ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούνη 2001
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Μικρή κατάθεση στην προσπάθεια να φωτιστούν οι διεθνείς, ευρωπαϊκές και εσωτερικές παράμετροι της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και του κυπριακού προβλήματος, αποτέλεσε η χτεσινή ημερίδα του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

Τις τρεις θεματικές ενότητες της ημερίδας απασχόλησαν η πορεία των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων, η εσωτερική πτυχή του Κυπριακού και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση - προβλήματα και προοπτικές.

Τα ζητήματα αναπτύχθηκαν από παράγοντες της πολιτικής ζωής της Κύπρου και της Ελλάδας, από πανεπιστημιακούς και άλλους παράγοντες της δημόσιας ζωής. Μεταξύ άλλων χαιρέτισαν και μίλησαν οι: υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, Γ. Παπανδρέου και Ι. Κασουλίδης, Αντρος Κυπριανού μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ, Β. Λυσσαρίδης, πρόεδρος του ΚΙ.ΣΟΣ., Ν. Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος του ΣΥΝ, Ορ. Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αν. Λοβέρδος, βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Γ. Βασιλείου, πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Θ. Πάγκαλος, βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Αλ. Μαρκίδης, γενικός εισαγγελέας της Κύπρου κ.ά.

ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Το ΚΚΕ αντιτάσσεται σε κάθε είδους διχοτομική λύση

Εκφράζοντας τις ανησυχίες και του ΚΚΕ για τους νέους κινδύνους που εμφανίζονται στη βάση και της εκτίμησης ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη καμπή, άρχισε την παρέμβασή του ο Ορ. Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος.

«Είναι φανερό - σημείωσε - πως η διεθνής διάσταση του Κυπριακού δεν μπορεί να διαχωρίζεται από την εσωτερική, έχουν στενή σχέση μεταξύ τους», παρότι, όπως τόνισε, πολλοί παράγοντες επιθυμούν να τις απομονώσουν, να παρουσιάσουν το πρόβλημα ως κάτι που αφορά τις δύο κοινότητες και που μεταξύ τους πρέπει να διευθετηθεί. Μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ, πάγια πολιτική των οποίων είναι η αντίθεσή τους στη διεθνοποίηση του Κυπριακού και στην εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στο βασικό πλαίσιο στο οποίο κινούνται σήμερα οι διεργασίες στο Κυπριακό υπογράμμισε πως έχει πυρήνα το αμερικανικό «σχέδιο Νίμιτς» του 1978, ειδικά τις προτάσεις του που προέβλεπαν τη δημιουργία συνομοσπονδίας με ισοτιμία και ισοδυναμία των δύο κοινοτήτων.

Γεγονότα που επιβάρυναν το Κυπριακό

Ακολούθως ο Ορέστης Κολοζώφ αναφέρθηκε σε μια σειρά από γεγονότα της δεκαετίας του '90, που επιβάρυναν αρνητικά την επιδίωξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Αυτά ήταν, όπως ανέφερε: Η εξαγγελία το 1993 του «Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος» μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, που «έφερε πιο κοντά την επιβολή μιας διχοτομικής λύσης».

Η ένταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που έφερε στο προσκήνιο την ενεργότερη παρέμβαση των ΗΠΑ. «Στην ουσία - σημείωσε - το Αιγαίο πέρασε σ' ένα καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας».

Τα σοβαρά επεισόδια στη γραμμή αντιπαράταξης στην Κύπρο και οι εν ψυχρώ δολοφονίες Ελληνοκυπρίων διαδηλωτών.

Ακόμα, η απόφαση για προμήθεια των «S-300», η απόφαση της ΕΕ να συμπεριλάβει την Κύπρο στις υπό ένταξη χώρες και αυτή του Ελσίνκι που συμπεριέλαβε στις υπό ένταξη χώρες και την Τουρκία.

Η σύνδεση με τις γενικότερες εξελίξεις

Ωστόσο, όπως τόνισε ο Ορ. Κολοζώφ, μια εξίσου σοβαρή πλευρά της διεθνούς κατάστασης που επιδρά είναι και «οι εκτρωματικές λύσεις που επιβάλλονται με τη δύναμη των ΝΑΤΟικών όπλων στην περιοχή των Βαλκανίων. Τέτοιου είδους λύσεις χαιρετίζονται στην Ελλάδα, φέρουν είτε την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης είτε και την ενεργητική συμμετοχή της».

Ο ομιλητής άλλωστε υπενθύμισε πως αμέσως μετά τη λήξη των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, στην Κολωνία κατά τη σύνοδο του «G7+1», πάρθηκε η γνωστή απόφαση για το Κυπριακό, που αποτελεί πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, μια και καλούνται τα δύο μέρη να διαπραγματευτούν με ανοιχτή ατζέντα και χωρίς προϋποθέσεις. Επιπροσθέτως κάνει λόγο ότι τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ θα παίρνονται απλά υπόψη αντί αυτά να αποτελούν τη βάση της λύσης.

Για το ζήτημα της ασφάλειας

Αναφορικά με τις προτάσεις για το ζήτημα της ασφάλειας ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε πως αν και αναφέρουν ότι θα αποχωρήσουν οι μη κυπριακές στρατιωτικές δυνάμεις, προνοούν ότι θα υπάρχει μια δύναμη που θα τελεί υπό την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η διατύπωση αφήνει ανοιχτή τη δυνατότητα μιας μελλοντικής παρουσίας ΝΑΤΟικών ή άλλων στρατευμάτων που να τελούν υπό την εντολή αλλά όχι και υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ. Δε γίνεται ακόμα καμιά αναφορά στο καθεστώς των βρετανο-αμερικανικών βάσεων.

Θίγοντας ακόμα μια πλευρά του ζητήματος ασφάλειας, που σχετίζεται με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ, τόνισε: «Αναγνωρίζοντας υποχρεωτικά το λεγόμενο κοινοτικό κεκτημένο, η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζει και τις σχέσεις ΕΕ και ΔΕΕ καθώς και τις αποφάσεις δημιουργίας του στρατού της ΕΕ που αποφασίστηκε στο Ελσίνκι. Θα κληθεί μάλιστα να συμμετέχει με κάποιον αριθμό διάθεσης δυνάμεων όταν ενταχθεί (...). Η τουρκική ηγεσία εκμεταλλεύεται το θέμα για να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη στη δική της ενταξιακή πορεία και για το Κυπριακό, μια και εντείνει την αδιαλλαξία του Ντενκτάς».

Για το Συνταγματικό

Για το Συνταγματικό ο Ορ. Κολοζώφ αφού επικαλέστηκε το σημείο 9 του «άτυπου εγγράφου», που επί της ουσίας συνιστά επανάληψη της δήλωσης της 12ης του Σεπτέμβρη 2000 και ανταποκρίνεται σε ένα σχήμα συνομοσπονδιακό, τόνισε πως η ίδια λογική διαπερνά και τις προτάσεις που αφορούν στη σύσταση της νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας.

«Γίνεται προσπάθεια να καθιερωθεί ένα ιδιόμορφο καθεστώς κράτους που να συνδυάζει κάποια στοιχεία ομοσπονδίας με βασικά όμως στοιχεία συνομοσπονδιακής δομής», υπογράμμισε και συνέχισε λέγοντας ότι η κατοχύρωση των τριών ελευθεριών (διακίνησης, εγκατάστασης και ιδιοκτησίας) εμφανίζεται προβληματική, αφού δεν ενσωματώνονται στις νέες προτάσεις για το Συνταγματικό και εισάγονται χρονικοί περιορισμοί και πολλές εξαιρέσεις.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε πως η Συμφωνία του Ελσίνκι περιέπλεξε τα πράγματα. «Υπήρξε - ανέφερε - μια προσπάθεια μονομερούς παρουσίασής της. Η έμφαση δόθηκε στο ότι η πολιτική λύση του Κυπριακού δεν εξαρτάται από την ένταξη. Η απόφαση κάθε άλλο μπορεί να ερμηνευτεί έτσι. Στην καλύτερη των περιπτώσεων αφήνει και τα δύο ενδεχόμενα ανοιχτά. Αντί όμως να ψάχνει κανείς αν η πολιτική λύση θα προηγείται ή θα έπεται της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ θα ήταν παραγωγικότερο να προσδιοριστεί ποια είναι η αποδεκτή πολιτική λύση του κυπριακού ζητήματος».

«Το κόμμα μας - κατέληξε - αντιτάσσεται σε κάθε διχοτομική λύση. Υποστηρίζει μια δίκαιη βιώσιμη λύση που θα εξασφαλίζει το αδέσμευτο, την ενιαία κυριαρχία της Κύπρου σε όλο το έδαφος του νησιού, την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των συμφωνιών κορυφής 1977 και 1979. Εξω απ' αυτό το πλαίσιο οι όποιες λύσεις δε θα είναι προς το συμφέρον όλου του κυπριακού λαού».

ΑΝΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
Οι προτάσεις του ΑΚΕΛ για να ανακοπεί η σημερινή πορεία

Τις ευθύνες της τουρκικής κυβέρνησης και του Ρ. Ντενκτάς που εμμένουν σε λύση Συνομοσπονδίας, αλλά και της διεθνούς κοινότητας που ανέχεται, αν δεν ενθαρρύνει αυτή τους τη στάση, επισήμανε ο Ανδρος Κυπριανού, μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ. Ωστόσο, συμπλήρωσε πως και η τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση της Κύπρου δεν ήταν η καλύτερη δυνατή.

Ο ομιλητής έκανε εκτενή αναφορά στα λάθη τακτικής της κυπριακής κυβέρνησης που παρατηρήθηκαν σε κάθε σταθμό των συνομιλιών και σε όλα όσα προηγήθηκαν για να φτάσει σήμερα το Κυπριακό σε κρίσιμη καμπή. Με καυστικότητα σχολίασε τις «αδόκιμες ορολογίες των Αμερικανοβρετανών» μετά το αδιέξοδο στο Μοντρέ που οδήγησαν «στην περιβόητη δήλωση των G8 "όλα στο τραπέζι"», σημειώνοντας πως «το ΑΚΕΛ προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι έπρεπε να αντιδράσει, όμως δεν αντέδρασε και έτσι το "όλα στο τραπέζι" εγκρίθηκε στη συνέχεια με το ψήφισμα 1250 του ΣΑ».

Ο Α. Κυπριανού χαρακτήρισε ως «αποκορύφωμα της εκτροπής» τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ τον Σεπτέμβρη του 2000, που εξουδετέρωνε πλήρως τη βάση που καθορίζουν τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ.

Καταλήγοντας, ο ομιλητής αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΑΚΕΛ για να ανακοπεί η πορεία προς τη διχοτομική λύση. Αυτές εν συντομία είναι οι εξής: Να αποκατασταθεί η συλλογικότητα και αποτελεσματικότητα του Εθνικού Συμβουλίου και να τεθεί τέρμα στην υποβάθμιση και την παραγνώριση των αποφάσεών του από μέρους της κυβέρνησης.

Να τεθεί τέρμα στην παθητική ενατένιση των πρωτοβουλιών τρίτων και να επιδιωχτεί να αναλάβει η δική μας πλευρά την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Να καταβληθούν προσπάθειες προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και το ΣΑ με στόχο να συμβάλουν για την έναρξη άμεσων και ουσιαστικών συνομιλιών. Να τους υποδειχτεί ότι ο διακοινοτικός διάλογος για να είναι ουσιαστικός πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Ως εκ τούτου, δεν μπορούν να τίθενται στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων οι διχοτομικές θέσεις του Ντενκτάς.

Να αναληφθεί εκστρατεία στο διεθνή χώρο από την κυβέρνηση, τη Βουλή, την πολιτική ηγεσία και όλα τα οργανωμένα σύνολα για προώθηση δίκαιης, βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Σε όλες τις συναντήσεις να επαναβεβαιώνουμε συνεχώς ότι η λύση θα προνοεί μια δικοινοτική και διπεριφερειακή Ομοσπονδία, με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια. Η λύση θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες διακίνησης, εγκατάστασης και περιουσίας, περιλαμβανομένου του δικαιώματος όλων των προσφύγων για επιστροφή στα σπίτια τους.

ΚΥΠΡΟΣ
Βεβαίη η εκλογή Χριστόφια στην προεδρία της Βουλής

Βέβαιη θεωρείται η εκλογή του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία της Βουλής, μετά την προχτεσινή απόφαση του ΔΗΚΟ να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του.

Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ καθορίζει και τη θέση του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών, που είχε επίσης αποφασίσει υποστήριξη του Δημήτρη Χριστόφια, σε περίπτωση που το ΔΗΚΟ θα τασσόταν υπέρ του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ.

Η προχτεσινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ λήφθηκε σχεδόν ομόφωνα. Υπέρ της υποψηφιότητας Χριστόφια τάχθηκαν εκατόν έξι μέλη, ενώ τέσσερα υποστήριξαν την αυτόνομη κάθοδο του ΔΗΚΟ και ένα τήρησε αποχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ