ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Μάρτη 2022
Σελ. /28
ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΛΛΟΥΣΑΣ ΘΝΗΤΟΤΗΤΑΣ
Αλλο ένα πειστήριο της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας

Κατά 22% αυξήθηκαν οι θάνατοι στην Ελλάδα τη διετία 2020 - 2021

Eurokinissi

Τα τραγικά για τον λαό αποτελέσματα από την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας με κριτήριο το «κόστος - όφελος», από την ανυπαρξία δημόσιας ΠΦΥ, τη διαχρονική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αποτυπώνονται και στα στοιχεία της μελέτης του ιατρικού περιοδικού «The Lancet» για την «υπερβάλλουσα θνητότητα» (παραπάνω θάνατοι ετησίως από όσους έχει συνήθως μια χώρα).

Σύμφωνα με τη μελέτη, στην Ελλάδα 22% περισσότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τη διετία 2020 - 2021. Η μελέτη εκτιμά επίσης σε 25.400 τα θύματα της πανδημίας έναντι του επίσημου απολογισμού των 20.800 (έως την ημερομηνία που έλαβε υπόψη της η μελέτη). Ετσι, έναντι καταγεγραμμένης θνητότητας λόγω COVID-19 στη χώρα μας 104,1 θανάτων ανά 100.000 πληθυσμού, η υπερβάλλουσα πραγματική θνητότητα εκτιμήθηκε σε 127,1 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους ή 1,22 φορές (22%) μεγαλύτερη!

Οι ίδιοι δείκτες αποτυπώνουν τη χρεοκοπία όλων των «πρότυπων» εμπορευματοποιημένων συστημάτων Υγείας στην ΕΕ: Στην Ιταλία 227 επιπλέον θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους, στην Ισπανία 186, στο Βέλγιο 146, στη Γαλλία 124 και στη Γερμανία 120.

Ωστόσο, για την κυβέρνηση και τη διαχρονική πολιτική που θεωρεί «κόστος προς εξορθολογισμό» την υγεία του λαού, δεν υπάρχει θέμα. «Η Ελλάδα έχει 127, 7 παραπάνω από τη Γερμανία, 3 παραπάνω από τη Γαλλία (...) Δεν έχει ξεπεράσει σε κανένα σημείο τον μέσο όρο της ΕΕ»: Με αυτόν τον ισχυρισμό επιχείρησε να ξεπλύνει τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης από το βήμα της Βουλής την περασμένη Παρασκευή. Εξέφρασε δε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για το ότι «είμαστε στους μέσους όρους της ΕΕ και στην υπερβάλλουσα θνητότητα είμαστε καλύτερα από πολλές μεγάλες χώρες...».

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους θανάτους στην Ελλάδα κατά τις 5 πρώτες βδομάδες του 2022, αυξήθηκαν 32,44% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2021. Συγκεκριμένα, τις 5 πρώτες βδομάδες του 2022 οι θάνατοι ανήλθαν σε 17.106 (8.534 άνδρες και 8.572 γυναίκες), ενώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2021 είχαν ανέλθει σε 12.916.

Κοινή στρατηγική των αστικών κυβερνήσεων η εμπορευματοποιημένη Υγεία

«Η Υγεία δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα, η πανδημία ανέδειξε σε όλη της την έκταση, και στη χώρα μας και στις άλλες καπιταλιστικές οικονομίες, τη βαθιά αντιλαϊκότητα, την αναποτελεσματικότητα και χρεοκοπία των κατ' όνομα δημόσιων συστημάτων Υγείας, αφού στην πραγματικότητα είναι όλα εμπορευματοποιημένα», ήταν η απάντηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της ευνόησε τον ιδιωτικό τομέα, ενώ μεγάλοι εργασιακοί χώροι και Μέσα Μεταφοράς έγιναν χώροι υπερμετάδοσης, γιατί δεν λήφθηκαν τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα. Και ανέδειξε ότι η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να ανακηρύξει το εμβόλιο, ένα σημαντικό όπλο κατά της πανδημίας, ως ατομική ευθύνη, χωρίς την απαραίτητη αντίστοιχη κρατική στήριξη, ενώ οι παλινωδίες και αντιφάσεις της έδωσαν χώρο σε σκοταδιστικές αντιλήψεις.

Ο βουλευτής του Κόμματος επεσήμανε ότι ο λαός μας και οι άλλοι λαοί έμειναν απροστάτευτοι γιατί όλα τα συστήματα Υγείας οικοδομούνται πάνω στους νόμους της αγοράς και του «κόστους - οφέλους». Υπενθύμισε την τραγική κατάσταση στην οποία βρήκε η πανδημία το δημόσιο σύστημα Υγείας, με μια σειρά προβλήματα και τραγικές ελλείψεις λόγω της διαχρονικής υποχρηματοδότησης και απαξίωσής του, προς όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Οσον αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε καταθέσει και τη σχετική Ερώτηση για τη συζήτηση το απόγευμα της Παρασκευής, ο Γ. Λαμπρούλης επεσήμανε ότι ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα θετικό, αφού ως κυβέρνηση υπηρέτησε την πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα. Θύμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έτρεχε να υποβάλει τα σέβη του στους επιχειρηματικούς ομίλους, παρά τις κορόνες για το δημόσιο σύστημα Υγείας, έκανε λόγο για «επίταξη του ιδιωτικού τομέα αλλά σε λογικές τιμές» και για «μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου τομέα, αλλά πάντα κοστολογημένα».

Χαρακτήρισε απατηλή την υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ για ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, η οποία είναι εκ των πραγμάτων ναρκοθετημένη, αφού ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της ΕΕ για περικοπές στις δαπάνες της Υγείας και λειτουργία με βάση τα κριτήρια της αγοράς.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί από τα σχέδια της κυβέρνησης για το λεγόμενο «νέο ΕΣΥ», που περιλαμβάνει νέο κύκλο καταργήσεων νοσοκομείων και κλινικών, Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σε βάρος εργαζομένων και ασθενών, ενώ νερό στον μύλο των ανθυγιεινών σχεδιασμών ρίχνουν και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ «για μία "προοδευτική" διακυβέρνηση με δήθεν φιλολαϊκό πρόσημο, που αποτελεί παγίδα ενσωμάτωσης του εργατικού - λαϊκού κινήματος στα σχέδια της κυβερνητικής εναλλαγής, και που θα συνεχίσει το αντιλαϊκό έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων».

«Οι εξελίξεις στην Υγεία επιβεβαιώνουν ότι για τον λαό υπάρχουν δύο δρόμοι ανάπτυξης: Είτε της Υγείας που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες, είτε της Υγείας - εμπόρευμα που θα υπηρετεί τα κέρδη των επιχειρηματιών», κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Συγκροτήθηκε Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων στην Υγεία

Πανελλαδική κινητοποίηση μέσα στον Μάρτη ενάντια στις απολύσεις

Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων στην Υγεία συγκροτήθηκε την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της μαζικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Σωματείων Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Θριάσιο», ΚΑΤ, Κρατικό Νίκαιας και Δυτ. Αττικής, «Μεταξά» και «Λαϊκό», «Αττικόν», «Ερυθρός Σταυρός», «Ευαγγελισμός», Τζάνειο, ΨΝΑ Δαφνί.

Οπως κατήγγειλαν δεκάδες εργαζόμενοι σχεδόν απ' όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, αλλά και από τον ΕΟΔΥ, τον ΟΚΑΝΑ, τους δήμους, που δουλεύουν με ημερομηνία λήξης, το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση σχεδιάζει μπαράζ απολύσεων χιλιάδων συμβασιούχων που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις δημόσιες μονάδες Υγείας.

Χαρακτηριστικά στον «Ευαγγελισμό», όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Γ. Φερεντίνος, με απόλυση απειλούνται συμβασιούχοι σε πάνω από 100 ειδικότητες, συνολικά 1.100 εργαζόμενοι, σχεδόν το 1/3 του συνόλου των εργαζομένων στο νοσοκομείο, ενώ η ανακύκλωση προσωπικού έχει επιπτώσεις και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει κλίμα εφησυχασμού στάθηκε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, Μ. Βαρδαβάκης, επισημαίνοντας τους σχεδιασμούς για τη λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και σε αυτή την κατεύθυνση δίνεται χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις και στο δικαίωμα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΟΔΥ, συμβασιούχος κοινωνικός λειτουργός Θ. Ζακαλκάς, υπογράμμισε τις άθλιες συνθήκες δουλειάς για τους 575 εργαζόμενους του Οργανισμού, που μεταξύ άλλων καλούνται να σηκώσουν το βάρος της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας, τη φροντίδα των προσφύγων στα camp, σε συνθήκες εργοδοτικής τρομοκρατίας, απληρωσιάς, με «την επισφάλεια να είναι ο μόνιμος κανόνας».

Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων νοσοκομείου ΚΑΤ, Β. Πάκου, επισήμανε, μεταξύ άλλων, το πολλαπλάσιο κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθούν τα νοσοκομεία από την παράδοση υπηρεσιών όπως η καθαριότητα στους εργολάβους, φτάνοντας χωρίς τον ΦΠΑ τις 781.000 ευρώ/χρόνο από 207.000ευρώ/χρόνο σήμερα, ενώ μόνο στο ΚΑΤ πάνω από 300 είναι οι κενές οργανικές θέσεις.

Την πρόθεση να παραδοθούν οι υπηρεσίες σίτισης, φύλαξης και καθαριότητας στους εργολάβους, που θησαυρίζουν, καταπατώντας στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, στηλίτευσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Νίκαιας - Δυτ. Αθήνας Γ. Τσολάκης.

Συμβασιούχοι πήραν τον λόγο μεταφέροντας εμπειρία από κρίσιμους τομείς, όπως την Τεχνική Υπηρεσία στον «Ευαγγελισμό», «που παλιότερα είχε πάνω από 100 άτομα μόνιμο προσωπικό, σήμερα το 50% των θέσεων είναι κενές και 28 εργαζόμενοι βρίσκονται όμηροι των εργολάβων» αλλά και τον διαχρονικό εμπαιγμό που βιώνουν απ' όλες τις κυβερνήσεις, υπενθυμίζοντας χαρακτηριστικά το Αρθρο 103 του Συντάγματος που τάχα «δεν αλλάζει», την ψήφιση του Αρθρου 242 του Ν. 4512/2018, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που «απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αόριστης διάρκειας» καθώς και την απόρριψη, από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της άρχουσας τάξης, της πρότασης 530 σωματείων και Ομοσπονδιών για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με τροποποίηση του Αρθρου 103 του Συντάγματος.

Το επόμενο διάστημα η Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων οργανώνει τον αγώνα μαζί με τα σωματεία για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με επόμενο σταθμό την πανελλαδική κινητοποίηση που θα γίνει μέσα στον Μάρτη, ενάντια στις απολύσεις, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες, ανάκληση των αναστολών εργασίας, κατάργηση των νόμων για την επέκταση των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων και την επιχειρηματική δράση σε Υγεία - Πρόνοια.

206 νεκροί, 1.124 εισαγωγές και δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα σε 4 μέρες

Το αφήγημα για τη λήξη της πανδημίας που υποστηρίζει η κυβέρνηση, καταρρίπτεται ξανά τις τελευταίες μέρες, καθώς από την Παρασκευή μέχρι και χτες 206 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μόνο χτες οι νεκροί με Covid-19 ήταν 70 και ο τραγικός απολογισμός από την έναρξη της επιδημίας ανέρχεται σε 26.635 θανάτους. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 364 (από 359 την περασμένη Πέμπτη), το 67,03% εκ των οποίων είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Σε τέσσερις μέρες έγιναν άλλες 1.124 εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία, και πλέον ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου ανέρχεται σε 284 ασθενείς

Επιβεβαιώθηκαν 74.942 νέα κρούσματα (11.986 την Κυριακή, 19.002 το Σάββατο, 21.260 την Παρασκευή), χτες καταγράφηκαν 22.694 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 7.388 εντοπίστηκαν στην Αττική, 2.324 στη Θεσσαλονίκη, 1.149 στο Ηράκλειο, 853 στην Αχαΐα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.658.296.

Κόφτες, ΣΔΙΤ και αυξημένες πληρωμές θα συνθέτουν το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ

Την υποχρεωτική εγγραφή των πολιτών σε έναν θεράποντα ιατρό (παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι) ο οποίος θα ενεργεί ως «gatekeeper» (πορτιέρης), δηλαδή ως «κόφτης» σε ό,τι αφορά τη διενέργεια παραπέρα εξετάσεων, ιατρικών επισκέψεων σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, παραπομπή σε νοσοκομεία κ.λπ. περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ που ετοιμάζει η κυβέρνηση, διασφαλίζοντας - στη βάση των «πρωτοκόλλων» - ότι αυτά που θα «στοιχίζει» ο ασφαλισμένος δεν θα υπερβαίνουν το όριο των πετσοκομμένων προϋπολογισμών.

Στο επίκεντρο του νομοσχεδίου θα βρίσκονται επίσης ο «έλεγχος και εξορθολογισμός των δαπανών», η «εξοικονόμηση πόρων» στον ΕΟΠΥΥ, η επέκταση των ΣΔΙΤ, οι ιδιώτες γιατροί part time στο ΕΣΥ, λειτουργία απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία έναντι πληρωμής από τους ασθενείς κ.ο.κ.

Παράλληλα προβλέπονται «ενοποίηση» δημόσιων δομών, Κέντρων Υγείας και ΤΟΜΥ, και διεύρυνση των «συμπράξεων» με τον ιδιωτικό τομέα. Για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, το ποσό θα πληρώνεται κατά 70% από τον ΕΟΠΥΥ (έμμεσα δηλαδή από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων) και κατά 30% άμεσα από τον ασθενή, ενώ προβλέπονται και εδώ «συνεργασίες» με τον ιδιωτικό τομέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ