ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούνη 2001
Σελ. /64
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
«Σύνηθες» πλήγμα στο Νότιο Ιράκ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Ιρακινές εφημερίδες επιβεβαίωσαν, χτες, την ανακοίνωση της αμερικανικής στρατιωτικής ηγεσίας για νέα πλήγματα θέσεων στο Νότιο Ιράκ, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη, κατά τη διάρκεια των συνηθισμένων περιπολιών της «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» στο Νότιο Ιράκ, έπληξαν «πολιτικούς στόχους» χωρίς να διευκρινίζεται ποιοι είναι αυτοί. Η εκδοχή της έταιρης πλευράς είναι η γνωστή: τα συμμαχικά αεροσκάφη, έχοντας απογειωθεί από τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ, από θέση άμυνας εξαιτίας των ιρακινών πυρών, έπληξαν θέσεις της ιρακινής αεράμυνας. Το νέο επεισόδιο στις «ζώνες απαγόρευσης πτήσεων» συνέπεσε με τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος τονίζει ότι οι ιρακινές αντιαεροπορικές εγκαταστάσεις έχουν βελτιωθεί πολύ, τους τελευταίους μήνες, και θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο, πλέον, τους πιλότους των συμμαχικών αεροσκαφών που περιπολούν στην περιοχή.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κάλπες στη σκιά φυλετικών ταραχών

Σίγουρος νικητής φέρεται το Εργατικό Κόμμα, αλλά πραγματικός μάλλον θα αποδειχθεί η «σιωπηρή αντίδραση» και τα προβλήματα

Καμένο αυτοκίνητο στο κέντρο του Λιντς

Associated Press

Καμένο αυτοκίνητο στο κέντρο του Λιντς
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΛΙΝΤΣ.-

Οι ολονύκτιες ταραχές μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων, που συγκλόνισαν και μία δεύτερη μεγάλη βρετανική πόλη, καθώς και η τελευταία δημοσκόπηση που καταδεικνύει τη μεγάλη διαφορά, διψήφια, αλλά μειωμένη κατά 4 μονάδες, που χωρίζει τα δύο κύρια κόμματα που διεκδικούν την εξουσία, «ταρακούνησαν» τον πρωθυπουργό στην τελευταία μέρα της προεκλογικής εκστρατείας, ενόψει των σημερινών διπλών εκλογών, πρόωρων βουλευτικών και τοπικών.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου ICM, για λογαριασμό της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», η υποστήριξη προς το Εργατικό Κόμμα, του Τόνι Μπλερ, χάνει έδαφος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, ωστόσο το Εργατικό Κόμμα εξακολουθεί να προηγείται με τεράστια διαφορά, 11%, έναντι του Συντηρητικού Κόμματος. Μια διαφορά που εάν επιβεβαιωθεί σήμερα στις κάλπες, είναι ικανή να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Εργατικό Κόμμα, γεγονός που θα το κάνει να κυβερνήσει για μία πενταετία χωρίς προβλήματα. Μάλιστα, αναλυτές εκτιμούν ότι παρά τη μικρή υποχώρηση, ο ηγέτης των Συντηρητικών, των Τόρις, Ουίλιαμ Χέιγκ - που συνήθως ο Τύπος του αποδίδει ποικίλους χαρακτηρισμούς όπως άχρωμος, άοσμος κλπ. - δεν είναι σε θέση με κανέναν τρόπο να απειλήσει την πρωτοκαθεδρία του Μπλερ και η νίκη που θα καταγάγει το Εργατικό Κόμμα θα είναι συντριπτική. Αν αυτό συμβεί, υποστηρίζουν αναλυτές, ο Μπλερ θα κατορθώσει να διαγράψει εν μέσω μίας νυκτός το θρύλο της «Σιδηράς Κυρίας», πρώην πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ.

Εξάλλου, το θρύλο της Θάτσερ κατάφερε να κλονίσει και ο ίδιος Χέιγκ, ως γνήσιο «πολιτικό τέκνο» της «Σιδηράς Κυρίας», με την «ανικανότητα» και αναποτελεσματικότητά του. «Διεξάγαμε μία καλή προεκλογική εκστρατεία, πηγαίνουμε καλά, λαμβάνουμε όλο και περισσότερες θετικές αντιδράσεις», τόνισε κατά τις τελευταίες του δηλώσεις ο Χέιγκ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην κρεαταγορά Σμίθφιλντ του Λονδίνου, μέρος που όχι τυχαία - εξαιτίας των σκανδάλων στην τροφική αλυσίδα που πλήττουν τη Βρετανία - επέλεξε ο ηγέτης των Τόρις για αυλαία της εκστρατείας. Ωστόσο, παρά τις συμπληρωματικές δηλώσεις ότι «δεν τον ενδιαφέρουν οι σφυγμομετρήσεις, καλές ή κακές», μάλλον και ο ίδιος γνωρίζει ότι οι ελπίδες είναι ελάχιστες.

Με φόντο τη φυλετική βία

Πάντως, ο Βρετανός πρωθυπουργός, αν και «εξαιρετικά ικανός», όπως τονίζουν «όλοι», συντονίστηκε απολύτως στο πνεύμα του Χέιγκ, ως προς τις δημοσκοπήσεις, δηλώνοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει εάν το Εργατικό Κόμμα προηγείται στην πρόθεση ψήφου, αλλά τον νοιάζουν οι εκλογές. Ετσι, πέρασε την τελευταία μέρα του, οργώνοντας διάφορα σημεία της Βρετανίας, προσπαθώντας να πείσει κυρίως μεγάλο και παραδοσιακό τμήμα των οπαδών του Εργατικού Κόμματος όχι να τον ψηφίσουν, αλλά να κάνουν τον κόπο να προσέλθουν στις κάλπες. «Κάθε ψήφος μετρά» τόνισε ο Μπλερ, προσθέτοντας ότι οι «εκλογές είναι μία ανοιχτή μάχη. Η πολιτική ιστορία είναι γεμάτη με παραδείγματα όπου μία βέβαιη έκβαση αποδείχτηκε ότι δεν ήταν βέβαιη».

Πάντως, παρά τις επιμέρους ενστάσεις του, γνωρίζει ότι θα εκλεγεί με τις ψήφους και των Συντηρητικών, ενώ είναι επίσης βέβαιος ότι δε θα μπορέσει να πείσει κανέναν εκ των εμφανιζόμενων ως «αδιάφορων» ή «αμφιταλαντευόμενων» παραδοσιακών ψηφοφόρων του Εργατικού Κόμματος. Οι πραγματικές πληγές της βρετανικής κοινωνίας - φτώχεια, συρρίκνωση του «κοινωνικού κράτους», ιδιωτικοποιήσεις κ.ά. - είναι ανοιχτές και πυορροούν, ενώ η πολιτική του Εργατικού Κόμματος δεν πρόκειται να κάνει τίποτα για τη βρετανική κοινωνία που νοσεί.

Εξάλλου, δεν είναι άσχετο το γεγονός ότι οι φυλετικές ταραχές μεταξύ μεταναστών και Βρετανών έριξαν και πάλι βαριά τη σκιά τους και μάλιστα παραμονή της εκλογικής αναμέτρησης, τη στιγμή που το θέμα της μετανάστευσης και του ασύλου ήταν ένα από τα ζητήματα αιχμής - χωρίς καμία απάντηση - της προεκλογικής εκστρατείας.

Οσο για τα γεγονότα ξεκίνησαν προχτές στις 20.00 (ώρα Ελλάδος) στη συνοικία Χέιρχιλς του Λιντς και κατεστάλησαν από την αστυνομία επτά ώρες αργότερα, όταν περίπου 300 Ασιάτες μετανάστες πυρπόλησαν 25 αυτοκίνητα, ένα κατάστημα και εκτόξευαν πέτρες και αυτοσχέδιες βόμβες στις δυνάμεις της τάξης. Τις ταραχές προκάλεσε η σύλληψη ενός ατόμου από το Μπανγκλαντές την περασμένη Κυριακή, μετά από μία τροχαία παράβαση. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο συλληφθείς «κακοποιήθηκε από τους αστυνομικούς, οι οποίοι του έριξαν παραλυτικό αέριο». Στη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκαν τρία άτομα και η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις, κατορθώνοντας έτσι να θέσει τέρμα - έστω και προσωρινό - στις ταραχές. Οι νέες φυλετικές συγκρούσεις ξέσπασαν μόλις δύο εβδομάδες μετά τη ρατσιστική βία που σάρωσε την πόλη του Ολνταμ για τρεις συνεχόμενες ημέρες.

ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΗΠΑ
Και επισήμως ο έλεγχος στους Δημοκρατικούς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Πνεύμα ανωτερότητας και ομοψυχίας διακατείχε τον νέο πρόεδρο της Γερουσίας, τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Τόμας Ντασλ, κατά τις πρώτες του δηλώσεις μετά την επίσημη ενθρόνισή του και συνεπώς την απόκτηση του ελέγχου του ανώτατου νομοθετικού σώματος των ΗΠΑ από τους Δημοκρατικούς, για πρώτη φορά τα τελευταία 6 χρόνια.

Αυτό προήλθε από την «ανεξαρτητοποίηση» του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή του Βερμόντ, Τζέιμς Τζέφορντς, γεγονός που ανέτρεψε τη μέχρι τότε ισορροπία και έδωσε τη μία επιπλέον έδρα (50-49) και επομένως τον πρόεδρο και τον έλεγχο του Σώματος.

«Αναγνωρίζω το γεγονός, ότι θα πρέπει να αποδείξω στους Ρεπουμπλικανούς συναδέλφους μου ότι μπορώ να ηγηθώ δίκαια και θα κάνω τα πάντα ώστε να ανταποκριθώ με σύνεση και σοβαρότητα απέναντι στις ευθύνες που πηγάζουν από τη θέση μου, αρχής γενομένης από σήμερα», τόνισε ο Ντασλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, όπου ο «ανεξάρτητος» Τζέφορντς κάθισε με τους Δημοκρατικούς, ενώ ο ηγέτης των Δημοκρατικών, Τομ Ντασλ, από τη Νότια Ντακότα, αναγνωρίστηκε και επισήμως ως ο νέος ηγέτης της πλειοψηφίας.

Στην ίδια αυτή συνέντευξη, ο Ντασλ τόνισε ότι θα προσπαθεί πάντα να βρίσκει την κοινή συνισταμένη ανάμεσα στα δύο κόμματα, όπως αναλόγως έπραξαν τα δύο κόμματα και στους υπό έγκριση νόμους για την εκπαίδευση και την Υγεία. Ωστόσο, πηγές των Δημοκρατικών, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερ», τονίζουν ότι θα επωφεληθούν από την αλλαγή της σκυτάλης, αφού πια αποκτούν και τον έλεγχο των επιτροπών της Γερουσίας, ώστε να αντιτάξουν στη συντηρητική ατζέντα του Προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους το δικό τους μετριοπαθές, ή ακόμη και φιλελεύθερο πρόγραμμα. Οπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, σε αντίθεση με την επιθυμία του Μπους να ασχοληθεί η Γερουσία με το πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας, την ενεργειακή κρίση και τις πιθανές φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων, το Σώμα αναμένεται ότι θα προωθήσει τώρα ένα νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των ασθενών και την αύξηση του κατώτερου ημερομισθίου σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέες μάχες

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Σκληρές συγκρούσεις διεξάγονται τις τελευταίες δύο ημέρες στο Κεντρικό και Βορειοανατολικό Αφγανιστάν, με τους επικυρίαρχους του 95% του εδάφους της χώρας, όσο και την αντιτιθέμενη σε αυτούς Συμμαχία του Βορρά να αναφέρουν εδαφικά κέρδη. Επίκεντρο των μαχών είναι το Γιακαουλάνγκ, στην επαρχία Μπαμιγιάν, το οποίο η Συμμαχία δηλώνει πως κατέλαβε. Στην επαρχία Τακάρ, οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν το Τσαλ και προωθούνται κοντά στην πρώην βάση του πολέμαρχου Αχμέντ Σαχ Μασούντ.

Στο μεταξύ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζητούσε χτες δύο θέματα σχετικά με το Αφγανιστάν. Το πρώτο αφορά την «ενδυνάμωση» των κυρώσεων σε βάρος του καθεστώτος των Ταλιμπάν, παρά το ότι πλήττει κυρίως τους αμάχους, ενώ το δεύτερο τον «κώδικα συμπεριφοράς» που εξέδωσαν οι Ταλιμπάν για τους ξένους που εισέρχονται στη χώρα. Ο «κώδικας» αυτός, που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την παραμονή των οργανώσεων αρωγής στη χώρα, ενδέχεται να βάλει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του επισιτιστικού προγράμματος του ΟΗΕ, το οποίο απειλείται με διακοπή στις 15 Ιούνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ