Πέμπτη 10 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΚΙΝΑ
Προειδοποιήσεις σε όσους «βλάψουν τα δικαιώματα και συμφέροντά» της

Η αμερικανική κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη για αντίμετρα σε όσους «παρακάμψουν» κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Την αντίθεση του Πεκίνου στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά και την ετοιμότητά του να υπερασπιστεί τα δικά του συμφέροντα από συνακόλουθα αντίμετρα, επανέλαβε χτες ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν. Την ώρα που ΗΠΑ, ΕΕ και άλλοι μελετούν πώς θα εντείνουν την οικονομική πίεση στη Ρωσία, ο Ζάο διαμήνυσε ότι «Κίνα και Ρωσία διατηρούν σταθερή συνεργασία στον ενεργειακό τομέα» και ότι θα συνεχίσουν «την ομαλή εμπορική αλληλεπίδραση, με βάση τις αρχές της ισοτιμίας, του αμοιβαίου σεβασμού και του αμοιβαίου οφέλους, κάτι που περιλαμβάνει και τον τομέα του πετρελαίου και του αερίου».

Επέκρινε δε ξανά τις κυρώσεις, υποστηρίζοντας ότι η τακτική αυτή «δεν θα φέρει ειρήνη και ασφάλεια. Θα οδηγήσει μόνο σε σοβαρά θέματα για την οικονομία και την ποιότητα ζωής των αντίστοιχων χωρών. Σε αυτήν την περίπτωση όλοι χάνουν. Οι κυρώσεις το μόνο που θα κάνουν είναι να εντείνουν τη διαίρεση και την αντιπαράθεση».

Με φόντο άλλωστε τη συζήτηση που φουντώνει για το πώς πρέπει να «τιμωρηθούν» εταιρείες και χώρες που θα επιδιώξουν να «παρακάμψουν» τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ή τις συνέπειές τους, ο Ζάο τόνισε την αντίθεση του Πεκίνου «σε όλες τις μονομερείς κυρώσεις των ΗΠΑ και στη χρήση της αρχής της "εξωεδαφικότητας" από τις ΗΠΑ», προειδοποιώντας ότι «όσον αφορά το ουκρανικό θέμα και τις σχέσεις με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την ανησυχία της Κίνας και να εμποδίσουν την παραβίαση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Κίνας». Για να καταλήξει ότι «η Κίνα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει αποφασιστικά τα έννομα συμφέροντα και δικαιώματα των κινεζικών επιχειρήσεων και οντοτήτων».

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι ότι αν η Κίνα «δεν συμμορφωθεί» με τις κυρώσεις των Δυτικών, αυτό πιθανώς θα προκαλέσει αντίμετρα από την αμερικανική πλευρά. Επίσης, η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο, μιλώντας στους «New York Times», σημείωσε ότι «σίγουρα θα προσεγγίσουμε άλλες χώρες να συμφωνήσουν με τις κυρώσεις και τους ελέγχους εξαγωγών που αποφασίσαμε», ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι «αν εντοπίσουμε μια εταιρεία, όπως ο όμιλος "Semiconductor Manufacturing International Corporation" στη Σαγκάη (σ.σ ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους κατασκευής μικροτσίπ, κινεζικών συμφερόντων), να πουλάει τα τσιπ του στη Ρωσία (...) θα την μπλοκάρουμε και θα την εμποδίσουμε από τη χρήση δικού μας εξοπλισμού και λογισμικού». Εσπευσε μάλιστα να διαπιστώσει ότι «αυτό θα ήταν καταστροφικό για την ικανότητα της Κίνας να παράγει τέτοια τσιπ».

Ο Ζάο επανήλθε και με κατηγορίες κατά του ΝΑΤΟ, επαναλαμβάνοντας ότι οι κινήσεις του «ώθησαν την ένταση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία στα άκρα».

  • Ο Ιάπωνας υπουργός Βιομηχανίας Κοΐτσι Χαγκιούντα δήλωσε ότι το Τόκιο εξετάζει την απόσυρσή του από επενδυτικά σχέδια στη ρωσική νήσο Σαχαλίνης στον βόρειο Ειρηνικό, με το επιχείρημα ότι αυτό θα συνέβαλλε να σταματήσει η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Στρατηγική συνεργασία», με το βλέμμα στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ευρασία (2024-06-20 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Δύσης - Κίνας για ημιαγωγούς και πρώτες ύλες (2023-07-05 00:00:00.0)
Αντιθέσεις και σχεδιασμοί γύρω από «ειρηνευτικές» πρωτοβουλίες ενώ φουντώνουν οι μάχες (2023-04-19 00:00:00.0)
Κινεζικό σχέδιο για «πολιτική διευθέτηση της κρίσης» (2023-03-01 00:00:00.0)
«Εντονη» συνάντηση και «προειδοποιήσεις» με φόντο την πολυμέτωπη όξυνση του ανταγωνισμού (2022-03-16 00:00:00.0)
Απόσυρση πυροβολικού και από τις δύο πλευρές (2014-09-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ