ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάρτη 2022
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Στο επίκεντρο το σχολείο των σύγχρονων αναγκών

Πλήθος συζητήσεων ενόψει της εκδήλωσης την Κυριακή 13 Μάρτη από την ΤΟ Εκπαιδευτικών Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Με επίκεντρο το περιεχόμενο του σχολείου και τα νέα Προγράμματα Σπουδών, καθώς και την προβολή της πρότασης του ΚΚΕ για τη Σύγχρονη Προσχολική Αγωγή και το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο Σύγχρονης Γενικής Παιδείας, η ΤΟ Εκπαιδευτικών Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας. Συζητάμε την πρόταση του ΚΚΕ για το σχολείο με αφορμή την παρουσίαση των νέων προγραμμάτων σπουδών», την Κυριακή 13 Μάρτη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» (δημαρχείο Θεσσαλονίκης), στην οποία θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ παρεμβάσεις θα γίνουν και από εκπαιδευτικούς.

Πλούσια πείρα από τη συζήτηση σε σχολεία

Τόσο στην ίδια την εκδήλωση όσο και κατά τη διάρκεια των δεκάδων περιοδειών και ομιλιών που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο σε σχολεία της Θεσσαλονίκης, γίνεται προσπάθεια να βαθύνει ο προβληματισμός και να δοθούν απαντήσεις για μια σειρά φαινόμενα, με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι εκπαιδευτικοί στην τάξη. Οπως η αύξηση των δυσκολιών που συναντώνται στα παιδιά ακόμα και στην κατανόηση απλών εννοιών, στη δημιουργική και κριτική σκέψη, οι μαθησιακές δυσκολίες που εντείνονται όλο και περισσότερο, τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα που έχουν αυξηθεί και εξαιτίας του πολύμηνου εγκλεισμού των μαθητών λόγω της πανδημίας, το γεγονός ότι τα παιδιά δεν είναι χαρούμενα στο σχολείο και το αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο ως αγγαρεία κ.ά.

Την ίδια στιγμή, στις συζητήσεις με εκπαιδευτικούς αναδεικνύεται ότι η υποβάθμιση σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, γιατί το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι γνωστό, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το πρόγραμμα των άλλων κομμάτων που αποδέχονται την ίδια στρατηγική για την Εκπαίδευση. Αυτή της ΕΕ και του ΟΟΣΑ - για την αυτόνομη σχολική μονάδα και την αξιολόγηση, τη διαθεματικότητα και τις δεξιότητες, τη βιωματική μάθηση και τον υποκειμενισμό, τη διαστρέβλωση της αλήθειας, την υποβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού - η οποία οδηγεί σε ένα σχολείο φθηνό για το κράτος, ακριβό για τους γονείς και κερδοφόρο για το κεφάλαιο. Γι' αυτό και τα νέα Προγράμματα Σπουδών, όπως και τα εργαστήρια Δεξιοτήτων, δεν έρχονται να δώσουν λύσεις, αλλά αντίθετα να αναπαράξουν τα ήδη υπαρκτά προβλήματα.

Τέλος, η ΤΟ Εκπαιδευτικών Κεντρικής Μακεδονίας, με την ανακοίνωσή της για την εκδήλωση, σημειώνει ότι το ΚΚΕ βρέθηκε και συνεχίζει να βρίσκεται μπροστά στον αγώνα, καλώντας τους εκπαιδευτικούς, μαζί με τους γονείς και τους μαθητές, να συγκροτήσουν ένα πλατύ διεκδικητικό μορφωτικό ρεύμα, που θα θέτει ως σκοπό την πραγματική ανανέωση του σχολείου και των προγραμμάτων σπουδών, το οποίο από τη μία θα αντιστέκεται στην επέλαση της ημιμάθειας και μιας ζωής χωρίς δικαιώματα για τη νεολαία και από την άλλη θα παλεύει για ένα σχολείο που θα μορφώνει όλα τα παιδιά. Τονίζοντας ότι σε αυτή την υπόθεση δεν περισσεύει κανείς, ότι η πείρα, η σκέψη και η δράση όλων είναι πολύτιμη.

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΟ ΜΕΝΙΔΙ
Εκδήλωση για τα 79 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ

Την ΕΠΟΝ, τη θρυλική οργάνωση της νεολαίας, τίμησε με εκδήλωση που διοργάνωσε το Σάββατο στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στο Μενίδι η ΤΟ Βορειοδυτικής Αττικής της ΚΝΕ.

Στην εκδήλωση για τα 79 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ παρουσιάστηκε δρώμενο εμπνευσμένο από το έργο «Πέρα από τον ίσκιο των κυπαρισσιών» του Γιάννη Ρίτσου, από τη θεατρική ομάδα του Στεκιού Πολιτισμού της ΚΝΕ στο Μενίδι.

Ακολούθησε ομιλία από τον Νίκο Καίσαρη, Γραμματέα του ΤΣ Βορειοδυτικής Αττικής της ΚΝΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στις εξελίξεις σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, την απάντηση που πρέπει να δώσουν οι λαοί και την ανάγκη απεμπλοκής της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, δεμένα και με την πάλη που έδωσαν ο λαός και η νεολαία τότε, στα ηρωικά χρόνια δράσης της ΕΠΟΝ.

Αναδείχθηκαν οι συνθήκες στις οποίες γεννήθηκε η ΕΠΟΝ, αντήχησαν τα γνωστά χωνιά της και συζητήθηκαν τα συμπεράσματα από τη δράση της, όπως η οργάνωση της πάλης της νεολαίας στο πλευρό του λαού, η μάχη για την κατάκτηση της γνώσης, η αντιφασιστική της δράση, η πολιτιστική δραστηριότητα, η μάχη ενάντια στα ναρκωτικά και άλλες πολύτιμες πλευρές για το σήμερα.

Σημειώθηκε ότι «ως ΚΝΕ είμαστε περήφανοι για τις ρίζες μας», ότι όλη η δράση της ΕΠΟΝ διδάσκει, εμπνέει και γεμίζει γνώση και πολύτιμα διδάγματα για την οργάνωση της λαϊκής και νεανικής αντεπίθεσης σήμερα, στον αγώνα για την πιο μεγάλη ιδέα που σκέφτηκε ο ανθρώπινος νους, την κοινωνία που θα είναι φτιαγμένη στο μπόι των ανθρώπων και των ονείρων, τον σοσιαλισμό!

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Συναυλία ενάντια στον ρατσισμό

Μεγάλη συναυλία ενάντια στον ρατσισμό διοργανώνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, τη Δευτέρα 21 Μάρτη στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας στην Ηλιούπολη του δήμου Παύλου Μελά, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού. Καλεί όλες τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων, σωματεία, πολιτιστικούς, αθλητικούς και άλλους φορείς της περιοχής, κάθε προοδευτικό άνθρωπο να συμμετέχει.

Μεταξύ άλλων, στο κάλεσμά της σημειώνει ότι «την τελευταία βδομάδα ο πόλεμος στην Ουκρανία με τους χιλιάδες πρόσφυγες έρχεται να επιβεβαιώσει πως οι οικονομικοί ανταγωνισμοί μεταξύ ισχυρών κρατών και ιμπεριαλιστικών οργανισμών για τη διασφάλιση των κερδών τους έχουν μόνο θύματα. Θύματα είναι οι λαοί και τα παιδιά τους που καλούνται να πληρώσουν με τη ζωή τους και με ξεριζωμό από τον τόπο τους.

Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. Οι λαοί πρέπει να ζουν ειρηνικά, με σεβασμό της κουλτούρας και του πολιτισμού του κάθε λαού.

Ολοι, εμείς οι γονείς, είμαστε ακόμα πιο προβληματισμένοι και ανήσυχοι, ειδικά το τελευταίο διάστημα, όχι μόνο γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια, τα εξοντωτικά ωράρια, αλλά και γιατί τον τελευταίο καιρό, στην πόλη μας ήρθαν στο φως εγκληματικές ρατσιστικές ενέργειες, φασιστικές ομάδες, από τις οποίες αισθανόμαστε απροστάτευτοι.

(...) Η συναυλία θέλουμε να δυναμώσει τον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, που θα αποδέχεται και θα στηρίζει όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις, για ένα σχολείο που θα δείχνει σεβασμό σε κάθε ιδιαιτερότητα σωματική, πνευματική, συναισθηματική και κάθε διαφορά γλώσσας, φυλής, θρησκείας και χρώματος».

  • Με μια αποφασιστική κίνηση στη Λάρισα, οι μαθητές του 7ου ΕΠΑΛ έσβησαν χτες το πρωί συνθήματα φασιστοειδών που είχαν γραφτεί στο σχολείο τους, στέλνοντας μήνυμα ότι το δηλητήριο που προσπαθούν να ρίξουν σε σχολεία και γειτονιές τα διάφορα φασιστικά μορφώματα δεν θα περάσει.
ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ «ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ» ΣΤΟ ΑΠΘ
Καταγγέλλουν την απαράδεκτη ποιότητα του φαγητού στη φοιτητική λέσχη

Τις άσχημες συνθήκες σίτισης που επικρατούν στη λέσχη του ΑΠΘ καταγγέλλουν εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ», με αφορμή τον εντοπισμό νεκρής μύγας στο σακουλάκι με το ψωμί που παρέλαβε ένας φοιτητής, μαζί με το φαγητό του.

Οπως καταγγέλλουν, «η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση της λέσχης, απόρροια της εργολαβίας που κοιτάει μόνο το κέρδος της, έχουν ως αποτέλεσμα την απουσία ελέγχου στο φαγητό που σερβίρεται, στην ποιοτική και ποσοτική του χειροτέρευση.

Αν κάποιος ψάχνει διαπιστευτήρια των αποτελεσμάτων της λειτουργίας του πανεπιστημίου ως επιχείρησης, της λογικής κόστους - οφέλους φτάνει το να περάσει μια βόλτα από τη λέσχη του ΑΠΘ.

Είναι πολλά τα περιστατικά με φαγητά που σερβίρονται χωρίς να έχουν ελεγχθεί ενώ και το προηγούμενο διάστημα είχαν εκδηλωθεί ακόμη και τροφικές δηλητηριάσεις σε φοιτητές.

Στο πλαίσιο αυτό, εξοργιστική είναι η στάση του εργολάβου και των πρυτανικών αρχών που η μόνη τους μέριμνα είναι να προσπαθούν να απολύσουν τους εργαζόμενους αντί να προχωρήσουν στην πρόσληψη κι άλλων, που επιχειρούν να μειώσουν την προσέλευση των φοιτητών στη λέσχη αντί να φροντίζουν να καλύπτονται οι ανάγκες των φοιτητών σε ποιοτική και ποσοτική σίτιση».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Κινητοποίηση στα Προπύλαια και στάση εργασίας

Σε κινητοποίηση στα Προπύλαια προχωρούν σήμερα στη 1 το μεσημέρι οι εκπαιδευτικοί μετά από κάλεσμα σωματείων τους, της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ και της ΑΔΕΔΥ που έχει προκηρύξει στάση εργασίας μετά τις 12 το μεσημέρι.

Κεντρικά αιτήματα είναι η άμεση κάλυψη των κενών, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, έκτακτη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών για λειτουργικά έξοδα των σχολείων, ουσιαστική εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, στήριξη της εργασίας των νηπιαγωγών και άμεση, πραγματική νομοθετική κατοχύρωση του ωραρίου τους, ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, σύγχρονες υποδομές, να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες προώθησης της αντιεκπαιδευτικής «αξιολόγησης». Να καταργηθούν οι νόμοι 4692/20, 4823/21, 4547/2018 κ.ά.

Την ίδια στιγμή, εκπαιδευτικά σωματεία καταγγέλλουν νέα προσπάθεια τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών οι οποίοι δεν έχουν συναινέσει στα σχέδια για την κατηγοριοποίηση των σχολείων, αυτήν τη φορά μέσω των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Εργου. Οπως σημειώνουν, στις 25 Φλεβάρη, ο γγ του υπουργείου Παιδείας, στη συνάντηση που πραγματοποίησε με τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Εργου, «ξεκαθάρισε πως πρέπει να μπουν στις πλατφόρμες και να αλλάξουν τα κείμενα γιατί είναι παράνομα και εκτός "κανονιστικού πλαισίου". Μάλιστα, διευκρίνισε πως για τον παραπάνω λόγο, θα δοθεί και παράταση μιας εβδομάδας ώστε να υπάρξει η απαραίτητη "συμμόρφωση"», αναφέρεται σε σχετικές αποφάσεις σωματείων, που ξεκαθαρίζουν πως ο Σύλλογος Διδασκόντων είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος για το τι θα ανέβει στην πλατφόρμα και καλούν άμεσα να σταματήσουν οι απειλές και η τρομοκρατία του υπουργείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ