Πέμπτη 10 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΧΙΟΥ
Απαράδεκτα πρόστιμα 5.000 ευρώ σε πρόσφυγες θύματα των επεμβάσεων ΕΕ - ΝΑΤΟ

Σε μια εποχή που η κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο της τακτικής του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού, με πολύ γρήγορες διαδικασίες συνδράμει τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία που κλιμάκωσε τον πόλεμο «βγάζει μάτι» η αντιμετώπιση άλλων προσφύγων: Αυτών που δεν προέρχονται από την επέμβαση της Ρωσίας, αλλά από τις επεμβάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ οι οποίες διέλυσαν ολόκληρες χώρες σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Αυτοί συναντούν απίστευτες δυσκολίες, πολλοί χάνουν τη ζωή τους στα νερά του Αιγαίου, ακόμα και από παράνομες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία, ενώ - άκουσον άκουσον - τους ζητάνε να πληρώσουν ακόμα και πρόστιμο, με την επίκληση της προστασίας από την πανδημία.

Μέχρι και ο Συνήγορος του Πολίτη, που έγινε γνώστης κάποιων συγκεκριμένων περιστατικών, ζητάει να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση. Γίνεται λόγος για την απαράδεκτη ενέργεια του Λιμεναρχείου Χίου, που είχε επιβάλει πρόστιμα ύψους έως 5.000 ευρώ σε πρόσφυγες, που θα έπρεπε να προστατεύονται από τη Συνθήκη της Γενεύης.

Οπως σημειώνει ο συγκεκριμένος οργανισμός, έπειτα από σχετικές αναφορές αλλά και σχετική έρευνα προέκυψε ότι η λιμενική αρχή Χίου έχει επιβάλει πρόστιμα σε 53 αιτούντες άσυλο, σε πέντε διαφορετικά περιστατικά πέρυσι, μεταξύ Αυγούστου και Οκτώβρη. Είχε προηγηθεί η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου με πρόστιμα ανάλογου ύψους σε 25 πρόσφυγες, τα οποία στη συνέχεια ανακλήθηκαν, μετά την κατακραυγή που προκλήθηκε. Το λιμεναρχείο επέβαλε πρόστιμα προσδίδοντας και αναδρομική ισχύ στη σχετική ΚΥΑ. Οι αιτούντες διεθνή προστασία, που εξαρχής εξέφρασαν την επιθυμία τους να καταθέσουν αίτηση χορήγησης διεθνούς προστασίας και κάποιοι εξ αυτών είναι ήδη αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, δεν μπορεί να υπόκεινται σε τέτοιες ποινές. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο (Συνθήκη της Γενεύης), δεν επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις σε άτομα τα οποία εισέρχονται στη χώρα αιτούντα διεθνή προστασία. Προβλέπεται η προστασία των ατόμων αυτών, προκειμένου να ασκήσουν το θεμελιώδες δικαίωμά τους να αιτηθούν άσυλο.

Σημειώνεται ακόμα από τον Συνήγορο του Πολίτη ότι «η επιβολή προστίμου και το ύψος αυτού δεν προβλέπονται σε γενικό άρθρο της ΚΥΑ, αλλά για συγκεκριμένες περιπτώσεις, στις οποίες δεν εμπίπτουν τα συγκεκριμένα άτομα. Η αναμφίβολη ανάγκη λήψης μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας καλύπτεται από τον υγειονομικό περιορισμό (καραντίνα) που λαμβάνει χώρα σε συγκεκριμένο μέρος». Επιπλέον, λιμενικές αρχές των άλλων σημείων εισόδου στη χώρα δεν επιβάλλουν παρόμοια πρόστιμα, ή όποια επιβλήθηκαν πάρθηκαν πίσω.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ