ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάρτη 2022 - Κυριακή 20 Μάρτη 2022
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
«ΝΕΟ ΕΣΥ»
Σχολιασμός των μέτρων με βάση τα δημοσιεύματα του αστικού Τύπου

Κείμενο του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει πλήθος δημοσιευμάτων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο σε σχέση με επικείμενες αλλαγές που θα φέρουν η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας στο σύστημα Υγείας («νέο ΕΣΥ»). Το αναμενόμενο το αμέσως επόμενο διάστημα νομοσχέδιο θα παραπέμπει τις επιμέρους ρυθμίσεις σε Υπουργικές Αποφάσεις.

Μειωμένες παροχές για να ταΐζεται ο ιδιωτικός τομέας

Α) Για τις Συμβάσεις των Διαγνωστικών Εργαστηρίων, Ιδιωτικών Κλινικών και Κέντρων Αποκατάστασης με τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τον Θ. Πλεύρη: «Ο ΕΟΠΥΥ από Οργανισμός για τους παρόχους θα γίνει Οργανισμός για τους ασφαλισμένους. Μόνο όσοι πληρούν αυστηρά ποιοτικά κριτήρια θα συμβάλλονται».

Τα νέα μέτρα που προωθούνται από την πλευρά του υπουργείου θα συνδέουν τη δυνατότητα και τους όρους σύμβασης των Διαγνωστικών Εργαστηρίων, Ιδιωτικών Κλινικών και Κέντρων Αποκατάστασης με τον ΕΟΠΥΥ, με «ποιοτικά κριτήρια». Οσοι πάροχοι δεν τα πληρούν δεν θα μπορούν να συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ. Ταυτόχρονα, υιοθετείται η διαβάθμιση της «ποιότητας των εργασιών», με βάση την οποία θα υπολογίζεται ένα κλιμακούμενο ποσοστό rebate (υποχρεωτικής έκπτωσης) προς τον ΕΟΠΥΥ.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι οι παροχές που καθορίζονται από τον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ είναι μειωμένες (άμεσα και έμμεσα) με τέτοιον τρόπο ώστε να μην μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Με άμεσο τρόπο είναι αυτές που είτε περιορίστηκαν είτε περικόπηκαν τελείως. Με έμμεσο είναι αυτές που ενώ αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ στο Δημόσιο, στην πραγματικότητα οι ασθενείς, λόγω των τεράστιων ανεπαρκειών των δημόσιων μονάδων Υγείας, υποχρεώνονται να πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα και να ξαναπληρώνουν με τη μορφή της συμμετοχής ή και εξολοκλήρου. Ενδεικτικά, από τα διαθέσιμα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ (2016) οι ασθενείς πλήρωσαν στον ιδιωτικό τομέα για μαστογραφίες, αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες 21.000.000 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικά ορισμένα στοιχεία (2016) ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, τα οποία εκτός των άλλων αποκαλύπτουν πως: Το 72% των μαστογράφων βρίσκεται στον ιδιωτικό τομέα, το 74% των μαστογραφιών έγιναν στον ιδιωτικό τομέα, ενώ στην ηλικιακή ομάδα των γυναικών 50 - 69 προσυμπτωματικό έλεγχο διενήργησε μόνο το 1/3. Οσον αφορά στους αξονικούς τομογράφους το 66% βρίσκεται στον ιδιωτικό τομέα ενώ από τις συνολικές αξονικές τομογραφίες το 77% έγιναν στον ιδιωτικό τομέα. Οσον αφορά στους μαγνητικούς τομογράφους το 66% βρίσκεται στον ιδιωτικό τομέα ενώ από τις συνολικές μαγνητικές τομογραφίες το 91% έγιναν στον ιδιωτικό τομέα.

Σε συνεντεύξεις του ο υπουργός αναφέρει ότι η παλαιότητα της ιατρικής τεχνολογίας δεν θα απαγορεύει τις συμβάσεις αλλά θα συνδέεται με κλιμακωτή υποχρεωτική έκπτωση, άρα η «ποιότητα» των παρεχόμενων εργασιών θα συνεχίσει να είναι διαβαθμισμένη ανάλογα με την παλαιότητα του μηχανήματος. Τα συγκεκριμένα κριτήρια «ποιότητας» για τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ δεν πρόκειται να λύσουν τις ελλείψεις των ιατρικών μηχανημάτων στις δημόσιες μονάδες Υγείας, την πλήρη απουσία τους από ορισμένες περιοχές, όπως και τον εξαναγκασμό στις επιπλέον πληρωμές από τους ασθενείς. Είναι σαφές ότι το προωθούμενο αυτό μέτρο θα λειτουργήσει ως εργαλείο για τη συγκέντρωση αυτών των εργασιών σε λιγότερες και ισχυρότερες επιχειρηματικές μονάδες.

Το ΚΚΕ είναι υπέρμαχος της σύγχρονης τεχνολογίας, του εκσυγχρονισμού των δυνατοτήτων που προσφέρονται στους ασφαλισμένους, της εξασφάλισης της απαραίτητης γνώσης σε όλους τους επιστήμονες, που θα «επιστρέφουν» στους ασθενείς με τη μορφή έγκαιρων, έγκυρων, ασφαλών και αποτελεσματικών υπηρεσιών, απολύτως δωρεάν από το κράτος. Αυτό το περιεχόμενο έχει η έννοια των «ποιοτικών υπηρεσιών», έτσι μόνο υπηρετούνται αποτελεσματικά οι λαϊκές ανάγκες, κάτι το οποίο όμως δεν μπορεί να υπάρξει στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας και ανάπτυξης.

«Κόφτης» για να περιορίζεται το «κόστος» του κάθε ασφαλισμένου

Β) Για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τον οικογενειακό - προσωπικό γιατρό

Συνεντεύξεις στελεχών του υπ. Υγείας αναφέρουν επερχόμενες αλλαγές στο σύστημα της ΠΦΥ της χώρας μέσω της ενοποίησης των ΤΟΜΥ με τα Κέντρα Υγείας υπό ενιαία διοίκηση, ενώ όπου χρειάζονται επιπλέον υπηρεσίες, θα καλύπτονται από συμβάσεις με ιδιωτικά πολυιατρεία και διαγνωστικά κέντρα.

Η κατεύθυνση που έχουν όλες οι μέχρι τώρα αστικές κυβερνήσεις δεν αλλάζει και προωθεί την εφαρμογή του περιβόητου φραγμού (gate-keeping) προς τα νοσοκομεία, δηλαδή της ενίσχυσης του ρόλου της ΠΦΥ ως «κόφτη». Τον δρόμο άνοιξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τις περιβόητες ΤΟΜΥ και τη θέσπιση του οικογενειακού γιατρού, χωρίς το παραπεμπτικό του οποίου δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση του ασθενούς σε νοσοκομείο. Η διαφορά στον σχεδιασμό της κυβέρνησης της ΝΔ είναι πως τον ρόλο του οικογενειακού γιατρού θα αναλάβουν και ιδιώτες. Τα επίσημα κυβερνητικά επιτελεία υποστηρίζουν ότι «με το συγκεκριμένο μέτρο θα αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία».

Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, ως συνέχεια προηγούμενων, υπηρετεί την πολιτική μείωσης του «μη μισθολογικού κόστους», στο οποίο εντάσσονται και οι δαπάνες για την Υγεία. Στη βάση αυτή, η κυβέρνηση αλλάζει τον τρόπο που θα γίνεται «η αγορά υπηρεσιών Υγείας» μέσω του οικογενειακού γιατρού, προκειμένου να περιοριστεί το «κόστος» που προκαλεί στο σύστημα ο ασφαλισμένος. Ο οικογενειακός γιατρός θα λειτουργεί σαν «κόφτης» για παραπέρα εξετάσεις ή ιατρικές επισκέψεις σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων αν και θα απαιτείται. Ετσι, πρακτικά θα διασφαλίζει ότι το «κόστος» του ασφαλισμένου στα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα υπερβαίνει το όριο των πετσοκομμένων προϋπολογισμών. Με αυτά τα κριτήρια θα αξιολογούνται οι υπηρεσίες που θα παρέχουν οι δομές της ΠΦΥ. Εργαλείο γι' αυτήν την αξιολόγηση είναι τα «πρωτόκολλα», μέσω των οποίων θα χτυπηθούν οι «περιττές παρεμβάσεις». Αυτά τα πρωτόκολλα έχουν χρησιμοποιηθεί για τις παντός είδους περικοπές και περιορισμούς στα φάρμακα, στις ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, στις προληπτικές εξετάσεις, στον χρόνο νοσηλείας κ.α.

Το ΚΚΕ θεωρεί πως, για άλλη μια φορά, αυτές οι αλλαγές δεν αντιστοιχούνται με τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Σε καμιά περίπτωση δεν θα οδηγήσουν σε ένα ανεπτυγμένο σύστημα ΠΦΥ πλήρως στελεχωμένο με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό, εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα, δηλαδή Κέντρα Υγείας, αλλά σε ένα σκορποχώρι τοπικών «σημείων» Υγείας και γιατρών, που θα παρέχουν ορισμένες, περιορισμένες υπηρεσίες.

Γ) Σχετικά με την απασχόληση ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ και τα - επί πληρωμή - απογευματινά χειρουργεία

Η «αξιοποίηση» ιδιωτών ιατρών για να καλυφθούν τα κενά στις δημόσιες μονάδες Υγείας αποτελεί στυγνή ομολογία της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να κάνει μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να αντιμετωπίσει την υποστελέχωση. Ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης, όπως και όλων των αστικών κυβερνήσεων, είναι η συρρίκνωση του κόστους στον τομέα της Υγείας. Για παράδειγμα, στην πανδημία, αντί για μόνιμο προσωπικό, η κυβέρνηση προσέλαβε συμβασιούχους με ολιγόμηνες συμβάσεις που ανανεώνονταν με βάση την πορεία της πανδημίας, έτσι ώστε με το που υπάρξει ύφεση στην έντασή της, οι «πλεονάζοντες αυτοί εργαζόμενοι» να είναι προ των πυλών της απόλυσης.

Από την άλλη, η απασχόληση ιδιωτών στο ΕΣΥ ενισχύει τη λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αφού οι πληρωμές των ιδιωτών θα γίνονται από το νοσοκομείο - επιχείρηση, δηλαδή από τους ασθενείς άμεσα, ή έμμεσα από τα ασφαλιστικά ταμεία. Από επιστημονικής σκοπιάς, το συγκεκριμένο μέτρο είναι επικίνδυνο, αφού ένας γιατρός ο οποίος πάει σε 2 - 3 διαφορετικά νοσοκομεία 2 - 3 φορές τη βδομάδα, δεν μπορεί να έχει την ίδια άρτια επίγνωση και παρακολούθηση των περιστατικών που έχει ένας μόνιμος.

Το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων

Με βάση αυτό το μέτρο, όπως δηλώνει ο υπ. Υγείας, «όλοι είναι κερδισμένοι. Και ο γιατρός θα παίρνει περισσότερα χρήματα, και το νοσοκομείο, και οι ασθενείς δεν θα χρειάζεται να περιμένουν τόσο πολύ και να πληρώνουν όσο στον ιδιωτικό τομέα».

Το συγκεκριμένο μέτρο είναι ενδεικτικό της περαιτέρω εμπορευματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και της εφαρμογής της κατεύθυνσης του νοσοκομείου - αυτοχρηματοδοτούμενη μονάδα που θα επιδιώκει να διευρύνει τα έσοδά του από τις τσέπες των ασθενών, ενώ ταυτόχρονα θα απαλλάσσεται από αυτό ο κρατικός προϋπολογισμός. Το αντίστοιχο παράδειγμα των απογευματινών (επί πληρωμή των ασθενών) ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία θεωρείται ότι απέφερε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τους χιλιάδες ασθενείς - πελάτες που τα επισκέφτηκαν. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά η στρατηγική σύμπλευση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ αφού επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ γιγαντώθηκαν τα απογευματινά ιατρεία, γεγονός που έρχεται τώρα να διευρύνει ακόμα περισσότερο η ΝΔ. Ηδη προϋπολογίζονται περί τα 100.000.000 ευρώ έσοδα στον προϋπολογισμό του 2022. Αρκετός κόσμος, για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του και σκεπτόμενος τις τεράστιες αναμονές που πολλές φορές είναι ζωτικής σημασίας, αλλά και το τεράστιο κόστος στον ιδιωτικό τομέα, ωθείται και υποχρεώνεται να πληρώσει (πιθανόν λιγότερα) χρήματα στο δημόσιο νοσοκομείο.

Ενα ακόμα στοιχείο είναι ότι η λειτουργία απογευματινών χειρουργείων επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το ήδη εξουθενωμένο προσωπικό.

Το ΚΚΕ θεωρεί πως εάν οι κυβερνήσεις - τωρινή και προηγούμενες - ανησυχούσαν για τις μακροχρόνιες αναμονές για χειρουργεία και τις σοβαρές τους συνέπειες στην υγεία του λαού, θα είχαν προσλάβει όλο το αναγκαίο προσωπικό ώστε να μπορούν να λειτουργούν τα χειρουργεία και το απόγευμα χωρίς ο ασθενής να χρειάζεται να πληρώσει τίποτα επιπλέον.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Τη Δευτέρα η κινητοποίηση ενάντια στο «νέο ΕΣΥ»

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 12 μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος

Ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» των νοσοκομείων - επιχειρήσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και επέκτασης των πληρωμών από τους ασθενείς, της κατάργησης της μόνιμης σταθερής εργασίας για τους εργαζόμενους διαδηλώνουν τη Δευτέρα 21 Μάρτη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) που έχει προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ.

Στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία θα συγκεντρωθούν στις 12 μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην Κρήτη, οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι στην 7η ΥΠΕ.

Διεκδικούν μεταξύ άλλων:

  • Ανάκληση των αναστολών εργασίας των εργαζομένων σε μονάδες Υγείας και Πρόνοιας
  • Ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες και μονιμοποίηση των συμβασιούχων
  • Επέκταση ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες
  • Αμεσα μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και τις σχολές.
  • Ενίσχυση του προγράμματος εμβολιασμού, με στοχευμένη ενημέρωση για τον εμβολιασμό, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων, αξιοποίηση όλων των ασφαλών εμβολίων
  • Αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού
  • Κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και της Ειδικής Εισφοράς για το ΤΠΔΥ.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ