ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάρτη 2022 - Κυριακή 20 Μάρτη 2022
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη του ΚΩΣΤΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΑΚΗ, από την Καβάλα, αγωνιστή Μακρονησιώτη, και της ΜΑΡΙΚΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΑΚΗ, που τίμησε τον τίτλο του μέλους του ΚΚΕ έως τον θάνατό της, η οικογένειά τους προσφέρει στην ΤΟ Καβάλας το ποσό των 500 ευρώ, ως τέταρτη δόση, για την Οικονομική Εξόρμηση Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2021.

***

ΦΩΤΟ

Πέρασαν 40 μέρες από τη μέρα που «έφυγε» από τη ζωή ο σύντροφος ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΑΛΕΚΟΣ, πρόεδρος του Παραρτήματος Πέλλας της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ). Γεννήθηκε στο Ριζάρι Εδεσσας το 1935, παιδί αγροτικής οικογένειας προσφύγων του Πόντου. Αγρότης δενδροκαλλιεργητής στον επαγγελματικό του βίο για την επιβίωση της οικογένειάς του. Η οικογένειά του στην Κατοχή δοσμένη συνολικά στον αγώνα της Εθνικής Αντίστασης ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές, με τον ΕΛΑΣ και στη συνέχεια με τον ΔΣΕ. Ο ίδιος συνεχιστής και ταυτισμένος ιδεολογικοπολιτικά με την επιλογή της οικογένειάς του, βρέθηκε κυνηγημένος από το εκδικητικό μετεμφυλιακό κράτος, που τον «τίμησε» με μακρόχρονη εξορία, στη δικτατορία, στα ξερονήσια Γυάρο και Λέρο.

Εντάχθηκε στο Κόμμα μετά τη δικτατορία και συμμετείχε ενεργά στη ζωή και τη δράση της ΚΟΒ Εδεσσας μέχρι και τον θάνατό του, συνεισφέροντας σ' αυτή ως απλό μέλος και στέλεχος της Νομαρχιακής Επιτροπής Πέλλας του ΚΚΕ τα προηγούμενα χρόνια. Δεν έλειψε από καμιά εκλογική μάχη με τα ψηφοδέλτια του Κόμματος στον δήμο Εδεσσας και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας. Πολύ σημαντική ήταν για πολλά χρόνια η συμβολή του στη λειτουργία και τη δράση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στην Πέλλα συμμετέχοντας στο ΔΣ στην αρχή και ως πρόεδρος στη συνέχεια.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Το 40ήμερο μνημόσυνό του θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Μάρτη στο χωριό του, Ριζάρι Εδεσσας.

Στη μνήμη του και για την ενίσχυση του Κόμματος, η οικογένειά του προσφέρει, μέσω της ΚΟΒ Εδεσσας, 100 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ 2

Συμπληρώθηκαν 7 χρόνια από τον θάνατο της ΕΛΕΝΗΣ ΓΑΒΡΙΚΙΔΟΥ - ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑ, μαχήτριας του ΔΣΕ και μέλους του ΚΚΕ μέχρι τον θάνατό της, και 11 χρόνια από τον θάνατο του αδερφού της ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΒΡΙΚΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ. Στη μνήμη τους προσφέρουμε στο Κόμμα μας 200 ευρώ μέσω ΚΟΒ Φρυγίας Βύρωνα.

Οικογένεια Γαβρικίδη

***

ΦΩΤΟ

Στις 15 Μάρτη συμπληρώθηκαν 12 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο πολυαγαπημένος μας πατέρας και παππούς, ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΟΥΜΑΝΙΔΗΣ. Γεννήθηκε το 1928 στη Λιθαριά του νομού Πέλλας. Από την εφηβική του ηλικία εντάχθηκε στις γραμμές του ΕΛΑΣ. Μετά τη δικτατορία επανεντάχθηκε στις γραμμές του Κόμματος, στα ιδανικά και τις αξίες του οποίου έμεινε πιστός μέχρι το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του ο γιος του Δημήτρης και τα εγγόνια του Βάνα και Μιχάλης προσφέρουν 30 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Μπορεί να πέρασε ένας χρόνος, με πόνο αβάσταχτο, για τη συντρόφισσά του Κατερίνα, τα παιδιά του Χρήστο και Αννα, τα εγγόνια του, τ' αδέρφια, τους συντρόφους και φίλους του, αλλά όλοι εμείς δεν το έχουμε αποδεχτεί. Γιατί ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ, ο Γιάννης μας, «έφυγε» πρόωρα και αναπάντεχα, χτυπημένος από τον κορονοϊό τον Μάρτη του 2021.

Ενας αγωνιστής, κομμουνιστής, που γεννήθηκε πριν από 73 χρόνια στην Κριτσά Λασιθίου Κρήτης και μεγάλωσε σε μια κομμουνιστική οικογένεια. Ο πατέρας του, Χρήστος Παπαδάκης, κομμουνιστής από τον Μεσοπόλεμο, διαπαιδαγώγησε κομμουνιστικά τα παιδιά του. Εγκαταστάθηκαν στον Πειραιά. Ο Γιάννης δούλεψε μηχανουργός, μαζί με τα αδέρφια του. Στη διάρκεια της θητείας του στον στρατό, στη δικτατορία, κράτησε αγωνιστική στάση, παρά τις συνεχείς πιέσεις, στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Μετά τη μεταπολίτευση οργανώθηκε στο ΚΚΕ στον Πειραιά.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΦΟΥΡΓΙΩΤΗΣ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΦΟΥΡΓΙΩΤΗΣ
Ο σ. Γιάννης, μαζί με τα αδέρφια του, τον γιο του και τα ανίψια έστησαν το σπουδαίο έργο, στο τεχνικό μέρος, της εγκατάστασης του Μνημείου που είναι αφιερωμένο στους νεκρούς και κρατούμενους κομμουνιστές στη Γυάρο, οι οποίοι βασανίστηκαν από το αστικό κράτος και τιμήθηκαν από το ΚΚΕ, με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του. Ηταν μια προσφορά της οικογένειας Παπαδάκη στους αλύγιστους. Ηταν μαχητής, κομμουνιστής των έργων. «Εφυγε» νωρίς. Αφησε πίσω του, εκτός από την αγωνιστική παρακαταθήκη, μια αγαπημένη οικογένεια που συνεχίζει στον δρόμο που ο Γιάννης, άθελά του, άφησε στη μέση.

Τον αποχαιρέτησαν με μια μαντινάδα: Σφυρί είχες μέσα στην καρδιά, μαζί με το δρεπάνι, σφυρί είχες και στα χέρια σου, σαν δούλευες τ' ατσάλι. Αυτά θαρρώ μας άφησες, σ' εμάς κληρονομιά σου, πιστά θα τα κρατήσουμε, ανίψια και παιδιά σου.

Στη μνήμη του η Κατερίνα, η Αννα, ο Χρήστος και τα εγγόνια του προσφέρουν 300 ευρώ στο ΚΚΕ.

  • Στις 21/3/2022 συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο του αγαπημένου μας ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ του Χρήστου. Στη μνήμη του το μηχανουργείο «ΑΦΟΙ ΠΑΠΑΔΑΚΗ» προσφέρει 300 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Μάνδρας.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγωνιστή, του κομμουνιστή, του αγαπημένου μας συντρόφου και φίλου ΑΝΤΩΝΗ ΚΟΥΤΡΑ, που «έφυγε» πρόσφατα από κοντά μας, προσφέρουμε 200 ευρώ στο τιμημένο ΚΚΕ.

ΓΑΒΡΙΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΓΑΒΡΙΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Μαριάννα Παπαδημητρακοπούλου

Κώστας Βλαχοχρήστος

***

Ο Κλάδης Διονύσης, από τον Αγιο Λέοντα Ζακύνθου, στη μνήμη των συντρόφων ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΙΜΗ, ΣΤΡΟΥΖΑ ΝΙΚΟΛΑ, ΣΥΓΟΥΡΟΥ ΝΙΟΝΙΟΥ, ΡΙΚΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ, ΘΕΟΔΟΣΗ ΗΛΙΑ, ΜΑΝΟΥΡΑ ΓΙΩΡΓΟΥ, για τους αγώνες που δώσαμε μαζί, για την αγάπη και την αφοσίωσή τους στο Κόμμα, για το ήθος και την εντιμότητά τους, προσφέρω το ποσό των 150 ευρώ μέσω ΤΕ Ζακύνθου.

***

ΦΩΤΟ

Ο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΧΟΡΛΙΑΦΑΚΗΣ γεννήθηκε στη Γέργερη Ηρακλείου Κρήτης. Γιος αγωνιστή της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, που φυλακίστηκε και εξορίστηκε στο Αβέρωφ και τη Γυάρο, μπολιάστηκε από τα πιο νεανικά του χρόνια με τις αγωνιστικές αξίες και ιδεώδη του ΚΚΕ. Συμμετείχε στους αγώνες κατά της χούντας μέσα από τη νεολαία στη ΣΒΙΕ την περίοδο 1972 - 1974 και οργανώθηκε στο ΚΚΕ το 1974, στην Κομματική Οργάνωση του Πειραιά. Ανέπτυξε πλούσια δράση στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και στη συνέχεια στο Ηράκλειο Κρήτης. Τίμησε την ιδιότητα του μέλους του Κόμματος έως το τέλος της ζωής του, στις 8 Φλεβάρη 2022.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου μικρότερου αδερφού του, ΣΤΑΘΕΛΑΚΗ ΘΕΟΦΑΝΗ, που «έφυγε» πρόωρα και άδικα από τη ζωή στις 26/2/2022, αντί στεφάνου, ο Σταθελάκης Ιωάννης και η σύζυγός του Ολγα προσφέρουν 200 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟ Αιτωλοακαρνανίας.

ΣΚΟΠΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΣΚΟΠΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΣ
***

ΦΩΤΟ

Στις 6 Φλεβάρη 2022 «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφος ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΙΒΗΣ. Με καταγωγή από το Παλιόκαστρο Ελασσόνας, υπήρξε ΕΠΟΝίτης και μαχητής του ΔΣΕ στην περιοχή των Χασίων, έπειτα δραστηριοποιήθηκε πολιτικά μέσα από την ΕΔΑ και στα χρόνια της χούντας στη Γερμανία μέσα από τις αντιδικτατορικές οργανώσεις. Πιστός πάντα στην ιδεολογία του μαρξισμού - λενινισμού, το 1977 εντάσσεται στο ΚΚΕ και παραμένει μέλος του μέχρι το τέλος της ζωής του.

Οι κόρες του, τα αδέρφια του και οι σύντροφοί του προσφέρουν 150 ευρώ στη μνήμη του, μέσω της ΚΟΒ Ελασσόνας, για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.

***

Στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΒΡΙΚΑ η οικογένειά του προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των γονιών μου, ΔΙΟΝΥΣΗ και ΖΑΦΕΙΡΙΑΣ ΦΟΥΡΓΙΩΤΗ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του τιμημένου ΚΚΕ, προσφέρω 50 ευρώ στο Παράρτημα Βύρωνα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και 50 ευρώ στο Κόμμα, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Βύρωνα.

***

ΦΩΤΟ

Στις 4 Μάρτη 2022 συμπληρώθηκαν 18 χρόνια από τον θάνατο του αγαπημένου μας πατέρα και παππού, ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης. Στη μνήμη του, αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Λιούμη Αιγάλεω.

Η σύζυγος Μαρία, τα παιδιά Μπάμπης, Στράτος, τα εγγόνια

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγωνιστή γιατρού ΝΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥΛΗ, που έθεσε την επιστήμη του στην υπηρεσία του λαού, προσφέρω 20 ευρώ στην ΤΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ. Να κλείσουν οι βάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο. Να διαλυθούν ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Κώστας Βεζδρεβάνης

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της αγαπημένης μας ΑΥΡΑΣ ΒΥΘΟΥΛΚΑ - ΚΟΥΤΗΡΗ (φωτ.) και της μαμάς της, ΛΕΛΑΣ ΒΥΘΟΥΛΚΑ, προσφέρουμε στο αγαπημένο της κόμμα, το ΚΚΕ, το ποσό των 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Βόρειου Μενιδίου.

ΖΑΦΕΙΡΙΑ ΦΟΥΡΓΙΩΤΗ
ΖΑΦΕΙΡΙΑ ΦΟΥΡΓΙΩΤΗ
Τ., Δ., Α.

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη της μητέρας μου, ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΡΛΑΥΤΗ (φωτ.), που εκτελέστηκε τον Ιούνη του 1949, του πατέρα μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΛΑΥΤΗ (φωτ.), που πέθανε τον Μάρτη του 1965, έπειτα από πολλές σκληρές δοκιμασίες, φυλακές και εξορίες, του αδερφού μου ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΡΛΑΥΤΗ, που πέθανε τον Νοέμβρη του 2020, του γαμπρού μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΠΑΝΟΥ, που πέθανε τον Απρίλη του 2013, της νύφης μου ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΡΛΑΥΤΗ, που πέθανε τον Δεκέμβρη του 2001, και όλων των αγωνιστών του χωριού μου, Μοσχοκαρυάς Φθιώτιδας, προσφέρω, ως τέταρτη δόση, 50 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Βούλα Καρλαύτη - Κωστοπούλου

***

ΦΩΤΟ

Φίλοι και σύντροφοι από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας προσφέρουν στη μνήμη του σπουδαίου και αλύγιστου κομμουνιστή ΖΗΣΙΜΟΥ ΤΣΑΤΣΗ 500 ευρώ, ως πρώτη δόση, για την ενίσχυση του ΚΚΕ, που ο Ζήσιμος έφερε με τιμή τον τίτλο του μέλους του, πάνω από μισό αιώνα.

***

ΦΩΤΟ 6

Ο σ. Ηλίας Αλεξόπουλος, από το Αίγιο, προσφέρει στο Κόμμα, στη μνήμη των Ι. Β. ΣΤΑΛΙΝ, Ν. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ, Α. ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ, Ν. ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ, Ν. ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ, Χ. ΦΛΩΡΑΚΗ και όλων των μαρτύρων του ΚΚΕ που αγωνίστηκαν για την υπόθεση της εργατικής τάξης, το ποσό των 500 ευρώ, ως τρίτη δόση, μέσω της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ.

ΚΑΡΛΑΥΤΗ ΕΛΕΝΗ
ΚΑΡΛΑΥΤΗ ΕΛΕΝΗ
***

Στη μνήμη του αγαπημένου μας γιου και αδερφού, ΙΒΑΝ ΜΥΛΩΝΑ, ο οποίος «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή στις 18 Φεβρουαρίου 2022 στο Μπρνο Τσεχίας, η οικογένειά του προσφέρει στο τιμημένο μας Κόμμα, το ΚΚΕ, 100 ευρώ μέσω της Λέσχης Φίλων του ΚΚΕ στην Τσεχία.

Οι γονείς Κυριάκος και Εύα Μυλωνά

Ο αδερφός Ανδρέας


ΚΑΡΛΑΥΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΚΑΡΛΑΥΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΙΩΣΗΦ ΣΤΑΛΙΝ
ΙΩΣΗΦ ΣΤΑΛΙΝ

ΤΟΥΜΑΝΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΤΟΥΜΑΝΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑ - ΓΑΒΡΙΚΙΔΗ
ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑ - ΓΑΒΡΙΚΙΔΗ

ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΑΚΗ ΜΑΡΙΚΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΑΚΗ ΜΑΡΙΚΑ

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ
ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

ΑΥΡΑ ΚΟΥΤΗΡΗ
ΑΥΡΑ ΚΟΥΤΗΡΗ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ

ΑΛΕΚΟΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ
ΑΛΕΚΟΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ

ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΣΤΑΘΕΛΑΚΗΣ
ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΣΤΑΘΕΛΑΚΗΣ

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (ΜΑΝΩΛΗΣ) ΧΟΡΛΙΑΦΑΚΗΣ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (ΜΑΝΩΛΗΣ) ΧΟΡΛΙΑΦΑΚΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΙΒΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΙΒΗΣ

ΖΗΣΙΜΟΣ ΤΣΑΤΣΗΣ
ΖΗΣΙΜΟΣ ΤΣΑΤΣΗΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ