ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάρτη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προχωρά η ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα

ΙΣΤ/ΔΑ DEFENCENET

Προχωρά η τοποθέτηση αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα στο πλαίσιο της ανάπτυξης ευρωατλαντικών μάχιμων τμημάτων με την κάννη στη Ρωσία, την ώρα που συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, σταδιακά ολοκληρώνεται η άφιξη αρμάτων μάχης «Abraams», τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης «Bradley» και άλλου υλικού από το Σβίλεγκραντ της Βουλγαρίας, στο Πετροχώρι Ξάνθης, όπου θα μετάσχουν, μαζί με αντίστοιχα ελληνικά τμήματα και Πεζικό του Ελληνικού Στρατού, στην άσκηση «ΘΡΑΚΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - 22» (THRACIAN COOPERATION - 22), μια ακόμα άσκηση πολέμου με το βλέμμα στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία και με λυμένα τα χέρια των Αμερικανών για τις δυνάμεις που συγκεντρώνουν με βάση και τα όσα προβλέπονται στη νέα, κατάπτυστη Συμφωνία για τις Βάσεις.

Αμέσως μετά άλλωστε άρματα και εξοπλισμός θα μεταφερθούν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα φορτωθούν στο γιγαντιαίο αμερικανικό οχηματαγωγό πλοίο «Liberty Passion», που θα καταπλεύσει εκεί από τις 19 έως τις 21 Μάρτη, ξεφορτώνοντας τεθωρακισμένα και άλλο στρατιωτικό υλικό, τα οποία στη συνέχεια θα προωθηθούν μέσω σιδηροδρομικού δικτύου στην Πολωνία, ενισχύοντας τις αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις που βρίσκονται στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, σε μια επιβεβαίωση του ρόλου που επιφυλάσσουν στην Αλεξανδρούπολη, ως «βασικό κόμβο διεκπεραίωσης» των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων και στόχο των ανταγωνιστών.

Την ίδια στιγμή, σε ερώτημα του «Ριζοσπάστη» σε αρμόδια στελέχη σχετικά με την πληροφορία ότι τις επόμενες μέρες αμερικανικά στρατηγικά (ικανά να διανύουν μεγάλες αποστάσεις και να φέρουν πυρηνικά) βομβαρδιστικά «Β-52» θα προσγειωθούν στη Σούδα, άφηναν το ενδεχόμενο αυτό ανοιχτό, βάζοντας θέμα χωρητικότητας και ειδικών υποδομών και συνθηκών που χρειάζονται αυτά τα γιγαντιαία αεροσκάφη για να προσεγγίσουν ελληνικά αεροδρόμια, αλλά δεν απέκλειαν να αναπτυχθούν εκ νέου στον ελληνικό εναέριο χώρο, όπως έγινε τη Δευτέρα, οπότε και διέσχισαν το FIR Αθηνών συνοδεία ελληνικών μαχητικών, ερχόμενα από τη βάση τους στη Βρετανία, σε αποστολή άλλου ενός μηνύματος προς τη Μόσχα.

Εξάλλου, οι υποδομές που έχουν δοθεί σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ετοιμάζονται να «υποδεχτούν» τις επόμενες μέρες και τα αμερικανικά ιπτάμενα τάνκερ «KC-135» που θα βρεθούν στην Ελλάδα για υποστήριξη των αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Ολα αυτά καθώς «συντονιζόμαστε και συναποφασίζουμε με τους εταίρους μας», «τηρούμε τις δεσμεύσεις μας», όπως είπε χτες χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Αλ. Παπαϊωάννου, αναπαράγοντας την κυβερνητική θέση για τη συμμετοχή ως τα μπούνια στα ΝΑΤΟικά σχέδια.

Σημειωτέον, κληθείς ο ίδιος να σχολιάσει εκ μέρους του ΥΠΕΞ το γεγονός ότι η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αθήνα (όπως και οι υπόλοιπες πρεσβείες της Ουκρανίας ανά τον κόσμο) αναζητά μισθοφόρους για να τους εντάξει στη «Διεθνή Αμυντική Λεγεώνα της Ουκρανίας», με ανοιχτό το ενδεχόμενο Ελληνες υπήκοοι να συμμετάσχουν ενεργά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, απέφυγε να τοποθετηθεί παραπέμποντας στην ...πρεσβεία της Ουκρανίας.

Αλλωστε, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι ο ίδιος ουσιαστικά διέψευσε ανακοίνωση του ουκρανικού ΥΠΕΞ πως το κτίριο του ΟΑΣΕ στη Μαριούπολη, όπου φιλοξενείται το ελληνικό προξενείο, δέχτηκε σοβαρή επίθεση. «Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι στην ευρύτερη περιοχή, όπως βεβαίως το ίδιο συμβαίνει δυστυχώς γενικά στη Μαριούπολη, υπάρχουν συμπλοκές, αλλά το κτίριο δεν αποτελεί στόχο. Αυτή είναι η ενημέρωσή μας. Οι άνθρωποι που είναι μέσα είναι καλά στην υγεία τους (...) και όπως σας λέω δεν έχω καμία ενημέρωση για επίθεση εναντίον του κτιρίου», είπε, σε μια τοποθέτηση ενδεικτική για την αξία τέτοιων πληροφοριών και τον «πόλεμο» της προπαγάνδας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Επίσης, δείχνοντας το παζάρι που γίνεται στην ΕΕ, σε ερώτηση ποια η θέση της κυβέρνησης στο αίτημα για άμεση απόδοση καθεστώτος υποψήφιων κρατών - μελών της ΕΕ σε Ουκρανία, Γεωργία και Μολδαβία (έχουν κάνει τις σχετικές αιτήσεις), παρέπεμψε στη δαιδαλώδη διαδικασία του άρθρου 49 της Συνθήκης της ΕΕ (Συνθήκη της Λισσαβόνας), προσθέτοντας ότι «υπάρχουν χώρες υποψήφιες οι οποίες ορισμένες έχουν αρχίσει ήδη τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, άλλες, όπως έχω τονίσει επανειλημμένα, ευελπιστούμε ότι θα ξεκινήσουν άμεσα. Και πιστεύουμε ότι θα πρέπει για όλες τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν να ακολουθηθεί η διαδικασία». Αντέτεινε, δείχνοντας τις προτεραιότητες της ελληνικής αστικής τάξης, ότι «στην όλη αυτή κρίση αυτό το οποίο δεν πρέπει να λησμονούμε είναι τα Δυτικά Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή τους προοπτική. Δεν πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν μπει στο περιθώριο, ότι έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα, να το πω έτσι απλά. Το αντίθετο».

Στο μεταξύ, χτες, το Μαξίμου ανακοίνωσε ότι ο πρώην υφυπουργός Αμυνας Αλκ. Στεφανής αναλαμβάνει σύμβουλος της κυβέρνησης επί θεμάτων ακριτικών περιοχών και Αγίου Ορους.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Ετοιμάζεται το εφ' όλης της ύλης παζάρι «ως εταίροι στο ΝΑΤΟ»

«Στρωμένο» από τα ΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, μπροστά και στην κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Ρωσία, είναι το εφ' όλης της ύλης τραπέζι του παζαριού ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας - Τουρκίας, όπως επιβεβαίωσε ξανά χτες ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει με τον Ρ.Τ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή.

«Ως γείτονες στον χάρτη, ως εταίροι στο ΝΑΤΟ, καλούμαστε να δοκιμαστούμε και στο πεδίο που επιβάλλει η διεθνής συγκυρία. Να κρατήσουμε, δηλαδή, την περιοχή μας μακριά από οποιαδήποτε πρόσθετη γεωπολιτική κρίση και φυσικά να συνταχθούμε με το συμμαχικό πνεύμα, το οποίο καταδικάζει τον ιστορικό αναθεωρητισμό και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των συνόρων», είπε συγκεκριμένα ο Κυρ. Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο, επιβεβαιώνοντας πως είναι στο όνομα της «συνοχής» του ΝΑΤΟικού στρατοπέδου στη νοτιοανατολική του πτέρυγα, που δρομολογούνται επικίνδυνες διευθετήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Αυτά κι ενώ ήδη ενόψει της συνάντησης η τουρκική ηγεσία έχει «απλώσει» ξανά στο τραπέζι το σύνολο των διεκδικήσεών της σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, από την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών έως την υποτιθέμενη τουρκική μειονότητα στη Θράκη.

Σε κάθε περίπτωση ο Ελληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωνε ξανά χτες ότι «πάγια θέση» του «είναι ότι τα "παράθυρα" του διαλόγου μένουν πάντα ανοιχτά» και πως ταξιδεύει στην Τουρκία με «διάθεση παραγωγική, πολύ περισσότερο όταν τις δυο χώρες μας απασχολούν ήδη ευρύτερα περιφερειακά θέματα».

Παρέμβαση και της Κίνας

Στο μεταξύ, με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, σε ερώτηση που του έγινε τη Δευτέρα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, σημείωσε πως «η κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα καμιάς πλευράς».

Σημειωτέον ότι στο ερώτημα που του απηύθυνε ο συντάκτης της «Λαϊκής Ημερησίας» αναφερόταν: «Οπως μάθαμε, η τουρκική πλευρά είπε πρόσφατα ότι έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, εξαιτίας της αποτυχίας της Ελλάδας να εκπληρώσει πλήρως την υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησής τους σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λοζάνης και της Συμφωνίας Ειρήνης του Παρισιού».

Απαντώντας, ο εκπρόσωπος είπε ότι «σταθερή θέση της Κίνας είναι πως η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να απολαμβάνει προστασίας και να είναι σεβαστή». Στη συνέχεια, αφού τόνισε πόσο «δεν εξυπηρετεί καμία πλευρά» η κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι εμπλεκόμενες πλευρές θα μπορέσουν να λύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων, να αποφεύγουν κινήσεις που μπορεί να προκαλέσουν ένταση και να διαφυλάξουν από κοινού την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

ΣΥΡΙΖΑ
«Μπροστάρης» στην εμπλοκή και την κοροϊδία

Την «κολοκυθιά» για την εμπλοκή της χώρας στα ευρωατλαντικά σχέδια που φέρει φαρδιά πλατιά και τη δική του υπογραφή συνεχίζει να παίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας την προσπάθεια να πείσει τον λαό ότι η εμπλοκή συνίσταται αποκλειστικά στην αποστολή του φορτίου των καλάσνικοφ στην Ουκρανία από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ η μετατροπή όλης της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, η συμμετοχή στην επιθετική διάταξη του ΝΑΤΟ, που υπηρέτησε ως κυβέρνηση και συνεχίζει να υπηρετεί απ' τη θέση της αντιπολίτευσης και απ' τις οποίες απορρέει και η σημερινή στάση της κυβέρνησης της ΝΔ, αποτελούν «συμβατικές συμμαχικές υποχρεώσεις» απέναντι σε ΝΑΤΟ και ΕΕ που πρέπει να τηρούνται...

Σε αυτό το πνεύμα, σε χτεσινή παρέμβασή τους, οι Θ. Δρίτσας και Γ. Τσίπρας, υπεύθυνοι του Τομέα Εθνικής Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με πληροφορίες ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει κι άλλα όπλα στην Ουκρανία (αντιαρματικά κ.λπ.), χωρίς ούτε λέξη εναντίωσης αρκούνται να ζητήσουν απ' την κυβέρνηση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την είδηση και να απαντήσει εάν η αποστολή αυτή «υποβαθμίζει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας».

Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στον «ΣΚΑΪ» αρκούνταν χτες να σχολιάσει για την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία ότι «είναι μια άστοχη κίνηση. Με δεδομένη τη συμμετοχή μας στη ΝΑΤΟική συμμαχία και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν σημαίνει ότι εμείς πρέπει να δείχνουμε υπερβάλλοντα ζήλο». Δηλαδή εντάξει τα αεροπλανοφόρα που πλέουν στις ελληνικές θάλασσες συνοδεία ελληνικών πολεμικών πλοίων, «δεδομένη» η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης, της Λάρισας, της Σούδας και του Βόλου σε πολεμικά ορμητήρια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, αλλά... αστοχία η αποστολή των καλάσνικοφ.

Κοροϊδία στο τετράγωνο είναι όμως και τα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και για τις βαριές συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου για τον λαό, σε ό,τι αφορά το κόστος Ενέργειας: Σε δηλώσεις του χτες, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «καταστροφικές επιλογές στην Ενέργεια», προσθέτοντας πως «σήμερα που ακόμη και η Κομισιόν προτρέπει τα κράτη - μέλη να βάλουν διατίμηση, μέχρι και να κρατικοποιήσουν υποδομές αν χρειαστεί, ο κ. Μητσοτάκης παριστάνει τον ανήξερο, στέλνει δήθεν επιστολές και υπόσχεται νέα μέτρα στήριξης». Αυτά μάλιστα ενώ οι προτάσεις της Κομισιόν προβλέπουν ακριβώς την επιτάχυνση του περιβόητου «Green Deal», που στηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα και που βυθίζει τον λαό ολοταχώς στην ενεργειακή φτώχεια και στους ανταγωνισμούς.

Παριστάνοντας μάλιστα πως δεν ξέρει τίποτα για το έγκλημα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται πως «η βίαιη απολιγνιτοποίηση, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των ηλεκτρικών δικτύων, η δέσμευση του ηλεκτρικού μείγματος στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, αποδόμησαν την ενεργειακή στρατηγική της χώρας και έφεραν σε αδιέξοδο επιχειρήσεις και νοικοκυριά πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος».

Κι αυτό, όταν ήταν η δική του κυβέρνηση που πρώτη έβγαλε στο «σφυρί» λιγνιτικές μονάδες, απέσπασε τον ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και υλοποίησε την ιδιωτικοποίησή του, παραχώρησε το 34% των μετοχών της ΔΕΗ στο Υπερταμείο, συμφώνησε με το τρίτο μνημόνιο να φτάσει η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% του συνόλου της αγοράς, για να διασφαλιστεί η κερδοφορία των άλλων ιδιωτικών ομίλων, προώθησε και ψήφισε τον νόμο 4425/2016 για το «μοντέλο στόχο» της ΕΕ (target model), επί της ουσίας ιδρύοντας το Χρηματιστήριο Ενέργειας, βυθίζοντας «πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος» τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια.

Κατά τ' άλλα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει τώρα ...χρονική μετάθεση της απολιγνιτοποίησης, ενώ επαναφέρει τα γνωστά μέτρα - ασπιρίνες για τον λαό και πάντα «στα όρια των αντοχών της ΕΕ»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ