Πέμπτη 10 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
Επιδιώκει αναβάθμιση με «ισορροπημένη προσέγγιση»
  • Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποδέχεται σήμερα στην Αττάλεια τους ομολόγους του από Ρωσία και Ουκρανία
  • Βελτίωση σχέσεων με Ισραήλ

Οι Πρόεδροι Τουρκίας και Ισραήλ στη συνάντησή τους χτες στην Αγκυρα

AP

Οι Πρόεδροι Τουρκίας και Ισραήλ στη συνάντησή τους χτες στην Αγκυρα
Στην Αττάλεια της νοτιοανατολικής Τουρκίας υποδέχεται σήμερα τους ομολόγους του από Ρωσία και Ουκρανία ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην πρώτη συνάντηση αξιωματούχων τέτοιου επιπέδου από τις δύο πλευρές που γίνεται μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Λίγες ώρες πριν την άφιξη Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα στη χώρα του, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι «τώρα είναι πιο φανερό πόσο ανεκτίμητη και ακριβής είναι η πιο ισορροπημένη προσέγγιση που η χώρα μας υιοθέτησε από την αρχή της κρίσης αυτής στην περιοχή μας», μιλώντας για τον «ρόλο - κλειδί που διαδραματίζουμε» και «ο κόσμος εκτιμά...»

Σημειωτέον ότι οι δύο ΥΠΕΞ φτάνουν στην Αττάλεια στο πλαίσιο του Διπλωματικού Φόρουμ που η πόλη θα φιλοξενήσει από αύριο 11 έως μεθαύριο 13 Μάρτη, με μια σειρά άλλες συμμετοχές που αναδεικνύουν την όξυνση των διεργασιών στην ευρύτερη περιοχή. Για παράδειγμα, δεν είναι τυχαία και η συμμετοχή του Αρμένιου ΥΠΕΞ Αραράτ Μιρζογιάν, που η Αγκυρα καλωσόρισε μιλώντας για «αμοιβαία βήματα» που «θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του διαλόγου και των συζητήσεων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με τον στόχο της πλήρους εξομάλυνσης των σχέσεων».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, σήμερα αναμένεται νέα τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Μπάιντεν, με βασικό θέμα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως μετέδωσαν και τουρκικά ΜΜΕ.

Χτες, ανακοινώθηκε επίσης ότι στις 14 Μάρτη κάνει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία και ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, για να συζητήσει αφενός τις διμερείς σχέσεις, αφετέρου τις εξελίξεις γύρω από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σήμερα φτάνει στην Αγκυρα και ο Αζέρος Πρόεδρος Ιλχαμ Αλίεφ.

Στην Αγκυρα ο Ισραηλινός Πρόεδρος

Τον αναβαθμισμένο ρόλο που το τουρκικό κεφάλαιο διεκδικεί στην ευρύτερη περιοχή επιβεβαίωσε και η αναθέρμανση των σχέσεων με το Ισραήλ, του οποίου ο Πρόεδρος Ισαάκ Χερτζόγκ (για πρώτη φορά από το 2003) ξεκίνησε χτες επίσημη επίσκεψη. Ο Ερντογάν χαρακτήρισε την επίσκεψη «σημείο καμπής στις διμερείς σχέσεις», αλλά και «ευκαιρία για την ανάπτυξη της ενεργειακής μας συνεργασίας». Από τη μεριά του ο Χέρτζογκ είπε ότι «Ισραήλ και Τουρκία μπορούν και θα έπρεπε να έχουν μια συνεργασία που είναι ικανή να επηρεάσει θετικά ολόκληρη την περιοχή που αποκαλούμε "σπίτι μας"». Πρόσθεσε δε ότι «οι σχέσεις μας με την Τουρκία από δω και στο εξής θα βασίζονται σε αμοιβαίο σεβασμό». Πριν αναχωρήσει από τη χώρα του, ο Χέρτζογκ είπε ότι «οι σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας είναι σημαντικές για το Ισραήλ, σημαντικές για την Τουρκία και σημαντικές για όλη την περιοχή». Τόνισε ότι οι δύο χώρες δεν θα συμφωνήσουν σε όλα, καθώς οι διμερείς σχέσεις έχουν περάσει πολλά σκαμπανεβάσματα, αλλά θα επιχειρήσουν «επανεκκίνηση σχέσεων και την οικοδόμησή τους μετρημένα και προσεκτικά με αμοιβαίο σεβασμό».

Ολα αυτά ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε χτες νέες γεωτρήσεις, λέγοντας ότι «ελπίζουμε να αυξήσουμε γεωτρύπανά μας σε 5. Θα γίνουμε πολύ πιο δυνατοί στο θέμα των γεωτρήσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ