης που θα απαιτείται για τον ορισμό της ειδικότητας «αθλητικός ψυχολόγος», συμφωνώντας με τη θέση που διατύπωσε στην ακρόαση φορέων ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επαγγελματιών Αθλητισμού και Ασκησης.

Χαρακτήρισε σκανδαλώδες το άρθρο 63 που εξαιρεί τη λειτουργία των «κέντρων yoga» από τα όσα προϋποθέτουν τα άρθρα 3 και 4 του Π.Δ. 219/2006 (Α 221), για τη λειτουργία των γυμναστηρίων, δίνοντάς τους μια επικίνδυνη αθλητικά αυτονομία, με την απουσία ελεγκτικού μηχανισμού και διοικητικών ποινών. Σημείωσε ότι αυτό είναι επικίνδυνο αθλητικά, ενώ βάζει και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού στον χώρο. Συντάχθηκε με τη θέση του Πανελλήνιου Συλλόγου Επαγγελματιών Αθλητισμού και Ασκησης για απόσυρση του άρθρου 63, ενώ ζήτησε τον ορισμό ενός πλαισίου που να αφορά την εκμάθηση και πρακτική της γιόγκα, τον έλεγχο της παροχής υπηρεσιών, τις κτιριακές προϋποθέσεις, το ποιοι θα την διδάσκουν κ.τ.λ.

Στην Επιτροπή, το ΚΚΕ καταψήφισε το σχέδιο νόμου επί της αρχής. Η ΝΔ ψήφισε υπέρ, ο ΣΥΡΙΖΑ κατά, ενώ ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.

EUROLEAGUE
Για τετράδα ο Ολυμπιακός, για αντίδραση ο ΠΑΟ

Με στόχο να συνεχίσει το νικηφόρο σερί των τελευταίων αγωνιστικών στην προσπάθειά του για μια θέση στην πρώτη τετράδα και πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ, ο Ολυμπιακός δοκιμάζεται απόψε στη Γερμανία με αντίπαλο την Μπάγερν Μονάχου για την 28η αγωνιστική της Euroleague (21.45 - Νovasports Prime).

Εχοντας εδραιωθεί στην πρώτη οκτάδα μετά τις τρεις συνεχόμενες σημαντικές νίκες του τελευταίου διαστήματος, οι «ερυθρόλευκοι» στοχεύουν τώρα σε μια όσο το δυνατόν πιο υψηλή θέση μπροστά στην τελική ευθεία της κανονικής σεζόν. Τους δίνεται άλλωστε ευκαιρία γι' αυτό και μετά την - προσωρινή - αποβολή των ρωσικών ομάδων από τη διοργάνωση (ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, Ούνιξ Καζάν).

Ο τεχνικός του Ολυμπιακού Γιώργος Μπαρτζώκας χαρακτήρισε δύσκολο τον αποψινό αγώνα, καθώς μεταξύ άλλων είναι αβέβαιο σε τι κατάσταση θα εμφανιστεί η Μπάγερν, που έχει να παίξει έναν μήνα, λόγω κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και αναβολής των αγώνων που θα έδινε με τις ΤΣΣΚΑ και Ζενίτ. Ο Ελληνας τεχνικός ζήτησε τη μέγιστη προσοχή από τους παίκτες του, καθώς η Μπάγερν - τόνισε - διαθέτει αξιόλογο ρόστερ με πολλές λύσεις.

ΠΑΟ: Να βγάλει αντίδραση στο Μιλάνο

Επίσης για την 28η αγωνιστική απόψε ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει στο Μιλάνο την Αρμάνι (21.00 - Novasports 2), με στόχο να διαχειριστεί τη δύσκολη αυτή αποστολή καλύτερα απ' ό,τι το εξ αναβολής ματς με τη Ζαλγκίρις Κάουνας στο ΟΑΚΑ, όπου υπέστη ήττα μετά από κακή εμφάνιση.

Ο τεχνικός των «πρασίνων» Δημήτρης Πρίφτης αρνήθηκε ότι η ομάδα παρουσιάζεται αδιάφορη λόγω έλλειψης βαθμολογικού κινήτρου, και διαβεβαίωσε ότι σε όλα τα παιχνίδια που απομένουν στόχος είναι η νίκη.

Στην αποστολή του Παναθηναϊκού εντάχθηκαν οι Μποχωρίδης και Γουάιτ, που ξεπέρασαν τους τραυματισμούς τους.

Eurokinissi Sports

SUPER LEAGUE 1
Δικαίωση Αρη και αλλαγή δεδομένων

Αλλαγή δεδομένων στη μάχη για τα ευρωπαϊκά «εισιτήρια» μέσα από τα πλέι οφ της Super League 1 φέρνει η δικαίωση του Αρη στο Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) για την ποινή αφαίρεσης 6 βαθμών που του είχε επιβληθεί. Το CAS μετά από πολύμηνη αναμονή δικαίωσε τους «κιτρινόμαυρους» στην προσφυγή τους, ορίζοντας στα αρμόδια εγχώρια ποδοσφαιρικά όργανα την επιστροφή των βαθμών. Θυμίζουμε ότι η ποινή είχε επιβληθεί στον Αρη για την υπόθεση του πλαστού δελτίου του Λάσκοφ από τη Β. Μακεδονία.

Διαμορφώνεται έτσι νέα κατάσταση στη βαθμολογία, με τον Αρη να περνάει 4ος με 42 βαθμούς, εξασφαλίζοντας και μαθηματικά την είσοδό του στην εξάδα και στα πλέι οφ, μία αγωνιστική πριν το τέλος της κανονικής περιόδου. Δίνεται επίσης νέο ενδιαφέρον στη μάχη της πρώτης τριάδας ενόψει των πλέι οφ, καθώς η ΑΕΚ έχει πλέον προβάδισμα μόλις ενός βαθμού στην 3η θέση.

Αναλυτικά η νέα βαθμολογία της πρώτης εξάδας: Ολυμπιακός 65, ΠΑΟΚ 50, ΑΕΚ 43, Αρης 42, Παναθηναϊκός 39, Αστέρας Τρίπολης 35.

VOLLEYLEAGUE
Kαθυστερημένη «καμπάνα» στον Ολυμπιακό

Με δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών τιμωρήθηκε ο Ολυμπιακός για τα επεισόδια που προκάλεσαν οπαδοί του πριν το ματς με τον Παναθηναϊκό στου Ρέντη τον περασμένο Δεκέμβρη. Παράλληλα του επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ όπως ανακοίνωσε η ΕΣΑΠ απορρίφθηκε η ένσταση που υπέβαλαν οι «ερυθρόλευκοι» κατά της απόφασης.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει αναστάτωση στους κόλπους της ΕΣΑΠ, εξαιτίας σημαντικού γραφειοκρατικού λάθους που καθυστέρησε την κλήση του Ολυμπιακού σε απολογία για περίπου 2,5 μήνες. Κάτι που είχε προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από βασικούς αντιπάλους των «ερυθρολεύκων» όσο και από τους ίδιους, καθώς καλούνται πλέον να δώσουν κρίσιμους αγώνες (με ΠΑΟΚ και Κηφισιά) για τη β' φάση του πρωταθλήματος χωρίς κόσμο.

Ντέρμπι κορυφής στην Πυλαία

Με το ντέρμπι κορυφής στην Πυλαία, όπου ο πρωτοπόρος ΠΑΟΚ υποδέχεται τον 2ο Παναθηναϊκό, ανοίγει σήμερα η αυλαία της 2ης αγωνιστικής της β' φάσης του πρωταθλήματος της Volleylague. Οι δύο ομάδες προέρχονται από νίκες στην πρεμιέρα της β' φάσης και το αποτέλεσμα στο μεταξύ τους ματς θα καθορίσει το σκηνικό στην κορυφή. Στην ειδική βαθμολογία (βάσει και των βαθμών στην κανονική περίοδο) ο «Δικέφαλος του Βορρά» προπορεύεται με 15 βαθμούς, έναντι 11 των «πρασίνων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ