ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Μάρτη 2022
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Επιβράδυνση και «θεμελιώδη αναδιαμόρφωση» της «παγκόσμιας τάξης» προβλέπει το ΔΝΤ

Επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας και τάση για «θεμελιώδη αναδιαμόρφωση της παγκόσμιας οικονομικής και γεωπολιτικής τάξης» μακροπρόθεσμα, προβλέπει ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Καθώς η κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης οξύνει ακόμα παραπέρα τους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς σε όλα τα επίπεδα και επιταχύνει διεθνείς ανακατατάξεις, το ΔΝΤ αναφέρει ότι «μακροπρόθεσμα, ο πόλεμος μπορεί να αλλάξει θεμελιωδώς την παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική τάξη εάν αλλάξει το εμπόριο Ενέργειας, αναδιαρθρωθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού, κατακερματιστούν τα δίκτυα πληρωμών και οι χώρες επανεξετάσουν τα αποθεματικά νομισμάτων».

Το ΔΝΤ παρατηρεί ότι ο πόλεμος αυξάνει τις τιμές των τροφίμων και της Ενέργειας, οδηγεί σε άνοδο του πληθωρισμού και «διαβρώνει την αξία των εισοδημάτων», διαταράσσει το εμπόριο, τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τα εμβάσματα σε χώρες γειτονικές της Ουκρανίας.

Ολα τα παραπάνω βέβαια δεν ξεκίνησαν με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αντίστοιχες τάσεις και αρνητικά ρεκόρ στη διεθνή οικονομία καταγράφονταν σε όλους αυτούς τους τομείς για πολλούς μήνες πριν. Πάνω σε αυτές τις εξελίξεις έρχονται να «πατήσουν» οι πολλαπλές συνέπειες από την πολεμική σύγκρουση.

Το ΔΝΤ επισημαίνει πως «η σύγκρουση είναι ένα μείζον πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, το οποίο θα βλάψει την ανάπτυξη και θα αυξήσει τις τιμές».

Προειδοποιεί ότι χώρες με άμεση έκθεση στο εμπόριο, στον Τουρισμό και τα χρηματοοικονομικά (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα...) θα υποστούν αυξανόμενη πίεση.

Εκτιμά ότι είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος «αναταραχής» σε ορισμένες περιφέρειες, όπως η υποσαχάρια Αφρική, η Μέση Ανατολή, η Λατινική Αμερική, ο Καύκασος και η Κεντρική Ασία, καθώς υπάρχουν χώρες όπως η Αίγυπτος που καλύπτουν το 80% των αναγκών τους σε σιτάρι με εισαγωγές από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία και τη Ρωσία προβλέπει βαθιά ύφεση, προειδοποιώντας και την υπόλοιπη Ευρώπη ότι μπορεί να δει διαταράξεις στις εισαγωγές φυσικού αερίου και στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Στο μεταξύ χτες (ένα 24ωρο μετά την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ για πρώτη φορά από το 2018), η Τράπεζα της Αγγλίας ανέβασε στο 0,75% τα επιτόκια δανεισμού, επαναφέροντάς τα στα προ διετίας επίπεδα, στο πλαίσιο μέτρων για την «αντιμετώπιση» της αύξησης του πληθωρισμού.

Η δε Eurostat κατέγραψε αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά 5,9% τον Φλεβάρη και αύξηση των τιμών Ενέργειας κατά 32% σε σχέση με πέρσι.

Προχώρησε η αποπληρωμή ρωσικών ομολόγων

Στο μεταξύ, στο φόντο των σφοδρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των ευρωατλαντικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, που έχουν οδηγήσει σε δέσμευση περίπου τα μισά από τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας (περίπου 300 δισ. δολάρια σε σύνολο 640 δισ.), επανέρχονται τα σενάρια για πιθανή στάση πληρωμών της Ρωσίας.

Την Τετάρτη ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Α. Σιλουάνοφ, έδωσε εντολή στην αμερικανική τράπεζα JP Morgan, που χειρίζεται τις συναλλαγές των ρωσικών αρχών, για την καταβολή 117 εκατ. δολαρίων για ρωσικά ομόλογα που έχουν εκδοθεί σε δολάρια - τα πρώτα ρωσικά ομόλογα που έληξαν μετά την επιβολή των νέων κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας. Κατά χτεσινές πληροφορίες του πρακτορείου «Ρόιτερς» η πληρωμή έγινε σε δολάρια και εμπρόθεσμα, οπότε αποτράπηκε επί του παρόντος μία (από τεχνική άποψη) στάση πληρωμών στο ρωσικό εξωτερικό χρέος.

Μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρωθούν άλλα 615 εκατ. δολάρια, ενώ στις 4 Απρίλη λήγει ένα ρωσικό ομόλογο 2 δισ. δολαρίων.

Αυξήσεις τιμών σε βασικά είδη στη Ρωσία και την Κεντρική Ασία

Παράλληλα, καθώς η ακρίβεια σε βασικά αγαθά αυξάνεται και στη Ρωσία, ο Πρόεδρος Βλ. Πούτιν προανήγγειλε αύξηση μισθών και συντάξεων, παραδεχόμενος ότι «η αύξηση των τιμών επηρεάζει σοβαρά τα εισοδήματα των ανθρώπων». Το ύψος της αύξησης θα καθοριστεί από τις αρμόδιες αρχές. Επιπλέον, ζήτησε από την κυβέρνηση να μελετήσει τα μέτρα για την υποστήριξη των ανθρώπων που έμειναν ξαφνικά άνεργοι λόγω κυρώσεων. Σύμφωνα με τη Rosstat, κατά την πρώτη βδομάδα των κυρώσεων, οι τιμές καταναλωτή στη χώρα αυξήθηκαν επισήμως κατά 2,2%, ωστόσο ήδη καταγράφονται μεγαλύτερες αυξήσεις σε διάφορα είδη.

Την ίδια ώρα, οι ευρωατλαντικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τα μέτρα που παίρνει η Μόσχα για την αντιμετώπιση των συνεπειών τους επιφέρουν δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις και στις χώρες της Κεντρικής Ασίας, που εξαρτώνται πολύ από τις ρωσικές εισαγωγές.

Σε χώρες όπως το Καζακστάν, που συγκλονίστηκε τους προηγούμενους μήνες από μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, καταγράφονται αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων.

Ο Πρόεδρος του Καζακστάν, Κ. Γ. Τοκάγεφ, προειδοποίησε προχτές σε διάγγελμά του ότι οι τιμές των τροφίμων μπορεί να φτάσουν σε «απόλυτο ρεκόρ» λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία, ενώ τόνισε ότι είναι σημαντική η φετινή σπορά για να διασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια της χώρας. Μεγάλη αύξηση καταγράφεται στην τιμή της ζάχαρης, με τις αρχές να την αποδίδουν σε «αγορές πανικού».

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται προσωρινά η εξαγωγή σιτηρών και στις χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (εκτός από τη Ρωσία συμμετέχουν Καζακστάν, Λευκορωσία, Αρμενία, Κιργιστάν), με στόχο να προστατευτεί η ρωσική εσωτερική αγορά, ενώ για τις χώρες αυτές θα υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις σε ό,τι αφορά την απαγόρευση εξαγωγής ζάχαρης.

Σημειώνεται εξάλλου ότι το Διεθνές Ταμείο για τη Γεωργική Ανάπτυξη του ΟΗΕ (IFAD) ανακοίνωσε ότι ο πόλεμος προκαλεί έλλειψη βασικών πρώτων υλών σε περιοχές της Κεντρικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, δεδομένου ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας λιπασμάτων παγκοσμίως.

Συμφωνίες και κινήσεις στον Περσικό Κόλπο

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της Ενέργειας, ο σεΐχης Αμπντάλα μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν, υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), δήλωσε πως είναι έτοιμος για «συνεργασία με τη Ρωσία με στόχο τη βελτίωση της διεθνούς ενεργειακής ασφάλειας». Ο ίδιος τόνισε ότι είναι σημαντικό «να διατηρηθεί η σταθερότητα στις αγορές Ενέργειας και τροφίμων» και χαιρέτισε όλες τις «μεσολαβητικές προσπάθειες στην ουκρανική κρίση».

Σημειώνεται ότι επικαλούμενες τη «διεθνή ενεργειακή ασφάλεια», ΗΠΑ, Βρετανία και ΕΕ πιέζουν για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.

Στο μεταξύ, στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία, εντείνονται ανακατατάξεις στον τομέα της Ενέργειας.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε πως τον Απρίλη ξεκινά την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής υδρογόνου στην πόλη Νeom για να το εξάγει το 2026. Το σχέδιο εντάσσεται στη στρατηγική απεξάρτησης της σαουδαραβικής οικονομίας από το πετρέλαιο, που είναι γνωστό ως «ΟΡΑΜΑ 2030».

Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία, προχτές, υπέγραψε συμφωνία με τη Βρετανία για τη συγκρότηση «Συμβουλίου Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης» - στο πλαίσιο επίσκεψης του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπ. Τζόνσον - ενώ παράλληλα επιλέγει να ενισχύσει τις ενεργειακές σχέσεις με την Κίνα.

Η σαουδαραβική πετρελαϊκή εταιρεία ΑΡΑΜΚΟ συμφώνησε να αναλάβει την ανέγερση διυλιστηρίου και βιομηχανίας πετροχημικών στο Παντζίν της βόρειας Κίνας έως το 2024, στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδιασμού κάλυψης ενεργειακών αναγκών της κινεζικής οικονομίας.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η Σαουδική Αραβία αγόρασε τον Γενάρη το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Πολωνίας και συμφώνησε να εφοδιάζει την πολωνική αγορά με πετρέλαιο, σπάζοντας το ρωσικό μονοπώλιο.

Προς τη μεριά της Σαουδικής Αραβίας κοιτά μέρος και του ελληνικού κεφαλαίου, όπως έδειξε το Ελληνο-σαουδαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη στο Ριάντ. Δόθηκαν υποσχέσεις ή κλείστηκαν συμφωνίες συνολικής αξίας έως 2 δισ. ευρώ, με πιο σημαντικές το σχέδιο για πετρελαϊκή συνεργασία των «Ελληνικών Πετρελαίων» και της ΑΡΑΜΚΟ και την πιθανή έλευση της εταιρείας «ΑCWA Power» στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ.


ΙΤΑΛΙΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ USB
Κινητοποιήσεις ενάντια στις «πτήσεις του πολέμου»

Επιβεβαίωση των καταγγελιών για μεταφορά όπλων στην Ουκρανία σαν «ανθρωπιστική βοήθεια»

«Από την Τοσκάνη γέφυρες ειρήνης, όχι πτήσεις πολέμου!»
«Από την Τοσκάνη γέφυρες ειρήνης, όχι πτήσεις πολέμου!»
Επιβεβαιώνονται οι σοβαρές καταγγελίες του ιταλικού συνδικάτου USB (Unione Sindacale di Base) για μεταφορά όπλων στην Ουκρανία με προκάλυμμα ...αποστολές «ανθρωπιστικής βοήθειας».

Σε νέα ανακοίνωσή της η USB αποκαλύπτει πως επιβεβαιώθηκαν από Ιταλούς αξιωματούχους οι καταγγελίες των εργαζομένων ότι πραγματοποιούνταν αποστολές όπλων μέσω φορτίων «ανθρωπιστικής βοήθειας» και καλεί σε συλλαλητήριο αύριο Σαββάτο στο αεροδρόμιο της Πίζας.

Συγκεκριμένα:

«Ο Marco Carrai, πρόεδρος της "TOSCANA AIRPORTS" (Αεροδρόμια Τοσκάνης), δήλωσε στον Τύπο ότι δεν θα γίνεται "πλέον" μεταφορά όπλων από το αεροδρόμιο "G. Galilei".

Ο στρατηγός Paolo Figliuolo, του Comando Operativodi Vertice Interforze (COVI), σε σχέση με το θέμα εμπορίας όπλων, ανέφερε επίσης στον εθνικό Τύπο για την άρνηση των εργαζομένων να φορτώσουν τα όπλα σε πολιτικό φορτηγό αεροπλάνο: "Κάποιοι χειριστές απλώς επεσήμαναν ότι δεν είχαν τα απαραίτητα για να πραγματοποιήσουν τη φόρτωση ειδικών υλικών, δείχνοντας την ανάγκη για συγκεκριμένες εξουσιοδοτήσεις, άλλο προσωπικό. Τα υλικά ήταν μέρος της στρατιωτικής υποστήριξης για την Ουκρανία που αποφασίστηκε από το κοινοβούλιο και αναμενόταν να φορτωθούν σε μια πολιτική πτήση εξουσιοδοτημένη για τη μεταφορά αυτού του τύπου εμπορευμάτων". Είναι ένα φορτίο B-737 που ανήκει σε αεροπορική εταιρεία εξουσιοδοτημένη από το ΝΑΤΟ να μεταφέρει πολεμικό υλικό. "Η δραστηριότητα" - καταλήγει το COVI - "πραγματοποιήθηκε στον χώρο του πολιτικού αεροδρομίου «Galilei» αντί για χώρους στάθμευσης στρατιωτικών αεροδρομίων, όπως συμβαίνει συνήθως, λόγω της εξαιρετικής και ταυτόχρονης μεταφορικής δραστηριότητας που απαιτείται από την τρέχουσα κατάσταση"».

Και το ιταλικό συνδικάτο προσθέτει: «Πληροφορούμαστε ότι οι πτήσεις από το "G. Galilei" είναι πολύ περισσότερες από αυτές που έχουν δηλώσει το COVI και ο Carrai. Τι λένε το COVI και το αεροδρόμιο της Τοσκάνης για το ουκρανικό "Antonov UR-82029" που προσγειώθηκε το περασμένο Σάββατο 12/3 στο "Galilei" και αναχώρησε νωρίς το πρωί στις 13/3;».

Αναδεικνύει επίσης τις ευθύνες των αρχών της τοπικής διοίκησης που συμμετέχουν στο ΔΣ των αεροδρομίων της Τοσκάνης, όπως και τους σοβαρούς κινδύνους για το προσωπικό του πολιτικού αεροδρομίου «G. Galilei», τους ταξιδιώτες και τους κατοίκους της Πίζας, εξαιτίας αυτής της παράνομης διακίνησης όπλων και εκρηκτικών.

«Ενάντια στην κυνική απόφαση να κρύψουμε τις πτήσεις του θανάτου υπό την κάλυψη της "ανθρωπιστικής βοήθειας", θα κινητοποιηθούμε το Σάββατο 19 Μάρτη διαδηλώνοντας "Από την Τοσκάνη γέφυρες ειρήνης, όχι πτήσεις πολέμου"», τονίζει η USB.

Την αλληλεγγύη τους στους συναδέλφους τους στην Πίζα εκφράζουν και οι λιμενεργάτες - μέλη της USB στο Λιβόρνο, υπενθυμίζοντας ότι και οι ίδιοι αποκάλυψαν πριν μερικούς μήνες την επιχείρηση να αποσταλεί στα κρυφά από το λιμάνι του Λιβόρνο φορτίο με εκρηκτικά στο Ισραήλ.

Επιπλέον, στις 31 Μάρτη θα πραγματοποιηθεί απεργία στο λιμάνι της Γένοβας, με αντίστοιχο περιεχόμενο, με αφορμή την άφιξη του σαουδαραβικού πλοίου «Bahri», το οποίο είναι φορτωμένο με αμερικανικά όπλα, όπως καταγγέλλει το Εθνικό Συντονιστικό Λιμενεργατών της USB.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ