Πέμπτη 10 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Ετοιμάζεται το εφ' όλης της ύλης παζάρι «ως εταίροι στο ΝΑΤΟ»

«Στρωμένο» από τα ΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, μπροστά και στην κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Ρωσία, είναι το εφ' όλης της ύλης τραπέζι του παζαριού ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας - Τουρκίας, όπως επιβεβαίωσε ξανά χτες ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει με τον Ρ.Τ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή.

«Ως γείτονες στον χάρτη, ως εταίροι στο ΝΑΤΟ, καλούμαστε να δοκιμαστούμε και στο πεδίο που επιβάλλει η διεθνής συγκυρία. Να κρατήσουμε, δηλαδή, την περιοχή μας μακριά από οποιαδήποτε πρόσθετη γεωπολιτική κρίση και φυσικά να συνταχθούμε με το συμμαχικό πνεύμα, το οποίο καταδικάζει τον ιστορικό αναθεωρητισμό και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των συνόρων», είπε συγκεκριμένα ο Κυρ. Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο, επιβεβαιώνοντας πως είναι στο όνομα της «συνοχής» του ΝΑΤΟικού στρατοπέδου στη νοτιοανατολική του πτέρυγα, που δρομολογούνται επικίνδυνες διευθετήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Αυτά κι ενώ ήδη ενόψει της συνάντησης η τουρκική ηγεσία έχει «απλώσει» ξανά στο τραπέζι το σύνολο των διεκδικήσεών της σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, από την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών έως την υποτιθέμενη τουρκική μειονότητα στη Θράκη.

Σε κάθε περίπτωση ο Ελληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωνε ξανά χτες ότι «πάγια θέση» του «είναι ότι τα "παράθυρα" του διαλόγου μένουν πάντα ανοιχτά» και πως ταξιδεύει στην Τουρκία με «διάθεση παραγωγική, πολύ περισσότερο όταν τις δυο χώρες μας απασχολούν ήδη ευρύτερα περιφερειακά θέματα».

Παρέμβαση και της Κίνας

Στο μεταξύ, με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, σε ερώτηση που του έγινε τη Δευτέρα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, σημείωσε πως «η κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα καμιάς πλευράς».

Σημειωτέον ότι στο ερώτημα που του απηύθυνε ο συντάκτης της «Λαϊκής Ημερησίας» αναφερόταν: «Οπως μάθαμε, η τουρκική πλευρά είπε πρόσφατα ότι έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, εξαιτίας της αποτυχίας της Ελλάδας να εκπληρώσει πλήρως την υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησής τους σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λοζάνης και της Συμφωνίας Ειρήνης του Παρισιού».

Απαντώντας, ο εκπρόσωπος είπε ότι «σταθερή θέση της Κίνας είναι πως η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να απολαμβάνει προστασίας και να είναι σεβαστή». Στη συνέχεια, αφού τόνισε πόσο «δεν εξυπηρετεί καμία πλευρά» η κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι εμπλεκόμενες πλευρές θα μπορέσουν να λύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων, να αποφεύγουν κινήσεις που μπορεί να προκαλέσουν ένταση και να διαφυλάξουν από κοινού την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ